начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Проблеми с комшииите

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Проблеми с комшииите

Мнениеот mary79 » 08 Яну 2010, 17:55

Имам следния проблем:
2008 купих последен етаж от къща-4 указан в НА като самостоятелно жилище. Другите 3 етажа са собственост на брата и майката на продавача. Те са доста враждебно настроени. Не ми дават да светвам крушката на сталбището на техния етаж и ми казват да се качвам с фенер. Искам да си сложа крушка, но те не дават. Освен това над моя коридор се намира единственият отвор към подпокривното пространство и ми се карат, че си заключвам собственото жилище-искат достъп 24 часа, а това не е таван по документи. При покупката продавачът ми каза, че имам 1/4 от избеното помещение, тъй като било обща част, макар че НА не пише нищо. Имам ли право да си искам мазето?

Благодаря!
mary79
Нов потребител

Re: Poblemi s komshiite

Мнениеот krasiitodorov » 09 Яну 2010, 20:21

С нотариалния акт в ръка - на консултация при адвокат !
krasiitodorov
Нов потребител

Re: Проблеми с комшииите

Мнениеот mary79 » 10 Яну 2010, 10:57

Ходих при адвокати, но мненията са противоречиви и затова исках да получа и други мнения. Благодаря!
mary79
Нов потребител

Мнениеот anserk » 10 Яну 2010, 21:01

mary79 написа:че си заключвам собственото жилище-искат достъп 24 часа, а това не е таван по документи.

А какво е и по кои документи?
Ако не прикачиш извадка от НА за собственост на ..., не би трябвало да чакаш съвет, който да те насочи към един от адвокатите, при които си ходила :idea:
И при колко адвокати ходи :wink:
anserk
Активен потребител

Мнениеот bebitor » 10 Яну 2010, 23:46

Ами набутал сте във фамилна къща- какво очаквате, да ви постелят червено килимче? :lol:
Почвайте и вие с мръсните номера, друг начин няма. На последен етаж сте- невероятно предимство при вдигането на шум. Купете си налъми и играйте аеробика редовно. Слагайте периодично сурови яйца под изтривалките им, дъвки на шпионките и каникулит/топлийки в ключалките. Не ползвайте фенер, а свещи. Колкото повече восък капе по тяхното стълбище, толкова по-добре. Никакъв достъп до подпокривното. А за мазето- адвокат :wink:
Rara avis in terris
Аватар
bebitor
Активен потребител

Мнениеот naughty » 11 Яну 2010, 10:37

отдайте етажа под символичен наем на катун с роми. след година елате и наистина ще ви постелчт червено килимче.

съвета е сериозен, не майтап!
naughty
Потребител

Мнениеот mary79 » 22 Мар 2010, 20:22

Консултирах се с един адвокат, но той ми каза, че няма мазе , тъй като не го пише в Нотариалния акт. При покупката продавачът ми каза, че мазето е обща част. Това вазможно ли е? И ако да - как да си го получа? Освен това има ли давностен срок за предявяване на претенции? Дарението е направено през Декември 2000 г.
Благодария предварително!
mary79
Нов потребител

Мнениеот fani_i » 22 Мар 2010, 20:43

Кое дарение, нали беше покупко-продажба?
Относно мазето - има ли в нотариалния Ви акт описано помещение, което да е складово и да се намира в жилището?
Ако да, то мазе не може да претендирате.
Ако не- очевидно по проект е имало такова (не следва да се одобрява проект за жилище без складово помещение (вкл. мазе или друго с такова предназначение) , но не е изпълнено. А дали това жилище не е ателие по проект и НА?
fani_i
Потребител

Мнениеот mary79 » 23 Мар 2010, 00:17

Да, правилно - покупко-продажба е, но преди това е дарено на продавача от дядо му. А що се отнася до това дали е ателие-не е. Пише, че е самостоятелно жилище, което е надстроено.
mary79
Нов потребител

Мнениеот mary79 » 12 Юли 2010, 14:29

Здравейте отново!
Оказа се че в НА на моите съседи също не фигурира мазе - текстът при всички гласи "съответните идеални части от общите части на сградата". Ние още не сме повдигали въпросът да си ползваме частта от мазето. Те са усвоили част от приземния етаж. Въпросът ми е дали има давностен срок, след които те могат да придобият целият приземен етаж (те, както и човекът, от който го купих са собственици от ноември 2000 г.)?
Благодаря!
mary79
Нов потребител

Мнениеот anserk » 12 Юли 2010, 15:07

mary79 написа:2008 купих последен етаж от къща-4 указан в НА като самостоятелно жилище. .......Оказа се че в НА на моите съседи също не фигурира мазе - текстът при всички гласи "съответните идеални части от общите части на сградата". Ние още не сме повдигали въпросът да си ползваме частта от мазето. Те са усвоили част от приземния етаж.............

Хей mary79, ти от 8 януари до сега само до НА на съседите ли се добра? Ами ако те имат няколко :roll:
През следващите 6 месеца се опитай да разбереш приземния етаж на кой и като какъв се води по разни документи и изобщо през 2000 г. след "усвояването на части от сградата" и надстройката на тази къщичка, дали са останали мазета, щото явно тавана е "усвоен" като твой :wink:
И мазетата и таваните не попадат в ид.ч. от общите, така че там няма да откриеш мазето :idea:
anserk
Активен потребител

Мнениеот mary79 » 12 Юли 2010, 15:49

Всъщност направих справка и наистина нито подпокривното пространство, нито приземния етаж фигурират някаде. Защо според теб не могат да са общи части? А що се отнася до тавана - аз не го ползвам. Там е склад на моите комшии, те си слагат разни кашони там.
mary79
Нов потребител

Мнениеот kontrol » 13 Юли 2010, 01:44

Да пробвам и аз да се изложа по темата.

Приземният етаж е мазето ли?

Може би е от значение кога е построена сградата. Преди 2000 г. е била еднофамилна?

Както и да е, мисля, че ако няма обособени тавански и избени (мазета) помещения и нито във Вашия, нито на съседите Ви НотА са посочени обособени, те се явяват общи части и подлежат на общо ползване (тази 1/4 е идеална), ако не спогодите разпределение на ползването.

Давността поначало може да се "прехвърля". Но предполагам, че дядото е бил собственик на всичко и го е дарил/ разпределил на потомците. Така че преди 2000 г. давност не би могла да тече. Доколкото давността не идва от сделка, а от завладяване, тя е 10 г. - чл. 79 от Закона за собствеността. Тя се прекъсва и започва да тече от 0 при действията, посочени в чл. 116 ЗЗД и 81 ЗС.

Но, ако помещенията са в съсобственост давност поначало не тече (докато няма доказано недопускане), а ако са общи части - съвсем. Щом не е описано в НотА, няма как да сте обикновени съсобственици; но етажни - може.
Горното представлява потенциално грешно становище. Консултирайте адвокат, ако искате сигурност и юридическа отговорност при защитата на правата Ви.
kontrol
Активен потребител

Мнениеот mary79 » 13 Юли 2010, 12:44

Много благодаря за отговора!

Доколкото разбрах не би трябвало те да могат да придобият тези помещения по давност. А как могат да се уредят нещата с ползването на тези общи помещения официоиално и документално? Каква е практиката в такива случаи?

Благодаря предварително!
mary79
Нов потребител

лек отбой

Мнениеот kontrol » 14 Юли 2010, 01:25

Все пак може би е добре да прекъснете владението им преди края на годината. Защото общите части не могат да се усвояват, но като че ли важи основно за тези, които са общи по естеството си. Ето една статийка по темата - въпрос на доказване.

Ако е вярно предположението ми, че са общи части, те поначало не се описват в НотА. Спомена се, че можете да сключите договор за разпределение на ползването, наем за самостоятелно ползване (дължи се от поканата - чл. 32 ЗС) и тн., а може и нищо да не сключвате. Спор за ползване се администрира от съда.

Може би първо трябва да установите чии се водят, напр. в кадастъра, ако има.
Горното представлява потенциално грешно становище. Консултирайте адвокат, ако искате сигурност и юридическа отговорност при защитата на правата Ви.
kontrol
Активен потребител

Мнениеот mary79 » 14 Юли 2010, 15:53

Правила съм проверка в общината на всички документи на къщата и тези помещения никъде не фигурират. Не сме повдигали още въпроса за тях. При положение, че комшиите ни са доста враждебни, исках да съм сигурна на 100 %.
Освен това отворът за подпокривното пространство е над нашето антре и ние винаги им осигуряваме достъп до там. Доста често си измислят поводи да се качват и го правят, за да ни дразнят. Това е причината да искам рано или късно да се разберем за тези помещения.
mary79
Нов потребител

Назад към Етажна собственост