- Дата и час: 22 Ное 2024, 18:25 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Въпрос относно чл. 38 ал.5 от ЗУТ
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
7 мнения
• Страница 1 от 1
Въпрос относно чл. 38 ал.5 от ЗУТ
Здравейте! Въпросът ми е относно този прословут чл.38 ал.5 от ЗУТ. Казусът е следния: наемател сам на самостоятелен обект за нежилищни нужди (административен офис по документи) на партерен етаж в жилищна сграда и искам да му сменя предназначението. Идеята ми е да го направя кафене--като в самото помещение не се налагат никакви ремонтни дейности, освен едно ново боядисване и няколко маси и стола. Получих информация обаче, че съседите не са съгласен и се зарекоха че ще ми създават проблеми. Знам ,че попадам в хипотезата на чл. 38 ал.5 и не ми трябва съгласие на съсобствениците. Знам също, че вероятно ще ми трябва все пак строително разрешение, интересува ме обаче дали при тези условия то трябва да се обяви на съседите или не. Защото ако е да, то със сигурност схте се стигне до обжалване и дълги съдебни дела? Благодаря ви предварително за отговоритв
- ubgubg
- Нов потребител
Re: Въпрос относно чл. 38 ал.5 от ЗУТ
Вие като наемател не можете да бъдете възложител на строеж по смисъла на чл. 161 (1) от ЗУТ. Извън тази дребна подробност - не Ви е необходимо съгласие от етажните собственици. Дали обаче общината ще им обяви Вашите инвестиционни намерения - това е Божа работа. Ако общината Ви откаже издаване на разрешение за строеж поради непредставяне на съгласие от съседите на основание чл. 185 (1) т. 1 от ЗУТ - собственикът има право да обжалва - първо по административен, а после и по съдебен ред. Съдебното производство е двуинстанционно. Вероятността да спечели е повече от голяма.
- magodeoz
- Активен потребител
ЗУТ написа:Чл. 185. (1) Не се иска съгласието на останалите собственици на етажната собственост при преустройства на собствени обекти, помещения или части от тях, когато:
1. не се променя предназначението им;
2. не се отнемат общи помещения и площи или части от тях и не се променя предназначението им;
3. не се изменят съществено общите части на сградата;
4. се свързват вътрешни инсталации с общи мрежи, преминаващи през или до делителната стена или през обслужващи помещения по една вертикална ос;
5. се прекарва нова инсталация през обща част, която не засяга помещения на отделни собственици;
6. (нова - ДВ, бр. 65 от 2004 г.) се променя предназначението на обекти, разположени в нежилищни сгради;
7. (нова - ДВ, бр. 103 от 2005 г.) преустройството се извършва при условията на чл. 38, ал. 5 и 6.
(2) В случаите извън тези по ал. 1 се изисква решение на общото събрание на собствениците, взето по установения ред, и изрично писмено съгласие на всички собственици - непосредствени съседи на обекта, а когато се завземат общи части - съгласието на всички собственици, изразено с нотариална заверка на подписите.
?!?
-
Melly - Старши потребител
-
magodeoz написа:Melly написа:
magodeoz написа:Надявам се да не намерите размяната на емотикони във форума за оскърбителна. Желая Ви успешен ден!
Не разбира се, аз също вложих доза хумор!
Успешен ден!
-
7 мнения
• Страница 1 от 1
|
|