- Дата и час: 22 Ное 2024, 22:20 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Книга на собствениците
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
39 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Книга на собствениците
Живея в жилище собственост на моите родители, които не живеят там.
Аз съм обитател.
Как следва да попълня домовата кнвига - в графите за собственици попълвам имената на родителите ми,
а себе си къде да впиша, при условие, че не съм обитател с наем, нито съм част от домакинството на родителите ми, при условие, че те живеят на друг адрес?
Предварително благодаря за отговорите
Аз съм обитател.
Как следва да попълня домовата кнвига - в графите за собственици попълвам имената на родителите ми,
а себе си къде да впиша, при условие, че не съм обитател с наем, нито съм част от домакинството на родителите ми, при условие, че те живеят на друг адрес?
Предварително благодаря за отговорите
- mariana_mm
- Нов потребител
Re: Книга на собствениците
Попълвате имената на собствениците и настоящия им адрес , когато не живеят в сградата , какъвто е Вашият случай , а себе си попълвате като обитател , тоест човек , който живее в сградата , независимо от това на какво основание обитавате обекта - възмездно или не , няма значение.
- kirile
- Потребител
Ето затова ще ходиш на събрание и ще даваш мнение ,и ще гласуваш.Нали не мислеше ,че като не се запишеш,няма кой да плаща глобите на вашето дружество?
Доколкото имам информация,ако в блока се съгласят да имат домова книга,то преди това се избират управители на дружество или нещо подобно.От тама нататъка заради една домова книга,вие сте длъжни и към общината вече като отделно дружество и ще си плащате глобите за замърсяване около дружеството ви.Ние нямаме домова книга,защото аз поисках да ги запиша всички и наематели и да се занимавам с това...и те се уплашиха,непожелаха на събранието домовата книга,а мен ме интересува все пак кой живее в съсобственост с мен.
И няма от какво да се притеснявате,глобите ги плащат всички собственици.Относно адреса ви имате официален и настоящ,ако трябва да ви открие съдия изпълнителя ,винаги ще ви намери по накой от адресите и ще ви произнесе изплащането.И това е правилно ,трябва да има домова книга и всички ползващи го и собственици,трябва да се записват,но при избрани управители на дружество,не домоуправители.
Доколкото имам информация,ако в блока се съгласят да имат домова книга,то преди това се избират управители на дружество или нещо подобно.От тама нататъка заради една домова книга,вие сте длъжни и към общината вече като отделно дружество и ще си плащате глобите за замърсяване около дружеството ви.Ние нямаме домова книга,защото аз поисках да ги запиша всички и наематели и да се занимавам с това...и те се уплашиха,непожелаха на събранието домовата книга,а мен ме интересува все пак кой живее в съсобственост с мен.
И няма от какво да се притеснявате,глобите ги плащат всички собственици.Относно адреса ви имате официален и настоящ,ако трябва да ви открие съдия изпълнителя ,винаги ще ви намери по накой от адресите и ще ви произнесе изплащането.И това е правилно ,трябва да има домова книга и всички ползващи го и собственици,трябва да се записват,но при избрани управители на дружество,не домоуправители.
-
namakak - Потребител
Не е задължително да има дружество , достатъчно е управител и контрольор. Домовата книга е задължителна , тя се попълва и съхранява от управителя.
- kirile
- Потребител
Здравейте!В нашия вход домоуправителят е лепнал съобщение,че започва да събира инфо от живущите за вписване в домова книга.Ще ви помоля за мнение и отговор на моят казус и въпрос.Жилището ми е общинско,като титуляр-наемателят е майка ми,както и аз като нейна дъщеря,вече с отделно семейство/апартамента ни е даден през 1978г./.От пет години живея на семейни начала с бащата на детето ми във въпросния апартамент,а майка ми отиде да живее на село,като адресната и регистрация е непроменена т.е. същата от 1978г.Въпросът е мога ли да я впиша в домовата книга въпреки,че не живее на този адрес ,защото най-вероятно от общината ще направят голям проблем?И като какъв да вписвам мъжът с когото живея,ако това е задължително? Благодаря ви.
- slava504
- Нов потребител
Всички се вписвате като обитатели , но затова ще трябва да плащате консумативни разходи и за майка ви.
- kirile
- Потребител
Благодаря,kirile,то е ясно,че ще се плаща.А да попитам още нещо-има ли правомощия домоуправителя да изисква лични данни,като ЕГН,документ за собственост и т.н.,които да се вписват в дом.книга ?Мога ли да му откажа достъп до тези данни и на какво основание?
- slava504
- Нов потребител
ЕГН категорично ще откажеш. В указанията за попълване на домовата книга, които са неразделна част от заповедта на министъра за утвърждаване на образеца на домова книга, пише кои данни се дават. Относно документ за собственост - пише се само видът му - нотариален акт, настанителна заповед, съдебно решение, а моите хора нямаха против да напишат (по мое предложение) и "удостоверение за наследници". Не се изисква номер на документа.
-
Sir_Humphrey - Потребител
Благодаря, Sir_Humphrey.Мислех си да отварям нова тема,тъй като възникнаха нови въпроси,но ще продължа тук,защото получавами отговори.Домоуправителт ни започна лекичко да се заяжда по две причини-първо майка ми била с тази адресна регистрация,но от пет години не живеела на нея/какво щели да кажат хората/;второ-мъжът с когото живея трябвало да се впише в книгата.Как ли? Или да се омъжа за него или да се регистрира на настоящия адрес.А това е АБСОЛЮТНО невъзможно поради причини ,които съм описала в по-горен пост.А кажете сега какво да правя,освен да му тегля една....Ще бъда много благодарна за всички мнения и отговори!
- slava504
- Нов потребител
slava504 написа:И като какъв да вписвам мъжът с когото живея,...
Ако го ползвате на 100% (целия) - съпруг
Ако не го ползвате на ....% (частично) - наемател (с временно жителство)
А дали е баща на детето - никой не ви пита
- anserk
- Активен потребител
anserk написа:slava504 написа:И като какъв да вписвам мъжът с когото живея,...
Ако го ползвате на 100% (целия) - съпруг
Ако не го ползвате на ....% (частично) - наемател (с временно жителство)
А дали е баща на детето - никой не ви пита
Може и като "вещ с двойна" употреба.
-
Melly - Старши потребител
Няма такава графа в книгата
Жална му майка на тоя глупак, щом "любимата" не знае като какъв пребивава в къщата и
Жална му майка на тоя глупак, щом "любимата" не знае като какъв пребивава в къщата и
- anserk
- Активен потребител
Закон за гаржданската регистрация
Чл. 99. (В сила от 1.01.2000 г.) (1) Всяко лице е длъжно в срок 30 дни да заяви промяната на настоящия си адрес.
Чл. 116.
(2) Когато нарушението е извършено от граждани, глобата е от 20 до 200 лв.
Чл. 117. (1) (Доп. - ДВ, бр. 96 от 2004 г.) Нарушенията по този закон се установяват с актове на длъжностни лица, определени от министъра на регионалното развитие и благоустройството или министъра на вътрешните работи или областните управители или кметовете на общините.
(2) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 96 от 2004 г.) Въз основа на съставените актове се издават наказателни постановления от министъра на регионалното развитие и благоустройството или министъра на вътрешните работи или областните управители или кметовете на общините или от определени от тях длъжностни лица.
(3) (Нова - ДВ, бр. 96 от 2004 г.) Министърът на вътрешните работи и определените от него длъжностни лица установяват нарушения и издават наказателни постановления само по глава четвърта.
(4) (Предишна ал. 3 - ДВ, бр. 96 от 2004 г.) Установяването на нарушенията и издаването на наказателните постановления се извършват при условията и по реда на Закона за административните нарушения и наказания.
Същевременно в официалния образец на домова книга пише:
5.Настоящ адрес на собственика/собствениците, ако не обитава/т своята собственост
III. ОБИТАТЕЛИ:
1.Обитатели в обекта на самостоятелно правно основание (несобственици)
а)трите имена на титуляра на договора за наемане:
…………………………………………………………………………………………...
б)имената на членовете на домакинството, които живеят или ползват обекта заедно с титуляра на настанителната заповед*:
…………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………….
………………………………………………………………………………………….
в)начална дата на обитаване:
г)дата на напускане:
По-добре си оправете адресните регистрации, че полицията само това чака. Полицейските шефове по места редовно подпитват кметовете докъде са стигнали с регистрирането на етажните собствености.
-
Честно казано хуморът и сарказмът ви ми харесаха,защото са признак на интелигентност.Но когато някой ви моли за по-компетентно мнение по даден въпрос-дайте го,а след това да се забавляваме.-Пак Sir_Humphrey ми даде най-точна информация за което благодаря.Проблемът е ,че жилището е ОБЩИНСКО и фигуриращите в настанителната заповед са майка ми,аз и деца.Ако мъжът с когото живея/ползваме се на 100%/се регистрира на този адрес веднага общинарите ще ми пуснат "предупредителна" заповед.Остана висящ и въпроса за майка ми-може ли или не да се впише в адресната книга след като не живее в момента на този адрес,но има постоянна адресна регистрация?
- slava504
- Нов потребител
slava504 написа:Но когато някой ви моли за по-компетентно мнение по даден въпрос-дайте го,а след това да се забавляваме.-Пак Sir_Humphrey ми даде най-точна информация за което благодаря.Проблемът е ,че жилището е ОБЩИНСКО и фигуриращите в настанителната заповед са майка ми, АЗ и деца.
В реалния (а и в правния) мир майките имат съпрузи, които имат право да сменяват, а децата - бащи, които "малко трудно" се подменят, след като са установени
Щом фигурирате и вие в настанителната заповед, право да живее с вас и да бъде ползвател на общинското жилище има и съпруга ви.
Но това, че споменавате УН, навежда на мисълта, че през 1978 г. жилището е дадено на семейството на майка ви и баща ви, вкл. децата им. След 32 г. децата вече имат семейства, но дали имат право на общинско жилище - това е друг въпрос. Може би това ви е притеснението, а не дали да запишете бащата на детето ( и аз вече се обърках как да го наричам )
Записвате се всичките и ако на общинарите им е трудно да ви разберат, сложете пред тях и по един подпис със "съпруга" в името на жилището. От тая по-добра причина за брак - здраве му кажи
- anserk
- Активен потребител
Въпрос: При представянето на книгата пред съответните органи - общината,100% да бъдат вписани всички собственици на апартаментите?
Какво значи "начална дата на обитаване" ,т.е.влязъл съм да живея 1990г., а нотариален акт е издаден през 1992г.?
Какво значи "начална дата на обитаване" ,т.е.влязъл съм да живея 1990г., а нотариален акт е издаден през 1992г.?
- bggeoka
- Нов потребител
bggeoka написа:Въпрос: При представянето на книгата пред съответните органи - общината,100% да бъдат вписани всички собственици на апартаментите?
На мене ми я приеха и без 100% попълнени.
Не се впрягай особено за отдавна отминала начална дата. По-важно е за начални дати, които ще настъпят в бъдеще.
-
Моля спешно за помощ. Специално се регистрирах, защото не мога да се справя сама с тази информация. Дано успея да представя нещата.
1. Ателието е с Нотариален акт за дарение на името на майката на съпруга ми
2. След смъртта и има само удостоверение за наследници
3. Наследниците са 3-ма - съпеуга ми и 2 сестри
4. Ние живеем там - аз съпруга и детето.
Въпроса ми е за всички точки на ДК
т.1 - наследници са ясни - тримата
т.2 - Документ за собственост - какъв е в случая
т.3 - длъжна ли съм да давам адресите на хора, които не живеят в обекта, но не са и наемодатели.
Бладодаря предварително.
1. Ателието е с Нотариален акт за дарение на името на майката на съпруга ми
2. След смъртта и има само удостоверение за наследници
3. Наследниците са 3-ма - съпеуга ми и 2 сестри
4. Ние живеем там - аз съпруга и детето.
Въпроса ми е за всички точки на ДК
т.1 - наследници са ясни - тримата
т.2 - Документ за собственост - какъв е в случая
т.3 - длъжна ли съм да давам адресите на хора, които не живеят в обекта, но не са и наемодатели.
Бладодаря предварително.
- parsy
- Нов потребител
Член на екипа на 112 ще опита да даде бърза и неотложна, правна, животоспасяваща помощ ( ох, извинете ме, но тази спешност наистина ме разсмя!)
1. Да, тримата
2. НА за дарение и удостоверението за наследници е достатъчно.
3. За изредените не знам, но на двамата съсобственици ( сестрите на съпруга ви)- да!( т.5 от раздел втори на книгата на собствениците).
Дано е било животоспасяващо включването ми.
Приятна вечер.
1. Да, тримата
2. НА за дарение и удостоверението за наследници е достатъчно.
3. За изредените не знам, но на двамата съсобственици ( сестрите на съпруга ви)- да!( т.5 от раздел втори на книгата на собствениците).
Дано е било животоспасяващо включването ми.
Приятна вечер.
- Гост.
- Старши потребител
Благодаря за помоща, Хубав уикенд.
- parsy
- Нов потребител
39 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
|
|