начало

Парламентът си избра правна комисия, но без ръководство Парламентът си избра правна комисия, но без ръководство

Отказване от наследство към лице

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Отказване от наследство към лице

Мнениеот ebtb16 » 10 Ное 2010, 14:38

Здравейте,
регистрирах се във форума, защото мои познати ми споменаха, че на това място мога да получа помощ относно въпросите, които ме мъчат.

На кратко случаят ми е такъв.. единият от родителите ми има дългове към неофициални кредитни институции, лихвар' образно казано.

В момента въпросните лихвари са пуснали съдебен иск с който си търсят парите от семейството, а не от човека на, който са отпуснати парите. Въпроса ми е имат ли право да завеждат такъв иск и на какво основание ?

Ако има правен начин да изискват парите от трети лица, може ли да се откажем от наследство от този родител ?

Адски много Ви благодаря предварително

с Уважение Ж.И.
ebtb16
Нов потребител

Re: Отказване от наследство към лице

Мнениеот sunrise » 10 Ное 2010, 15:04

А човекът кога е починал?
sunrise
Активен потребител

Мнениеот nk7702n » 10 Ное 2010, 15:07

Предполагам, че има писмен договор между Вашия родител и лихваря, иначе не би могъл да си доказва вземането! Този иск би трябвало да е срещу родителя Ви!Той лично се е задължил! А едва след смъртта му може да правите отказ от наследство, тъй като наследството се открива към момента на смъртта! Успешен ден Ви пожелавам!
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот sunrise » 10 Ное 2010, 15:16

Аз реших, може би неправилно, че е починал, щом има наследство.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот law_master » 10 Ное 2010, 15:50

И какво значи от семейството. По скоро трябва да знаете че двамата съпрузи отговарят солидарно за задължения поети за задоволяване на нуждите на семейството,за каквато, с голяма вероятност, може да се основава въпросното задължение.
...И те така...
Аватар
law_master
Активен потребител

Мнениеот ebtb16 » 10 Ное 2010, 16:00

Значи, че мъжа е подписал лихварски договор за 250 000лв на негово име, а жената е разделена с тоя човек, за съжаление не на хартия и сега идва някакъв тип и почва да казва как ще запорират заплтата на жената, фирмата която има и т.н. защото мъжа, който не е виждала с години имал заем ?!

Странно е как някой подписващ договор за негово има след това подвежда под отговорност друго лице било то и негова съпруга.. ако това го има в закона направо ми звучи абсурдно
ebtb16
Нов потребител

Мнениеот law_master » 10 Ное 2010, 16:25

Не е абсурдно, напротив - има си доста логика, но от юридическа гледна точка. :wink: Има доста неща които може да са във ваша полза но трябва малко инфо - за какво са отишли тези пари и т.н. Това че нямате официален развод не е мн добре но не и съвсем страшно. Вижте си чл. 27 ал.4 СК и чл. 22 СК. Не е безнадеждна ситуацията, но доста неща тр д ви се обяснят - като напр. що е то личен дълг и дълг за задоволяване нуждите на семейството, кое имущество е лично и кое попада под режим на СИО.
По-добре се консултирайте с адв. Претендирата сума е доста голяма и не е за подценяване
...И те така...
Аватар
law_master
Активен потребител

Мнениеот namakak » 10 Ное 2010, 22:12

Можете да се откажете от баща си чрез ДВ,за което ви е необходима и задължително консултация с адвокат.Ако е починал се отказвате от наследството или чрез съда или в нотариус.
Аватар
namakak
Потребител

Мнениеот law_master » 11 Ное 2010, 00:14

namakak написа:Можете да се откажете от баща си чрез ДВ,за което ви е необходима и задължително консултация с адвокат.Ако е починал се отказвате от наследството или чрез съда или в нотариус.

:D ...а един шоколад завиваше мармота в станиол.

За отказа от наследство-> първо при нот., след това в съда :wink:
...И те така...
Аватар
law_master
Активен потребител

Мнениеот namakak » 11 Ное 2010, 00:34

law_master написа:
namakak написа:Можете да се откажете от баща си чрез ДВ,за което ви е необходима и задължително консултация с адвокат.Ако е починал се отказвате от наследството или чрез съда или в нотариус.

:D ...а един шоколад завиваше мармота в станиол.

За отказа от наследство-> първо при нот., след това в съда :wink:

Остаи ме да си ям свинското :oops: ,щоколад може да ме облизват,ама за са недавам,гоним шоколадова империя от блатото :twisted:
Аватар
namakak
Потребител

Назад към Семейни казуси