начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

защо да си изберем професионален домоуправител

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: защо да си изберем професионален домоуправител

Мнениеот todorb2000 » 20 Окт 2010, 13:12

c_nikolov написа:Докато има толкова много пролуки,както в ЗЗЕС,така и в съдебната ни система , а и докато Българинът вярва ,че за 4.25 лв на апартамент ще живее в чистота,мир и безпроблемност професията "професионален домоуправител" е повече нерви и губене на време,отколкото успешен бизнес ;)

Ето пак оправдание. Всичко може, но по-лесно е да се оправдаме.
Не се засягайте, моля ви.
Гражданите са длъжни да спазват и изпълняват Конституцията и законите. Те са длъжни да зачитат правата и законните интереси на другите/чл.58 от Конституцията/
http://www.youtube.com/watch?v=BP7WGKWPZKg
Емил Димитров-Ако си дал…не си живял на празно!
todorb2000
Потребител

Мнениеот c_nikolov » 20 Окт 2010, 13:57

Аз трудно се засягам ;) Ама си ценя времето, нервите и труда ,а ситуацията не ми харесва.
c_nikolov
Нов потребител

Мнениеот todorb2000 » 20 Окт 2010, 15:20

c_nikolov написа:Аз трудно се засягам ;) Ама си ценя времето, нервите и труда ,а ситуацията не ми харесва.

Всички си ценим времето, нервите и труда, но ако сме съсобственици в Ет.Собств. трябва да си решаваме проблемите цивилизовано, останалото тиха война.
Гражданите са длъжни да спазват и изпълняват Конституцията и законите. Те са длъжни да зачитат правата и законните интереси на другите/чл.58 от Конституцията/
todorb2000
Потребител

Мнениеот toni_sf » 21 Окт 2010, 07:45

Това за тихата война сте много прав.Просто тарикатщината на БГ народа ще му изяде главата.Колко пъти трябва да се удължава срока за регистрация ЕС в общината.Но и държавата си ни е виновна , един срок и след това яка глоба но не на Управителя на ЕС а на всеки собственик защото когато тръгнеш да бъркаш в джоба на българина тогава се усеща.
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот vikipeshkina » 27 Окт 2010, 23:57

тъкмо за морето ще ни трябва.Какво ще е заплащането.. Дайте телефон :P
vikipeshkina
Младши потребител

Мнениеот toni_sf » 28 Окт 2010, 07:58

Включете си ЛС или пишете на мойте или на имейл toni_sf00@abv.bg
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот lakavitsa » 28 Окт 2010, 21:18

"аз в последно време стигам до друг извод че само обвиняваме дьржавата а ние сме си дрьвниците и предпочитаме да си живеем по анадолски"

Прочетох всичко за Про управител и ми направи впечатление това по-горе. Струва ми се, че има какво още да направи държавата вместо да отлага Регистрацията на ония работи от полугодие на полугодие. В по-малките градчета, откъдето съм и аз, 95 % ако не и повече въобще нямат хабер от ЗУЕС, а просто от време на време ги плашат с някоя санкция и това е всичко. Мнозинството не може и да си помисли за проф домоуправител, какъвто предлага тони сф, но да речем, че някой баровски квартал може и да се хване на това. Нека тони не се обижда от това "хване". Трудностите са повече в разбирането на необходимостта от структура по ЗУЕС и после предложението или офертата на Тони. Казвала съм го и друг път, общините с техните упълномощени представители или самите кметове следва да активизират работата си в тая посока. Поне да раздадат книжлета със самия закон. Все някоя бабка ще си сложи очилата, за да разбере що е то ЗУЕС. И ще вземе да разправя на другите. Като "револусията" по време на Възрождението...
lakavitsa
Потребител

Мнениеот todorb2000 » 28 Окт 2010, 22:05

lakavitsa написа:"аз в последно време стигам до друг извод че само обвиняваме дьржавата а ние сме си дрьвниците и предпочитаме да си живеем по анадолски"

Прочетох всичко за Про управител и ми направи впечатление това по-горе. Струва ми се, че има какво още да направи държавата вместо да отлага Регистрацията на ония работи от полугодие на полугодие. В по-малките градчета, откъдето съм и аз, 95 % ако не и повече въобще нямат хабер от ЗУЕС, а просто от време на време ги плашат с някоя санкция и това е всичко. Мнозинството не може и да си помисли за проф домоуправител, какъвто предлага тони сф, но да речем, че някой баровски квартал може и да се хване на това. Нека тони не се обижда от това "хване". Трудностите са повече в разбирането на необходимостта от структура по ЗУЕС и после предложението или офертата на Тони. Казвала съм го и друг път, общините с техните упълномощени представители или самите кметове следва да активизират работата си в тая посока. Поне да раздадат книжлета със самия закон. Все някоя бабка ще си сложи очилата, за да разбере що е то ЗУЕС. И ще вземе да разправя на другите. Като "револусията" по време на Възрождението...

Подкрепям Ви, но трябва усилие, защото мързеливите и тарикатите са винаги отгоре. Така, че действайте. :D
todorb2000
Потребител

Мнениеот trando58 » 29 Окт 2010, 00:58

До todorb2000
Kaкво подкрепяш бе Тодоре? Би ли се опровергал (да не кажа обосновал),че може да те объркам. Да четат бабите ЗУЕС ли? Или на Tony да стане Вседържавен Професионален Домоуправител(ВПД).Което ти доскоро подкрепяше с две ръце и три крака.
trando58
Потребител

Мнениеот todorb2000 » 29 Окт 2010, 02:54

trando58 написа:До todorb2000
Kaкво подкрепяш бе Тодоре? Би ли се опровергал (да не кажа обосновал),че може да те объркам. Да четат бабите ЗУЕС ли? Или на Tony да стане Вседържавен Професионален Домоуправител(ВПД).Което ти доскоро подкрепяше с две ръце и три крака.

Подкрепям алтернативата ПРОФЕСИОНАЛЕН ДОМОУПРАВИТЕЛ, защото времето го налага, и предлага на собствениците правото на избор. Ако бъдем партньори ще бъде от полза този вид управление на етажната собственост. А защо бабите, да не четат ЗУЕС, какво им пречи.
Много тарикати допрофесионални домоуправители се навъдиха, много лъжат, а така ще се въведе ред за отговорности, и ред за права.
Ех, Тони няма да стане вседържавен професионален домоуправител.
trando58, няма да ме объркаш, споко. Минал съм през огън и жупел, както през пишман юристи, така и през тарикати-домоуправители от "стар тип", и усещам миризмата на тарикатщината. :D
todorb2000
Потребител

Мнениеот toni_sf » 29 Окт 2010, 03:52

:D Aз смятам, че едно кисело мляко на бабката е по важно , отколкото да извади левчето и да си плати
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот todorb2000 » 29 Окт 2010, 10:16

До trando58 и участниците-юристи

Драги trando58,
Драги участниците-юристи

Не се "вклинявайте" само в алинеите и запетаите, които са от важно значение в конкретния спор. Вниквайте се в духа на закона, приет от нашите представители в държавната власт.
От корпоративно мислене губим общественото и значимото, което засяга всички нас.
Да, ще спорим тук, но градивно с ясни аргументи и без заяждане.
В днешната правна действителност не се преследва духът на закона, както и целите на нашата конституция.
Това е форум за дискусия, а не адвокатска кантора или офис на професионален домоуправител, без да засягам конкретно някой от участващите в дискусията по темата.
Хубав и спорен ден :)
todorb2000
Потребител

Мнениеот toni_sf » 29 Окт 2010, 12:43

:D За съжаление сте много прав,би трябвало да се промени много мисленето на хората. Но явно диктатурата наложена преди 20г все още си има ефект и доста мозъци е изкривила.Явно носталгията повече бърка в мозъка на 90% от хората в тази държава.
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот legally » 29 Окт 2010, 13:27

А в договорите, които сключвате как разпределяте разходите, защото в една много реномиран фирма за професионално управление, вече две години и половина(и преди ЗУЕС и по време на ПУРНЕС) всички изброени от вас разходи се разпределят по равно, една сума на всеки апартамент, без значение брой живущи в него, нито притежавани общи части в сградата-нито по друг начин. Защото общото събрание така е решило, така е удобно на мнозинството, нищо че противоречи на закона.
Може и да ви поискам оферта, първо смятам да атакувам сключения договор!
legally
Младши потребител

Мнениеот georgiev_sfbg » 29 Окт 2010, 15:09

legally написа:А в договорите, които сключвате как разпределяте разходите, защото в една много реномиран фирма за професионално управление, вече две години и половина(и преди ЗУЕС и по време на ПУРНЕС) всички изброени от вас разходи се разпределят по равно, една сума на всеки апартамент, без значение брой живущи в него, нито притежавани общи части в сградата-нито по друг начин. Защото общото събрание така е решило, така е удобно на мнозинството, нищо че противоречи на закона.
Може и да ви поискам оферта, първо смятам да атакувам сключения договор!

...Достатъчно е, само 1 (един) несъгласен с това "Решение" на "общото събрание", да потърси правата си :arrow: и "мнозинството", ще "пие една студена водица"!

(...В този случай, ще се наложи и да се връщат неправомерно събрани средства, на въпросния 1 - с лихви, а и не само!) :wink:

...Нека не пропускаме и възможността :arrow: дори и тези, които са гласували - "за" на въпросното "общото събрание", в последствие да "размислят" по случая ("осъзнавайки", примерно, че въпросното решение - е незаконосъобразно)! :wink:

:idea: :!: :arrow: ТАКОВА ИЛИ ПОДОБНО НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНО РЕШЕНИЕ НА ОС - НЯМА ЗАДЪЛЖИТЕЛНА СИЛА ЗА АБСОЛЮТНО НИКОГО (!) (дори и за тези, които са гласували - "за", на въпросното ОС) И ЕС - ПО НИКАКЪВ НАЧИН, НЯМА ВЪЗМОЖНОСТ ДА ПОТЪРСИ И ЗАЩИТИ ПРАВАТА СИ ВЪЗ ОСНОВА НА НЕГО (във Вашия случай, примерно срещу длъжници или некоректни платци) !

Изображение
Последна промяна georgiev_sfbg на 29 Окт 2010, 16:28, променена общо 1 път
ЗСВ-Съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите нямат право да изразяват предварително становище по възложените им дела, както и становище по дела,които не са им възложени. Съдия, прокурор и следовател няма право да дава правни консултации.
georgiev_sfbg
Активен потребител

Мнениеот legally » 29 Окт 2010, 15:34

Точно това смятам да направя. А въпреки че е незаконосъобразно, въпросната авторитетна фирма праща и нотариални покани със заплахи за заповед по 410 от ГПК на дръзналите да се усъмнят в дължимите суми!
legally
Младши потребител

Мнениеот georgiev_sfbg » 29 Окт 2010, 15:39

legally написа:Точно това смятам да направя. А въпреки че е незаконосъобразно, въпросната авторитетна фирма праща и нотариални покани със заплахи за заповед по 410 от ГПК на дръзналите да се усъмнят в дължимите суми!

:idea: :arrow: На първо време, подайте Жалба до СРП по случая (с копие до РПУ) - срещу въпросната фирма!
П.П. ...Възможно е, да се окаже, че има и злоупотреба със средства на ЕС, от страна на въпросната фирма.

:idea: :arrow: НЕ СТЕ ДЛЪЖНИ ДА ЗАПЛАЩАТЕ АБСОЛЮТНО НИЩО! ...НЕОБХОДИМО Е ПРЕИЗЧИСЛЕНИЕ НА АБСОЛЮТНО ВСИЧКО ДО МОМЕНТА - ЗА ЦЯЛАТА ЕС (вкл. и за минал период)!

...Ако сте собственик, разполагате по закон И със следните възможности:
ЗУЕС - Чл. 40. (1) Всеки собственик може да иска отмяна на незаконосъобразно решение на общото събрание.
(2) Молбата се подава пред районния съд по местонахождението на етажната собственост в 14-дневен срок от получаване на съобщението по чл. 16, ал. 7.
(3) Подаването на молбата не спира изпълнението на решението, освен ако съдът не постанови друго.
ЗУЕС - Чл. 42. (1) Молбата се разглежда по реда на Гражданския процесуален кодекс.
(2) С решението си съдът оставя в сила или отменя решението на общото събрание.
(3) Решението на съда подлежи на обжалване по реда на Гражданския процесуален кодекс.
ЗУЕС - Чл. 43. (1) Всеки собственик може да иска отмяна на незаконосъобразен акт на управителния съвет (управителя).
(2) Молбата се подава пред районния съд по местонахождението на етажната собственост в 14-дневен срок от получаването на писмената покана, връчена по реда на чл. 13, ал. 2 - 6.
(3) Молбата се разглежда по реда на Гражданския процесуален кодекс.
(4) Съдът оставя в сила или отменя акта на управителния съвет (управителя).
(5) Решението на съда е окончателно.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

...И в допълнение на всичко казано по-горе, имайте предвид следното:

ЗУЕС - Чл. 38. (1) Решенията на общото събрание се изпълняват в определените в тях срокове. Когато срокът не е определен, решенията се изпълняват в 14-дневен срок от получаването на писмена покана, връчена по реда на чл. 13, ал. 2 - 6.
(2) Когато собственик или обитател не изпълни решение в определения срок, председателят на управителния съвет (управителят) може да подаде заявление за издаване на заповед за изпълнение по реда на чл. 410, ал. 1, т. 1 от Гражданския процесуален кодекс. Към заявлението се прилага препис от решението на общото събрание.

:idea: :arrow: ..."Интересно" :wink: , какъв препис от Решението на ОС, ще приложат! 8) ...препис от незаконосъобразното Решение на ОС?! :lol: ...и как Съдът, ще издаде Заповед за изпълнение, въз основа на незаконосъобразно Решение на ОС?! :mrgreen:
Изображение
Последна промяна georgiev_sfbg на 29 Окт 2010, 16:31, променена общо 3 пъти
ЗСВ-Съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите нямат право да изразяват предварително становище по възложените им дела, както и становище по дела,които не са им възложени. Съдия, прокурор и следовател няма право да дава правни консултации.
georgiev_sfbg
Активен потребител

Мнениеот legally » 29 Окт 2010, 16:25

И на мен ми е интересно. Но със сигурност няма да оставя нещата така.Особеното в случая е, че въобще не се връчват съобщения за изготвени протоколи на общото събрание, се пращат покани, които са точно 14 дни след последното общо събрание...
legally
Младши потребител

Мнениеот georgiev_sfbg » 29 Окт 2010, 16:27

legally написа:И на мен ми е интересно. Но със сигурност няма да оставя нещата така.Особеното в случая е, че въобще не се връчват съобщения за изготвени протоколи на общото събрание, се пращат покани, които са точно 14 дни след последното общо събрание...

...За конкретния случай, това, не следва да Ви "тревожи" и не е Ваш проблем! 8)
Последна промяна georgiev_sfbg на 29 Окт 2010, 16:39, променена общо 1 път
georgiev_sfbg
Активен потребител

Мнениеот legally » 29 Окт 2010, 16:39

Със сигурност не е мой :lol: Но все пак не знам дали няма да се остави без уважение, заради срока :roll:
legally
Младши потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Етажна собственост