начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

В блока ни има жилища, ползващи вода без водомери

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

В блока ни има жилища, ползващи вода без водомери

Мнениеот bivanova » 25 Ное 2008, 18:19

Здравейте, в блока който живея има жилища в които се ползва вода (студена и топла) без да преминава през водомери!
Как може да се влезе в жилищата на тези собственици, да се констатира същото и да се подаде жалба в съда? Не искаме да се саморазправяме във входа, тъй като това е наказуемо. Това са вече години наред тези хора ги влачим на гърба си!

Благодаря предварително за съдейстието!
bivanova
Нов потребител

Re: В блока ни има жилища, ползващи вода без водомери

Мнениеот bivanova » 27 Ное 2008, 10:42

Няма ли начин да влезем нещо с комисия? Изчетох ПУРНЕС, Закона за собствеността, но не намерих някъде да има възможност да се провери.
Минава през общия водомер!!! :(
bivanova
Нов потребител

Мнениеот dimist » 27 Ное 2008, 11:23

Какъв ви е проблема? Ако нямат водомери, плащат на база, което е във тяхна вреда, ако самоволно са свалили водомерите, разправяйте се със "Софийска вода".
dimist
Потребител

Мнениеот zenitn » 27 Ное 2008, 11:26

мисля, че някъде в наредбите на Софийска вода имаше нещо-тези с официалните и пломбирани водомери плащат по тях, а останалата сума се разделя между другите абонати , които нямат пломбирани водомери.
питайте в Софийска вода

П.П. Ако обаче не са ви пломбирани водомерите и нямате индивидуални партиди- ще ги влачите.
Вие избирате :!:
zenitn
Младши потребител

Мнениеот bisserk » 17 Мар 2011, 10:59

Здравейте,

Оказва се, че разпределянето на общото потребление е пропорционално на всички - и на обща база и с индивидуални водомери.
(Под общо потребление се разбира разликата между "Фактурирана консумация в етажната собственост за периода" и "Консумация на приходен водомер" на блока.)

Това е наистина пълен абсурд.
Собственик съм от година и половина и мислех, че разликите на тримесечното отчитане идват заради това, че предишният собственик не е пускал инкасатори в имота. До този месец, когато ми дойде сметка за 80 лв.!!! И то при положение, че съм се самоотчел и по фактура има 22 кубика лично мое потребление. Забележете - добавеното общо потребление към моята фактура е 28 кубика!!! Затова, че съм изряден....!!!

Звъннах на оператор, за да попитам как така след като се отчитам коректно, трябва да плащам повече... Казаха ми, че такава била Наредбата.

Първи вариант: Ако Общото потребление се разпредели по равно на всички - на мен биха се падали по 12 кубика, а при тази пропорционална система - 28...

Втори вариант: Тази, които не са осигурили достъп или са на обща база да поемат тежестта на разпределянето на Общото потребление. Така е при Топлофикация - товарят се на макс тези, които не са осигурили достъп до измервателните уреди...

Чудя се към кого трябва да подам жалба, за да се инициира промяна в тази тяхна прословута Наребда?
bisserk
Младши потребител

Мнениеот toni_sf » 17 Мар 2011, 16:43

Не сте само Вие така , просто Соф вода като монопол както е и Топлофикация когато не им излезнат сметките на общият топломер и общият водомер си ги разпределят по тяхно желание както си искат. Знаете ,че имате обща вода за общите части и оттук се получава разликата .Когато сметнат тези на база и показанията на тези с водомерите и не излезе точно с общият ,разликата се разпределя между всички а не само на тези които са на база :D и това наистина се получава много често почти на тримесечие винаги си имат разлика .А наредбата им може да я атакувате само в съда.
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот kirile » 18 Мар 2011, 14:19

1. Може да поискате от ВИК да спрат водозахранването на обектите в сградата , които нямат водомери или не дават достъп до тях. Мисля ,че няма да има ефект , защото за тях е без значение кой плаща сметката.
2. Може да сезирате Общината , но ефекта е съмнителен.
3. Може да сезирате прокуратурата , но и там ефекта е съмнителен.
Дотук са безплатните начини , следващия е платен , но най-сигурен :
4. Всички ощетени подавате съдебен иск по ЗЗД за непозволено увреждане , срещу тези които ви ощетяват.
kirile
Потребител

Мнениеот toni_sf » 18 Мар 2011, 23:25

:D Извинявам се но по добър съвет не бях чувал , някой да пожелае да се спре водоснабдяването на отделен обект от монополиста :D някой изперква ли вече от съдебни дела.Те на длъжниците си нямат право да спрат водата ако самият собственик не им разреши да влязат в апартамента му и сам не поиска да стане това нещо :D и пак няма да стане защото първо трябва да си плати старите задължения.
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот kirile » 19 Мар 2011, 15:42

Ако приемем , че жалбата до Общината бъде уважена и се издаде заповед за спиране на достъпа до незаконния строеж , който в случая не отговаря на техническите изисквания всеки обект в сградата да има водомер , то принудителното действие по тази заповед е спиране на електричеството и водата на обекта. Това имах предвид.
kirile
Потребител

Мнениеот toni_sf » 20 Мар 2011, 22:05

:D А се биеш в гърдите ,че си бил домоуправител
toni_sf
Активен потребител

Назад към Етажна собственост