Моля за Вашето тълкуване на следния въпрос:
Притежавам необитаемо жилище в новопостроена жилищна сграда, което не обитавам и никога не съм обитавала от построяването му до днес. Адресната ми регистрация по постоянен и настоящ адрес е на съвсем друго място, където живея и където плащам месечна такса за консумативните разходи и разходите по текущо поддържане, съгласно „Закона за етажната собственост”. На адреса, на който живея, съм записана в домовата книга. Имам ли право при тази ситуация за жилището, което не обитавам, да не плащам месечни такси за "Консумативни разходи" за осветление, почистване, асансьор и други, необходими за поддържане на общите части на сградата, съгласно „Закона за етажната собственост”, базирайки се на чл.51 алинеи 1 и 2?
Предварително Ви благодаря за отделеното внимание!
- Дата и час: 22 Ное 2024, 22:19 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Спешно питане относно вноски "Консумативни разходи"
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Спешно питане относно вноски "Консумативни разходи"
Не можете да се позовете на на чл51 т1 и т 2 защото назовахте думата притежавам ,значи сте собственик.В т1 е упоменато,че тези разходи се разпределят по равно върху всеки собственик или обитател а в т2 пише деца до 6г възраст или обитател неплащат. Така ,че все пак си дължите консумативни разходи в размера на 50% .
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
- toni_sf
- Активен потребител
Благодаря за отговора! Честно да си призная, очаквах да има някъде в закона някаква вратичка, за да не плащам за нещо, което никога не съм ползвала. EVN и ВиК например, не ми вземат нито стотинка, защото не съм консумирала нито ток, нито вода във въпросния празен апартамент. Мислех, че е редно и тук да важи правилото: "Ползваш - плащаш! Не ползваш - не плащаш!". Искат ми година и половина назад пари за чистачка, стълбище и т.н., а аз не съм ходила даже там през този период. Някакси нередно ми се струваше това тяхно искане. Смятам, че е редно да плащам за неотложни ремонти по сградата (покрив, фасада, стълбище, ограда и т.н.), но за месечни консумативи - не! Ако човек е собственик на няколко апартамента, но живее само в един от тях, пак ли за всичките апартаменти ще плаща консумативи?
- lilibg66
- Младши потребител
Разбира се, щом сте собственик ,трябва да участвате за поддръжката на вашата собственост и тя не Ви е само апартамента зад заключената Ви врата . Вие като сте го купували сте платили и за общи части пише Ви го в НОТ.АКТ . а те се поддържат . А и не бързайте скоро време ВиК ще ви подпука когато трябва да си начисли загубите ,пък доказвайте,че не сте живяли там ,там вече не важат показанията на водомерите в апартамента Ви имат си общ водомер и по него си разпределят на всички собственици.
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
- toni_sf
- Активен потребител
4 мнения
• Страница 1 от 1
|
|