начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

съсед не ме допуска, да оправя теча от неговото жилище

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

съсед не ме допуска, да оправя теча от неговото жилище

Мнениеот bobolina1966 » 23 Окт 2010, 13:35

Здравейте!Имам спешна нужда от помощ!!!От съседа ми, живеещ на горния етаж има теч- в кухнята стената и тавана ми са подгизнали!Молих го, нееднократно, да пусне майстори, които да оправят теча, естествено, за ремонта аз ще платя?!Съседът грубо ми отказва!Какъв е начина да го принудя- говоря по законов начин, във връзка с приетия Закон за управление на етажната собственост!Предварително искам да Ви уведомя, че в нашия вход, никой от нищо не се интересува, когато не му е опряло яйцето...!!!Моля за помощ!!!
bobolina1966
Нов потребител

Re: съсед не ме допуска, да оправя теча от неговото жилище

Мнениеот wladi » 23 Окт 2010, 14:21

ОС на ЕС ще има отношение, ако теча е от общите щрангове.
В случай, че теча е от разпредителната мрежа в апартамента и/или от лошо уплътнени фуги и хидроизолиращи настилки, отношенията са между двете лица, иск за прекратяване увреждането, иск за дневно обезщетение до прекратяване увреждането, техн.експертиза и т.н.

Ако не се разберете, бавно, трудно, срещу заплащане, но сигурно е че ще получите осъдително решение. Това не значи, че теча ще спре, просто ще имате да взимате дневна рента.

ИНТЕРЕСНО - някъде в Троян, съседа отдолу монтира спирателен кран на верт.щранг (незаконен) с който тормозеше този отгоре да не го наводнява. Случая стигна до прокуратурата.
Истината рядко е чиста и никога проста
Аватар
wladi
Потребител

Мнениеот teogeo » 23 Окт 2010, 14:27

wladi написа:ОС на ЕС ще има отношение, ако теча е от общите щрангове.
В случай, че теча е от разпредителната мрежа в апартамента и/или от лошо уплътнени фуги и хидроизолиращи настилки, отношенията са между двете лица, иск за прекратяване увреждането, иск за дневно обезщетение до прекратяване увреждането, техн.експертиза и т.н.

Ако не се разберете, бавно, трудно, срещу заплащане, но сигурно е че ще получите осъдително решение. Това не значи, че теча ще спре, просто ще имате да взимате дневна рента.

ИНТЕРЕСНО - някъде в Троян, съседа отдолу монтира спирателен кран на верт.щранг (незаконен) с който тормозеше този отгоре да не го наводнява. Случая стигна до прокуратурата.

Само дотам ли стигна? :lol:
Аватар
teogeo
Активен потребител

Мнениеот wladi » 23 Окт 2010, 16:50

Стигна и до медиите, но не зная развръзката.
Истината рядко е чиста и никога проста
Аватар
wladi
Потребител

Мнениеот georgiev_sfbg » 29 Окт 2010, 13:56

bobolina1966 написа:Здравейте!Имам спешна нужда от помощ!!!От съседа ми, живеещ на горния етаж има теч- в кухнята стената и тавана ми са подгизнали!Молих го, нееднократно, да пусне майстори, които да оправят теча, естествено, за ремонта аз ще платя?!Съседът грубо ми отказва!Какъв е начина да го принудя- говоря по законов начин, във връзка с приетия Закон за управление на етажната собственост!Предварително искам да Ви уведомя, че в нашия вход, никой от нищо не се интересува, когато не му е опряло яйцето...!!!Моля за помощ!!!

(Приемаме, че Вашия случай, е извън хипотезите на Чл.38, изр.1 от ЗС.)

...Тъй като информацията, която давате, е недостатъчна, най-общо казано и на кратко, следва да имате предвид следното:

:arrow: Наказателноправен ред (наказателна отговорност):

НК - Чл. 216. (1) (Изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г.) Който унищожи или повреди противозаконно чужда движима или недвижима вещ, се наказва с лишаване от свобода до пет години.
(4) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г., изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г., предишна ал. 2, изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г.) В маловажни случаи наказанието е лишаване от свобода до шест месеца или глоба от сто до триста лева.
(5) (Изм. - ДВ, бр. 62 от 1997 г., предишна ал. 3 - ДВ, бр. 92 от 2002 г., изм. и доп. - ДВ, бр. 26 от 2004 г.) Ако са причинени значителни вреди или са настъпили други тежки последици или ако деянието е извършено от лице по чл. 142, ал. 2, точки 6 и 8, или ако деянието е свързано с унищожаване или повреждане на елементи от далекосъобщителната мрежа, наказанието е лишаване от свобода до десет години, като съдът може да постанови и лишаване от права по чл. 37, ал. 1, т. 6 и 7.
(6) (Изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г., предишна ал. 4, изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г.) Ако деянието по ал. 1, 2, 3 и 5 е извършено по непредпазливост, наказанието е лишаване от свобода до две години или глоба от сто до триста лева.
НК - Чл. 218в. (Нов - ДВ, бр. 89 от 1986 г., изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г., изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г., изм. - ДВ, бр. 26 от 2010 г.) Наказателното преследване се възбужда по тъжба на пострадалия в следните случаи:
1. за престъпления по чл. 216, ал. 4 и 6 и чл. 217, ал. 1 и 2, когато предмет на престъплението е частно имущество;

НК - Чл. 334. (1) Който причини наводнение и с това изложи на опасност живота или имота на другиго, се наказва с лишаване от свобода от три до дванадесет години.
(2) Ако в този случай са последвали значителни вреди, наказанието е лишаване от свобода от пет до петнадесет години, а ако е последвала смърт за някого, когато деецът не е искал и не е допускал това, наказанието е лишаване от свобода от десет до петнадесет години.
НК - Чл. 335. (1) Който причини наводнение по непредпазливост и с това изложи на опасност живота или имота на другиго, се наказва с лишаване от свобода до три години.
(2) Ако е последвала смърт или значителни вреди, наказанието е лишаване от свобода до пет години.

===================================================================================
(...Независимо от наказателната отговорност :arrow: )

:arrow: Търсене на отговорност по гражданскоправен ред:

(Ще е необходимо, да си наемете адвокат, тъй като сами, едва ли ще се справите!)

...На кратко:

В случая имаме т.нар. "непозволено увреждане".
Правната уредба на този институт "непозволено увреждане" - е в Чл.45-54 от ЗЗД. Непозволеното увреждане (деликтна отговорност), е извъндоговорен източник на задължения. Отговорността за непозволено увреждане, е изградена на основата на общото правило - да не се вреди другиму. Съгласно Чл.45 - всеки е длъжен да поправи вредите, които виновно е причинил другиму с правонарушението. В ал.(2) - е установена една презумпция за вина, а именно, че във всички случаи на непозволено увреждане - вината се предполага до доказване на противното. От това следва, че във всички случаи на отделните фактически състави, отговорността се свързва с вината. Чрез отговорността за правонорушението, трябва да се премахнат неблагоприятните последичи на едно неизпълнение. Отговорността е деликтна, тъй като е нарушено зъдалжение - да не се вреди на друг.
Задължението, което поражда отговорността, може да произтича и от: 1/ закона – от общата му повеля да не вредим на друг, и 2/ от правилата на добрите нрави. Основанието на деликтната отговорност, е нарешението именно на подобни общи задължения.
То е задължение на всеки към всички и именно неговото нарешение съставлява деликт, който дава живот на облигационното нарушение между нарушител и понасящ нарушението, насочено още от самото начало към обезвреждане.
Фактическите състави на деликтоната отговорност, са 5: общият състав по Чл.45, ал.(1), който урежда отговорността за вреди причинени от лични действия на делинквента; Чл.47, 48 и 49 – отговорността за вреди причинени от чужди действия; Чл.50 – където е уредена обективната отговорност за вреди от вещи и животни.

:idea: http://www.pravo-online.com/%D1%81%D0%B ... D0%B5.html

:idea: http://www.lawsbg.com/lectures/75-oblig ... vredi.html

"...Въпросът за границите на гражданската отговорност е не само това, че тя се простира само до вредите, всъщност тя по линия на някаква абстрактна икономическа справедливост и целесъобразност ..."

Успех!
ЗСВ-Съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите нямат право да изразяват предварително становище по възложените им дела, както и становище по дела,които не са им възложени. Съдия, прокурор и следовател няма право да дава правни консултации.
georgiev_sfbg
Активен потребител

Мнениеот poluobuvka » 09 Ное 2010, 14:51

Така..И ние имаме подобен проблем.
Живеем на 4 етаж, а в банята ни тече от 7 етаж / вероятно от канала / . Сигурно е, че е от 7-я етаж. Там живеят квартиранти и когато ги няма, банята ни е суха.
Собственикът отказва всякаква комуникация.
Има още 2 апартамента , които са със същия проблем , но от друг апартамент.
Въпросът ми е какво следва да направим?
Съседите искат да напишем протоколи и да ги внесем в общината. Но може ли тези от които са течовете да кажат, че не знаят нищо по въпроса...Трябва ли първо да напишем писма към въм въм въпросните съседи с които писмено да ги уведомим? и после ако не вземат мерки - към общината.
Благодаря
poluobuvka
Младши потребител

Мнениеот trando58 » 09 Ное 2010, 17:40

До poluobuvka
Нямате ли Управител или Управителен съвет в ЕС?
trando58
Потребител

Мнениеот lakavitsa » 09 Ное 2010, 20:57

и аз като Трандо бих задал същия въпрос за Управител или УС
lakavitsa
Потребител

Мнениеот lakavitsa » 09 Ное 2010, 20:59

И не бързай с Общината, защото там надеждите са съвсем малки. Освен ако няма изключение за вашия район. Тръгнете първо от структурата, ако изобщо я има в сградата ви. Ако не сте я създали, поемете инициативата да я създадете вие. Структура по Закона за управление на ЕС
lakavitsa
Потребител

Мнениеот toni_sf » 10 Ное 2010, 15:25

:D Е тук няма нищо общо ЗУЕС, извинявам се за постовете на хората които даваха съвети дали има УС на ЕС.И пък и общината най малко я бърка тази работа. това са си взаимосъседски отношения и би трябвало да се разберат помежду си.Ако не се стигне до разбирателство , има си съдебна процедура.
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот poluobuvka » 11 Ное 2010, 13:33

Вариант да се разберем като съседи - няма. Собствениците на апартаментите от които тече не си живеят в тях. Ремонти не са правени от 30 г. Всички опити да се говори с тях са завърпили с провал.
Имаме си УС. На последното събрание обсъждахме вариант да се внесе протокол в общината.
Според закона за ЕС
Чл. 57. (1) Установяването на нарушенията се описва в протокол, съставен от управителния съвет. Когато в етажната собственост няма избран управителен съвет, протоколът се съставя от управителя и двама собственици, определени с решение на общото събрание. Констативният протокол съдържа данни за лицето, извършило нарушението, описание, време и дата на извършеното нарушение
(3) Констативният протокол се съставя в три еднообразни екземпляра, по един за председателя на управителния съвет (управителя), нарушителя и общинската или районната администрация. След съставянето на протокола председателят на управителния съвет (управителят) незабавно го предоставя на общинската или районната администрация.

(4) Актът за установяване на нарушението се издава от общинската или районната администрация, а наказателното постановление се издава от кмета на общината или района или от оправомощено от него длъжностно лице.
Което аз лично го разбирам. Пишем протокол, внасяме го в обшината. От там в най-добрия случай издават наказателно постановление за пр. 20 лв. и банята ми продължава да тече..... :roll:
Но дори и да внесем подобен протокол, трябва ли да е съпътстван от становище от В и К специалист? И трябва ли първо да се изпрати писмо до въпросните собственици? После да не кажат, ама ние не живеем там, от къде да знаем, че тече...
Или направо да питам за съдебната процедура :?
poluobuvka
Младши потребител

Мнениеот trando58 » 12 Ное 2010, 23:46

До poluobuvka
Зададох Ви въпрос дали имате УС в ЕС защото това е важно в случая. Това,че имате, както е видно от последният Ви пост е добре,но за жалост е видно и ,че тая Управа не знае какво да прави и явно не си е на мястото. Още в първият Ви пост се забелязват някакви противоречия,които е хубаво да се изяснят. Така например Вие категорично вменявате вина на съседи от 7ет.над Вас за теч във Вашият имот.Не съм ВиК специалист,но се питам,защо в етажите над Вас 5 и 6-ти няма такъв? Сигурни ли сте наистина ,че в ап. на 7 ет. е проблема? На какво основание? Само на това ,че когато има наемателните в този апартамент на Вас Ви тече?Това е смешно.Това е презумция за виновност. Докато не докажете,че именно от този ап. възникват проблемите Ви,нищо законно не следва от това.
Щом имате УС в ЕС,в неговите прерогативи и задължения е да реагира на случая.А именно да поръча на квалифицирано юридическо или физическо лице по В и К ,да направи оглед и да даде експертиза за конкретният случай.На базата на тази експертиза да се състави констативен протокол. Защото може да се окаже,че проблемът е в общите части на ЕС,а не в частната собственост на еди кой си.И ко праим тогава? Много просто. Ако проблемът е в общите щрангове или канализация,направете си ремонт както е по ЗУЕС.Ако съседите Ви от 7ет. не дават достъп до своята собственост,пратете им писмо с обратна разписка или нотариална покана,като им напомните ,че са задължени по чл.6(1)12 по смисълът на ЗУЕС да осигурят този необходим за проверката или ремонта достъп. Ако обаче проблемът не е свързан с общите части на ЕС,УС на ЕС няма никаква работа да се занимава с този проблем.
Не се заигравайте и с глупости да пишете протоколи до общината.На какво основание кметството ще наложи глоба на някой си? Глобата се налага при констатирано нарушение на вътрешният ред на сградата или на ЗУЕС ,за което е съставен надлежен протокол по описаният в законът ред.При Вас все още не е налице тази възможност,а и както сами пишете ,това няма да оправи проблема. Направете нещата стъпка по стъпка и нека съдебното дело да бъде за в краен случай,отнема много време средства и нерви. Успех!
trando58
Потребител

Мнениеот poluobuvka » 17 Ное 2010, 15:16

trando58,благодаря.
В съседите на 5 и 6 етаж не се вижда теч, защото тръбите са зазидани, таванът е окачен. Вероятно и при тях има проблем, но не се вижда.
При нас тръбите са открити и нямаме окачен таван.
Когато при нас е мокър тавана се мокрят и стените на стаи от съседния вход, които има общи стени с баните от нашия вход. Това става на 4, 5, и 6 етаж.
По коледа, когато имаше ваканция и квартирантите ги нямаше за около 2 седмици, всичко изсъхна. Лятото също ги нямаше за около 2 месеца и пак беше сухо.
Носили сме проба от водата във В и К и резултатът беше, че това не е чиста вода, т.е. е канална. Съседите от 5 и 6 етаж да спирали един по един да ползват вода за по 24 часа и при нас продължава да капе от тавана...
В и К специалист ще направи оглед до няколко дни. Дано да бъде допуснат, защото собтвениците са категорични, че не пускат "някакви си водопроводчици в имота си". Ако не писмо и т.н...
poluobuvka
Младши потребител

Мнениеот trando58 » 17 Ное 2010, 20:31

До poluobuvka
Точно така трябва,ако откажат достъп,сезирате прокуратурата.Правото е на Ваша страна. "На зло куче зъл прът"

П.П. Пишете за развитието на нещата,това ще помогне и на много други хора с подобни проблеми. Успех!
trando58
Потребител

Мнениеот poluobuvka » 30 Ное 2010, 21:59

Такаааа съседът виноват...Но кой съсед...
Проблемът е във връзката между 6 и 7 етаж. Връзката е между ПВЦ тръба и метална и "все щяло да сълзи".
Съседът с металната тръба (7 ет)казва , че никой не е карал съседа под него да си разбива банята и да сменя тръбите. Щом проблемът е след ремонта - да се оправя той.
poluobuvka
Младши потребител

Мнениеот trando58 » 01 Дек 2010, 00:23

До poluobuvka
С Вашите полувъпроси,няма да стигнете до цял отговор.
trando58
Потребител

Мнениеот poluobuvka » 05 Дек 2010, 18:48

В мнението ми нямаше отправен въпрос. :)
Просто написах от къде се установи че тече.
poluobuvka
Младши потребител

Назад към Етажна собственост