начало

След кибератаката, ВСС спешно отпусна близо 1.7 млн. лева на ВАС за нови сървъри След кибератаката, ВСС спешно отпусна близо 1.7 млн. лева на ВАС за нови сървъри

винетка за 2 коли

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

винетка за 2 коли

Мнениеот jovanot » 02 Мар 2010, 12:00

имам две коли, едната стара но голяма и ми трябва за работа, а др. малка и икономична и ползвам за пътуване. вече втора година купувам една винетка и за двете и залепвам лекичко на стъклото докато карам извънградско. в нарушение ли съм при положение че винаги имам винетка но не е залепена както трябва по указание.
jovanot
Младши потребител

Re: винетка за 2 коли

Мнениеот n_ikito » 02 Мар 2010, 12:07

да
n_ikito
Активен потребител

Мнениеот jovanot » 02 Мар 2010, 12:27

какво да, при положение че все пак е залепена по някакъв начин
jovanot
Младши потребител

Мнениеот inspectora » 02 Мар 2010, 12:45

jovanot написа:... но не е залепена както трябва по указание.

То за това е "измислено" това "указание" - щом не е спазено - в нарушение сте!
И сега не почвайте с "ама това, ама онова" - тук друг отговор, освен че сте в нарушение няма да получите! Същият отговор ще получите и от КАТ когато Ви хванат ;) ... и от съда при обжалване после ...

Със здраве ...
inspectora
Активен потребител

Мнениеот bridget » 02 Мар 2010, 14:07

jovanot написа:какво да, при положение че все пак е залепена по някакъв начин

Айде стига, комшиите на баба ми на село знаят, че са в нарушение като го правят този номер, а Вие чак в правен форум ще питате, пък и като Ви се отговори кратко и ясно, пак не сте доволна и се доуточнявате!
Аз се извинявам, ама да питам - винетката за 2009 г. ми стои на стъклото, нова нямам. В нарушение ли съм, при условие, че все пак имам някаква винетка? :twisted:
Аватар
bridget
Младши потребител

Мнениеот jovanot » 02 Мар 2010, 15:43

разбрах вече, винетката вървят с колата не със собственика, лошото е че с двете коли не мога едновременно да съм извънградска
jovanot
Младши потребител

Мнениеот novozagorski » 02 Мар 2010, 16:25

А и държавата трябва да събира кървава дан от някого, все пак....
Видяхме всички магистрала "Хемус"!
В правен форум не очаквайте някой да разбере сиромашката ви тактика наистина! Те тука всички са си насмогнали на хала...
Слагайте по една винетка от 10 кинта на старата каляска, когато я карате извън града, че глобите ще ги слагат на вас и на мен, а не на онзи с новата Жипка и лесен номер! :)

п.с.: Между другото, ако държите на своя си начин.... сега ми хрумва, че можете да си карате така с леко залапена винетка, а като ви спрат КАТ, притискате я с пръст веднага, за да стане по "изискванията"! :D
novozagorski
Младши потребител

Мнениеот inspectora » 03 Мар 2010, 01:01

novozagorski написа:В правен форум не очаквайте някой да разбере сиромашката ви тактика наистина!

Абе къв си ти бе?
Човекът пита дали е законно - казваме му, че не е! Сиромашкия му хал мен лично не ме интересува, но и да приемем, че го разбирам, тогава какво да му напиша? - да седи с единия пръст на винетката и яко види КАТ да я натисне да я залепи както си трябва - еми объркал си форума ако очакваш тук такива неща да се пишат ... беги у форум "пишман тарикат.ком" - там може и да му напиша да си лепи пръста и да натиска ако види КАТ ...

... баси нещастниците нагли ...
inspectora
Активен потребител

Мнениеот novozagorski » 03 Мар 2010, 02:35

Г-не, Вас само мога да Ви посъветвам да потърсите специализирана медицинска помощ...Нервичките Ви не държат!?! :?
novozagorski
Младши потребител

Мнениеот ykovachev » 03 Мар 2010, 10:17

Г-н новозагорски, въпросът по темата изначално си е тъп, да прощавате. А това, че дадохме конкретни отговори - законно ли е или не и ако не е - защо, не води автоматично до заключението, че който е наясно кога нарушава нещо, задължително си е "насмогнал на хала" :wink:
Ако питате някой милионер, и той не си е насмогнал, малко са му милиончетата, така че - споко. Не прокарвайте такова разделение от типа "ние - вие" точно по критерия "спазване на закона" 8)
ykovachev
Активен потребител

Мнениеот novozagorski » 03 Мар 2010, 13:16

Все пак, ми схванахте идеята. Нали, г-н Ковачев!?! :)

И честит празник!
novozagorski
Младши потребител

Мнениеот voltron » 03 Мар 2010, 15:58

Чл. 185 ЗДвП във връзка с член 11, 10 или някой друг - не съм мислил по въпроса, но е там някъде от "НАРЕДБАТА" за винетки. Не е законно. Противоправно е даже.
If you are good at something, never do it for free.
voltron
Потребител

Мнениеот novozagorski » 03 Мар 2010, 20:48

Чл. 11. (1) Винетката се състои от две части - едната част - винетен стикер, се залепва на видно място на долния десен ъгъл на предното стъкло на пътното превозно средство, а другата част се съхранява от водача на пътното превозно средство и е доказателство за платената винетна такса за ползване на републиканските пътища.

Не е указано точно как трябва да се залепи, май може да се спори... :) :?:
novozagorski
Младши потребител

Мнениеот voltron » 03 Мар 2010, 20:58

Е спори, кой ти пречи. Ти ТР ли искаш на глагола залепи.
Чл. 11. (1) Винетката се състои от две части - едната част - винетен стикер, се залепва чрез отлепване на прозрачното найлонче от предната страна на стикера :lol: на видно място на долния десен ъгъл на предното стъкло на пътното превозно средство, а другата част се съхранява от водача на пътното превозно средство и е доказателство за платената винетна такса за ползване на републиканските пътища.

Марката на писмото с тиксо ли я залепяш. И получателя да си я разлепя и ползва и той хаха. Да не си от Габрово ве :lol: .

поне на 3ти март не можаха ли да ги спрат тия турски сериали. Генчо не обичал миш - маш хах
voltron
Потребител

Мнениеот nikodim77 » 04 Мар 2010, 00:04

Привет,
Че по „дефаут” въпросът е елементарен, да, така е... Но, той все пак събужда размисли относно тези прословути „винетки”
Моята логика е, че ако имам 2 МПС. управлявайки едното по републиканските пътища, то другото няма как да се намира там (без друг да го ползва). А винетната такса е за движение на МПС по републиканската пътна мрежа. Следователно е налице логиката, да се ползва една винетка за две МПС., разбира се само ако и двете се управляват само от един и същи водач. Пример: лекият автомобил е в гаража и се ползва само за семейни дела, а микробусът за ежедневни пътувания...?!?
А що се отнася до залепването, то не е посочен начинът му нито в ЗДвП., ЗП.,ППЗДП., или наредбата за условията и реда.... /алабала/
А Чл.11 (1) от тази наредба, която аз имам (последни промени; ДВ. бр.101 от 4 Декември 2007г.) гласи:
„Винетката се състои от две части - едната част - винетен стикер, се залепва на видно място на долния десен ъгъл на предното стъкло на пътното превозно средство, а другата част се съхранява от водача на пътното превозно средство и е доказателство за платената винетна такса за ползване на републиканските пътища.
Ама как се залепва, с плюнка ли, с вода ли...? Не, не е указано. Е, вярно е, че на гърба на винетката пише "...отлепете винетката от основата и... Но пак ще повторя, че указания за залепването не прочетох в нито един нормативен текст свързан с него.
nikodim77
Активен потребител

Мнениеот voltron » 04 Мар 2010, 00:40

Чл. 11. (1) Винетката се състои от две части - едната част - винетен стикер, се залепва чрез отлепване на прозрачното найлонче от предната страна на стикера :lol: на видно място на долния десен ъгъл на предното стъкло на пътното превозно средство, а другата част се съхранява от водача на пътното превозно средство и е доказателство за платената винетна такса за ползване на републиканските пътища.

Ето я новата редакция - от утре е в сила. Сериозно - систематичното тълкуване на нормите води до този извод. Нарушение си е. В противен случай ще стигнем до извода, че се позволява винетните стикери да са за "приносител" - което е против правната им природа и щеше да използва глагола "поставени" на предното стъкло, а не залепени. Глагола "залепва" предполага едно трайно закрепване към стъклото и невъзможност стикера да се отдели при правилно залепване без да се наруши неговата цялост/и без специални технически средства - сушоар/. Самото отделяне на стикера не е нарушение, но стикер незалепен според техн. му характеристики - може да се докаже с техн. експертиза хаха си е нарушение - без значение от пътя - дали е нужна винетка или не./доколкото си спомням закона де, не е елемент от състава./ :lol: Сега и на мен ми е интересно какво се има предвид под формени дрехи. За първи път я чувам думичката, ама се сещам, че е униформа някаква.
3) Който, без да има право, носи формени дрехи или служебен знак, се наказва с лишаване от свобода до една година или с пробация, както и с обществено порицание.
Търсете логиката и всичко ще е ОК. Анадънмо?
Може и да не съм прав :mrgreen:

Ти как ще подкрепиш тезата, че може да са залепени с плюнка. Може и да си променя мнението :? .
Последна промяна voltron на 04 Мар 2010, 01:06, променена общо 1 път
voltron
Потребител

Мнениеот nikodim77 » 04 Мар 2010, 01:03

Анадък, анадък! :roll:
Не, Волтрон! Не съм и опитвал да създам идеята, че ползването на винетката за две или повече МПС е Законно! (абе, тя идеята, май си я създадох и, си е добра) :wink:
Ясно е, че такъв би следвало да е превода „влизащ в сила от утре”
Но, все пак мисля, че разсъжденията ми също имат логична насоченост... А и като се има предвид, че републиканските ни пътища са като швейцарско сиренце, и че преди 2,5-години си купих бусче в отлично състояние а сега цялата му ходова част е за смяна... (не го ползвам за товари, а по-скоро е като подвижен офис)
Та затова си мисля, че и аз бих ползвал една винетка за две МПС. Тук да ме прощават твърдите защитници на Закона!
Преди време пътувах и си тананиках, а сега пътувам и псувам като хамалин...
Само ми се ще да вметна, че метафората с марката за писмото няма общо с казуса. Защото услугата по изпращане и доставяне на същото вече е извършена и би следвало за нея да е заплатено. А винетката е за опредлен период през, който дали ще съм едно или друго МПС, то аз ползвам пътищата в този период.
Приятна вечер от мен! :D

пп. По една друга тема, докато стане Пожарникар ще трябва да изяде доста фурни хляб... Но, дано пък успее и да е добър в начинанието...
nikodim77
Активен потребител

Мнениеот nikoafg » 04 Мар 2010, 20:38

:D 8) :lol: Да добавя и аз нещо кьм темата.За законно или не няма да споря,то по закон е ясно 4е не е тьи като ако беше, май щеше да се описват автомобилите за който ще се ползва на гарба и но друг си остава вапроса дали ще те хванат.Но при плъзналите 'ментета' на винетки който са на 1/3 от реалната стоиност на истинските все пове4е ще бъдат проверявани така 4е,всеки да си прави сметката ходи обеснявай 4е ти е за първи път.
nikoafg
Младши потребител

Назад към Административно право