начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Ремонт на покрив и нова канализация

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Ремонт на покрив и нова канализация

Мнениеот drdre » 21 Май 2010, 22:36

Здравейте.

Бих искал малко помощ. Става дума за ремонт на покрива извършен от съсобственик на къща от двама съсобсвеници. Всеки притежава половината от приземието и по 1 етаж отгоре като съсобсвеника ми има горния етаж и таванът, заедно с вътрешно стълбище което води до него.

Досега това ми е ясно:
Разходите по ремонта на общите части ( в мисъл покрива ) се разпределят по равно м/у всички съсобственици на имота според квадратурата на обитаваните от тях жилища? Т.е. по-големите "апартаменти" с по-голям дял в общите части плащат по-голяма сума.

Въпроса ми е в тази квадратура влиза ли таванът който е изцяло собственост на съсобственика, като освен него той притежава малко повече м2 от вътрешното му стълбище. Следователно аз трябва да му заплатя по малка част от половината ремонт а в момента той ми иска половината сума, или си е в правото ?

Другия въпрос е свързан с канала за изходните води, който също е в по-голямата част в неговата съсобсвеност и е доста бетониран което прави почти невъзможно лесното свързване към него. Ние сме решили да си правим и на другата част от собсвеноста баня и WC за което ни трябва този канал или друг вероятно ако се оправи въпроса с разрешението от ВиК и Общината за свързването му, към уличната каналализация. Трябва ли комшията да ми плати част от този "ремонт". Или аз трябва да си поема целия ремонт защото каналът ще минава през моята част на собсвеноста и той вероятно няма да е свързан в него.

Бихте ли ми препоръчали и какъв "договор" да подпишем сега когато му давам парите за да нямам проблеми в следващите години с него като подръжка на общи части от съсобсвеноста.

Благодаря на за всички отговори предварително.
Повече от 2 жени на една мивка, 2 мъже на един гараж и повече от 1 собственик под един покрив пожелавам само на враговете си.
drdre
Нов потребител

Re: Ремонт на покрив и нова канализация

Мнениеот kirile » 29 Май 2010, 16:27

Сумата , която дължи всеки собственик не се изчислява на квадратура , а въз основа на процента притежавани идеални части от общите части на сградата , които проценти ги пише в нотариалните ви актове.
Да ви подпише разписка за получената сума.
kirile
Потребител

Мнениеот kontrol » 29 Май 2010, 22:38

1. Кога е построена сградата приблизително?
2. Как се е породила "съсобствеността" за която говорите? Имате ли отделни нотариални актове?
3. Вие ползвате ли канализационния щранг? Как така той минава повече през втория етаж?
4. Какво разбирате да нямате проблеми в бъдеще за общите части? Ако са такива, винаги ще дължите и Вие, и той съобразно притежавания дял.
Горното представлява потенциално грешно становище. Консултирайте адвокат, ако искате сигурност и юридическа отговорност при защитата на правата Ви.
kontrol
Активен потребител

Мнениеот drdre » 30 Май 2010, 23:49

kirile написа:Сумата , която дължи всеки собственик не се изчислява на квадратура , а въз основа на процента притежавани идеални части от общите части на сградата , които проценти ги пише в нотариалните ви актове.
Да ви подпише разписка за получената сума.

Може ли да ми ги разясниш тия проценти малко. Понеже акта е малко старичък ( 1962г.) в него няма такива екстри пише следното.

из НА за учредяване право на строеж.

Съсобственик 1 ще построй и бъде собственик на целия 2 етаж тавана над него и половината от избата, с самостоятелен вход за избата, етажа и тавана от юг-и. страна на сградата, заедно с 1/2 едва втора идеална част от общите части на сградата по смисъла на чл.38 от З.С.

С 2 ще построи и ще бъде собственик на целия 1 жилищен етаж и половината от избата, със самостоятелен вход както за избата така и за етажа от към юг-з. страна на сградата заедно с 1/2 идеална часст от общите части на сградата по смисъла на чл.38 от З.С.
Повече от 2 жени на една мивка, 2 мъже на един гараж и повече от 1 собственик под един покрив пожелавам само на враговете си.
drdre
Нов потребител

Мнениеот drdre » 30 Май 2010, 23:52

kontrol написа:1. Кога е построена сградата приблизително?
2. Как се е породила "съсобствеността" за която говорите? Имате ли отделни нотариални актове?
3. Вие ползвате ли канализационния щранг? Как така той минава повече през втория етаж?
4. Какво разбирате да нямате проблеми в бъдеще за общите части? Ако са такива, винаги ще дължите и Вие, и той съобразно притежавания дял.

1. Около 1961-4г.
2.Има отделни актове, мястото около сградата също се води общо ( по документи така е закупено от двамата ) разделено на двете страни.Аз и сестра ми сме наследници на баба и дядо ни които са я построили, баба ни е още жива и притежава по голямата част. Съсобственикът ни е 3 собственик на имота след 2 продажби. Имаме отделни входове.
3.Ползваме съществуващия канал. Не минава повече през втория а на равно през първия и втория и след това в неговата част от приземния, откъдето минава под сградата и отива в улицата. Каналът вече в по голямата част вероятно е решен и ще се направи с помощта на ремонтни минаващи през улицата които ще ремонтират скоро до нас.
4. Под проблеми разбирам да не ми дава достъп до неговата собственост за ремонтиране на общи части които на него не му пречат че не са ремонтирани например.
drdre
Нов потребител

Мнениеот anserk » 31 Май 2010, 00:33

drdre написа:Може ли да ми ги разясниш тия проценти малко. Понеже акта е малко старичък ( 1962г.) в него няма такива екстри пише следното.

Акта си е супер! По смисъла на чл.38 ЗС, както и да се изчислява конструкцията (колони, греди,пояси, плочи,...) на къщата, вкл. основите и покрива (той е също конструкция) - в м2 или м3, все ще е 1/2 ид.ч., или 50% на 50% (както ти харесва) :idea:
Стълбите не влизат в общите, защото са отделни за двата етажа.
А за канализацията - тя е обща по 1/2 ид.ч, а ти ако искаш се включвай в нея. И няма значение колко е дължината и през къде минава - все е 1/2 ид.ч.
Ако правиш нова, само за теб, първо поискай съгласие на съсобственика на имота (имота е един за двамата, без значение как сте се договорили да ползвате по 1/2 ид.ч), после се разберете с договор кой през кой клон ще ....... и всеки да прегърне по една тръба и да се грижи за нея.
Со кротце, со благо :D
anserk
Активен потребител

Мнениеот kontrol » 31 Май 2010, 23:00

Старият канал е и остава обща част. За неговите ремонти, както и за всички ремонти на общи части (покриви, носещи стени, ...) си делите фифти:фифти (и вече в тази половинка със сестри, баби и т.н. според дела). Това не важи за самостоятелните отклонения. Положението се запазва, ако ползвате стария канал (освен ако много Ви се копае нов).

Съседът Ви е длъжен да Ви допуска както до общите, така и до своите части, когато е необходим ремонт както на общите, така и на Вашите части - чл. 6 ЗУЕС, чието приложение не е изключено от чл. 3 ЗУЕС.

Договор за изтеклия ремонт не Ви е нужен, достатъчно е да Ви подпише разписката. Ремонтът на покрива няма връзка с новата канализация, нито с бъдещи ремонти. Нещо ми се губи идеята, защо трябва да се съставя договор и за каналите (те няма да избягат, и без договор за разпределение на ползването могат да се ползват само където са свързани, питащият май не се отказва от стария канал), но при всички случаи един договор не пречи.

Останалото беше разяснено от преждепишущите.
Горното представлява потенциално грешно становище. Консултирайте адвокат, ако искате сигурност и юридическа отговорност при защитата на правата Ви.
kontrol
Активен потребител

Мнениеот anserk » 01 Юни 2010, 08:20

kontrol написа:Нещо ми се губи идеята, защо трябва да се съставя договор и за каналите (те няма да избягат, и без договор за разпределение на ползването могат да се ползват само където са свързани, питащият май не се отказва от стария канал), но при всички случаи един договор не пречи.

ЗС, ЗУТ :idea:
anserk
Активен потребител

Мнениеот drdre » 01 Юни 2010, 14:53

anserk написа:Акта си е супер! По смисъла на чл.38 ЗС, както и да се изчислява конструкцията (колони, греди,пояси, плочи,...) на къщата, вкл. основите и покрива (той е също конструкция) - в м2 или м3, все ще е 1/2 ид.ч., или 50% на 50% (както ти харесва) :idea:
Стълбите не влизат в общите, защото са отделни за двата етажа.

Е това не ми е ясно как ще е 50% или 1/2ид.ч. като неговата част е повече и аз нямам таван ?
За стълището неговото е вътрешно минаващо през всички етажи, като размер е около 9 м2 на етаж които са под общия покрив и аз нямам достъп и собственост в тях и покрива. Нашето стълбище за 1 етаж е външно и си е в нашия двор.

Канализация си е ясна, старата няма да се пипа и ще си я позлваме както и сега от 1 етаж новата е само за избата в нашата част. Договора не е за нея вообще :)
А това че ни се прави нова не е точно така защото ни е кеф, все пак не аз съм зацементирвал тръбата в неговата собсвеност и сега да не може оттам. Тоест аз искам да си е към съществущата но и на другия етаж, но технически е доста по трудно изпълнимо от нова.
drdre
Нов потребител

Мнениеот anserk » 01 Юни 2010, 21:27

drdre написа:Е това не ми е ясно как ще е 50% или 1/2ид.ч. като неговата част е повече и аз нямам таван ?

ПОКРИВА (като конструкция и покритие) заедно с водосточните тръби и улуците, е на двата етажа, без значение какво и как покрива и на кой колко са квадратите (ЗП и РЗП са без покрива) :idea:
И на мен не ми харесва!
Или приемаш нещата такива каквито са по закон (основен след Конституцията), или си изграждаш къщичка на колкото искаш етажи и разфасовки - само за теб!
Това е положението :wink:
anserk
Активен потребител

Мнениеот kirile » 02 Юни 2010, 11:12

Покривът ви е общ по 1/2 независимо каква квадратура притежавате в сградата. Разходите за ремонт на покрива се делят по равно от двама ви.
kirile
Потребител

Назад към Етажна собственост