Здравейте! Имам следния проблем. Вече повече от 1 година притежавам жилище ново строителство, но поради недостиг на финансови средства не съм започнал никакъв ремонт. Тези дни прочетох ЗУЕС и видях следното нещо: "Консумативни разходи и разходи за текущо поддържане
Чл. 51. (1) Консумативните разходи и разходите за текущо поддържане за общите части на етажната собственост се разпределят поравно според броя на собствениците и обитателите.
(2) Деца до 6-годишна възраст и обитатели, които пребивават в етажната собственост не повече от един месец, не заплащат разходите по ал. 1.
". Проблемът, е че на едно от събранията преди половин година , на което като мой заместник е присъствал баща ми са приели правилник за вътрешния ред, в който има точка, че независимо дали жилищата са обитавани, собствениците трябва да заплащат определена такса за консумативи.Понеже блокът е нов и отначало обитавани бяха 2-3 апартамента баща ми се е подписъл, че е съгласен и впоследсвтвие повече от половин година заплащахме тази такса.За последните 6 месеца обаче не сме покривали тези консумативни разходи. Въпросът ми е след като сме подписали правилника за вътрешния ред дали той отменя този чл.51 от ЗУЕС или мога да се позова на закона и да спра да плащам за тази услуга която реално не ползвам и трябва ли да се свиква събрание за целта?
- Дата и час: 22 Ное 2024, 18:07 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Въпрос за Правилник за вътрешния ред
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
13 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Въпрос за Правилник за вътрешния ред
Когато Правилника противоречи на Закона , прилага се Закона , а не Правилника.
- kirile
- Потребител
Ние нямаме правилник, но на ОС решихме, че жителите над 80 г. възраст са освободени от задължението за домоуправителстване. Стесняваме закона наистина, ама и законовата разпоредба не е особено хуманна...
-
Sir_Humphrey - Потребител
Добър ден!
Вчера проведох отново събрание, естествено пак имаше ексцесий, но до фатален изход не стигнахме. Решихме консумативните разходи да ги разпределяме според идеалните части, а не на човек, както и ремонтите ще бъдат така. Въпроса ми е може ли да се осъществи този въпрос, дали е законосъобразно? Много е важен отговора за мен, ще ви бъда благодарна.
Вчера проведох отново събрание, естествено пак имаше ексцесий, но до фатален изход не стигнахме. Решихме консумативните разходи да ги разпределяме според идеалните части, а не на човек, както и ремонтите ще бъдат така. Въпроса ми е може ли да се осъществи този въпрос, дали е законосъобразно? Много е важен отговора за мен, ще ви бъда благодарна.
- sonya7
- Младши потребител
Sir_Humphrey написа: ....че жителите над 80 г. възраст са освободени от задължението за домоуправителстване.
Тези (над 80 г.) къде ги регистрирате
Майка ми е на 82 г. - да е жива и здрава
Последна промяна anserk на 21 Апр 2010, 16:29, променена общо 1 път
- anserk
- Активен потребител
Не ги регистрираме, естествено.
С устна декларация, т.е. честна дума.
И не се казвам соня7
С устна декларация, т.е. честна дума.
И не се казвам соня7
-
Да, и аз се учудвам!!! Аз чакам отговор на въпроса ми, а вие неправилно ме цитирате!!!
- sonya7
- Младши потребител
Извинения на sonya7
Грешката при постването е неволна.
Грешката при постването е неволна.
- anserk
- Активен потребител
Благодаря!
Аз чакам, чакам още.......
Аз чакам, чакам още.......
- sonya7
- Младши потребител
ЗУЕС казва изрично:
така че това, което сте приели на събранието очевидно не е съобразено със закона. Според мен това може да те притеснява само, ако някой от гласувалите против има сравнително голяма собственост и същевременно с това е инициативен.
Ако е пасивен, само ще мрънка. Ако е инициативен обаче, ще докладва случая в общината или съда и ще имате главоболия, които може и да не прераснат в истински проблем, ама знае ли човек...
Чл. 51. (1) Консумативните разходи и разходите за текущо поддържане за общите части на етажната собственост се разпределят поравно според броя на собствениците и обитателите.
така че това, което сте приели на събранието очевидно не е съобразено със закона. Според мен това може да те притеснява само, ако някой от гласувалите против има сравнително голяма собственост и същевременно с това е инициативен.
Ако е пасивен, само ще мрънка. Ако е инициативен обаче, ще докладва случая в общината или съда и ще имате главоболия, които може и да не прераснат в истински проблем, ама знае ли човек...
-
Благодаря за отговора, но лошото е, че те и според броя членове не искат да заплащат консумативните разходи и не можем да достигнем до консесунс. А пък да подавам в съда жалби това означава тук да не се понасяме цял живот и да се гледаме на кръв и да си правим номера. Затова се обръщам към форума и за идеи, които биха ми били от полза.
- sonya7
- Младши потребител
Щом е по ид.ч., значи сте определили някаква обща сума за входа, която да се разпределя. Като са толкова мъдри, че да искат да плащат по ид.ч., нашари им някакви месечни вноски с по 4 цифри след десетичната запетая и ги карай да ги плащат точно.
-
Според мен ЗУЕС не е домислен и още много такива мъдри законодателни капанчета ще се явят!
И при нас изникна такъв проблем. Имаме си един собственик,който се провъзгласи за упаравител измежду 3-та избрани за УС, който има апартамент с голяма тераса.При гласуване, съгласно чл.17 от ЗУЕС се възползва от терасата като я включва в дела си(за по голям процент), но като стигнем до плащане не му изнася. Чел ЗУЕС и като дявол евангелието се е хванал за чл.51, но спира изречението само до собствениците, а то продължава и за обитателите.Вилата ни се ползва за отдаване под наем в по-голямата си част и би било трудно да се следи човекопотокът. Досега си плащахме съгласно ЗОС, а този закон ни хвърли в пререкания!
И при нас изникна такъв проблем. Имаме си един собственик,който се провъзгласи за упаравител измежду 3-та избрани за УС, който има апартамент с голяма тераса.При гласуване, съгласно чл.17 от ЗУЕС се възползва от терасата като я включва в дела си(за по голям процент), но като стигнем до плащане не му изнася. Чел ЗУЕС и като дявол евангелието се е хванал за чл.51, но спира изречението само до собствениците, а то продължава и за обитателите.Вилата ни се ползва за отдаване под наем в по-голямата си част и би било трудно да се следи човекопотокът. Досега си плащахме съгласно ЗОС, а този закон ни хвърли в пререкания!
- jeorjina
- Нов потребител
13 мнения
• Страница 1 от 1
|
|