начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

оспорване на размера месечна вноска

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

оспорване на размера месечна вноска

Мнениеот ivo1973 » 03 Мар 2011, 19:35

Как може човек да се пребори с монопола и решенията вземани от УС на ЕС-а също и какво може и какво не може да вземе съдия изпълнител при неплащане
ivo1973
Младши потребител

Re: оспорване на размера месечна вноска

Мнениеот kirile » 03 Мар 2011, 19:59

Аз имам същия проблем с монопола и се боря по съдебен ред. Ако решението противоречи на ЗУЕС обжалвам го в съда.
kirile
Потребител

Мнениеот toni_sf » 06 Мар 2011, 18:12

Така е ,решението за оспорването е за съда :D но пък ако сте изпуснали всички срокове за обжалване на това решение на ОС ,и най много запор от заплата източване на банковите Ви сметки по които има постъпления имам впредвид това ако заплатата Ви е по карта ще я блокира или ако си имате влог в някоя банка.
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот ivo1973 » 06 Мар 2011, 21:46

На 09 т месец има събрание и ще имам по-точно инфо.Апартаментите за които става въпрос се водят по документи на майка ми,която е собственик.Аз ще я представлявам с пълномощно,което разбрах не е необходимо да е нотариално заверено :D
ivo1973
Младши потребител

Мнениеот nk7702n » 06 Мар 2011, 22:29

Решение на ОС на ЕС може да се оспорва от собственик съгласно чл. 40 от ЗУЕС пред съответния РС - в 14 - дневен преклузивен срок от съобщението, че протоколът е изготвен. Какво може да направи СИ? Запор върху труд. възнаграждение, опис, оценка и публична продан на недвижими имоти, опис, оценка и продан на движими вещи..
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот toni_sf » 07 Мар 2011, 01:27

:D А да не вземе да се окаже,че майка ти може да държи монопола и да има право сама да си прави ОС и да си взима решения.
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот kirile » 08 Мар 2011, 20:55

Много избързвате като питате за изпълнителното производство. Първо трябва да мине съдебното , тоест да ви осъдят , при който процес ще имате възможност да оспорите взимането , тоест може да не ви осъдят та да се стигне до съдия изпълнител. Не плащайте нищо и възразявайте за всичко.
kirile
Потребител

Мнениеот ivo1973 » 10 Мар 2011, 13:34

разбирасе че ще е така-не е толкова лесно ,хоп и готово цъфва съдия изпълнител на вратата :D .Ще обжалвам до дупка защото явно разни ново излюпени новобогаташчета-провинциалисти си мислят че те колят и бесят,но май няма да ги огрее. :D :D :D
ivo1973
Младши потребител

Мнениеот toni_sf » 10 Мар 2011, 13:59

:D Иво Иво нещо обърна нещата на 180 градуса.Но не каза как мина ОС нали присъства.Ако си включиш ЛС от потребителският панел и ми пишеш там за проблемите :D и да си излееш душата.
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот charleston » 17 Мар 2011, 01:59

kirile написа:Аз имам същия проблем с монопола и се боря по съдебен ред. Ако решението противоречи на ЗУЕС обжалвам го в съда.

Какво се случва ако не си "ок" с решението, но си наемател? Как може да се бориш?
И то когато на наемодателите им е по-лесно да не взимат отношение, НО да си взимат наема и само да изискват да плащаш постановените от УС суми, без дори да са се поинтересували как се формират тези суми.
charleston
Нов потребител

Мнениеот toni_sf » 17 Мар 2011, 09:17

ОС се свиква и провежда от собствениците на ЕС , и в него могат да участват обитателите но само със съвещателен глас.Наемодателят може да Ви упълномощи да го представлявате в ЕС и тогава имате право на избирателен глас.
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот kirile » 17 Мар 2011, 12:00

Наемателите също могат да обжалват решенията на общото събрание по съдебен ред , които касаят тяхните права и интереси.
kirile
Потребител

Мнениеот toni_sf » 17 Мар 2011, 17:57

Абсолютно сте прав Кириле , наемателят може и да има накърнени права когато всяка година преподписва договора си за наем и може да съди наемодателя ,че му вдига вноската с по 10лв например.Нека да се разгледат новите промени които са внесени защото чух ,че имало такава точка наемателя да придобие права на собственик за участие в решенията на ОС даже и да може да бъде избиран на Управител на ЕС и като гледам автоматично отпадат задълженията на собственика да си плаща за фонда ремонт и обновление докато има наемател ,а наемателя поема всички разходи.
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот kirile » 18 Мар 2011, 14:27

Тони , смесвате права и задължения ! В промените се има в предвид да се дадат повече права на наемателите за участие в управлението на ЕС , но не и да им се вменяват задължения за плащане на ремонт и обновяване , което е задължение единствено и само на собственика. Няемателят заплаща само консумативни разходи за това , което потребява , а собственика заплаща ремонт и обновяване на имота си.
kirile
Потребител

Мнениеот toni_sf » 18 Мар 2011, 23:30

Аз не ги смествам въобще и го казвам сериозно защото тогава дано има нови теми тук наемодатели да питат дали дължат тези пари ,но нека първо да видим как ще го измъдрят в НС и тогава да го обсъдим.Но съжалявам ,че не се оглеждаш около себе си и да видиш ,че всичко така се прави със законите,че всичко да е в ръцете на монополистите.
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот kirile » 19 Мар 2011, 15:46

Прав си. Аз сам се боря с мнозинството етажни собственици и макар и сам срещу всички имам успех , защото досега като собственик всяко решение на ОС , което съм обжалвал е падало в съда , изцяло или частично.
kirile
Потребител

Мнениеот charleston » 20 Мар 2011, 11:17

kirile написа:Тони , смесвате права и задължения ! В промените се има в предвид да се дадат повече права на наемателите за участие в управлението на ЕС , но не и да им се вменяват задължения за плащане на ремонт и обновяване , което е задължение единствено и само на собственика. Няемателят заплаща само консумативни разходи за това , което потребява , а собственика заплаща ремонт и обновяване на имота си.

Kirile, тези решения приети ли са вече?
Имам предвид решението да се даде право на наемателя за участие в управлението на ЕС? Честно казано не знам дали тази мярка ще е много ефективна и ще е в полза на наематлите примерно, но със сигурност ще е в полза на съда и съдебните процедури или по-скоро лесното им задвижване.

Въпросът кой да плаща за ремонт и обновяване решен ли е по нов начин?
Според Закона, който аз дръпнах от нета, това са задължения на собственика.
А и така е редно, Дори и да се дадат повече права на Наемателя.
Защото собствеността остава на собственика, forever ever - докато не реши да я продаде, дари и т.н. И не е редно някой, който наема апартамента за 2-3 години, било то и 5-6г. да заплаща за подобренията и реконструкциите в този имот. По тази "сбъркана логика" ще накарат Наемателите да плащат и годищния данък на имота?!
charleston
Нов потребител

Мнениеот charleston » 20 Мар 2011, 11:19

kirile написа:Наемателите също могат да обжалват решенията на общото събрание по съдебен ред , които касаят тяхните права и интереси.

С кой чл. в закона се постановява това?
charleston
Нов потребител

Мнениеот kirile » 20 Мар 2011, 13:39

Промените в ЗУЕС доколкото знам са минали на първо четене в парламента.
Тъй като в чл.40 ал.1 от ЗУЕС не се споменава дали и обитател може да обжалва решенията на ОС , затова моя съвет към обитателите е - ако са убедени , че решението е неправилно и се нарушават техните права , просто да не плащат незаконосъбразните суми и да изчакат управителя да ги съди. Ако наистина сумите са неправилно разпределени , решението на ОС ще бъде отменено от съда , по този начин ще се стигне до справедливост и ОС ще бъде принудено да вземе ново законосъобразно решение за разпределяне на паричните задължения.
kirile
Потребител

Мнениеот toni_sf » 20 Мар 2011, 18:56

Чл. 40, ал. 2 се изменя така:
(2) Молбата се подава пред районния съд по местонахождението на етажната собственост в 14-дневен срок от оповестяването на решението по реда на чл. 16, ал. 7.
Ето това е промяната която се очаква да бъде приета от новият законопроект в чл 40. А ето и другата за която споменах .. В чл. 5 се правят следните изменения и допълнения:
1. Създава се нова алинея 2 със следното съдържание:
,,(2) Ползвателите в сграда в режим на етажна собственост, чиито права произтичат от договор, имат правата на собствениците на самостоятелни обекти.”
:D И само да не добавят и задълженията защото ще трябва и да сменят и закона за местните данъци и такси.
toni_sf
Активен потребител

Назад към Етажна собственост