начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Проблем със съсед в ЕС - всяка помощ е добре дошла

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Проблем със съсед в ЕС - всяка помощ е добре дошла

Мнениеот bubeto8 » 25 Окт 2010, 00:32

Здравейте,
Проблемът е следният-падна ми част от тавана в тоалетната вследствие постоянно напояване от банята над нас. 99,99% съм сигурна,че причината за това е,че прекрасните ни съседи изобщо не са запълнили дупките в плочата след подмяната на вертикалните водопроводни щрангове. Оттам по пукнатините и право в моята тоалетна.Още преди години искахме да се разбере откъде идва проблема,но съседите над нас твърдяха,че не е от тях и идвало от етажите над тях :lol: .Да обаче падна моя не техния таван.Гледката е страхотна-ръждясала армировка част от нея счупена,което е предизвикало и падането на мазилката,бетона се вижда и според мен се е смъкнал надолу.
Идва и "най-забавната" част защо се е счупила армировката точно сега.От 8 месеца ми тропосаха едно бабче със счупен крак буквално върху главата и от тогава през нощта не се спи,през деня не се търпи.Виковете през първите 3 месеца почваха от 2 през нощта придружени с блъскане по пода,докато не дойде кварталния.През деня се влачат столове и маси по теракота в кухнята по 100 пъти-на всяка вдигане на бабчето да папка придружено с букет от виковете и крясъците на съседката по нея.Освен тази лудница по непонятни за мен причини съседката доста често блъска с нещо тежко по пода над главата ми в стаята,в която живея,така че имам чувството че ако изблъска още веднъж ще слезе при мен (не че не я чакам с нетърпение,за да я ступам подобаващо) та да си дойдем на думата.Една сутрин въпросното бабе,заради което съседката ни ни подлудява 8 месеца се изтрещя на пода в кухнята,която е точно срещу тоалетната,като чувал с картофи.Няколко минути след това се чу трясък и ооо чудо част от мазилката с парче от бетона беше на пода като тоалетната изглеждаше като след взрив :cry:
Може ли някой да ми каже как ефективно да се справя с тази жена и да си понесе последствията за всичко,защото нито се търпи да те събуждат всяка нощ по всяко време и да не можеш да се наспиш човешки,нито да стоиш да и слушаш дневното вилнеене,нито мога да я оставя да ми руши апартамента или да утрепе някой от нас,защото това можеше да падне върху нечия глава.
Има наредба на Столична Община за обществения ред,по която не можах да задействам жалбата си защото нямаме избран по новия ЗУЕС домоуправител.Последния избран за председател на блока не само че не живее от 2-3 години в София,а и е роднина на съседката ми.За управителен съвет или двама собственици,които да се подпишат срещу нея също е невъзможно,защото ние сме един от многото блокове,където никой за нищо не го интересува и всеки си трае само и само да не го закачат за нищо.
По повод тавана също жалба срещу нея до районния кмет няма да даде резултат и да се направи оценка за щети,състояние на плоча и армировка и предписание,защото имотите били частни и не можели да влязят при нея,въпреки че и от нас се вижда откъде е дошъл проблема.
Нито разговорите с нея имаха ефект,нито скандалите.Другия вариант е тояга,но не смятам,че така трябва да се решават проблемите,а и не си струва заради такова .... да си навличаш беля на главата.
Освен конкретни идеи за ефективно решение на проблема ще съм благодарна да кажете и някой добър адвокат от София по този тип дела .
20-10-10_1156.jpg
bubeto8
Нов потребител

Re: Проблем със съсед в ЕС - всяка помощ е добре дошла

Мнениеот zlato » 25 Окт 2010, 16:18

С подобен проблем писах жалба и аз до Районното кметство, които се измъкват с оправданието за частна собственост и т.н......как така могат да взимат данък сгради, а когато има проблем в сградата.....нямат отношение....
А това дето Ви тропа и чука на главата е навярно изблици на злоба, имам една такава съседка, само дето тя е оттдолу мен/слава богу/, но това не й пречи денонощно да чука по стените и плочата и понеже къщата е стара се чува навсякъде. Това е защото ги карате да правят ремонт.:)
Един съвет-направете застраховка на жилището си.
zlato
Младши потребител

Мнениеот bubeto8 » 25 Окт 2010, 17:03

до zlato:
Не,злобата й е по рождение,тя още не знае,че ще и се наложи да прави ремонт.За това исках първо да събера малко информация,докато си дойде баща ми от провинцията и говори с нея.Ние сме ЕПК от преди поне 36 години.Не мога да опиша с думи какво и колко се чува от съседите в нас.В повечето време имам чувството,че живеят в моя дом,не над нас.А тропането е от краката й както самата тя каза:такава и била походката,но когато се тръмбова върху главата ти цяла нощ все едно си на хиподрум,а не в дома си и се дърпа креват и се тропва непрестанно с нещо тежко по пода,докато ти се опитваш да спиш поредна нощ и паркета и скърца до степен да ти се пили мозъка понеже от години в тях не е обновявано нищо,защото трябва пари да се дават,можеш да полудееш наистина.
В коридора гола мозайка,защото и балатума пари струва.Ходят и двете с дъщеря й с токчета по стаите в 6:30 сутринта едната,другата час след нея.Да се чудиш,коя от коя по-проста,но срещу глупостта и наглостта все още закон няма.
Лошото е че както сам каза,на районната община за такова нещо хич и не разчитай.Виж когато трябва да си платиш данъка ще си спомнят за теб.И за двата проблема съм се допитвала до тях и за двете отговора е "Обърнете се към домоуправителя и направете събрание".При положение,че сме 48 апартамента и абсолютно никой за нищо не се интересува,докато не му падне нещо върху главата и да свикам аз такова нищо няма да стане,защото установих,че си имаме мафия в блока.3 души са окопирали всичко,останалите си мълчат за да не ги закачат за нищо защото така им е по-лесно и така аз се боря като прасе с тиква.Това,че закона позволява изгонване на подобен съсед,кой точно ще се изправи лице в лице и ще каже,че гласува "за" когато самия той няма този проблем с нея.Българите сме силни на приказки и слаби на действие и на все по-малко хора им стиска да отстояват мнението и принципите си.По-лесно е да наведеш глава и да се молиш нещата да се оправят от самосебе си,обаче не става така.
Пуснах запитване до адвокат,мисля че и на теб ще свърши работа.По ЗУЕС нищо не мога да направя поне за сега,но се оказа,че информацията на която попаднах в една от темите тук е достоверна и може би ще сработи добре. Въпросния чл.45 от ЗЗД урежда подобен род проблеми и щети.Тепърва ще видя какъв ще е резултата като се задействам ефективно.
bubeto8
Нов потребител

Мнениеот lakavitsa » 25 Окт 2010, 21:44

едно от спасенията, любезна госпожо/господине е да се опитате да сформирате или изградите структура на ЕС, сдружение или ОС в сградата ви, но и тук надеждите не са много. Но все пак е стъпка в правилната посока. Инициативност, поне малко от ваша страна. Дано и МРРБ се размърда малко, та да помислят и за принудителните действия по ЗУЕС, защото ще има и по-големи куриози. Те и сега не са малко...
lakavitsa
Потребител

Мнениеот bubeto8 » 25 Окт 2010, 22:16

Абсолютно съм съгласна с това,в нашия блок това е невъзможно освен,ако не ни го наложи районният кмет по принуда-тогава няма да има къде да бягат.Част от проблема е,че така е по-лесно да няма читав домоуправител и спазване на правила.Така не се налага на никого да ги спазва и да се търси сметка на когото и да е,защото има ли правила,те ще са за всички и ако изискваш ще трябва и да спазваш.
bubeto8
Нов потребител

Мнениеот trando58 » 25 Окт 2010, 23:10

До bubeto8
Макар и с добро чувство за хумор и Вие ги каканижете едни......
От всичко което пишете надълго и нашироко,единствено падналата мазилка от тавана на тоалетната Ви има тежест като факт.Всичко друго може да се тълкува като плод на Вашият изострен слух и вродена чувствителност и раздразнителност. "Съседската война" е най-продължителната война в цялата история на света и едва ли ще свърши някога.Ако не Ви задоволяват условията на живот в 36г. ЕПК,преместете се тогава в ЕКОМЗТ и няма да имате проблеми.
Иначе за факта. Той както всички други факти трябва да се установи. А това става с оглед на место от вещо лице или специалист - строителен инжинер или техник. След което се съставя констативен протокол и на базата на който Вие да можете да си търсите правата. Това е същото,ако намерят нечий труп,без оглед и веществени доказателства не може да се определи дали е убит или се е самоубил. Ако проблемът е в общите части на сградата Управата на ЕС е длъжна да вземе веднага мерки за спешен ремонт.Защо до сега,след като Вие казвате ,че "още преди години" сте искали да разберете от къде е проблемът, не е направено нищо от предишният Председател.Би трябвало по тавана Ви да е имало постоянен теч и петна,за да се стигне до такова положение от паднала мазилка,оголени ръждясали арматурни части(счупени?) както и "смъкнал се надолу бетон",каквото и да означава това. Не виждам как можете да вмените вина на съседите си над Вас дори и проблемът да е от фугите по пода.При извършването на ремота по В и К инсталацията, фирмата изпълнител е била длъжна да завърши ремонта на цяло и то качествено,за което тя дава и гаранция по договора.Щом се е появил дефект,възложителят(ако е бил своевременно предупреден от Вас) е бил длъжен да изисква от изпълнителят отстраняване на проблема. Сега независимо от това,ако гаранционният срок е изтекъл,трябва да действате пак по описаният по-горе начин.Това,че нямате Председател е вече Ваш проблем и на всички собственици в блока.Утре и други ще изпищят по някой проблем засягащ ЕС. Казвате,че имате "мафия" от трима души в блока,ами накарайте ги да си изберат "Тартор" из м/у тях един. Тях кой ги е избирал? И защо не е избран Председател? Вината си е Ваша(на всички собственици) Най-добре,за да нямате и за в бъдеще подобни проблеми,инициирайте Общо събрание,достатъчни Ви са 20% от собствениците(10 във Вашият случай) и изберете ново ръководство или старото ,но с Председател. И после е крайно време да се регистрирате като ЕС в районното кметство. "Районна община" ,не съществува като понятие. Не може да разчитате на помощ от кметството,без да сте се регистрирали по ЗУЕС. При една нелегитимна Управа не можете и да водите дело по въпроса. Не Ви съветвам и да започвате дело с/у съседите си,независимо по кой закон,без да е изяснена ситуацията,иначе може да загубите и да платите една камара пари,а проблемът да остане. Защото при едно такова дело,съдът ще иска експертиза(за която Вие ще платите) и ако се окаже ,че якият адвокат на ответникът докаже ,че вината не е негова.....от кого ще си търсите после парите от оня дето не живее от 2-3 год. в блока ли?
По другите Ви оплаквания не искам да вземам отношение.Само ще Ви кажа,че си има закон и вътрешен ред в ЕС(който навярно вие нямате приет) и там е записано от колко до колко часа не може да се предизвиква шум повече от допустимото.Ако съседките Ви ходят по мозайката с токчета и ако не се разберете като зрели хора,а Вие продължите да им го натяквате,най-много да тръгнат със събо или налъми по коридорите и тогава ще ви се прииска да си смените апартаментите с добавка от Ваша страна. Въпрос на възпитание ,дипломация и интелигентност. Тука и баща Ви не може да Ви помогне,освен...нали ...там .....бухалки ли.....що ли?:)
trando58
Потребител

Мнениеот bubeto8 » 26 Окт 2010, 12:31

До trando58
Съгласна съм с всичко написано от Вас и прочетох няколко закона,за които ми попадна информация,както и наредба №1 на СО за реда.Ако живеехме в нормална държава с отговорни и коректни хора щяхте да сте прав.Ремонта на вертикалите (4 етажа едновременно-един под нас и два над нас),платен от джоба ни,а не от средствата за ремонти,които така или иначе се събират е направен от човек от блока (водопроводчик по професия) без документи и гаранционен срок,за довършителни работи и дума не може да става.Това не е оправдание за тези хора да не си замажат в техния апартамент отворените дупки,през които накрая течеше директно като водопад в банята ни.Същият човек,който направи ремонта в момента се води председател,защото не само че не е свиквано събрание от влизането в сила на ЗУЕС,а и никой не иска да го смени и явно с право.Той е част от тази "мафия" и на всичкото отгоре се засели извън София преди 2-3 години.Касиерката също участва и не е сменяна от може би 7 години.Това не пречи да се води не само председател,а и да отговаря за абонатната станция.Познайте на чия врата се звъни за проблем с парното след като въпросния господин не е нито в блока,нито в София тъй като баща ми отговаряше дълги години за това.Ако зависеше само от мен нещата щяха да се случат по описания от Вас начин,така както направих с фирмата за топлоизолация,която ми дава 5 години гаранция.Всички останали,които са си изолирали жилищата в блока(малко сме тези с външна топлоизолация,защото имаме доста възрастни хора,а останалите или нямат пари или поредното нещо,с което не им се занимава) са го направили с така наречените "висящи офиси"-докато шпаклова и се уговаря със следващия клиент.
Относно смяната на тръбите,ако бяхме отказали само ние,не да ги сменим,а да го направи човека от блока щеше да се приеме като лично отношение и още един човек,с когото да сме в конфронтация без причина,а и да не сменяхме нашите при положение,че под нас и над нас ги сменят пак щяхме да сме принудени да участваме най-малко в осигуряването на достъп и запълване на дупки,защото ние не само сме си замазали отворите около тръбите,а и сме подзидали малко като перваз,нещо,което съседите над нас не са направили.
Може да има закон,но в нашия блок няма шанс да се възползвам от правата, които той ми дава като защита и противодействие срещу поведението на тази жена поне докато не се случи нещо сериозно и хората не се осъзнаят,че така повече не може да продължава.
Включих си във форума не за да Ви звуча като истеричка с изострен слух :) ,а като потърпевш,който с всеки опит да се защити по някакъ законен начин удря на камък и при положение,че нямам правна подготовка да се допитам към кого да се обърна за съдействие и решаване на проблема с тази жена,защото с нея дори не може да се говори нормално.Тя просто отказва да ни изслуша за това,което търпим от нея защото като не приема,че има проблем не е нужда да промени нищо в държанието си,което е въпрос на култура и възпитание,да не пречиш на другите,за да не пречат и те на теб.Когато само ние и още 2-3 човека се интересуваме какво се случва и искаме да се промени нещо,нямаме шанс не по ЗУЕС,а по който и да е закон,колкото и жалко да звучи.
Достатъчно средства съм вложила в ремонта на 36 годишното ЕПК за да трябва да го продавам поради такава причина,а не защото имам желание.
Който и да дойде след мен под тази жена ще има същите проблеми,което само доказва,че не аз трябва да съм наказаната,а този,който пречи и е извън нормата.Ето и сега отгоре е по тихо,отколкото беше снощи в 2:30 ч. но пък за разнообразие съседа отдолу кърти та пушек се вдига,а ремонта му продължава от март месец,малко след като комшийката се развилня с пълна сила върху главата ми.
Ако някой може да предложи нещо конкретно ок,ако не здраве да е.В момента,в който ми се отвори възможност за действие по ЗУЕС ще я подкарам госпожата пък да видим кой кого накрая.
bubeto8
Нов потребител

Мнениеот trando58 » 26 Окт 2010, 14:39

До bubeto8
Даааа.. Наистина Вашето положение е лошо.Ситуацията ми е ясна ,за което Ви съчувствам.Опитах се да Ви дам практически съвети без много емоции, но тъй както гледам,освен да заведете дело,не виждам друг начин.Това не е много сложно и чл.45 от ЗЗД стига.Опасността идва от това,съдът да приеме,че вината не е на ответникът ,а е на Управата на ЕС,тъй като ремонтът е извършен по общите части на блока.Не е добре и самата нелегалност на ремонта,без документи ,без договор и гаранция по него.Съдът не гледа с добро око на такива неща и може да Ви прати за зелен хайвер. При такова развитие на нещата можете постигнете поне съдът да постанови да Ви се осигури достъп до помещението,за да извършите ремонтът сама. Всяко друго решение на съда,че това е отговорност по ЗУЕС и следва Управата на ЕС да реши въпросът,не Ви върши работа по причини които сама изтъкнахте.Много зависи и от експертизата на вещото лице.
Моето мнение: Консултация с адвокат и с бога напред.Можете да не упълномощавате адвоката да се явява на делото от Ваше лице,за да спестите средства,но исковата молба е добре да е написана от него,той знае какво да пише и какво не,след като се запознае със случая.
Имате възможност и да съдите всички собственици в ЕС за нанесените материални щети,но при Вашите 48 собственика,да им съберете само имената,ЕГН -та и т.н. Сигурно нямате и актуална домова книга.Ще се получи нещо като битките на Дон Кихот с вятърните мелници.
За шумът посред нощ,наистина не виждам какво може да направите,освен да викате МВР и да имате късмет докато дойдат,шумът да продължава,за да могат и те да го констатират.По този начин да съберете актив от многократни проверки на органите на реда(те съхраняват архив) който да използвате на по късен етап. Но това си е....нали разбирате...
trando58
Потребител

Мнениеот bubeto8 » 26 Окт 2010, 16:03

До trando58
Благодаря за идеите,но относно полицията и това пробвах, а и те се чуват само при мен,защото стаята е вътрешна за апартамента.Оказа се,че точно в тези случаи полицията не може да помогне въпреки,че самия квартален ни каза да не се притесняваме и да ги викаме.Като дойдоха те се качиха директно горе,а не при нас където всъщност се чува и така наистина не може да се документира нарушение,за да се заведе и в архив.Имаме само протокол подписан от нея,че е предупредена от кварталния,че е длъжна да спазва поне определените часове.Самия квартален каза,че той не представлява нищо като документ,който да ни свърши работа.Проблема е че само спря да крещи,непрестанното будуване и нощните разходки с часове си останаха.
Консултирах се с адвокат,но той не каза чл.45 от ЗЗД,а чл.50,защо не знам :)
Прав сте за това,че в съда без солидни доказателства не се ходи и за това ще опитам нещо друго не толкова агресивно,което днес успях да разбера и ще е безболезнено за нас в случай че сте прав че нямаме договор за извършения ремонт и нейната пряка вина не може категорично да се докаже.Ето че има полза да каканижеш :lol: тук с хумор или не,за да се информираш и да постъпиш правилно.Самата ситуация е много неприятна и идиотска и е достатъчно това,което търпим от нея толкова време,че и допълнително проблеми да си създаваме.
Нещо не ми стана ясно само от къде идва вината на цялата ЕС вместо само моята съседка да носи отговорност,но май трябва да прочета ЗУЕС още веднъж.
bubeto8
Нов потребител

Мнениеот trando58 » 26 Окт 2010, 18:33

До bubito8
Разликата м/у чл.45 от ЗЗД и чл.50 е,че при първият в ал(1) се говори за виновно приченена вина,т.е. да е вменена вина на съседката Ви.Което както Ви писах по-горе,може да се окаже трудно.В ал(2) също се подчертава,че вината трябва да се предполага до доказване на противното(което ще направи пък нейният адвокат) При чл.50 се визира носенето на отговорност при увреждане от лицето упражняващо надзор на часта. На мен лично ми е много смешно адвокат да се позове на този член,да не говорим.че въобще ЗЗД има отношение към договорните отношения,а във Вашият случай,няма такъв. Трябва да се търси по-скоро в друг закон вменяване на вина.Но това ще кажат юристите.Трудна работа при Вашият случай. Може да опитате и да пишете до "Строителен контрол" в кметството,но при кашата която се е получила в блока Ви...незнам,при тази невъзможност да се реагира по ЗУЕС при Вас,всичко е хипотетично.
Колкото до това,че не Ви е ясно съвсем защо отговорност носи ЕС като цяло и всички собственици в частност,нещата са по-прости.Лошото е ,че всичко е правено не по установеният ред. След като е имало проблем с ВиК инсталацията,е трябвало да има ОС на ЕС,което да приеме решение за неотложен ремонт(ОС не може да откаже такъв ремонт) и средствата за ремонта да се отпуснат незабавно от общата каса на блока ,или да се наберат такива.Ремонтът е по общите части на сградата и това е безапелационно.Това,че както казвате касае 5 етажа от ЕС не променя нещата,утре може да има в други етажи.Това,че Вие сте поели разноските за ремонта е първата Ви грешка.И сега при липса на документи и поради неспазване на процедурите,не можете да предявите никакви претенции със стара дата.
Въпреки това и въпреки,че нямате легитимна Управа в ЕС ,но получите при едно дело (както писах по-горе) възможност да извършите за своя сметка ремонта,на базата и на експертизата на вещото лице,че ремонтът е по общите части, в чл.48(7) от ЗУЕС ясно е казано:"Ако разходите,извършени от собственик,не бъдат възстановени по реда на ал.6,той има право да предяви иск срещу останалите собственици,които отговарят солидарно за възтановяването им."Въобще прочетете целият чл.48. Така се избягва това,че нямате Нормална Управа в ЕС и искът не е срещу нея,а срещу самите съсобственици. Но пак повтарям,че е необходимо решение на съда,че сте потърпевша и експертиза,че ремонтът касае общи части на сградата. По този начин се избягва и нуждата от решение на ОС по случая,каквото явно нямате.
trando58
Потребител

Мнениеот bubeto8 » 26 Окт 2010, 21:27

До trando58
Благодаря за конкретните и ясни отговори въпреки че имам чувството че нещата все повече се заплитат.
Не помня ремонта да е бил спешен,по-скоро съседите решиха да си сменят металните тръби с пластмасови.Ние също нямахме против,а и избор заради належащата необходимост от къртене при нас и в двете посоки.Проблема е че няма отърване от този комшия,т.нар. сегашен макар и нелегитимен домоуправител,защото той е на всяка манджа мерудия и самите съседи го предпочитат защото не разбират сериозността на проблемите които може да им се стоварят на главите,говоря от опит хаха.
Днес се свързах с зам.кмета на нашия район,който отговаря за строителството и ремонтите и каза,че няма проблем да прати човек и да пусна спокойно жалба.Дано е прав,само се чудя този констативен протокол,който ще ми направят,каква тежест ще има.И дали ще докаже нейната вина или само ще констатира проблема и щетите,за предписание за ремонта да не говорим.
След написаното от Вас направо се стреснах,че може едно дело да има обратен ефект и аз да го отнеса вместо да и натрия носа на тази и чрез делото да и покажа,че няма да я търпя повече и да престане и с шума да ме тормози,но тепърва ще видим как ще се развият нещата.
Не мога да разбера обаче само чрез съдебен иск ли може да се ангажира вещо лице,чиято експертиза освен пред блока да има и тежест в съда?Още от самото начало търся информация за това и нищо не намерих,защото ако имам такова становище после и в съда май няма да имам никакви проблеми.
Виждам,че сте добре запознат с ЗУЕС.Имаме ръководство на блока,което е избрано на събрание преди време и се води действащо,но не е свиквано ново ОС след влизане в сила на закона,както нямаме домова книга нито приет правилник за реда.Защо ли ни е,тогава всеки ще трябва да го спазва,по-добре ни е да няма ред,колкото и жалко да е в нашия блок е така.
Та питането ми е,това ръководство легитимно ли е или не,т.е. свикването на ОС не е само за тези ЕС,които до сега не са имали изобщо ръководство или всяка ЕС е длъжна на свика ново ОС?
Правилно ли съм разбрала,че по-скоро ще успея да накарам блока да ми плати ремонта,отколкото да осъдя съседката?
Всяка фирма,която се занимава с подобни ремонти и може да ми предложи договор и гаранция ли ще ми свърши работа или има някакви изисквания за това?
Аз ли трябва да я избера или могат да ме принудят и да ми наложат техни хора при положение,че тавана е в моя апартамент?
Както вече се разбра в нашия блок всичко се прави от близки,за да не излиза скъпо нищо,че е без договор и се притеснявам да не ми поставят някакво условие само и само да ме прецакат,защото мафията си е мафия.
bubeto8
Нов потребител

Мнениеот lakavitsa » 26 Окт 2010, 22:41

"Абсолютно съм съгласна с това,в нашия блок това е невъзможно освен,ако не ни го наложи районният кмет по принуда-тогава няма да има къде да бягат".

Това е желанието на повечето собственици на ЕС, районният /или друг/ кмет да извърши принудителни действия, а по принуда не може да го направи, тъй като в повечето случаи той гони други интереси и обикновено се оправдава с "голямата негова заетост" /нали преди по-малко от година представител от МРРБ, зам-министър, беше заявил, че "общините са прекалено натоварени или заети", цитирам по памет, което означаваше, че ще трябва да траем за зелена трева...И то не за късо време. И не само това. Обикновено кметовете не са вплетени в такива юридически лица с нестопанска цел, считай структурите по ЕС, тъй като си решават ремонтите по общите части от раз, с много финикийци и ЕС им е напълно досадна работа в повечето случаи. По тази причина не търсят разисквания по същата ЕС, освен ако не бъдат принудени от МРРБ, но както виждате и оттам не подухва благоприятен вятър. Казвам го не от песимизъм или от желание за емоционално обагряне. Просто такива са нещата. А насреща са сивите сгради, тук таме поокърпени отвън и плачещи в повечето случаи за ремонт, отлаган десетилетия.
lakavitsa
Потребител

Мнениеот trando58 » 27 Окт 2010, 20:08

До bubeto8
Последният Ви пост променя много нещата. Жалко за изгубеното време,но това са рисковете при водене на разговор офлайн. Не беше предварително уточнено,какъв е бил ремонтът при вас и аз се подведох да разсъждавам по нормалната логика,а тя е,че в една къща се прави ремонт когато се наложи.Изхождайки от тази логика си помислих,че сте имали авария в ЕС и се е наложило промяна на тръби в инсталацията. А такъв ремонт се извършва от ЕС след определянето му.Ако ремонтът е спешен ОС не може да откаже да го извърши.Ако е полезен,но не спешен,трябва да са съгласни около 75% от присъстващите на събранието.Явно защото при вас е пълна каша,сте предприели действия които са също незаконни,защото едва ли сте искали разрешение от ОС да разбивате общи части,макар и за своя сметка. При това положение ЕС не носи никаква вина и отговорност,Вие самоволно сте извършили тези действия си носите последствията.Проблемът става междуличностен и като такъв тряба да се разглежда от съда евентуално. Но преди това си пуснете жалба ,както са Ви посъветвали от кметството,а и аз ,да видим какво ще излезе.При сегашната ситуация,личната вина на съседите Ви е по явна.
Не знам какво разбирате и под "нелегитимен" управител,по долу пишете,че имате избрана преди време Управа,не знам какво да мисля вече и ще трябва пак да гадая.Сегашният домоуправител е нелигитимен ,ако не е избран по установеният ред от ОС на ЕС или срокът на правомощията му е изтекъл.Тук ще отговоря и на друг един Ваш въпрос. Управителен съвет,Управител,както и контролен орган се избират за срок до ДВЕ ГОДИНИ. По принцип не е задължително след влизането на ЗУЕС да се избира нова Управа,това се прави при нови ЕС или там където липсва такава.Заварената от новият закон Управа продължава да е легитимна,стига да не е минал вече две годишен срок т.е.тя трябва да е била избрана след 01.05.07г. което значи,че към 01.05.09 когато влиза в сила ЗУЕС те са все още легитимни. Тъй ,че направете сметка дали са минали 2г. от последният избор на Управа в блока Ви и ще разберете много ясно дали тя е "легитимна" или не.Ако е такава свикайте ОС и изберете нова.Много е важно за една ЕС да има легитимност на Управата,иначе Ви е бедна фантазията колко проблеми можете да имате оттук нататък(говоря за EС).
По принцип за експертизата Ви говорех,че при заведено дело с/у съседката Ви,съдът ще прибегне до услугите на вещо лице за да има пред себе си ясна представа за нещата. Иначе експертиза би могла да се извърши и от други правоспособни физически лица или фирми. За София не знам,във Варна има много такива,които се занимават с такива проблеми,строителен контрол,разрешителни ит.н. Аз лично съм ползвал услуга на строителен инженер за експертиза на здравината на козирката над партера на блока поискана от Общината.Но в този случай,съдът може да не я вземе предвид и да назначи своя.
Както Ви обясних по-горе,при новите факти ЕС не Ви е длъжно за нищо,дано да не се сети някой,че при самоинициативата Ви да къртите, може да сте нанесли вреди и по общите части(а такава в случая е на лице,да не си мис
лите ,че Вашият таван и нейният под не са такива)Най-добре изчакайте отговора на кметство.Най малкото написването на жалбата ще говори,че Вие искате да оправите проблема,но Ви възпрепятстват. Внимавайте и как ще формулирате оплакването си.Много подробности не са необходими.Така контрата ще е у съседката Ви.
Накрая.Щом имате претенции,че проблемът е отгоре,оставете ги те да си направят ремонта,дали ще имат гарации от изпълнителят,това си е за тяхна сметка,те да му берат гайлето.Важното е да Ви спрат вторият душ:)
trando58
Потребител

Мнениеот bubeto8 » 27 Окт 2010, 21:00

До trando58
Разбрах,мисля,че правилно съм се ориентирала в обстановката.
Ръководстово би трябвало да е нелигитимно,защото е избирано мисля 2006.На следващо събрание никой не е искал да поеме щафетата поради многото проблеми в блока и множеството кофти хора.Така са си останали същите хора и се кара по инерция,като касиерката е една и съща от 2003г.
Чесно казано за нейния ремонт не ми дреме,но ако е некачествен пак при мен ще тече.Аз повече се притеснявам за моя таван,защото не само падна цялата мазилка в един определен участък в ъгъла,но имаше и парче бетон.Освен това се вижда,че плочата е увиснала и една от армировките е счупена в единия край и стърчи от тавана освен като цяло лошото й състояние.За това исках да дойде подходящ човек,който да направи оценка и даде предписание и за причината и за ремонта при мен,на който аз да се обоснова и вместо да се занимавам със съд и още нерви да хабя заради тази жена или поради нейното незнание тя да поеме всичко или блока.Важното е аз да не плащам щетите заради това,че тя ме е наводнявала системно от години,защото не си е замазала пода в банята.И още едно уточнение-явно има сериозна пукнатина в плочата защото падналата мазилка не е под нейните тръби (там имаме огромно красиво петно),а в другия край на стената,но явно водата там си е намерила пътя.А аз се чудех защо при положение,че нашата баня е суха в тоалетната миришеше в определени моменти на влага доста силно и се виждаше,че е мокро.Ако бяха приели факта още преди години,че ни наводняват,а не да ни пращат по горните етажи,защото не било от тях,нямаше да се стигне до тук.Въпроса е в тази ситуация как да постъпя по-безболезнено за мен.
Не знам дали да не се обадя и в ДНСК.Мисля,че тяхното становище за състоянието на моя таван може да се окаже достатъчно да ги принудя да ми поемат разходите за тавана,а фирмата ще си намеря аз.Няма начин да не се справя :)
Благодаря още веднъж за помощта :wink:
bubeto8
Нов потребител

Назад към Етажна собственост