начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Самоуправство с общ паркинг

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Самоуправство с общ паркинг

Мнениеот xionor » 03 Яну 2011, 02:07

Добър ден.

Собственик съм на апартамент, в една кооперация в центъра на града. До входа се стига през средно-широк тунел, който е общ за всички собственици на апартаменти във кооперацията, т.е. никой не го притежава но всички имаме равно право да го ползваме.
Един от собствениците обаче явно е решил че това е неговия личен паркинг и всеки ден си паркира колата във този тунел, като понякога тя стои там със дни.

Днес като се прибирах от работа, обиколих половината квартал и не намерих и едно подходящо свободно място(със комби съм, та колата е по-дълга). От отчаяние реших да паркирам във тунела на кооперацията в която живея, като оставих бележка със телефона ми на стъклото, ако му се налага да излиза преди аз да съм тръгнал за работа сутринта.

След 1 час получавам обаждане от собственика на колата долу който със доста заплашителен тон ми казва "да съм си преместил колата веднага", "че да не се разправял той с мене", "да не ми се случила още някоя случка".

Под "още някоя" разбирам най-вероятно факта че единствения предишен път като ми се наложи да паркирам "аварийно" в тунела когато другия паркиращ го нямаше, ми бяха пукнати задните гуми и ми беше одраскана колата(а този със колата си я беше паркирал отвън тунела този път).

Искам да попитам - Мога ли някъде да се оплача по някакъв начин за това, някъде да подам някаква жалба или иск, или просто трябва да си се разбера по български със него?

Благодаря за вниманието.
xionor
Нов потребител

Re: Самоуправство с общ паркинг

Мнениеот Pause » 03 Яну 2011, 15:43

Доколкото няма особени правила за паркирането на автомобил.Според ЗС правото на собственост е абсолютно ,но трябва така да се упражнява ,че да не пречи или смущава правто на другия (съседа ) и първият по време е пръв по право!Ако искате да предявите претенция то тя е по 109ЗС може да се докаже със свидетели изследва се факта на нарушение.
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 03 Яну 2011, 17:23

я опитай отново... така щото написаното е обречено
Гост.
Старши потребител

Мнениеот toni_sf » 03 Яну 2011, 23:04

А защо смятате ,че този тунел трябва да Ви е общ паркинг и в кой документ е упоменато ,че това е паркинг за собствениците.
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот kontrol » 04 Яну 2011, 02:31

за човека: доколкото нямаш свидетели (за увреждането, за принудата; самоуправство май няма), може би може предпазливо (без да обвиняваш в престъпление) да поискаш полицията да го предупреди + да пуснеш жалба за увреждането.

за мястото: може би трябва да поискаш домоуправителя да включи в дн. ред на общо събрание решение как да се ползва тунелът (разпределение кой кога) и дали ползващите да заплащат наем.
Горното представлява потенциално грешно становище. Консултирайте адвокат, ако искате сигурност и юридическа отговорност при защитата на правата Ви.
kontrol
Активен потребител

Мнениеот toni_sf » 04 Яну 2011, 21:41

до-kontrol ще ти кажа само едно :wink: мога да взема разрешение от общината и там да си опъна палатка в този тунел ,защото той не е тяхна собственост.
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
toni_sf
Активен потребител

Назад към Етажна собственост