начало

Назначиха Адалберт Кръстев за зам.-шеф на Военно-апелативната прокуратура Назначиха Адалберт Кръстев за зам.-шеф на Военно-апелативната прокуратура

Жилище на родителите ми при развод?

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Жилище на родителите ми при развод?

Мнениеот cuckoo » 14 Апр 2011, 14:11

Здравейте, започвам с уговорката, че засега искам само да се ориентирам в обстановката и ще бъда много признателна за всяко мнение.

Омъжена съм с 2 деца, голямото става на 18 през юли т.г., малкото е на 2. От 13 години живеем в апартамент, собственост на моите родители, който се явява семейно жилище. От СК и този форум разбрах, че независимо от собствеността, при развод семейното жилище може да бъде присъдено на родителя, който ще отглежда децата. За съжаление, минали събития ми показаха, че мъжът ми не би си излязъл току така, разбираемо би се озлобил и опитал да използва децата, само и само да не се наложи да отиде при родителите си.
Моля въз основа на вашия опит и знания да ме посъветвате как да се предпазя от такова развитие на нещата.
Много добър баща е, искам да запазим що годе нормални отношения, но апартамент няма да му подарявам. Само МОИТЕ родители направиха необходимото да живеем самостоятелно, след като 4 години живяхме у тях. Едва ли ще бъдат във възторг от опасността някой ден да загубят имота си. Признавам заслугите му към семейството ни, ремонтите и подобренията и съм готова да го обезщетя за направените разходи.

Та питам от какви действия/бездействия да се пазя, които биха ми навредили в съда. Пример: Разумно ли е да заживея при друг човек, след като е подадена молба за развод или по-добре да си стоя при нашите и до делото да не демонстрирам отношения с друг? Дали фактът, че голямото ни дете 7 години живееше при нашите, може да ме изкара ненадеждна майка? Какви свидетели или документи ще са ми от полза?

Да спомена, че не съм психично болна /поне се надявам :wink: / с висше образование и относително стабилна работа.

Не зная още какви подробности да посоча, не искам да разводнявам излишно, така че питайте. Предварително благодаря!
Последна промяна cuckoo на 18 Апр 2011, 17:04, променена общо 2 пъти
cuckoo
Младши потребител

Re: Жилище на родителите ми при развод?

Мнениеот Pause » 15 Апр 2011, 20:29

Изображение

На ваше място ,досега хиляда начина щях да измисля и да му кажа какви са намеренията понеже брака не е едностранно нещо.Смела сте да ,го направите защо да нямате смелост да му кажете.Винаги може ,да се предизвика развод едностранно ,но цивилизованите хора го правят двустранно.Иначе си е за адвокат така въпроса.При вас е имало лоялност ,която не може да дойде впоследствие при една обикновена връзка по принцип. :D
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 16 Апр 2011, 13:45

Горното мнение не вярвам да ви е от полза...
Истината е, че трябва да вземете решение какво ще се случва с този брак( дали е по-добре сама или зле придружена цял живот) и следващата ви стъпка е да посетите адвокат. Въпреки обема на написаното не може да се коментира бъдещето, така щото фактите са малко и едностранчиви.

Принципът- комуто присъдят родителските права над ненавършили пълнолетие деца,родени от брака, той получава привилегията да ползва семейното жилище. Когато последното не е собственост на съпрузите, ползването е ограничено със срок до една година( чл. 56, ал.3 СК). В този смисъл не виждам защо трябва да напускате жилището преждевременно, след като нищо не е постановено.

Не препоръчвам фактическо съжителство с друг мъж, защото по този начин ще дадете основание на съпругът си да претендира дълбоко и непоправим разстройване на съпружеските отношения изцяло по ваша вина. А вината подкрепена с морално укоримо поведение е пречка ( относително...) за получаване на родителските права( които пък дават шанса за ползване на сем. жилище... нещата са свързани и следват последователност).

За подобрения и прочие съпругът има право да претендира заплащането им в отделно дело, но не срещу вас.
Подялба на движими вещи е възможна преди( ако е по взаимно съгласие развода) или след самото дело за прекратяване на брака( в отделно дело).

Вероятно бих посъветвала да спазвате следната последователност:
1. Посещение при адвокат, за да сте наясно с бъдещите стъпки( и всички варианти),
2. Обезателно говорете след това със съпруга- все пак с този човек сте делила радости и несгоди толкова години, навярно е възможно да достигнете до приемливо решение( като вече сте наясно къде да отстъпвате и къде имате право да изисквате). Малко си говорят хората, а където го правят- не се чуват, но въпреки това смятам за уместно да му споделите решението си.
3. Ако е невъзможен развод по взаимно съгласие, то ви остава общия ред, където вече въоръжена със знание от посещението си при адвокат и подкрепата му ще сте наясно какви доказателства са ви нужни, за да докажете релевантните факти.

Успех.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот namakak » 16 Апр 2011, 22:35

То и нагона има давност,но другара в гивота е за цял живот баща на децата.
Премислете няколко месеца или поне денет седмици и половина...
Децата могат да си имат баща,вие съпруг,а някой любовница за первезни игрички,който ще избяга при сметките за ток,парно,вода и всичко което харчат чуждите деца.
Това ми е съвета,адвокати иначе много,но едно е да избягаш от насилник,едно е да бягаш от добър човек,защото в семейните отношения при всички има и такива години на обърканост,но после всичко си идва на място,даже с пълна пАра :wink:
Значи ние тука трябва да решиме дали любовника да се възползва или децата?Вие като майка как мислите?
Къ я мислиш ти тая работа ма,с вулвата напред...Ма тя вулвата ще остарее,ама кой според вулвата ще те уважава като стане грозна,порочна и зависима от слабост човешка??????
То и никой не е застрахован от безработица и съкращения.Сега премери кой обичашп повече-децата или нагона?Мен не ме интересува.Аз съм твоята съвест,така ме приеми.Но аз винаги ще съм тук,за да ти припомня какви сънища ще сънуваш и от какви кошмари няма да можеш да избягаш.
А срещу мен и с адвокат няма да можеш да ме пребориш.
И последно..седем пъти мери,един пъти режи.Мдааа,обичам децата,и ти си била дете,не им разваляй психиката при такъв добър баща.
Аватар
namakak
Потребител

Мнениеот cuckoo » 18 Апр 2011, 14:43

poli_g, много благодаря, имах нужда от юридически опит и мнение, а не от поучаване. Ето, например не знаех за ограничението от 1 година за ползване на семейното жилище. На въпроса защо да напускам жилището - трудно търпя циркове и мелодрами, а мъжът ми е по тази част...

Постарах се да пиша само очевидни и доказуеми неща, дори смятам да посъкратя първоначалния си въпрос откъм емоционални моменти.

Ето вече няколко по-конкретни въпроса:

1. Да разбирам ли, че за развод по взаимно съгласие ще се спази този ред:

а. подаване на заявление за развод
б. споразумение по имуществени и детски въпроси
в. дело в съда и развод
г. евентуален иск на мъжа ми срещу нашите за подобренията

2. Съществува ми правна възможност да бъде избегната точка г., като в имущественото споразумение се запише, че за ремонти му се плаща едикаква си сума срещу задължение да не завежда такъв иск

3. След подаване на молба за развод по взаимно съгласие ако някой от двамата се откаже от нея, в какъв срок се прави? Т.е. мъжът ми уж да се навие на взаимно съгласие и в последния момент да откаже.

И малко лирично отклонение - зная, че така написано, изглеждам като абсолютна ........., но повярвайте - по природа съм състрадателна и самокритична. Но след като тези качества бяха използвани в моя вреда, как да продължавам да бъда такава...

namakak, на въпроса "Сега премери кой обичаш повече-децата или нагона?" ще ти отговоря в твоя стил:

Нагона прави деца, но децата не правят нагон
cuckoo
Младши потребител

Мнениеот Pause » 18 Апр 2011, 18:25

Ами може ,ето например Чл50 и 51 СК молба + споразумението ,както и заплащането на извършените подобрения от съпруга ви вкл. в него.Производството е по Чл330 и следв.ГПК.Целта е държавата ,по малко да се намесва в регулирането на семейните ви отношения.Когато разумът ,се извиси над духа и буквата на закона.Успех. :D
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот sunrise » 19 Апр 2011, 13:54

Pause написа:Ами може ,ето например Чл50 и 51 СК молба + споразумението ,както и заплащането на извършените подобрения от съпруга ви вкл. в него.Производството е по Чл330 и следв.ГПК.Целта е държавата ,по малко да се намесва в регулирането на семейните ви отношения.Когато разумът ,се извиси над духа и буквата на закона.Успех. :D

Няма начин да не може!
sunrise
Активен потребител

Мнениеот cuckoo » 19 Апр 2011, 16:43

Е, на теория всичко може, но важна е и цената. Няма да го правя на всяка цена, говорим само за взаимно съгласие.

Pause, разум, но чий? Все пак сме двама души на противоположни позиции. Както споменах, видяла съм разум, повлиян от злоба и завист, и вместо да вярвам в доброто у хората, предпочитам да се подготвя за лошото.
cuckoo
Младши потребител

Мнениеот Pause » 19 Апр 2011, 17:23

В историята на семейни казуси ,си спомням че сме писали.Иначе по евтино си е развода по взаймно съгласие страните не са спорещи и по бързо се решава.Хареса ми това ,че започнахте да мислите решението вземате вие и смятам , че няма да се оставите на чувствата да ви повлияят на разума, как да постъпите трезво. Тези негативи ,често се срещат ,но за жалост са така, е няма как да стане по розово ако ние не си го направим(лошото си го правим сами). :D
Държавна такса +адвокатски хонорар ако ползвате услуги на адвокат.
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот sunrise » 19 Апр 2011, 19:38

Pause написа:В историята на семейни казуси ,си спомням че сме писали.Иначе по евтино си е развода по взаймно съгласие страните не са спорещи и по бързо се решава.Хареса ми това ,че започнахте да мислите решението вземате вие и смятам , че няма да се оставите на чувствата да ви повлияят на разума, как да постъпите трезво. Тези негативи ,често се срещат ,но за жалост са така, е няма как да стане по розово ако ние не си го направим(лошото си го правим сами). :D
Държавна такса +адвокатски хонорар ако ползвате услуги на адвокат.

Ми то жилището на родителите, ама какъв проблем да си го прехвърлим в развода и уредим подобренията. :lol:
sunrise
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 19 Апр 2011, 22:35

cuckoo написа:1. Да разбирам ли, че за развод по взаимно съгласие ще се спази този ред:

а. подаване на заявление(молба) за развод
б. споразумение по имуществени и детски въпроси
в. дело в съда и развод
Това е последователността.
г. евентуален иск на мъжа ми срещу нашите за подобренията
Тук може и да се поспори- за размер, основание, давността направила ли е нужното...

2. Съществува ми правна възможност да бъде избегната точка г., като в имущественото споразумение се запише, че за ремонти му се плаща едикаква си сума срещу задължение да не завежда такъв иск.
Възможност винаги има! Друг е въпросът, че изобщо няма да го бъде в това споразумение, отделно ненужно е да се въвлича и съда в уреждане на този финансов въпрос. Някак 4% държавна такса напоследък идват повече от, примерно, нотариалните такси.

3. След подаване на молба за развод по взаимно съгласие ако някой от двамата се откаже от нея, в какъв срок се прави? Т.е. мъжът ми уж да се навие на взаимно съгласие и в последния момент да откаже.
Вариации... много.
Принципът е да се явят страните лично в съдебно заседание.
Личното явяване е преодолима пречка- ако сте я преодолели и другия молител не се яви- развод ще има.
НО! Отказ, оттегляне е възможен по всяко време до постановяване на СР, което ще доведе до определение за прекратяване на съдопроизводството по делото.
От развод по исков ред може да се премине в производство по взаимно съгласие. Обратната хипотеза е невъзможна.

.....

Нагона прави деца, но децата не правят нагон [/size]

Нека парафразирам: любовта създава деца, а децата раждат любов.
:) В един добър свят.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот krem_karamel » 20 Апр 2011, 00:22

Сuckoo,

Поли и другите колеги съвсем разумно са те посъветвали и няма какво да добавя при този обем на първоначалната информация, която даваш.

НО,
Би било проява на елементарен разум от твоя страна да се вслушаш и в думите на батко Намакак, колкото и неотносими към ситуацията ти да ти изглеждат.
Не ги подминавай, спри и си дай малко време за тях.

Била си 7 години свободна от грижи за детето си. Имала си време да се огледаш за емоции ( знам, че не съвпадат по време с последната връзка, внимателно чета), но на фона на стабилността у дома. Спирам, че ставам досадна, но човек не знае откъде вселената му дава знаци, дори и да му се струват абсурдни на първо четене.
Успех, каквото и да решиш.
krem_karamel
Потребител

Мнениеот cuckoo » 26 Апр 2011, 20:50

krem_karamel написа: Спирам, че ставам досадна, но човек не знае откъде вселената му дава знаци, дори и да му се струват абсурдни на първо четене.
Успех, каквото и да решиш.

Вярно, човек не знае кое наистина е знак и за кое само си въобразява. Именно затова преди години за пръв (и май последен) път отидох на врачка. Не че научих нещо съществено...
Не ми е за пръв път да мисля сериозно за тези неща, така че моралните въпроси съм си ги предъвкала предостатъчно. Виждам, всички сте решили, че причината е любовник, но вече изобщо не е така...
Просто разсъждавах като повечето българи за брака, децата и всичко останало. И докато се поотрезвя и помисля и за себе си, годините си минаха...
Благодаря за вниманието :) което не значи, че приключвам темата
cuckoo
Младши потребител

Назад към Семейни казуси