начало

Парламентът си избра правна комисия, но без ръководство Парламентът си избра правна комисия, но без ръководство

отпадане на бащиното име?

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

отпадане на бащиното име?

Мнениеот mira75 » 16 Апр 2010, 03:04

Въпросът ми е какво е необходимо да се направи, за да може дете на чужденец, родено от българка в България да не носи бащино име, т.е. при вписването да има 2 лични имена и после директно фамилия? Достатъчно ли ще е например бащата да декларира, че това противоречи на семейните му, етнически и пр. традиции, както е записано в чл. 13 от Закон за гр. регистрация.
Има такива прецеденти, но не знаем на какво основание.
Благодаря за каментарите и идеите.
mira75
Младши потребител

Re: отпадане на бащиното име?

Мнениеот kralsk » 17 Апр 2010, 00:42

Аз не разбрах - искате да смените бащиното име на детето ли?
Защото май има начин да се обяви това в държавен вестник и ако до определен срок никой не реагира може да се промени името...Мисля че така беше но не съм 100% компетентна...просто отговарям щото никой друг не е...
kralsk
Младши потребител

Мнениеот 778899 » 17 Апр 2010, 00:58

kralsk написа:Аз не разбрах - искате да смените бащиното име на детето ли?
Защото май има начин да се обяви това в държавен вестник и ако до определен срок никой не реагира може да се промени името...Мисля че така беше но не съм 100% компетентна...просто отговарям щото никой друг не е...

недейте :D , вашият казус си е достатъчно инересен, че да забъркваме и държавен вестник! :wink: който е част от "Утопия"-та .
И точно, когато мислиш, че знаеш отговорите... Животът променя въпросите!
Аватар
778899
Активен потребител

Мнениеот kralsk » 17 Апр 2010, 12:00

778899 написа:
kralsk написа:Аз не разбрах - искате да смените бащиното име на детето ли?

недейте :D , вашият казус си е достатъчно инересен, че да забъркваме и държавен вестник! :wink: който е част от "Утопия"-та .

Добре, съгласна съм с вас. Няма повече да се бъркам.
Ама ако може да вметна тука, че една приятелка от далечната страна така смени името на детето си, та си помислих че и тук може да има такава вратичка... :) :)
kralsk
Младши потребител

Мнениеот mira75 » 19 Апр 2010, 14:55

Ами не, още по-скандално искане имаме: да няма въобще бащино име. Проблемът е, че името на бащата е твърде "мъжко" - да кажем Джон, и ще е тъпо девойката да се казва примерно Мария Ана Джон Смит.
Има ли начин? Как мислите?
mira75
Младши потребител

Мнениеот razli4na » 19 Апр 2010, 15:15

Пълни глупости!
razli4na
Активен потребител

Мнениеот mira75 » 19 Апр 2010, 15:42

Кое е пълна глупост? Това, което искаме или това, че има прецедент, но не знаем на какво основание? Аз съм виждала акт за раждане на дете без вписано бащино име; така са го били заявили, така са го вписали. Затова питам какво е правното основание, за да можем и ние да направим същото.
mira75
Младши потребител

Назад към Семейни казуси