начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Помогнете...в задънена улица съм

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Помогнете...в задънена улица съм

Мнениеот zlato » 21 Окт 2010, 16:59

Здравейте,
казусът е по-скоро за съсобственост/а не ЕС/, тъй като става въпрос за двуетажна къща с два обекта на собственост.
Проблем е запушен мръсен канал на 1-ви жил.етаж.
Малко предисловие. Къщата е 50 годишна и преди няколко години подменихме стария каменин на 2-ри жил. етаж и сутерена, които обитаваме. Съсобствениците от 1-ви етаж отказаха да се подмени стария и напукан каменин в техния етаж.
От месец мръсния канал е запушен именно в частта минаваща през етажа им.
Извиках водопроводчик да установи причината и направи ремонта, но те категорично отказаха да се ремонтира мр.канал тъй като той е зазидан в тоалетната им достъпът до него е свързан с разбиване.
Последствията са: от месец сме лишени от ползване на тоалетна и баня.
Въпреки запушването съседите продължават да ползват тоалета си и тъй като водата не може да върви надолу се качва нагоре, избива в тоалетната ни и наводнява с фекални води.Освен това от напукания каменин ибива вода по зида на къщата, която е обхванала особенно големи размери, мазилката се рони и влагата прониква в сутерена ни където скоро правихме основен ремонт.
Не знам към кого да се обърна вече, защото освен наводнението миризмите са ужасни.
Полицията казва че е безпомощна, ВиК са отговорни извън имота, ХЕИ...също.
Жалба до РДНСК не може...нямало незаконен строеж. Жалба до Общината - чакам вече 25 дни да реагират...до момента-нищо.
А ние нямаме тоалет и скоро освен мазилката и стената ще падне ако не се вземат мерки. Съседите категорично отказват ремонт...и затова че ги карам да го направим ми надраскаха колата, която паркирам пред нас.
Идваха и застрахователите, но се боя че и те нямат тази сила да съдействат.
Безсилна съм, моля помогнете положението е нетърпимо без тоалет и фекални води, които избиват от канала им.Какво да направя за да имаме нормална канализация?
zlato
Младши потребител

Re: Помогнете...в задънена улица съм

Мнениеот trando58 » 22 Окт 2010, 01:20

До zlato
От самото начало сте в грешка! Казусът Ви(как я намразих тази дума)касае точно ЗУЕС,защото противно на Вашето разбиране,щом сте двама собственици в сградата,Вие сте в позиция на ЕС и там трябва да търсите решение на въпроса.
Конкретно за случая мога да ви посъветвам,да извикате отново "майстор" който да се опита да отпуши "тапата" м/у сутерена и 2ет. Те си имат начини за тази работа,с проволки ,машини ит.н. ,но предпочитат да поразбият някоя и друга стена,за да вземат повече пари:) Ако въпреки всичко обаче,се окаже,че е наложително да се направи ремонт откъм тоалетната на съседите,разговаряйте с тях и се позовете на чл.6(1)т.12 от ЗУЕС,те са длъжни да Ви осигурят достъп при ремонт на общи части.Такава се явява канализацията при Вас.Обща е! Имайте предвид,че Вие сте задължена да заплатите в случая 1/2 от всички разходи. Това е важило и за съседите Ви когато сте сменяли"каменита",но поради несъгласуваността с тях и не знание,сега "Идете ги гонете" При следващи конфликти,четете ЗУЕС!!!
Ако все пак съсобствениците Ви откажат........пишете жалба с входящ номер до районният кмет,с описание на цялата ситуация. Като последна възможност - жалба до прокуратурата и зав.дело по ГПК,но там ще Ви трябва адвокат който да Ви изготви исковата молба(най-малко).

П.П. Ако течът по стените след отпушването на канализацията продължи,сменете старите тръби с PVC, като си разделите разходите с комшиите,така е правилно.Ако те откажат отново,писах Ви по-горе какво да правите. Успех!
trando58
Потребител

Мнениеот zlato » 22 Окт 2010, 10:23

Благодаря Ви trando58. Ще послушам съвета Ви.
"моайсторът" искаше да вкара проволка, но нямаше откъде да влезе в канала без разбиване. Да...каменина е за смяна с ПВЦ, защото преди запушването, пак се отлагаше влага от пукнатините му/по-малко от сега/ върху зида. А сега е нетърпимо.
Няма проблем да поема 1/2 от ремонта въпреки, че те не платиха нищо, когато сменяхме каменина на 2-ри и приземен етаж.Здраве да е. Но сега те от инат или не знам от какво, не искат да се прави ремонт в останалата част, намираща се в техния етаж. А сами разбирате, че така без канализация и да избиват всичките мръсотии нагоре в нас и върху зида, а и вече надолу в сутерена не може да трае дълго.
Ще се обърна към адвокат, да видим каво може да се задейства със съд. На тия хора трябва да им се "заповяда" и то със здрава ръка.
Четох във форума, че при един теч в ЕС, от съда е дошла жена и спряла водата до отстраняване на аварията. Как се стига до това, защото това е един добър метод за по-бързо реагиране.
Благодаря още веднъж на отзовалите се.
zlato
Младши потребител

Мнениеот trando58 » 22 Окт 2010, 13:55

Прочетете още веднъж:
"Ако все пак съсобствениците Ви откажат........пишете жалба с входящ номер до районният кмет,с описание на цялата ситуация. Като последна възможност - жалба до прокуратурата и зав.дело по ГПК,но там ще Ви трябва адвокат който да Ви изготви исковата молба(най-малко)." Успех.
trando58
Потребител

Мнениеот trando58 » 22 Окт 2010, 13:58

Ако е дошла служителка от съда,най вероятно е имало жалба до прокуратурата преди това.Най-добре адвокат да каже.
trando58
Потребител

Мнениеот zlato » 22 Окт 2010, 14:57

Благодаря, жалба с вх.номер до Районния кмет имам......вече 25 дена чакам.....и никой- нищо..... а водата шурти вече отвсякъде и никой не иска да се прибира в къщи. Ще продължа с жалба до Община Варна....ако не...до Областна управа - за бездействието и с адвокат до Прокуратура и съд. Дано има спасение, Ще пиша ако има развитие. Не съм набожна, но дано и господ ми помага.
Благодаря Ви за отзивчивостта.
zlato
Младши потребител

Мнениеот naughty » 22 Окт 2010, 16:22

защо не им спретнете едно наводнение на тези приятелчета? мисля, че много бързо ще реагират. после ще обясните, че зарад запушване в тяхната част е станало - те са си виновни...

не бъдете "телета"
naughty
Потребител

Мнениеот zlato » 22 Окт 2010, 18:59

и това с наводнението съм го мислила, но тъй като имаме основен ремонт на етажа с теракот и паркет не мога да намеря подходящо място което да наводня, така че да не увредя вкъщи. Водосточните тръби минават през нашия сутерен за цялата къща....имам и кранове само за техния етаж. Спирах им водата, но те викат полиция и ме предупреждават, че нямам право да им спирам водата. Ужас...те ме наводняват, а аз нямам право да се защитя.
Днес майка опита да говори с тях с добро да се разберем и решим проблема.......ако си беше пуснала радиото и на него да говори, то по-скро би я чуло отколкото те.Това не са хора.
zlato
Младши потребител

Мнениеот trando58 » 22 Окт 2010, 19:18

До zlato
Аз също съм от Варна:) и знам как стоят нещата. Наистина е най-добре в случая да заведете дело.Вярно е ,че ще има разтакаване,но в случая,ще получите максимално удовлетворение. Намирате добър адвокат(поразпитайте познати,роднини) и заведете дело,има нарушение във вашият случай ,както по ЗУЕС така и по други закони(адвокатът Ви най-точно ще определи). Не съм юрист,но трябва да има и съответно и срок,в който службите от районното кметство да се произнесат и да вземат отношение.Ако този срок не е спазен,можете на чисто основание да съдите и кметството.Хич да не Ви пука,не е толкова страшно,един добър адвокат,ако намери нарушение,ще ги вкара в кучи .........(с извинение). Ефектът от заведено дело(първо ) към съседите Ви,е: съдът ще определи най-вероятно експертиза от вещо лице,което да потвърди аварията и причината за нея.Оттам нататък,ако всичко което пишете е вярно,няма съд който да не разпореди,съседите Ви да направят ремонта за тяхна сметка,както и да Ви заплатят обезщетение за нанесени материални и морални щети(Това трябва да фигурира в исковата Ви молба) Всичко това взето заедно и с покриване на всички разходи по делото от страна на ответника,ще им държи такава влага от там на сетне,че всички досегашни страдания, ще Ви бъдат компенсирани с едно бъдещо спокойствие.
trando58
Потребител

Мнениеот zlato » 22 Окт 2010, 20:03

Да крайно време е да взема радикални мерки, иначе оправия с тях няма. Досега се борих с тях да ремонтираме покрива.....напразно и тъкмо мислех вече чрез адвокат да започна процедурата по ремонта, сега излезе и този мръсен канал. Помежду другото и те търпят неудобства от запушването на мръсния канал, щото този напукан каменит сигурно и в тях отделя влага, но те живеят като циганите......експлоатация до последно и никакви ремонти.
В момента не съм в страната, но другия месец като се прибера непременно при адвокат и на съд. Ще се радвам ако някой ми подскаже име на такъв работещ във Варна.
Благодаря Ви, че споделяте. Много ми помага.
zlato
Младши потребител

Мнениеот teogeo » 22 Окт 2010, 22:36

zlato написа:Да крайно време е да взема радикални мерки, иначе оправия с тях няма. Досега се борих с тях да ремонтираме покрива.....напразно и тъкмо мислех вече чрез адвокат да започна процедурата по ремонта, сега излезе и този мръсен канал. Помежду другото и те търпят неудобства от запушването на мръсния канал, щото този напукан каменит сигурно и в тях отделя влага, но те живеят като циганите......експлоатация до последно и никакви ремонти.
В момента не съм в страната, но другия месец като се прибера непременно при адвокат и на съд. Ще се радвам ако някой ми подскаже име на такъв работещ във Варна.
Благодаря Ви, че споделяте. Много ми помага.

Не е било нужно да се занимавате с полиция, прокуратура... първите нямат правомощия за такива случаи (не че половината полицаи не работят "часпром" като "майстори" по ВиК, гипсокартон, шпакловка, изолации), вторите - също.
Вашият случай си плаче за едно дело по чл. 45 от ЗЗД (непозволено увреждане).
Ако бяхте отишли при адвокат, Вашите съседи вече щяха да получат копие от исковата молба и да се засилят и те при адвокат да им поднесе кочана ;)
После следва 30 дневен срок за отговор, насрочване на дело, първо заседание, експертиза, второ заседание и (би трябвало)... ПОБЕДА!!!
но ще чакате 3 месеца и повече. Поне доколкото знам, бързо производство в случая е неприложимо.
Аватар
teogeo
Активен потребител

Мнениеот zlato » 23 Окт 2010, 14:48

В полицията се жалвах, зашото освен че е зпушен мръсния канал в 1-ви етаж/пък знам ли може и нарочно да са го запушили, така за мръсотиийка да направят/
махнаха кривката свързваща сифона на банята ни с мр.канал и сложиха една тапа на кривката и още една на сифона ни, все едно сме без сифон ......ужас. След 2 дена махнаха тапата от сифона и сложиха една тръба, която изведоха през прозореца на банята си, така че като се къпем водата вместо да се влива в канала, излиза през тази тръба и тече в двора ни./тези прозорци гледат в нашия двор/. Това хора ли са?
Направих снимки на това изобретение, защото сега са го махнали, не че имаме мръсен канал за ползване де.....
zlato
Младши потребител

Мнениеот zlato » 23 Окт 2010, 15:29

trando58 - изключени са Ви ЛС....Благодаря!
zlato
Младши потребител

Мнениеот zlato » 25 Окт 2010, 13:09

Отново на камък.......Отговорът на Районното кметство е, че сме в етажна съсобственост и да решаваме проблема помежду си :( по Закона за ЕС.
С две думи си измиха ръцете....Само не са ми пояснили как се свиква събрание и се избира управител само с двама собственика, а да не говорим за гласуване....
И тъй като все ни препращат към ЕС писах и имам отговор от МРРБ, че след като сме само два обекта попадаме в Закона за Съсобственност..
Разбиране с тия хора отдолу няма. А фекалните води от канала обхващат все по-големи размери от сградата, мокрите петна са стигнали близо до ел.инсталацията ни и ако продължи още няколко дни така ще изгори и цялата инсталация.Без мръсен канал сме вече месец.
Мисля че отговора на Общината е неадекватен /както винаги/ и в случая можеха да напишат поне Предписание със срок на изпълнение.
Накрая ще ме принудят да им спра водата на тия хубостници и да счупя крана "без да искам"....а посля няма да съм съгласна да се отремонтира....с техните камъни по тяхна глава. Явно това е начина за "разбиране".
zlato
Младши потребител

Мнениеот trando58 » 25 Окт 2010, 20:04

До Zlato
Уважаема госпожо. Бяха Ви дадени достатъчно съвети и конкретни примери - как да опитате да си решите проблема. Вие продължавате да информирате хората,как лайняните петна бавно и неумолимо приближават към Ел.инсталацията и как в най- близко бъдеще ще настъпи "Бум" и лайнян тайфун в/у къщата Ви.
Искам да Ви попитам и още нещо обаче. Преди три дни пишете ,че сте в чужбина и когато се върнете ДРУГИЯТ месец,ще търсите адвокатска помощ за решаване на проблема.Отговорете моля,как тогава продължавате да пишете писма до разни институции,че и бързо да получавате отговори в чужбина.И как ежедневно наблюдавате придвижването на лайняната чума по несретната Ви собственост?
trando58
Потребител

Мнениеот zlato » 25 Окт 2010, 22:56

do trando 58
Тъй като не са включени личните Ви съобщения, се извинявам на аудиторията и ще ви отговоря тук....щом Ви интересува.
1.Жалбите си до инстанциите писах докато си бях все още у дома.
2. В имота не живея само аз, а и семейството ми - майка и син.
3. Аз не съм в Космоса и за щастие в XX век има достатъчно начини, чрез които съм информирана за "лайняните петна".
4 .А колкото до отговорите от инстанциите - това е само един, а именно от Общината и представете си че там имат телефони, на които дават отговори, защото писменият им отговор е все още в пощата и няма как да го получа от разстояние.
Надявам се да съм задоволила любопитството ви.
Само не ме питайте и как успявам да пиша във форума след като съм извън страната. Поздрави!
zlato
Младши потребител

Мнениеот trando58 » 25 Окт 2010, 23:38

До zlato
Не сте видели добре."Личните ми съобщения" са включени от онзи ден вечерта.
Реакцията ми не беше толкова за продължаващото описание на личната Ви болежка(за решението на която и аз изказах мнения),а по-скоро за това,че темата се изчерпа и не виждам какво повече може да дадете на света.Другото си е едно "чатане' Все пак както казва един наш съфорумчанин:) "Все пак тук сме юридически форум,а не пазарът Кирков"
Успех в борбата Ви с безпардонноста,наглостта и безхаберието!

П.П. "Който е тръгнал на война - ще намери оръжие" (Ернесто Гевара)
trando58
Потребител

Мнениеот dikobraz » 27 Окт 2010, 20:36

когато сменяхме каменина на 2-ри и приземен етаж.
Майстора който е идвал, не се ли сети да резне тръбата при Вас която предполагам продължава към покрива като отдушник и оттам да бръкне. Освен ако не сте я облицовали и Вие. Освен това 100 % имате и мивка, оттам няма ли начин.
Въобще импровизирам от разстояние...
Предполагам че в приземния етаж не сте оставили ревизионен отвор, но може и там да се отвори. Но с обикновена тел от тези от магазините може и да не стане.
И още - ако разбирам правилно, Вашия подов сифон е заустен външно в тяхната баня, поне според описането което давате. Иначе нямам обяснение как са сложили тапи откъм канала и сифона.
Но направете още един опит отгоре с рязане на тръбата. оттам поне няма да потече за разлика от опит отдолу да срежете. Но ако се наложи ...
dikobraz
Потребител

Мнениеот zlato » 28 Окт 2010, 20:30

do Dikobraz
Благодаря Ви много за съветите.Явно разбирате от тия неща, защото водопроводчика, който извиках се опита да няправи същите неща, които вие предлагате.
За отпушването на канала варианта е единствено както казвате да се отреже тръбата, която минава през тавана и излиза на покрива.
Но какво ще стане с каменита, който е тотално за смяна, защото е напукан/какъвто беше и този в сутерена преди да го подменим/и таи върху зида от години, от което мазилката е паднала. Съсобствениците не искат да се ремонтира нищо, а къщата е вече 50 год.,покрива и той плаче за ремонт.За него има 2 предписания от Общината за наложащ ремонт, но нали на тях не им тече на главите, не искат и да чуят......има и още...Те просто живеят като на хотел.
Така, че ще се възползвам от момента и ще ги съдя за неудобствата, които ми причиняват и за щетите, а и трябва да се смени каменита, защото след месец като се запуши пак.....пак ще плуваме.....
zlato
Младши потребител

Мнениеот trando58 » 29 Окт 2010, 01:26

"Така, че ще се възползвам от момента и ще ги съдя за неудобствата, които ми причиняват и за щетите, а и трябва да се смени каменита, защото след месец като се запуши пак.....пак ще плуваме.....".в л...а.

Разгеле!
trando58
Потребител

Назад към Етажна собственост