начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Заведение във ЕСобственост ?

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Заведение във ЕСобственост ?

Мнениеот toni_sf » 31 Яну 2011, 09:24

Пожелавам ти успех :D и не им се давай лесно
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот tripio » 04 Фев 2011, 10:33

toni_sf написа:Пожелавам ти успех :D и не им се давай лесно
И сам да съм у транВАИО , па че се бутам ! :D В понеделник трябва да взема копия от документите на сградата /от общината/ ,и на ,,бегом,, при адвоката. Между другото установих ,че по проект ,на етажа на коИто се намира заведението е предвиден за магазини ,сауна и фризьорски салон /за заведение не се споменава нищо/! Аз лично смятам ,че за да се промени търговска част отредена за магазин ,да се превърне във заведение е необходима смяна на статута. Което съответно , изисква писмено съгласие на непосредствените съседи. Поздрави !
tripio
Младши потребител

Мнениеот toni_sf » 04 Фев 2011, 15:21

до-tripio :D надявам се да не живееш анадола :wink: защото ще ти е трудно
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот tripio » 05 Фев 2011, 08:51

toni_sf написа:до-tripio :D надявам се да не живееш анадола :wink: защото ще ти е трудно
Ам то, разликата между Булгаристан - Чалгария - България и Анадола е само в географските ширини! Поне така смятам аз ! Поздрави !
tripio
Младши потребител

Мнениеот naughty » 05 Фев 2011, 13:47

tripio,

моля те ми пиши ЛС след 2-3 години, когато ще си узрял и на моето дередже (ще си продал апартамента)

Интересно ми е да гледам и други как се мъчат точно както и аз се мъчих.

Прочети малко за Дон Кихот, в частта с вятърните мелници.
naughty
Потребител

Мнениеот toni_sf » 06 Фев 2011, 20:15

Той няма за какво да чете за Дон Кихот а ти сам виж тук кои трябва да четат , 600 разглеждания на темата и никой не посмя да каже нещо:)) затова сме в списъка на най необразованите в Европа особено биещите се тук с юридическо образование подрастващи или завършили :D и съм сигурен,че за тях не ти пука.
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот tripio » 06 Фев 2011, 21:48

Привет ! Попрочетох някоИ и друг закон и смятам ,че Правото е на моя страна ! Друг е въпросът с продажбата на апартамента ,защото в тази криза е почти невъзможно да се реализира. Жалко ,че не дадоха мнение професионалисти по темата ,но... От адвокат ,доктор и поп ,Бог да ни пази ! Поздрави !
tripio
Младши потребител

Мнениеот toni_sf » 07 Фев 2011, 07:12

Дано успееш но в първият си пост каза ,че сградата е на 7 етажа и първите два са маг. част ,ако живееш на третият нищо мисля,че не можеш да направиш щом така е по проект. И относно смяната на статута наистина трябва да има 100% съгласие на собствениците :D а това ,че си бил в чужбина ти си получил покана за ОС и да си присъствал пропуснал си сроковете за обжалване на това решение.Ще ти е трудна борбата но успех :wink:
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот tino76 » 07 Фев 2011, 10:52

Да взема да се включа и аз та да демонстрирам будна гражданска съвест :lol:
От зад та напред - сградата е 7-етажна първите два са за заведения - предполагам партерен и първи етаж а човекът казва, че под него са направили пицария и има маси на терасата следователно той е на втория етаж.
Магданозе - Никакви оксиморони никакви мормони няма тука - чл.38/5/ЗУТ означава, че по арг.за противното при наличие на щум и замърсяване няма да може да се приложи нормата. Освен това цитираният член касае заварени жилищни сгради, а не нови такива, в които по проект изначално са предвидени кои помещения ще се ползват за търговска цел. Според мен приложима е хипотезата на ал.2 2) Обекти за стопански и обслужващи дейности в новоизграждаща се жилищна сграда се предвиждат в подземния, в полуподземния и в първия етаж, ако са осигурени самостоятелни входове към тях и са съобразени със санитарно-хигиенните, противопожарните и другите технически изисквания.
Сградата, по думите на човека, е със смесено предн., което предполага наличието и на търговски обекти в нея. Какви са що са няма значение стига шумът да не е пряко и непосредствено следствие от дейността. В случая с пицарията шумът е косвено следствие , дължи се на клиентите. По-скоро на тях трябва да се прави забележка, а не на заведението. След като собственикът на имота е направил информиран избор, то няма от какво да се оплаква. Не може да се пречи на търговския оборот като се пускат непрекъснати жалби и т.н. Пътят , по който си поел трипио няма да те доведе до нищо. Гаранция. Но това, което аз бих те посъветвал е да изчакаш няколко месеца, придай си много изтормозен и измъчен вид, отиди налекар да те освидетелства, че страдаш от безсъние или нещо такова и съди заведението за нанесени неимуществени вреди на стойност 5милиона примерно. Един да ти дадат пак файда :) Останалото е загуба на време и хабене на нерви и пари. При наличен одобрен от органите проект и при твоето съгласие нямаш шанс. Даже и да има някакви допуснати неточности при проекта предполагам сроковете за обжалване са изтекли, а и даже и да не са е адски трудно да затвориш заведение. Това, което най-много можеш да направиш е да предизвикаш непрекъснати проверки и актове, но това само ще влоши положението.
Аватар
tino76
Потребител

Мнениеот kontrol » 08 Фев 2011, 02:35

Защо е това оплакване, че нямало юридически мнения? Аргументи са изложили: wladi, magodeoz, nk7702n, tino76. Правилни, за Ваше съжаление, насоки е дал и naughty в т. 3 и сл. от първото си мнение.
Обърнете внимание особено на позицията на magodeoz (сградата е вече заварена в смисъл на съществуваща). Ако ще водите иска по tino76, предявете го като частичен (зарад ДТ) и си подсигурете доказателства за причинно-следствената връзка.

ЗУЕС не изключва ЗУТ (и обратно – обичайното безпокойство от такъв тип обект).
Горното представлява потенциално грешно становище. Консултирайте адвокат, ако искате сигурност и юридическа отговорност при защитата на правата Ви.
kontrol
Активен потребител

Мнениеот toni_sf » 09 Фев 2011, 12:11

:D Значи в няколко теми се посочи и как се връчват покани за провеждане на ОС и в закона си го пише как се приемат решения, така,че този който не е присъствал губи да е бил там и да си е казал мнението, и трябва да доказва , тук не важи мнението за мълчалив отказ или :wink: както се базиках за мълчаливо съгласие ,то явно е точно тук когато не се явиш за решаване на проблеми от общ характер.
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот tripio » 18 Фев 2011, 08:54

naughty написа:tripio, бях в идентично положение и си скъсах нервите цели 5 години.
Ще се убедиш, че:

1) корупцията е всесилна
2) няма държава
3) нищо не можеш да направиш

но ще ти отнеме 3-4-5 години да узрееш. После ще си продадеш апартамента, както направих и аз.
Привет ! Този отговор ще се окаже наИ-точният ,за огромно съжаление. Пуснах молба до общината за издаване на плана на цялата сграда ,но получих устен отказ /писмен ми отказаха/,че нямат право да ми предоставят копие от документа. От три месеца официалният достъп от улицата до жилищната част е затворен с метална ограда /до блока строят супермаркет/! От тогава насам ,преминаваме през частен имот ,но от няколко дни и този достъп е затворен ,та в момента се изявяваме като циркови артисти /скокове ,ходене по тесни стенички и т.н./ ! Строители на супера се оказаха не коИ да е ,а 2-ма депутати -андонов и захов /съответно от Сандански и Петрич/! Пуснах жалба до раИонна прокуратура ,въпреки обяснението на прокурора ,че това не е тяхна работа :roll: !Всички описани тук събития се развиват в идеалният център на гр. Петрич /на около 50м. от кметството/ ! Моля се ,в наи-скоро време да ни превземат талибаните ,та всичко да си доИде на мястото ! Поздрави !
tripio
Младши потребител

Мнениеот toni_sf » 18 Фев 2011, 22:25

:D Да така е за съжаление, но Вас не Ви ли превзеха гърците преди години що бизнес направиха там що бебета. :D А сега като буден гражданин чакате талибаните , :wink: но може и да Ви хареса де.
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот simeonova1 » 23 Фев 2011, 16:03

Здравейте,
И ние живеем в сграда с 1 и 2 етаж предназначени за нежилищни нужди с акт 16 от 2008. Сега собственикът на т.нар. магазин и няколко офиса / на шпакловка и замазка/ търси съгласие на 100 % от собствениците за преустройството им в ресторант и прилежащи офиси. Доколкото ми е известно съгласно чл. 38 ал. 5 от ДР на ЗУТ , нашето съгласие не се изисква и тъй като той е юридически компетентен, у нас некомпетентните възниква въпросът защо го прави? Факт е, че се обикаля по апартаментите с готови списъци и се събират подписи, срещу общи приказки.
Въпросите ми са няколко:
Възможно ли е да смята да прави промени, в разрез с чл. 185 ал. 2 и 3 и ние да установим това постфактум?
Възможно ли е да дадем съгласието си за конкретен вид ресторант напр. Бърза закуска, с определено работно време и без право на разполагане на маси и столове на двора и на тротоара или го даваме само общо и по принцип?
Възможно ли е да поискаме да представи проект, от който да е видно какво точно възнамерява да направи, как смята да реши вентилацията на обекта и шумоизолацията на оборудването, което ще постави?
Ако той предостави такъв, възможно ли е да имаме контрол върху това, точно този проект да бъде изпълнен, без да бъде изменян?
До момента сме събрали много примери за това как приказките и действията се разминават, както и за нашата наивност и не искаме този път пак да бъдем измамени
Още нещо, в момента той е собственик на парцела, върху който е построена сградата и предлага да ни прехвърли идеални части от парцела, след като му дадем съгласие, което е смущаващо.
Предварително благодаря за компетентните ви отговори.
Поздрави
simeonova1
Нов потребител

Мнениеот kirile » 23 Фев 2011, 16:51

Не подписвайте нищо ! Това е най-сигурният вариант да не бъдете измамени !
kirile
Потребител

Мнениеот tripio » 24 Фев 2011, 09:54

Привет ! ,,Симеонова1,, ,аз също писах в този форум с надеждата да получа ПРАВНА помощ . Както сама можеш да се убедиш от написаното по темата ,никоИ до сега не е прочел задълбочено изложените от мен факти ! Всеки бърза да напише нещо /сякаш са на състезание по писане на отговори /! За съжаление живея в малък град ,и не мога да намеря ,,читав,, местен адвокат с коИто да се консултирам :cry: . Аз на ваше място бих подписал при положение ,че се изготви договор със строго упоменати клаузи ,чрез които да се избегнат бъдещи конфликти и за двете страни ! Нека бъдем човеци :!: ! Апропо - учудва ме фактът ,че ,,тонисф,, още не се е изходил и по твоят въпрос :lol: ! Поздрави !
tripio
Младши потребител

Мнениеот toni_sf » 24 Фев 2011, 12:42

до-tripio За разлика от много други :D Тони е написал,че не е юрист и не дава правни съвети :wink: и за разлика от други Тони се занимава само със ЗУЕС , защото това му е работата и може би прави грешка когато се опитва да бъде добрият самарянин защото в процеса на работата си е минал през много препятствия и е видял много неща . :D Но не търпи наглост, лъжи, лицемерие.Вие написахте ,че в ПЕТРИЧ не можете да намерите читав адвокат :D а защо Ви трябва след като толкова сте компетентен .И правилно няма да получите тук безплатна юридическа консултация . :wink: А и след като сте се консултирали с адвокат защо още търсите помощ от форума или сте ТомаНеверни .И за това Тони още не се е изходил по въпроса на г-жа Симеонова защото много добре знае какво трябва да се направи и въпроса е зададен към юристи а не към професионален домоуправител голяма разлика има в това.И сам казахте ,че сте били навън там бихте ли си позволили такова поведение.Лек живот и успех Ви желая в борбата.
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот magodeoz » 24 Фев 2011, 18:55

Уважаеми tripio, ето въпросите, които зададохте (дотук) по темата. На повечето Ви беше отговорено, но повторението, както е известно, е майка на знанието. Правописът и пунктуацията са Ваши.
Законово ли е съществуването на заведение ,отворено без моето съгласие като непосредствен съсед /собственик/?

Законно е, при положение, че не се допуска наднормено шумово и друго замърсяване.
Имат ли право да използуват общи части на сградата за разполагане на столове и маси ,климатици ,тенти и т.н. отново без да имат съгласие от моя страна?

Имат, доколкото не пречат на останалите да използват общите части според предназначението им.
Тук отново възниква въпрос- имат ли право да променят статут на магазин в заведение ,без мое съгласие , при положение че от 2008 /акт16/ до 2010 съм бил извън страната ?

Имат, ако променят предназначението (има си дефиниция за това упражнение) на помещение с нежилищно предназначение поначало. Вашето отсъствие не е от значение.
Тони ! Въпросът ми е ,какво може да се направи при възникнали възражения ? Поздрави !

Тук не става ясно срещу какво, и на какво основание, са възраженията.
...и попаднах на някаква разяснителна статия относно ЗУЕС. В нея пишеше ,че когато става въпрос за ЕС ,на 1-во място е ЗУЕС и чак тогава ЗУТ или ЗС ! Вие как мислите?

Следва да знаете, че всеки закон си има приложно поле, определено още в преамбюла му. В случая законите, които цитирате, не влизат в противоречие, а просто уреждат различна материя.
Аз лично смятам ,че за да се промени търговска част отредена за магазин ,да се превърне във заведение е необходима смяна на статута. Което съответно , изисква писмено съгласие на непосредствените съседи.

Това, макар и да не е формулирано като въпрос, също може да се коментира. Писменото съгласие от непосредствените съседи се изисква в точно определени случаи, а в други - не се изисква. Вашият случай е от вторите.
И, накрая - да изразиш съчувствие е едно, а да помогнеш конструктивно за решаването на даден проблем - съвсем друго. Ако търсите първото, сте объркал(а) форума, а ако търсите второто - това едва ли може по принцип да стане във форум, без детайлно запознаване с фактическата обстановка и документацията по случая. Отговорите тук са принципни, и не могат да имат универсално приложение.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот tripio » 27 Фев 2011, 07:36

Привет ! ,,Мгадеоз,, ,предполагам ,че повечето които се обръщаме с въпроси към знаещите в този форум ,е поради причината ,че сме незнаещи /аз лично съм бавноразбиращ/ ! За това ,искам да Ви помоля да проявявате търпение към нашият контингент ,което ще рече - по-подробни разяснения и отговори ,дори на глупави /за Вас/ въпроси. Отново искам да благодаря ,на всички опитали се да ми окажат съдеИствие по моят правен въпрос ,и наИ вече за последният отговор на ,,магадеоз,,! Бъдете живи и здрави !
tripio
Младши потребител

Предишна

Назад към Етажна собственост