Здравейте!
Обръщам се към компетентните лица към съответната тема.
С приемането на ЗУЕС в нашия вход се проведе ОС, на което избраха съпруга ми за Председател на УС и собственик в ЕС. Съгласно чл. 20 от ЗУЕС той няма основания да откаже този избор и ми предоставя писмено пълномощно с право да го представлявам, бъда избирана в УС, КС , което се приема и гласува от присъстващите на ОС за учредяването му с кворум над 75% . Един от обитателите, асоциална личност подава жалби в различните институции с претенциите, че нямам такова право след като не съм собственик в ЕС.
Първи въпрос: Имам ли това право след като, то е гласувано от 75 % от собствениците и в протокола е отразено този избор, заедно с предоставеното ми право да представлявам Председателя на УС и да бъда избирана в органите на управление в ЕС.
Втори въпрос: На базата на приетото и гласувано решение със съответния протокол и пълномощно общината ни регистрира и вписва в публичния регистър без забележка. Въпросния съсед подава множество жалби в общината и иска отмяна на ОС като неоснователно тъй като не съм собственик и не можело така с пълномощно. След година и половина общината и безбройните жалби решава и ми изпраща уведомително писмо за свикване на ново ОС. Има ли основание след като тя ни е регистрила именно с така приетите и представените документи и не имало промени в ОС през тази година и половина?
- Дата и час: 22 Ное 2024, 23:08 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
етажна собственост
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
11 мнения
• Страница 1 от 1
Re: етажна собственост
Много хубав казус дадохте ,но в закона ЗУЕС е посочено,че само собственик може да бъде избиран за Управител на ЕС и да бъде в КС на ЕС .Единствено може да Ви упълномощи да го представлявате на ОС със глас на собственик иначе само участвате със съвещателен глас .И в закона ЗУЕС е посочено как всеки може да обжалва решенията ОС защото има нарушение на закона независимо от кворума. Нещо се опитваме да прескачаме законите , но така е засега. Очакват се промени в закона и те пак ще са така да Ви избере ОС а не прехвърляне с пълномощно да изпълнявате тази функция.И друго нещо интересно как в общината Ви регистрираха като ЕС с тази функция Вие да сте Управител на ЕС.Представихте им протокола от ОС и пълномощното от съпруга Ви ли.А и никъде в чл 20 от ЗУЕС не му дава право да прави нотариално заверено пълномощно да Ви прехвърля тази функция И другото което прави впечатление е как ще бъде избран за собственик на ЕС .Имате късмет ,че вашият съсед не е сигнализирал там където трябва
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
- toni_sf
- Активен потребител
Техническата грешка е моя, той е собственик в ЕС. Второ като мой съпруг пълномощното не е заверено нотариално. Не е задължително
И трето след като общината е признала, това право и го е узаконило не виждам защо натискът им трябва да пада върху мен. В крайнаа сметка те имат право да върнат документацията за корекция преди регистриране.
И трето след като общината е признала, това право и го е узаконило не виждам защо натискът им трябва да пада върху мен. В крайнаа сметка те имат право да върнат документацията за корекция преди регистриране.
- tshopova
- Нов потребител
Първо прочетете чл5 от ЗУЕС .А защо натиска пада върху Вас помислете , щом мъжа Ви е собственик ,Вие сте обитател
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
- toni_sf
- Активен потребител
Тони сф, изобщо не си прав. С чл.19 ал.5 и чл 24 ал.7 ЗУЕС се въвежда забрана управителния съвет и контролния съвет да не се съставят само от роднини/или роднини с мнозинство/ -това с цел избягване на конфликт на интереси и "шуробаджанащина," семейственост " и пр- при управлението на ЕС. Тези текстове обаче по никакъв начин не ограничават или забраняват в управителните и контролните съвети да има несобственици /по нотариален акт и пр./. И точно по тази причина вече има фирми предлагащи "професионално управление на ЕС" - или твърдиш, че дейността им е незаконосъобразна ?
Впрочем и горнато забрана е глупава, защото има стари ЕС - бивши ЖСК, където всички живущи са роднини и по смисъла на ЗУЕС май изобщо не могат да конституират управителни и контролни съвети заради горното ограничение.Кво правим като в една етажна собственост живеят няколко поколения от един и същ род/фамилия/?
Впрочем и горнато забрана е глупава, защото има стари ЕС - бивши ЖСК, където всички живущи са роднини и по смисъла на ЗУЕС май изобщо не могат да конституират управителни и контролни съвети заради горното ограничение.Кво правим като в една етажна собственост живеят няколко поколения от един и същ род/фамилия/?
- geovan
- Потребител
до-geovan По добре прочетете какво съм написал и тогава се мъчете да спорите Ето ти и новото което се гласи;В чл. 24 се създава ал. 10:
,,(10) За членове на контролния съвет могат да бъдат избирани и писмено упълномощени от собственик/собственици пълнолетни членове на техните домакинства или други лица, които са в роднинска връзка със собственик/собственици, живеят в сградата и са вписани в книгата на собствениците.”
А ето ти другото;В чл. 19 се правят следните изменения и допълнения:
1. Създава се нова ал. 8
«(8) По решение на общото събрание, взето с мнозинството по чл. 17, ал. 2, т. 3 правомощията или част от тях на Управителния съвет (управителя) могат да бъдат възлагани на физически и юридически лица, които не са собственици.”
2. Създава се ал. 9:
,,(9) За членове на управителния съвет могат да бъдат избирани и писмено упълномощени от собственик/собственици пълнолетни членове на техните домакинства или други лица, които са в роднинска връзка със собственик/собственици, живеят в сградата и са вписани в книгата на собствениците.”
,,(10) За членове на контролния съвет могат да бъдат избирани и писмено упълномощени от собственик/собственици пълнолетни членове на техните домакинства или други лица, които са в роднинска връзка със собственик/собственици, живеят в сградата и са вписани в книгата на собствениците.”
А ето ти другото;В чл. 19 се правят следните изменения и допълнения:
1. Създава се нова ал. 8
«(8) По решение на общото събрание, взето с мнозинството по чл. 17, ал. 2, т. 3 правомощията или част от тях на Управителния съвет (управителя) могат да бъдат възлагани на физически и юридически лица, които не са собственици.”
2. Създава се ал. 9:
,,(9) За членове на управителния съвет могат да бъдат избирани и писмено упълномощени от собственик/собственици пълнолетни членове на техните домакинства или други лица, които са в роднинска връзка със собственик/собственици, живеят в сградата и са вписани в книгата на собствениците.”
- toni_sf
- Активен потребител
Благодаря Ви.
По специално за подкрепата и от сърце- на геован.
По специално за подкрепата и от сърце- на геован.
- tshopova
- Нов потребител
Съгласно чл. 20 от ЗУЕС той няма основания да откаже този избор и ми предоставя писмено пълномощно с право да го представлявам, бъда избирана в УС, КС , което се приема и гласува от присъстващите на ОС за учредяването му с кворум над 75% . Един от обитателите, асоциална личност подава жалби в различните институции с претенциите, че нямам такова право след като не съм собственик в ЕС.
Уважаема Чопова,
Приемете и моето скромно мнение. Ако апартаменът който обитавате със съпруга Ви е придобит по време на брака Ви, имате право да бъдете съсобственик и съгласно цитираните по-горе членове на ЗУЕС. Така че не сте само ползвател в случая, да ме прощава тони сф. Но само ако имотът, т.е. апартамента в случая, е придобит по време на брака.
Уважаема Чопова,
Приемете и моето скромно мнение. Ако апартаменът който обитавате със съпруга Ви е придобит по време на брака Ви, имате право да бъдете съсобственик и съгласно цитираните по-горе членове на ЗУЕС. Така че не сте само ползвател в случая, да ме прощава тони сф. Но само ако имотът, т.е. апартамента в случая, е придобит по време на брака.
- lakavitsa
- Потребител
до-lakavitsa Радвам се да те прочета .И мнението ти е много правилно ,но в НА какво пише това е важното за този дето пише тези жалби.Ако в НА е посочено само името на съпруга и по ЗУЕС няма такова определение ,че е съсобственик нали. И нека малко разграничим нещата по закона защото той е във две части ,първата е когато ОС си избира само Управител на ЕС а втората е когато се направи сдружение на собствениците И geovan ненапразно се ориентира до чл 24 защото там правомощията са на ОС.И това е това е лошото ,че в закона пише ,че само собственик може да бъде избиран за Упр. на ЕС и в Управлението на ЕС не трябва да има роднинска връзка ,а съпрузите не са роднини доколкото знам но не е и собственик както е посочено в питането и не става с пълномощно.
- toni_sf
- Активен потребител
е, ако съпрузите не са роднина, гпърванов и бойко борисов ли са? На шега да попитам. И ако в управлението не трябва да има роднинска връзка, то нещата се свеждат до роднинство м/у членовете на УС и на КС в самата управленско-контролна структура на сградата в режим на ЕС, т.е. ако управителят или Председателят на УС е съпругът, то неговата съпруга или синът не могат да участва в управлението нито на УС нито на КС. Ако правилно съм разбрал. Все пак повдигналата въпроса форумка, Чопова, остана доволна от отговора на другия участник по тази възникнала тема.
Споменатата от тони сф ал.8, за възлагане на правомощия на несобственици, доколкото знам не е приета окончателно, или поне можем да кажем, не е сигурно че ще бъде така. Въпреки настоятелните разисквания от страна на един активен по този въпрос атакаджия, нека така го наречем, в Парламента.
Позволявам си да заявя, за пореден път, че инициативата по отношение на прилагането на ЗУЕС, по неговия контрол, и др. необходимо за този закон, за да бъде той работещ все още има пожелателен характер. Джунглите от сиви панелни сгради продължават да чакат своето решение...За колко ли петилетки напред или ще чакаме декември месец на 2012 година?
Споменатата от тони сф ал.8, за възлагане на правомощия на несобственици, доколкото знам не е приета окончателно, или поне можем да кажем, не е сигурно че ще бъде така. Въпреки настоятелните разисквания от страна на един активен по този въпрос атакаджия, нека така го наречем, в Парламента.
Позволявам си да заявя, за пореден път, че инициативата по отношение на прилагането на ЗУЕС, по неговия контрол, и др. необходимо за този закон, за да бъде той работещ все още има пожелателен характер. Джунглите от сиви панелни сгради продължават да чакат своето решение...За колко ли петилетки напред или ще чакаме декември месец на 2012 година?
- lakavitsa
- Потребител
Това е интересно щом жена ти ти е роднина а кои закони нарушаваш като си лягаш с нея. Това в кръга на шегата.А отностно промените по ЗУЕС са минали на първо четене ,но може и още да има промени всеки ден нали знаеш се раждат идей.
- toni_sf
- Активен потребител
11 мнения
• Страница 1 от 1
|
|