начало

Парламентът си избра правна комисия, но без ръководство Парламентът си избра правна комисия, но без ръководство

ПОМОЩ - ПЪЛНОМОЩНО

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ПОМОЩ - ПЪЛНОМОЩНО

Мнениеот diw64 » 10 Авг 2010, 16:06

Не съм убедена, че въпросът ми е точно за "Семейни казуси", но понеже става дума за Семейна Имуществена Общност /СИО/, си позволявам да попитам следното:
При оформяне на пълномощно, нормално и прието ли е използването на съкращения без да бъдат те подробно изписани под някаква форма, какво означават? Т.е. по начинът, по който аз го изписах по-горе.
Става дума за пълномощно, в което е изписано съкращението "СИО", без по някакъв начин да е описано какво означава то. Ето и цитат от пъномощното:

"Да продава, заменяна на когото сметне за добре и за цена, която той прецени, с право да получи цената, включително и и да сключва предварителни договори, ВСИЧКИ НЕДВИЖИМИ ИМОТИ - СИО...."

Така изписан текстът коректен ли е? И ако не е, като как бих могла да оспорвам пълномощното в тази му част?
Реално става дума за подвеждане, да не кажа измама, от страна на упълномощения, що се касае до Семейната ни Имуществена Общност /СИО/. В случая, аз като невеща в правната терминология, плюс доверието ми към упълномощавания/към момента на подписването на пълномощното/ с приспано внимание, допуснах грешката да поставя подписа си под това пълномощно. В интерес на истината нито ми бе обяснено, нито аз поисках съкращението "СИО" да ми бъде разтълкувано като значение в момента на подписването. С това пълномощно съпругът ми по-късно продаде семейното ни жилище на майка си без моето знание и присъствие по време на сделката. Въпреки наличието на пълномощно, семейното жилище, като част от Семейната Имуществена Общност не е ли под по-особен режим, относно разпореждането с него? Т.е. въпреки наличието на пълномощно не е ли необходимо сделката по продажбата му да стане в присъствието и на двамата съпрузи?
След тази операция, аз и дъщеря ми, бяхме изхвърлени от от съпругът ми от семейното жилище, поради факта, че аз нямам никакъв дял от него.
Силно се надявам да получа компетентните ви мнения и отговори, за което предварително Ви благодаря.
diw64
Младши потребител

Re: ПОМОЩ - ПЪЛНОМОЩНО

Мнениеот lpopova » 10 Авг 2010, 16:16

При сделки на разпореждане с недвижими имоти пълномощните трябва да са изрични и подробно да е описан имотът, предмет на разпореждането - считам, че е абсолютно недопустимо в пълномощно за продажба на имот да е описано "ВСИЧКИ НЕДВИЖИМИ ИМОТИ - СИО". Следователно, не съкращението е проблем, а факта, че не е описан подробно имотът/имотите. Иначе СИО е сравнително широко използвано съкращение сред юристите, но не би следвало в пълномощните да има съкращения.
lpopova
Нов потребител

Мнениеот diw64 » 10 Авг 2010, 16:20

Това пълномощно не е само за разпореждане с имоти. СИОто е само част от пълномояното... Бих могла да поместя пълния текст на пълномощноту тук, само и само да получа мнения, като как да го атакувам и обезсиля направените чрез него сделки...
diw64
Младши потребител

Мнениеот REVOLUTION » 10 Авг 2010, 16:23

lpopova написа:При сделки на разпореждане с недвижими имоти пълномощните трябва да са изрични и подробно да е описан имотът, предмет на разпореждането - считам, че е абсолютно недопустимо в пълномощно за продажба на имот да е описано "ВСИЧКИ НЕДВИЖИМИ ИМОТИ - СИО". Следователно, не съкращението е проблем, а факта, че не е описан подробно имотът/имотите. Иначе СИО е сравнително широко използвано съкращение сред юристите, но не би следвало в пълномощните да има съкращения.

+1 , вземете пълномощното и спешно при адвокат.Има добър шанс да съборите сделката.
Разсъжденията за личното присъствие на съпрузите при сделка с семейното жилище не са верни , но Вие не сте специалист , тъй че няма нищо лошо в тази грешка. :D

Успех!
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот diw64 » 10 Авг 2010, 16:30

За жалост сделката/сделките са отдавна осъществени! Аз научавам за тях твърде късно, за да може да се направи нещо на момента... Консултирала съм се с няколко адвоката. Обръщам се към форума тук за помощ, както удавник се хваща за сламка... Може би Вие бихте ми подсказали нещо, което би могло да бъде направено и пропуснато като опция от адвокатите, с които съм се консултирала
Много объркана ситуация...
diw64
Младши потребител

Мнениеот REVOLUTION » 10 Авг 2010, 16:36

diw64 написа:За жалост сделката/сделките са отдавна осъществени! Аз научавам за тях твърде късно, за да може да се направи нещо на момента... Консултирала съм се с няколко адвоката. Обръщам се към форума тук за помощ, както удавник се хваща за сламка... Може би Вие бихте ми подсказали нещо, което би могло да бъде направено и пропуснато като опция от адвокатите, с които съм се консултирала
Много объркана ситуация...

Колко години са минали от сделката?
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот diw64 » 10 Авг 2010, 16:37

Около година и половина...
diw64
Младши потребител

Мнениеот REVOLUTION » 10 Авг 2010, 16:48

diw64 написа:Около година и половина...

Е съмнява ме да сте се консултирала с адвокат , не е минало много време.Шансовете Ви за успех са отлични.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот diw64 » 10 Авг 2010, 16:49

Ето го и целия текст на пълномощното:

"Да ме представлява пред съд, нотариус, общинска служба по земеделие, ОД по „Земеделие”, Община, Агенция по вписванията, Агенцията по кадастъра, при изготвянето на документи/решение, скица, удостоверение отстояние, данъчна оценка, удостоверение за тежести, удостоверение на лице с различни имена, удостоверение за наследници/свързани с продажба на собствените ни недвижими имоти.
Да продава, заменяна на когото сметне за добре и за цена, която той прецени, с право да получи цената, включително и и да сключва предварителни договори, ВСИЧКИ НЕДВИЖИМИ ИМОТИ – СИО, включително и земеделските ни земи, находящи се в община....
Да ме представлява, подписва и ангажира пред съд, нотариус, арендатор във връзка с прекратяването на договор за аренда.
Да преупълномощава трети лица с права по това пълномощно.
Настоящото пълномощно е безсрочно и важи само при нотариална заверка."
diw64
Младши потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 10 Авг 2010, 16:58

Имате шест месеца да оспорите сделката от момента на узнаването. Но при положение, че сте се съгласили с продажбата по силата на пълномощното - едва ли ще можете.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот REVOLUTION » 10 Авг 2010, 17:00

Прехвърлянето е оспоримо в 6 месечен срок от узнаването на сделката , но не повече от 3 години от извършването на прехвърлянето.С подобно "генерално пълномощно" не може да се прехвърли НИ.Последния трябва да е изрично описан в пълномощното.Има трайна съдебна практика в този смисъл.Шансовете(повтарям се) са много добри.Веднага ангажирайте колега и действайте.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот diw64 » 10 Авг 2010, 17:04

Знам за срока от 6 месеца... Въпросът ми е, коректно ли е оформено пълномощното, впредвид използването на съкращения в него? И ако не е, дали не мога да оспоря и обезсиля същото и оттук сделките извършени с него?
diw64
Младши потребител

Мнениеот diw64 » 10 Авг 2010, 17:06

REVOLUTION, благодаря ти за мнението. Обнадеждаващо е... Но какво означава НИ?
diw64
Младши потребител

Мнениеот REVOLUTION » 10 Авг 2010, 17:10

diw64 написа:REVOLUTION, благодаря ти за мнението. Обнадеждаващо е... Но какво означава НИ?

Недвижим имот.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот Pause » 10 Авг 2010, 18:24

И аз разсъждавам в същата посока ,че генералното пълномощно вече малко институции го признават.И че човек не може да бъде упълномощен с всички права с едно генерално пълномощно,камо ли за продажба на недвижим имот. :D
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот nevin_alibriam » 10 Авг 2010, 18:44

Само да попитам, колко други недвижими имоти сте имала към момента на подписване на пълномощното, за да искате да изключите сега от обхвата му само тези, които са СИО - съпружеска имуществена общност, тоест придобити възмездно след брака.
nevin_alibriam
Потребител

Мнениеот diw64 » 10 Авг 2010, 18:48

Семейното жилище + около 1000 декара селскостопански земи, които чрез това пълномощно упълномощения е прехвърлил на ЕООД-то си... И които земи по време на развода той продава...т.е. бидейки в момента на продажбата им фактически семеен...
diw64
Младши потребител

Мнениеот diw64 » 10 Авг 2010, 18:52

Отново повтарям, че желанието ми е да атакувам и обезсиля пълномощното, а не да изключа от обхвата му СИО-то... Т.е. да се обявят за нищожни всички извършени сделки с него.
diw64
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 10 Авг 2010, 19:29

Тук някак лесно ви дават насоки, но според мен следва да дадете коректно целия текст на пълномощното, делегиращо процесуална власт на пълномощника.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот diw64 » 10 Авг 2010, 19:31

Дал съм го пълния текст на пълномощното по-горе... Само съм спестил, в кои общини са земите, за които става дума...
diw64
Младши потребител

Следваща

Назад към Семейни казуси