начало

ЕСПЧ: Дисциплинарните съдилища на адвокатурата отговарят на изискванията за независимост и безпристрастност ЕСПЧ: Дисциплинарните съдилища на адвокатурата отговарят на изискванията за независимост и безпристрастност

Прехвърляне на част от жилище.

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Прехвърляне на част от жилище.

Мнениеот valboss » 27 Апр 2011, 17:43

Здравейте.
Питането ми е следното:
Живея в апартамента на родителите си/със съпругата и синът/ от 18 години.
Баща ми почина преди две години. След неговата кончина, майка ми се премести от тяхна друга наследствена къща, да живее с нас. Имам и брат, който живее в отделно жилище.
Разпределението на апартамента, за който имам въпрос, е следното:
Четири дяла на майка ми.
Един дял на брат ми.
Един дял за мен.
Наскоро, майка ми изяви желание, да прехвърли четирите си дяла от апартамента, в който живеем съвместно, на мое име - а на брат ми да прехвърли равностойни дялове от други имоти.
Конкретният ми въпрос е - как е икономически по-изгодно - майка ми, да ми дари своите части от апартамента или да ми ги "продаде"?
Какви такси/като сума - за нотариус и/или адвокат?/се събират в единият и другият случай и какви документи са нужни - в единият и другият вариант?

Данъчната оценка на апартамента е 26 400 лв, строен е през 1965 година, тухлен, на втори етаж. Ако има значение - майка ми е на 74 години, с 95% инвалидност/с ТЕЛК/, аз съм на 43 години, а брат ми - на 50.
valboss
Нов потребител

Re: Прехвърляне на част от жилище.

Мнениеот nk7702n » 27 Апр 2011, 18:35

Финансово по - изгодният за Вас вариант е дарение, а по - сигурният продажба. За таксите, ако някой реши, че му се изчисляват... Но мисля, че по - важното за Вас е да посетите колега адвокат, който да Ви подготви документите за сделката, той може да Ви изчисли и таксите.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот vili » 27 Апр 2011, 23:30

Има и трети вариант!
vili
Потребител

Мнениеот Гост. » 28 Апр 2011, 00:05

vili написа:Има и трети вариант!

Точно и уместно.
А, дарението, макар и икономически изгодно сега, в бъдеще е възможно да отвори проблеми.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот namakak » 28 Апр 2011, 00:38

Защо майка ви реши така,като и след смъртта й ще се поделите равностойно?
Аватар
namakak
Потребител

Мнениеот valboss » 29 Апр 2011, 10:12

Аз живея в цитираното жилище и е естественно да се прехвърлят дяловете на мен.
Брат ми живее в другото жилище/като ползва и прилежащата земя/ и е естествено дяловете от другото жилище и земята, да бъдат прехвърлени на него.
...............
А какъв е третият вариант?
valboss
Нов потребител

Мнениеот Standbay » 30 Апр 2011, 07:17

valboss написа:А какъв е третият вариант?

Доброволна делба, или дарение-делба от майка ви
Станаха 4 варианта :wink:
Дай ми фактите, за да ти дам правото!
Аватар
Standbay
Потребител

Мнениеот Гост. » 30 Апр 2011, 14:49

:roll: Визирах ДГИ( което разбира се се приравнява на покупка, но все пак ако майката живее там, презумирам, че на тази възраст се обгрижва от сина и снахата).
Вариации има- важно е да се знае каква цел се преследва.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот Standbay » 30 Апр 2011, 19:12

poli_g написа:Визирах ДГИ

И с кого от двамата сина ще е ДГИ, или със снахата :roll:
След като човека казва:
valboss написа:Наскоро, майка ми изяви желание, да прехвърли четирите си дяла от апартамента, в който живеем съвместно, на мое име - а на брат ми да прехвърли равностойни дялове от други имоти

И се пита в задачката - кое е икономически най-изгодно. ДГИ ли :?: :shock:
Аватар
Standbay
Потребител

Мнениеот Гост. » 30 Апр 2011, 20:59

:roll: Заядливо е, но все пак- сметни нот. такси и ще установиш, че ДГИ е приемлив вариант. Отделно след време, имотът няма да влезе в наследствената маса. Наясно си, че няма значение дали е само на името на сина или на сина и снахата( с които живее), ид. части предмет на ДГИ ще са придобити в режим на СИО...
Разбира се- усложнения са възможни( чл. 87 ЗЗД), но такива не са изключени и при дарението...най-вече при него.

Не ми се развиват трактати, но пулещото се ме провокира да напиша нещо, които знам, че знаеш.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот Standbay » 01 Май 2011, 13:05

poli_g написа:ДГИ е приемлив вариант. Отделно след време, имотът няма да влезе в наследствената маса.
В чия наследствена маса :?:
poli_g написа:няма значение дали е само на името на сина или на сина и снахата( с които живее), ид. части предмет на ДГИ ще са придобити в режим на СИО...

valboss написа: майка ми изяви желание, да прехвърли четирите си дяла от апартамента, в който живеем съвместно, на мое име - а на брат ми да прехвърли равностойни дялове от други имоти.
Това е основният въпрос :!:
И аз като теб ще заявя категорично - дарение-делба приживе от майката - с това се решават от нея приживе (към настоящия момент) бъдещите наслествени имуществени въпроси - естествено само за това имущество, което притежава към момента на извършването на дарението-делба, Ако придобие друго имущество след датата на такъв догово, то ще бъде предмет на допълнително уреждане при откриване на наследството.
Разбира се, че майката може и да си запази правото на ползване на един или друг имот, или дори и върху всичките докато е жива.
Оделно и това дарение-делба (както и обикновеното дарение, и ДГИ, и продажбата) може да бъде развалено по съдебен ред - изцяло или само за някой от наследниците.

За икономическата изгода
valboss написа:Конкретният ми въпрос е - как е икономически по-изгодно - майка ми, да ми дари своите части от апартамента или да ми ги "продаде"?
Какви такси/като сума - за нотариус и/или адвокат?/се събират в единият и другият случай и какви документи са нужни - в единият и другият вариант?

Онлайн калкулатор за нотариални такси
НАРЕДБА № 1 от 9 юли 2004 г. за минималните размери на адвокатските възнаграждения
ТАРИФА за нотариалните такси към Закона за нотариусите и нотариалната дейност
Аватар
Standbay
Потребител

Мнениеот valboss » 02 Май 2011, 19:43

Благодаря на всички за разясненията, коментарите и съветите.
valboss
Нов потребител

Назад към Семейни казуси