начало

Прокурорът, признал за дело-бухалка, получи задача да търси и други Прокурорът, признал за дело-бухалка, получи задача да търси и други

сложен казус за дете

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

сложен казус за дете

Мнениеот evrokoma » 17 Май 2011, 18:30

Здравейте на всички в този прекрасен форум,обръщам се към вас с молба за правна помощ по един изключително сложен казус касаещ се до отнемане на родителски права от майката и предоставянето им на бащата
Нека обясня за какво става дума:през 2005г ми се роди дъщеричка на име Емилия от жената с която съжителствах без брак,тъй като нямахме брак а и по непонятни за мен причини името ми като родител не беше вписано в акта за раждане на детето.Няколко месеца след раждането на дъщеря ми майката на детето ме напусна без обяснение закакво го прави и няколко дни след това се събра с друг мъж но от ромски произход от който към момента има 3 деца.Моето дете е изоставено при баба си(майката на бившата ми),за периода от 6г многократно съм правил опити да се съберем отново но без успех.Няколко години след раждането на дъщеря ми се задомих ,но в друг град.Настоящата ми съпруга към момента се води в брак но от 4г не живее при съпруга си,но с нея живеем на семейни начала.По мое желание и с нейна подкрепа реших да си взема детето при нас за да го отглеждаме и да му дадем подобаващи грижи и условия за развите,но срещам съпротива от майката и бабата на детето ми.През цялото време в което дъщеря ми е била при баба си съм изпращал колети с дрехи,лакомства и играчки които обаче впоследствие разбрах че не достигат до детето ми,могократно посещавам детето и често съм го вземал при мен и настоящата ми съпруга в гр.Добрич.
Това което ме накара да се заема с нелеката задача да си прибера детето при мен са думите на детето че често гладува,които впоследствие се потвърдиха и от техни комшии.
Моля ви за помощ при разрешаването на този казус искам си детето при мен за да не гладува и да му дадем подобаващи грижи в добра семейна среда и шанс за развитие.Благодаря предварително на всички отзовали се,готов съм да отговоря на всеки въпрос късаещ се до разрешаването на казуса ми
evrokoma
Нов потребител

Re: сложен казус за дете

Мнениеот lexy21 » 17 Май 2011, 18:44

evrokoma написа:тъй като нямахме брак а и по непонятни за мен причини името ми като родител не беше вписано в акта за раждане на детето

Нека започнем с това дали въобще сте припознал детето или то е "останало" с неустановен произход от бащата? Да не се окаже в един момент, че е било припознато от друг мъж...
Аватар
lexy21
Активен потребител

Мнениеот evrokoma » 17 Май 2011, 19:14

Не все още не съм припознал детето но това е първата крачка която смятам да направя още следващата седемица когато отида в Русе.Относно това дали детето не припознато от друг сигурен съм че не е понеже вторият съпруг на моята бивша не иска детето понеже не е негово и затова детето живее при бабата
evrokoma
Нов потребител

Мнениеот lexy21 » 17 Май 2011, 19:32

В такъв случай, първата стъпка по необходимост е припознаване. Ако майката го оспори в законоустановения срок /нейно право, което може да упражни в тримесечен срок от получаване на съобщението за припознаването/, то тогава ще се наложи да предявите иск за установаване на произход - в тримесечен срок от получаване на съобщението, че припознаването е оспорено. След като произходът на детето от Вас бъде установен по надлежния ред, предстои стъпка втора - иск за предоставяне упражняването на родителските права. Ще Ви е необходима квалифицирана адвокатска помощ.
Аватар
lexy21
Активен потребител

Мнениеот evrokoma » 17 Май 2011, 19:46

Това което дочух е че искат чрез детето да ме изнудват за пари,понеже аз официално съм заявил че пари няма да давам ,но ще купя всичко от което се нуждае детето.Многократно са се опитвали да искат големи суми пари за нещо което уж било нужно на детето,и когато го купя ме гледат на кръв понеже не съм дал парите в ръцете им за да ги изхарчат за цигари.Другото което ме плаши е че детето изпитва панически страх винаги щом му се повиши мако тон,имам чувството че системно е тормозено.Има ли начин при започване на дело за родителски права да докажа системното недохранване и побоя който му се налага. :(
При припознаването сигурно ще ми поискат и адрес на майката,но единственото което знам е че живее в някакво село близо до Русе.Проблем ли е да посоча само населеното място
evrokoma
Нов потребител

Мнениеот lexy21 » 17 Май 2011, 20:25

Липсата на знание по отношение точния адрес на майката не е проблем за припознаването.
По отношние издръжката - всеки родител е длъжен, съобразно своите възможности и материално състояние, да осигурява условия на живот, необходими за развитието на детето. Родителите дължат издръжка на своите ненавършили пълнолетие деца независимо дали са работоспособни и дали могат да се издържат от имуществото си. Родителите дължат издръжка и когато детето е настанено извън семейството. /чл. 143 от СК/ Иск за определяне на размера на месечната издръжка може да бъде съединен с този за предоставяне упражняването на родителските права или да бъде воден отделно. Ако правата не ви бъдат предоставени, то вие може да бъдете осъден да плащате издръжка в определен размер на детето си чрез майката /ако бъдат предоставени на нея/. Въпросите, свързани с евентуалния тормоз, упражняван върху детето, системното недохранване, въобще всички неблагоприятни условия, в които мислите, че е поставено, са въпроси на доказване. Ако това действително е така, с Вашия адвокат ще обсъдите и начините всичко това "да стане ясно на съда". В производството съдът ще бъде "подпомаган" и от служители на ОЗД към ДСП, които правят проучване, изготвят и депозират доклад, при необходимост се изслушват лично. Ако притесненията, които излагате в тази връзка, са действително сериозни, а не плод на идеята Ви за бъдещо процесуално поведение, то помислете дали да не предприемете действия в насока защита на детето си още сега. Все още нямата правата на баща и поне още три месеца няма да имате, но всеки може да сигнализира ОЗД.
Аватар
lexy21
Активен потребител

Мнениеот evrokoma » 17 Май 2011, 21:12

Благодаря за насоката още утре ще се сържа с агенцията за закрила на детето да направят проверка и ще ги насоча и към хората които са ми потвърдили думите на детето(не ми се вярва една 60г жена да ме лъже).Само се притеснявам че след като нямам права над детето и при установяване на истина в думите на свидетелите за недохранване и тормоз дали детето няма да бъде настанено в някоя институция с което да травмираме психиката му
evrokoma
Нов потребител

Назад към Семейни казуси