Притежавам апартамент на последен етаж и изцяло външен.Над мен са тавани, част от които са общи. Тези тавани нямат остъкление и през зимата там е страшно течение, а при дъжд водата се събира вътре и при мен е мухъл. Външните стени имат "джобове" в мазилката, събира се вода в тях. Външните фуги са изронени и от там при дъжд тече вода по стените вътре.Целият апартамент е с мухлясали стени, които не могат да изсъхнат и лятото.Многократно исках да бъде свикано общо събрание и да се вземат мерки за ремонт." Глас в пустиня" от страна на дом. съвета. Според тях ние сами трябва да си поемем изцяло ремонта , вкл. и на таваните. Сега ни се налага да живеем в това жилище и искаме да направим външна изолация, но ми се налага за наша сметка да бъдат направени фугите и на таваните, т.е. все едно още един етаж. С какви доказателства да се подсигуря, че ремонтът на апартамента ми е неотложен. Съседи няма да свидетелстват в съда в моя полза, че стените ми са били мухлясали. Тези от дом. съвета могат да заявят в съда, че в апартамента никога не е имало мухъл, а аз след ремонта как да докажа?
Пиша за съд , защото отказах категорично да плащам общи разходи на входа, след козметичен ремонт на фоайето на входа, който не беше наложителен. Заявих, че ще си направя ремонта на стените, но няма да плащам общи разходи, докато не ми се изплатят разходите. Сега от дом съвета непрекъснато ми обясняват как ще ме съдят. За това искам да разбера как да си осигуря доказателства запред съда на мухъла на стените в момента?
- Дата и час: 22 Ное 2024, 17:08 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Ремонт на общи части със собствени пари
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
8 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Ремонт на общи части със собствени пари
lerina написа:Притежавам апартамент на последен етаж и изцяло външен.Над мен са тавани, част от които са общи. Тези тавани нямат остъкление и през зимата там е страшно течение, а при дъжд водата се събира вътре и при мен е мухъл. Външните стени имат "джобове" в мазилката, събира се вода в тях. Външните фуги са изронени и от там при дъжд тече вода по стените вътре.Целият апартамент е с мухлясали стени, които не могат да изсъхнат и лятото.Многократно исках да бъде свикано общо събрание и да се вземат мерки за ремонт." Глас в пустиня" от страна на дом. съвета. Според тях ние сами трябва да си поемем изцяло ремонта , вкл. и на таваните. Сега ни се налага да живеем в това жилище и искаме да направим външна изолация, но ми се налага за наша сметка да бъдат направени фугите и на таваните, т.е. все едно още един етаж. С какви доказателства да се подсигуря, че ремонтът на апартамента ми е неотложен. Съседи няма да свидетелстват в съда в моя полза, че стените ми са били мухлясали. Тези от дом. съвета могат да заявят в съда, че в апартамента никога не е имало мухъл, а аз след ремонта как да докажа?
Пиша за съд , защото отказах категорично да плащам общи разходи на входа, след козметичен ремонт на фоайето на входа, който не беше наложителен. Заявих, че ще си направя ремонта на стените, но няма да плащам общи разходи, докато не ми се изплатят разходите. Сега от дом съвета непрекъснато ми обясняват как ще ме съдят. За това искам да разбера как да си осигуря доказателства запред съда на мухъла на стените в момента?
ЗУЕС - Чл. 48. (5) За извършване на необходим ремонт на общи части на сградата се отпускат финансови средства незабавно с решение на управителния съвет (управителя). Общото събрание утвърждава направените разходи, които са удостоверени с платежни документи.
(6) Разходите за извършване на ремонт по ал. 5, направени от собственик за негова сметка, му се възстановяват с решение на общото събрание или се прихващат от дължимите от него вноски за фонда по чл. 50 след представяне на платежни документи.
(7) Ако разходите, извършени от собственик, не бъдат възстановени по реда на ал. 6, той има право да предяви иск срещу останалите собственици, които отговарят солидарно за възстановяването им.
ЗУЕС - § 1. По смисъла на този закон:
7. "Необходим ремонт" е дейност за привеждане на сградата, на общи части, инсталации или части от тях в съответствие с нормативните изисквания за техническа пригодност на сградата и инсталациите, включително и покривите, с оглед отстраняване на създадени пречки или неудобства за нормалното използване на сградата и самостоятелните обекти в нея.
lerina написа:...С какви доказателства да се подсигуря, че ремонтът на апартамента ми е неотложен. Съседи няма да свидетелстват в съда в моя полза, че стените ми са били мухлясали. Тези от дом. съвета могат да заявят в съда, че в апартамента никога не е имало мухъл, а аз след ремонта как да докажа?
...
...Желателно е, ремонтът на ОЧ, да бъде извършен от ЮЛ (фирма), като стриктно и по надлежния ред, документирате (и съхранявате) всички извършени дейности от същата - оглед (с протокол), оферта - въз основа на извършения оглед (писмена), договор (писмен), приемо-предавателен протокол, платежни документи и т.н.
...В тази връзка, се запознайте с Чл.38 от ЗС!
Последна промяна georgiev_sfbg на 10 Ное 2010, 11:18, променена общо 8 пъти
ЗСВ-Съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите нямат право да изразяват предварително становище по възложените им дела, както и становище по дела,които не са им възложени. Съдия, прокурор и следовател няма право да дава правни консултации.
- georgiev_sfbg
- Активен потребител
Така е прави са,ремонта на апартамента си е за ваша сметка, той няма нищо общо с общите части на сградата. А ако решите сами да си направите ремонта на общите части ,в закона си пише правилата как трябва да постъпите.
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
- toni_sf
- Активен потребител
Благодаря за отговора на georgiev_sfbg. Ремонтът ще го прави фирма. Бяхме се разбрали за договора и фактури за извършената работа. Сега ще поискаме и протокол за оглед, оферта и приемо-предавателен протокол.
Колкото до toni_sf - пишеш в почти всяка тема без да имаш дори обща култура от правото.Намери си някое смислено занимание да си губиш времето, но не и в lex.bg.
И от обща култура знай, че ремонт на външни стени на апартаменти, също е за сметка на всички собствениците на основание чл.38 от ЗС / Закона за собствеността, уточнявам, защото съм сигурна, че няма да се сетиш за кой закон става дума / - Чл. 38. При сгради, в които етажи или части от етажи принадлежат на различни собственици, общи на всички собственици са земята, върху която е построена сградата, дворът, основите, външните стени, вътрешните разделителни стени между отделните части, вътрешните носещи стени, колоните, трегерите, плочите, гредоредите, стълбите, площадките, покривите, стените между таванските и избените помещения на отделните собственици, комините, външните входни врати на сградата и вратите към общи тавански и избени помещения, главните линии на всички видове инсталации и централните им уредби, асансьорите, водосточните тръби, жилището на портиера и всичко друго, което по естеството си или по предназначение служи за общо ползуване.
Крайно време е модераторите да вземат мерки за писанията на индивида toni_sf.
Колкото до toni_sf - пишеш в почти всяка тема без да имаш дори обща култура от правото.Намери си някое смислено занимание да си губиш времето, но не и в lex.bg.
И от обща култура знай, че ремонт на външни стени на апартаменти, също е за сметка на всички собствениците на основание чл.38 от ЗС / Закона за собствеността, уточнявам, защото съм сигурна, че няма да се сетиш за кой закон става дума / - Чл. 38. При сгради, в които етажи или части от етажи принадлежат на различни собственици, общи на всички собственици са земята, върху която е построена сградата, дворът, основите, външните стени, вътрешните разделителни стени между отделните части, вътрешните носещи стени, колоните, трегерите, плочите, гредоредите, стълбите, площадките, покривите, стените между таванските и избените помещения на отделните собственици, комините, външните входни врати на сградата и вратите към общи тавански и избени помещения, главните линии на всички видове инсталации и централните им уредби, асансьорите, водосточните тръби, жилището на портиера и всичко друго, което по естеството си или по предназначение служи за общо ползуване.
- lerina
- Младши потребител
до-lerina А не чувствате ли,че нещо много взеха да стават приоритетите на тези който говорят само за закона по ЗУЕС. И не смятате ли,че освен Вас в тази кооперация живеят други и ОС решава тези неща а не закона .Да в закона е посочено как трябва да стане .Една поговорка Ви казвам ;Самоиницитивата води до опасни последици;.
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
- toni_sf
- Активен потребител
дайте възможност на тони сф да си изкаже мнението. Все пак в спор с различни мнения ще се роди истината. Покрай тони сф мнозина в този сайт понаучиха немалко неща. Желателно е обаче държавата да не остава напълно встрани от разприте по ЕС. А за инфо на Голди този пост/инг/ не е за да ми "олекне"...Сградите на цяла българия, вкл. Сф и големите големи градове, плачат за ремонти, а повечето структури на ЗУЕС са повече от формални, позволявам си да го заявя. Примерът на този "Ремонт на ОЧ със собствени пари" е един от хилядите.
- lakavitsa
- Потребител
lerina написа:Благодаря за отговора на georgiev_sfbg. Ремонтът ще го прави фирма. Бяхме се разбрали за договора и фактури за извършената работа. Сега ще поискаме и протокол за оглед, оферта и приемо-предавателен протокол.
А след като знаете закона и ми цитирахте членове от него ,защо пуснахте тази тема ,и е добре де ,че получихте цитати от закона а не се запознахте с чл 49 как се взима решение за такъв ремонт,както казахте неотложен.
- toni_sf
- Активен потребител
До lerina
"Притежавам апартамент на последен етаж и изцяло външен.Над мен са тавани, част от които са общи."
Не се разбира съвсем ясно какво имате впредвид "изцяло външен апартамент",пък и следващото за таваните. Вие какво? Единствен апартамент ли сте под таванският етаж? Ако не ,другите Ви съседи имат ли Вашият проблем?От цялата работа обаче се разбира,че в етажа над Вас има строителни дефекти или такива получили се в под влияние на атмосферата или нормално остаряване.Откъдето и във Вашата собственост по тези причини се получава прекомерно овлажняване и от там мухъл в личният Ви апартамент.Общо взето има увреждане на личната Ви собственост,за което Вие нямате вина. По думите Ви се разбира,че не срещате никакво разбиране от страна на Управата в ЕС и сте решили самостоятелно да направите ремонт,който да сложи край на проблема. Пишете още ,че сте намерили фирма,която да направи оглед,да състави протокол,да Ви даде оферта и да извърши ремонтът ,като Ви издаде съответно фактура и подпише приемно-предавателен протокол. Понеже виждам ,че четете закона и дори знаете кои са общите части,мислите ли ,че това е достатъчно да накарате ЕС да Ви плати за извършеният ремонт по общите части безапелационно и без да се замисли?Едва ли! Най- вероятно само един от собствениците в ЕС да е наясно със закона или въобще да се допита УС до един адвокат по случая и Вие изгаряте навярно се една не малка сума. Понеже не съм сигурен доколко сте наясно с нещата,ще приема,че въобще не сте наясно или по-скоро сте наясно с част от тях,но другото незнание може да Ви изиграе лоша шега.
Ако ми позволите ще Ви кажа как бих постъпил аз в случая,а Вие си решете.
На първо място; наистина във Вашата собственост трябва да се забелязват очевидни и значителни повреди по стените -теч,мухъл ,петна.
Също така е необходимо на етажа над Вас,да могат да се установят такива поражения по общите части,които да кореспондират деректно с вашият имот. Т.е. да има пряка връзка м/у тях. Ако Вие сте сигурни в тези две неща(абстрахирам се какво сте правили до сега,просто Ви подсказвам реда) трябва да поискате от ОС на ЕС да вземе отношение. При наличието на такъв проблем,в чл.11 т.14(2) е казано,че ОС на ЕС не може да откаже вземане на решение за неотложни ремонти.
Въобще ОС е единствената структура в ЕС,която взема решение кога и как да се извършват ремонтни дейности в ЕС чл.48(1) Разбира се би трябвало ОС да излъчи комисия,която да подпише протокол за необходимостта за извършването на ремонта,след което да се отпуснат необходимите средства. Понеже във Вашият случай,Управата в ЕС не взема отношение по проблема Ви (трябва да се има впредвид,че тя носи отговорност и при неспазване на задълженията си,може да отнесе не малка глоба) Ви остават според мене минимум два варианта за действие.Единият е по бърз,безболезнен и би устроило всички,другият е свързан с намесата на външни инситуции,загуба на време ,нерви и средства.
Разговаряйте с Управата в ЕС и опитайте да се договорите,примерно трима представители на ЕС да участват в огледът на местата за ремонт,които да подпишат констативният протокол с мнение ,че такъв е необходим(говорим за общите части) По този начин,ще можете да предявите претенции пред ОС на ЕС по чл.48(6) Защото по него ОС РЕШАВА ДАЛИ ДА ВИ ВЪЗТАНОВИ СУМАТА и ако не сте си постелили,нали знаете ....там......супата.
Другият вариант е вече при отказ на Управата да свика събрание или ОС да откаже ремонтът поради липса на средства,запознайте се с целият чл.49,където в (3) като заинтересовано лице можете да сезирате кмета по район или общината.
Не се подлъгвайте да правите на своя глава ремонт по общите части в ЕС без да сте се подсигурили,ако някой Ви казва да си направите ремонта пък после ще си търсите парите от ЕС или ще съдите всички съсобственици почл48(7) и мислите .,че ще стане лесно- Забравете,това е кошмар. Дано да съм Ви ориентирал малко. И пак Ви казвам,това е само мое лично мнение и не сте длъжна да го приемате безрезервно. Успех!
"Притежавам апартамент на последен етаж и изцяло външен.Над мен са тавани, част от които са общи."
Не се разбира съвсем ясно какво имате впредвид "изцяло външен апартамент",пък и следващото за таваните. Вие какво? Единствен апартамент ли сте под таванският етаж? Ако не ,другите Ви съседи имат ли Вашият проблем?От цялата работа обаче се разбира,че в етажа над Вас има строителни дефекти или такива получили се в под влияние на атмосферата или нормално остаряване.Откъдето и във Вашата собственост по тези причини се получава прекомерно овлажняване и от там мухъл в личният Ви апартамент.Общо взето има увреждане на личната Ви собственост,за което Вие нямате вина. По думите Ви се разбира,че не срещате никакво разбиране от страна на Управата в ЕС и сте решили самостоятелно да направите ремонт,който да сложи край на проблема. Пишете още ,че сте намерили фирма,която да направи оглед,да състави протокол,да Ви даде оферта и да извърши ремонтът ,като Ви издаде съответно фактура и подпише приемно-предавателен протокол. Понеже виждам ,че четете закона и дори знаете кои са общите части,мислите ли ,че това е достатъчно да накарате ЕС да Ви плати за извършеният ремонт по общите части безапелационно и без да се замисли?Едва ли! Най- вероятно само един от собствениците в ЕС да е наясно със закона или въобще да се допита УС до един адвокат по случая и Вие изгаряте навярно се една не малка сума. Понеже не съм сигурен доколко сте наясно с нещата,ще приема,че въобще не сте наясно или по-скоро сте наясно с част от тях,но другото незнание може да Ви изиграе лоша шега.
Ако ми позволите ще Ви кажа как бих постъпил аз в случая,а Вие си решете.
На първо място; наистина във Вашата собственост трябва да се забелязват очевидни и значителни повреди по стените -теч,мухъл ,петна.
Също така е необходимо на етажа над Вас,да могат да се установят такива поражения по общите части,които да кореспондират деректно с вашият имот. Т.е. да има пряка връзка м/у тях. Ако Вие сте сигурни в тези две неща(абстрахирам се какво сте правили до сега,просто Ви подсказвам реда) трябва да поискате от ОС на ЕС да вземе отношение. При наличието на такъв проблем,в чл.11 т.14(2) е казано,че ОС на ЕС не може да откаже вземане на решение за неотложни ремонти.
Въобще ОС е единствената структура в ЕС,която взема решение кога и как да се извършват ремонтни дейности в ЕС чл.48(1) Разбира се би трябвало ОС да излъчи комисия,която да подпише протокол за необходимостта за извършването на ремонта,след което да се отпуснат необходимите средства. Понеже във Вашият случай,Управата в ЕС не взема отношение по проблема Ви (трябва да се има впредвид,че тя носи отговорност и при неспазване на задълженията си,може да отнесе не малка глоба) Ви остават според мене минимум два варианта за действие.Единият е по бърз,безболезнен и би устроило всички,другият е свързан с намесата на външни инситуции,загуба на време ,нерви и средства.
Разговаряйте с Управата в ЕС и опитайте да се договорите,примерно трима представители на ЕС да участват в огледът на местата за ремонт,които да подпишат констативният протокол с мнение ,че такъв е необходим(говорим за общите части) По този начин,ще можете да предявите претенции пред ОС на ЕС по чл.48(6) Защото по него ОС РЕШАВА ДАЛИ ДА ВИ ВЪЗТАНОВИ СУМАТА и ако не сте си постелили,нали знаете ....там......супата.
Другият вариант е вече при отказ на Управата да свика събрание или ОС да откаже ремонтът поради липса на средства,запознайте се с целият чл.49,където в (3) като заинтересовано лице можете да сезирате кмета по район или общината.
Не се подлъгвайте да правите на своя глава ремонт по общите части в ЕС без да сте се подсигурили,ако някой Ви казва да си направите ремонта пък после ще си търсите парите от ЕС или ще съдите всички съсобственици почл48(7) и мислите .,че ще стане лесно- Забравете,това е кошмар. Дано да съм Ви ориентирал малко. И пак Ви казвам,това е само мое лично мнение и не сте длъжна да го приемате безрезервно. Успех!
- trando58
- Потребител
8 мнения
• Страница 1 от 1
|
|