- Дата и час: 22 Ное 2024, 23:52 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
апартамента ми се пълни с дим от отопление с твърдо гориво
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
22 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
апартамента ми се пълни с дим от отопление с твърдо гориво
Здравейте,
Скоро се нанесох в нов апартамент-НЖСК. От известен период усещам, че апартамента ми се пълни с дим /пушек от отопление с твърдо гориво/. Направи се оглед и се установи, че коминът е запушен, както и че е по нисък от нормативно установения минимум поради преустройство от съседите на горните етажи. Говорих с домоуправителя и той се опита да събере съседите за общо събрание, на което да се съберат евентуално средства за отстраняване на проблемите, но никой не се е съгласил на такова.
Как мислите, че мога да процедирам при тази ситуация?
Пожелавам хубав уикенд на всеки
Скоро се нанесох в нов апартамент-НЖСК. От известен период усещам, че апартамента ми се пълни с дим /пушек от отопление с твърдо гориво/. Направи се оглед и се установи, че коминът е запушен, както и че е по нисък от нормативно установения минимум поради преустройство от съседите на горните етажи. Говорих с домоуправителя и той се опита да събере съседите за общо събрание, на което да се съберат евентуално средства за отстраняване на проблемите, но никой не се е съгласил на такова.
Как мислите, че мога да процедирам при тази ситуация?
Пожелавам хубав уикенд на всеки
-
alexandar25 - Потребител
Re: Как да накарам съседите?
Доста е сложно, да се прокара през Общото събрание. В краен случай - дело по общия ред за смущение. Нещо подобно е на наводнение от страна на съсед.
Непозволено увреждане.
Трябва да се помисли, кой точно отговаря в случая. Може и проектът да е лош.
Непозволено увреждане.
Трябва да се помисли, кой точно отговаря в случая. Може и проектът да е лош.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
Re: Как да накарам съседите?
Строителя? /сградата е на 2 г/ , предишния собственик? /продажбата е от декември?, общото събрание? /комина като обща част на сградата/?
Честно казано и аз не мога да си отговоря едностранчиво та за това търся съвети от Вас.
Честно казано и аз не мога да си отговоря едностранчиво та за това търся съвети от Вас.
-
alexandar25 - Потребител
Re: апартамента ми се пълни с дим от отопление с твърдо гориво
Ако е само Ваш проблема е кофти сами ще се нагърбите със тази задача. Затова направете ОС и на него решете какво да правите .Ако проблема е от строителя цялата ЕС може да го съди и да си поиска отстраняване на проблема,и ако имате други проблеми наемете лице което да направи техническа експертиза .Ако проблема Ви е от бившият собственик тук е по сложно правили сте оглед и сам сте си взели решение да го купите затова си го отстранявате сам. А комина като част от общите части и ако не отговаря на изискванията трябва да си наемете пак лице което да направи експертиза и да се установи и тогава пак на ОС пак решавате какво да правите ,или Вие си го отстранявате сами или пак строителя.Но щом казвате че сградата е на 2г тя е още в гаранция и затова първо контакт със строителя.
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
- toni_sf
- Активен потребител
Здравейте отново,
Значи днес разбрах в детайли какъв е проблемът.Състои се в това, че един от съседите, този на последният етаж е правил някакви преустройства на терасата си, в резултат на което коминът неправилно функционира. Инжинер, който разбира от тези неща обясни, че бил нисък и с голяма "шапка" отгоре и не можел да прави тяга. Та така, къде мога да прочета на каква височина трябва да е комина и въобще уредбата на комина?
Да кажа, че проблемът не е само в моя апартамент, а във всеки един който е от тази страна - къде по голям, къде в по малък размер, но всеки е потърпевш. решихме да направим ОС на ЕС, но ще Ви помоля как да формулираме дневния ред в частта, в която "взима решение лицето X да поеме разходите по ремонта на комина"....нещо подобно....
ако желаете може да пишете и на лични.
Благодаря Ви
Значи днес разбрах в детайли какъв е проблемът.Състои се в това, че един от съседите, този на последният етаж е правил някакви преустройства на терасата си, в резултат на което коминът неправилно функционира. Инжинер, който разбира от тези неща обясни, че бил нисък и с голяма "шапка" отгоре и не можел да прави тяга. Та така, къде мога да прочета на каква височина трябва да е комина и въобще уредбата на комина?
Да кажа, че проблемът не е само в моя апартамент, а във всеки един който е от тази страна - къде по голям, къде в по малък размер, но всеки е потърпевш. решихме да направим ОС на ЕС, но ще Ви помоля как да формулираме дневния ред в частта, в която "взима решение лицето X да поеме разходите по ремонта на комина"....нещо подобно....
ако желаете може да пишете и на лични.
Благодаря Ви
-
alexandar25 - Потребител
Препоръчвам протокола де се изготви от компетентен човек ,защото последиците може да са негативни при неправилно оформяне . А е 50-100 лева едва ли ще смутят сериозно бюджета ви ...
- emsainada
- Нов потребител
до-emsainada Бих искал да Ви попитам защо трябва протокола да се изготви от компетентен човек , толкова ли е трудно да си го направят сами или според вас трябва да е юридически издържан един протокол от ОС. Явно не се сещате как се процедира на общо събрание особено когато се явят и двата трима юристи знаещи закона
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
- toni_sf
- Активен потребител
Здравейте отново,
Положението със съседите и техния пушек вече стана съвсем нетърпимо. Вчера вечерта имаше "перде" от пушек пред телевизора. Толкова осезаемо беше. Положението и при други съседи е подобно. Възможно ли е на общо събрание на етажната собственост съседите да вземем решение с което да забраним да бъде използвана камината?
Кои институции да сезираме за случая?
Къде е определена височината на комините, че струва ми се и той не е наред / един съсед нещо го е преустройвал и ми се вижда много малък/
п.п. Честита Баба Марта
Положението със съседите и техния пушек вече стана съвсем нетърпимо. Вчера вечерта имаше "перде" от пушек пред телевизора. Толкова осезаемо беше. Положението и при други съседи е подобно. Възможно ли е на общо събрание на етажната собственост съседите да вземем решение с което да забраним да бъде използвана камината?
Кои институции да сезираме за случая?
Къде е определена височината на комините, че струва ми се и той не е наред / един съсед нещо го е преустройвал и ми се вижда много малък/
п.п. Честита Баба Марта
-
alexandar25 - Потребител
"Инжинер, който разбира от тези неща обясни,"
Тук е ключът за палатката. Лицето, което разбира, ще Ви обясни каква е причината и как може да се отстрани. Тогава ще решите какво да направите.
Комините, обаче едва ли са разположени на терасата, за да влияе преустройството й.
А по-ниският комин вероятно не е от преустройството, извършено от съседа, а от изпълнението на строителя.
Или ако е от преустройство, то кога е извършено и дали фигурира в строителната документация.
За ОС - има законов ред за вземане на решения, който рефлектира върху възможността за тяхното доброволно и принудително изпълнение. Необходими са познания и опит, които тук няма как да Ви бъдат предоставени.
Само разсъждавам върху това, което сте написали.
Тук е ключът за палатката. Лицето, което разбира, ще Ви обясни каква е причината и как може да се отстрани. Тогава ще решите какво да направите.
Комините, обаче едва ли са разположени на терасата, за да влияе преустройството й.
А по-ниският комин вероятно не е от преустройството, извършено от съседа, а от изпълнението на строителя.
Или ако е от преустройство, то кога е извършено и дали фигурира в строителната документация.
За ОС - има законов ред за вземане на решения, който рефлектира върху възможността за тяхното доброволно и принудително изпълнение. Необходими са познания и опит, които тук няма как да Ви бъдат предоставени.
Само разсъждавам върху това, което сте написали.
- rama
- Потребител
И на теб честита, и си намерете коминочистач, може да свърши по добра работа от институциите.
- toni_sf
- Активен потребител
Не можете да забраните на някого да ползва нещо. Имате проблем с комина и той трябва да се отстрани. Принципно комините са специфична строителна част и трябва да отговарят на няколко изисквания,трябва да е прав,да няма отклонения,сечението не по-малко от 13-14см,минимална височина над покрива....?,изисквания към шапката,плътно измазване от вътре.
Отидете в Районното кметство в отдел строителен контрол и поискайте да ви бъде направена проверка или си поръчайте техническа експертиза състоянието на комина.Ако се окаже ,че съседа който е правил преустройство е нарушил оригиналният му вид ОС да приеме решение и задължи да го ремонтира така,че да отговаря на изискванията.
Отидете в Районното кметство в отдел строителен контрол и поискайте да ви бъде направена проверка или си поръчайте техническа експертиза състоянието на комина.Ако се окаже ,че съседа който е правил преустройство е нарушил оригиналният му вид ОС да приеме решение и задължи да го ремонтира така,че да отговаря на изискванията.
- trando58
- Потребител
Благодаря, ще ползвам съветите Ви...
Само не разбрах къде е записано колко трябва да бъде висок комина? В кметството ще извършат ли такава услуга?
Само не разбрах къде е записано колко трябва да бъде висок комина? В кметството ще извършат ли такава услуга?
-
alexandar25 - Потребител
до-alexandar25- Казаха Ви направете си техническа експертиза, значи за всяка кооперация ,къща си има значение. trando58 Ви даде съвета и Ви посочи някой параметри и всичко си зависи от Вас.
- toni_sf
- Активен потребител
Re: апартамента ми се пълни с дим от отопление с твърдо гори
Здравейте отново,
Темата макар и да е вече стара, проблемът все още е актуален. И то в дни като тези - адската жега в които не се пуска никакви печки Значи, този упорит дим все още си излиза от някъде,последно от изходите за интернета. Сега е само миризма, която се чувства, а представям си какво ще стане ако се запали печката .Последвах всеки съвет даден ми тука
1. Свикахме ОС за което бе взето РЕШЕНИЕ ДА НЕ СЕ ИЗПОЛЗВА КОМИНА като обща част, докато не бъде отстранен проблемът.
2. Повикахме коминочистач, който почити комина, но файда никаква.
3. Подадох сигнал до РИОКОЗ, като отговорът им бе - прочетете си Закона за етажната собственост, ние не се месим!!!
4. Някой от колегите /все пак и аз почти завършвам вече ми споменаха за Наредбата за гаранционните срокове при строителните работи, но не знам дали всички в Етажната собственост ще се съгласят да платим за адвокат - аз не се хващам с тази работа за сега
5. Никой технически ръководител не се нае да изследва състоянието на комина и да даде заключение, което евентуално да ползваме в съда.
6. Пожарната и Общината също не взеха отношение.
МОЛБА - помагайте, защото зимата мисля да се нанеса там, а направо ми се плаче като зная какво ме чака.
п.с. мислех си , ако ще е съд 109 ЗС, но няма да мога да докажа, че действително съм лишен от възможност да ползвам имота си?//
45 ЗЗД ми се вижда най приемлив, но разчитам на Вас за това, да споделите какво мислите?
Иначе обратна практика / в случай, че запуша комина/ БОЛ
Чудя се Заповедното производство дали е приложимо тук? Да подам едно заявление и да се видя ако не възразят ИЛ и ...така ..
Темата макар и да е вече стара, проблемът все още е актуален. И то в дни като тези - адската жега в които не се пуска никакви печки Значи, този упорит дим все още си излиза от някъде,последно от изходите за интернета. Сега е само миризма, която се чувства, а представям си какво ще стане ако се запали печката .Последвах всеки съвет даден ми тука
1. Свикахме ОС за което бе взето РЕШЕНИЕ ДА НЕ СЕ ИЗПОЛЗВА КОМИНА като обща част, докато не бъде отстранен проблемът.
2. Повикахме коминочистач, който почити комина, но файда никаква.
3. Подадох сигнал до РИОКОЗ, като отговорът им бе - прочетете си Закона за етажната собственост, ние не се месим!!!
4. Някой от колегите /все пак и аз почти завършвам вече ми споменаха за Наредбата за гаранционните срокове при строителните работи, но не знам дали всички в Етажната собственост ще се съгласят да платим за адвокат - аз не се хващам с тази работа за сега
5. Никой технически ръководител не се нае да изследва състоянието на комина и да даде заключение, което евентуално да ползваме в съда.
6. Пожарната и Общината също не взеха отношение.
МОЛБА - помагайте, защото зимата мисля да се нанеса там, а направо ми се плаче като зная какво ме чака.
п.с. мислех си , ако ще е съд 109 ЗС, но няма да мога да докажа, че действително съм лишен от възможност да ползвам имота си?//
45 ЗЗД ми се вижда най приемлив, но разчитам на Вас за това, да споделите какво мислите?
Иначе обратна практика / в случай, че запуша комина/ БОЛ
Чудя се Заповедното производство дали е приложимо тук? Да подам едно заявление и да се видя ако не възразят ИЛ и ...така ..
-
alexandar25 - Потребител
запушете го тоя комин де..
- naughty
- Потребител
Aз ще го кажа на шега погледайте един стар Български филм : Баш майстора: няколко серийки са и са много актуални.
- toni_sf
- Активен потребител
Нищо не помага, а и днес явно пробват комина за зимния сезон и го разпалиха-стана нещо ужасно в нас
Заповедното производство дали ще ми е от полза?
Бихте ли ми подсказали практика в конкретния казус, ззщото аз не намирам / в аписа/
Заповедното производство дали ще ми е от полза?
Бихте ли ми подсказали практика в конкретния казус, ззщото аз не намирам / в аписа/
-
alexandar25 - Потребител
Като чета - определено коминът не е в ред. Предвид инертността на институциите, работата май върви къмто жалба в прокуратурата. Срещу институциите, не срещу комшиите. В края на краищата вие не знаете кой е виновен, а тези, които трябва да го установят се правят на 6 без 10. Дали пък този с остъклената тераса, дето е правил преустройства, не е тяхно "другарче"? Искам да ви кажа, че и при идеален комин има климатични ситуации, когато коминът връща. Но при вас явно той просто въобще не тегли. Я повикайте "Господарите". Много бързо службите ще вземат отношение, гарантирано.
- karmen1961
- Младши потребител
Уточнихте ли от къде точно влиза дима в апартамента Ви? Ако не ползвате комина, има начини да го 'изолирате', без да го запушвате, така че у вас да не влиза дим. Но няма да намерите съвета в този форум.
п.п. Имах подобен проблем, в панелен блок. Измазах си комина, сложих уплътнение на капака ....и ОК
п.п. Имах подобен проблем, в панелен блок. Измазах си комина, сложих уплътнение на капака ....и ОК
- n_ikito
- Активен потребител
От днес отново кошмарите започват. Защо да не намеря отговор в този сайт. Такива съм намирал доста до сега.Колеги сме /студен съм все още/, но мисля че има начин закона да ме защити. Мислех си, ХЕИ или Пожарната няма ли обърнат внимание ако ги сезирам /РИОКОЗ - по закона за здравето, тъй като в нас не се седи от тази димна завеса и Пожарната по наредбата за пожарната безопасност/
-
alexandar25 - Потребител
22 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
|
|