начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

платен домоуправител

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

платен домоуправител

Мнениеот optimista » 04 Фев 2011, 15:46

Здравейте,
Бих искал да попитам в крайна сметка влязоха ли в сила промените в Закона за етажната собственост и от коя дата и как се регламентира определянето на възнаграждението на управителя ? Има ли минимален размер /може ли да е символична сума - примерно 5 лв./, то като доход от трудово правоотношение ли се смята, дължат ли се осигуровки върху него ? А ако домоуправителят се откаже от такова възнаграждение - възможно ли е ?
И реално нали са два режимите на етажна собственост - в случая с варианта дружество - той е като управител на ЮЛ, но в случая с Общо събрание имаме управителен съвет и негов председател, а не едно лице домоуправител ?
optimista
Нов потребител

Re: платен домоуправител

Мнениеот toni_sf » 04 Фев 2011, 15:53

Разгледайте темата защо ни трябва професионален домоуправител
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот optimista » 04 Фев 2011, 18:06

Темата, към която ме препращате, е от преди близо 2 месеца, а въпросите ми са относно състоянието към настоящия момент и касаят първо дали е влязъл в сила закона и от кога, а и не намирам отговор на нито един от останалите си въпроси - затова отворих и нова.
optimista
Нов потребител

Мнениеот dikobraz » 04 Фев 2011, 21:43

Има ги промените вече...

ЗАКОН ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА ЕТАЖНАТА СОБСТВЕНОСТ
В сила от 01.05.2009 г.

Обн. ДВ. бр.6 от 23 Януари 2009г., изм. ДВ. бр.15 от 23 Февруари 2010г., изм. ДВ. бр.8 от 25 Януари 2011г.
от
http://www.lex.bg/bg/laws/ldoc/2135614516

Но според мен 5 лв въобще не са символична сума. А и аз се включвам да запитам този доход как да се декларира, че не е само за управител а и за касиер.
Като граждански договор май трябва да се оформи...
dikobraz
Потребител

Мнениеот trando58 » 05 Фев 2011, 00:56

Опппаааа!!! Абе пиле ,абе душо.Не си ли чувал,че освен вегетативна нервна система има и такава наречена "централна"
Защо по дяволите не се ползваш и от нея?Според мен вариантите са два ,но не ми се обсъждат сега.
Уважаемият питащ Optimista най добронамерено задава въпрос ДАЛИ СА ВЛЕЗЛИ В СИЛА ПРОЕКТОЗАКОНОВИТЕ ДОПЪЛНЕНИЯ И ИЗМЕНЕНИЯ В ЗУЕС. За сведение това което си дал като линк е приетият закон от 01.05.09г. Това което си дал като потвърждение за промяната му е в бр.8 от 25.01.11г. касае ЗАКОНЪТ ЗА БЪЛГАРСКАТА АГЕНЦИЯ ПО БЕЗОПАСНОСТ НА ХРАНИТЕ!!!! ,не ме расмивай,че имам високо кръвно :oops:
Ако трябва да бъдем точни,проектът за видоизменение в ЗУЕС е от 01.06.10г и е депозиран от МРРБ за съгласуване с други министерства.Десетина дни преди новата година министерският съвет внесе в НС този проект за разглеждане.Предстои първо четене на закона и евентуално второ,след което при окончателното му приемане ще бъде обнарудван в ДВ. И чак тгава влиза в сила.
Колкото се касае до момента със заплащането за управление на ЕС,това не е нещо ново.От години има заплащане на домоуправители,касиери и т.н.т. Сега закона регламентира едно важно нещо,а то е ,че разходите за Управление на ЕС влизат във фонда за поддръжка и консумативи.Т.е. законодателят е решил,че всички живущи в ЕС ( и собственици и обитатели) да заплащат солидарно и за тази услуга(като за чистачка примерно)
Това е изключително точно и правилно.
Конкретно как се регламентира възнаграждението на Управителят? Че къде е казано ,че има такъв регламент?Къде въобще се разбира,че навсякъде и във всички случаи,Управата трябва да получава възнаграждение? Никой не може да задължи зорлем някой да получава пари. Колкото до осигуровки,данъци и договори.Няма нужда от граждански договор,това е по ЗУЕС и всички взаимоотношения са обосновани. Естествено ,че и осигуровки няма да има.Друг е въпросът за данъците.При всички положения ще трябва да се прибегне до консултация.Макар,че на мене лично,при този затворен финансов поток,с освобождаването на такива разходи от данък за поддръжка на ЕС(не съм сигурен колко %) едва ли ще се получи сума толкова голяма за облагане,че да представлява проблем.
Накрая: Средствата се заделят за Управление като цяло,а не за Управител.Ако в ЕС има избран Управителен съвет то и сумата като цяло следва да се раздели по между им.Как това да стане е чисто и просто субективно решение на ОС в зависимост от различната заетост на членовете на УС.
Мисля ,че отговорих и на двамата по-горе,техен е изборът ,дали да ми благодарят или напсуват.
trando58
Потребител

Мнениеот toni_sf » 05 Фев 2011, 08:32

до-trando58 Великолепен отговор ,нека да си го тълкуват както искат а отностно проекто законите които трябваше уж да излязат декември месец ще ги чакаме както казах най рано юни сигурно .
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
toni_sf
Активен потребител

Назад към Етажна собственост