начало

След пет отвода, ВСС прекрати „безвремието“, т.е. конкурса за търговските отделения на апелативните съдилища След пет отвода, ВСС прекрати „безвремието“, т.е. конкурса за търговските отделения на апелативните съдилища

нотариален акт - в евро или лева?

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

нотариален акт - в евро или лева?

Мнениеот yavor_dz » 29 Авг 2010, 12:39

Здравейте,
форума е много полезен и аз ще си позволя да задам два въпроса.
Ще купувам имот с ипотечен заем в евро. В нотариалния акт е необходимо да се укаже, че част от сумата ще се изплати чрез заем, отпуснат от банка.
1. Ако заемът е в евро и е това е записано в нотариалния акт, как ще се изчислят нотариалните и др. такси - предполагам по официалния курс евро/лев и проблем ли е от юридическа гледна точка стойността на имота в нотарилания акт да се укаже в евро?
2. В предварителния договор за покупко-продажба е указана реалната цена, която ще платя, възможно ли е в нотариалния акт да фигурира по-ниска цена (разбира се по-голяма от искания заем от банката).
Пример:
в предварителния договор: цена 40000 евро
в нотариалния акт: цена 30000 евро, като от тях 20000 евро заем от банката.

Благодаря предварително на отговорилите.
yavor_dz
Нов потребител

Re: нотариален акт - в евро или лева?

Мнениеот toni_sf » 29 Авг 2010, 13:14

:D зависи от натариуса ,може да ти поиска евро или бг лева ти си му ги даваш и той се оправя :D и защо да не може да фигурира по голяма цена :D ти имаш уговорка с продавача на каква цена ще го купиш ,а в нотариалният акт се пише по малка сума за да ти се избегнат по големите такси и даньци :D по принцип е прието в нотариалният акт да се вписва даньчната оценка на имота и върху това се плащат таксите :wink: така минаваш по тънко това си е и практика на адвокатите да те посъветват :D остави оценката на фирмата оценител тя важи само за банката
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот yavor_dz » 29 Авг 2010, 13:27

Благодаря за бързия отговор.
На нотариуса ще платя както иска, въпроса е в нотариалния акт ще пише цената в евро - проблем ли е това?
В банката ще представя предварителния договор и нотариалния акт - ще фигурира различна цена на имота в двата документа - проблем ли ще е за банката това?
А вярно ли е това което прочетох някъде във форума, че ако нотариуса изготви нотариалния акт, ще ми вземи сума, равна на нотариалната такса, която се дължи за прехвърлянето. За една страничка текст - напр. 500 лв, отделно 500 -те които ще му дам като нотариална такса :shock:
Някой адвокат ще ми изготви нотариалния акт и за 100-200лв :mrgreen:
yavor_dz
Нов потребител

Мнениеот toni_sf » 29 Авг 2010, 13:33

:D да си призная никога не сьм ползвал услугите на адвокат по тази насока, но знам че нотариусите си ги ползват и знам че от това той не печели, не мисля и че е проблем да се напише в нот.акт сумата в евро би трябвало да е по пожелание на клиента :D но те съветвам сега в тази криза да пише в лева ,защото ще ти се смеят ако си дал толкова много пари в тази криза :wink:
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот yavor_dz » 29 Авг 2010, 13:48

Не търся безплатна консултация.
Искам малко предварителна информация от хора сблъсквали се с подобни казуси, за да мога като отида при адвокат/нотариус да съм отчасти наясно с нещата и да мога да при нужда да защитя своя интерес.
А форумите са за това хората да си помагат :D
yavor_dz
Нов потребител

Мнениеот yavor_dz » 29 Авг 2010, 18:28

ОК, разбрах.
Благодаря на всички писали в темата.
yavor_dz
Нов потребител

Назад към Покупко-продажба