Здравейте!
Моля ви да ми дадете съвет как точно да процедирам. От тринадесет години живея в Атина, където и се ожених за бившата си съпруга, която също е от български произход. Роди ни се момченце, което по нейно настояване на пет месечна възраст изпратихме при майка й да го гледа, и така до ден днешен. През всичките години аз я умолявах да си вземем детето при нас, но тя беше непреклонна и следователно така се стигна до развод след седем години брак. Накрая аз настоях детето да дойде при нас, но тя беше непреклонна и подаде молба за развод. През изминалото лято се разведохме по взаимно съгласие с уговорката тя да остане в България и да живее и да се грижи за детето ни. Няколко месеца по-късно разбрах, че детето все още живее при майка й, докато бившата ми съпруга работи и живее в друг град в България. Оказа се, че тя вижда детето ни само два пъти в месеца през почивните дни.
Преди три месеца се ожених повторно и с настоящата ми съпруга бихме искали да вземем детото ми от първия брак да живее при нас. Според нас е недопустимо при двама живи родители то да живее почти цял живот при баба си. Очевидно майка му никога няма да го вземе при себе си. Бих искал да попитам възможно ли е да заведа дело за отнемането й на родителските права и в случай, че го спечеля бих ли могъл без нейното съгласие да доведа детето да живее при мен в Атина, където съм постоянно прибиваващ от тринадесет години напълно законно. Казаха ми, че има нов закон, при който съдебното решение се явява като пълномощно за преминаване на граница на малолетен член на семейството. Другото, което бих искал да попитам е в случай, че всичко по-горе се развие в моя полза, бих ли могъл да му извадя задграничен паспорт без пълномощно на майка му, защото той има такъв, но по-всяка вероятност "ще се изгуби" при такъв развой на събитията.
Предварително благодаря за вашите съвети.
- Дата и час: 12 Дек 2024, 11:01 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Лишаване от родителски права
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
8 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Лишаване от родителски права
За да заведете дело за лишаване от родителски права, трябва наистина да имате доста сериозни основания, иначе ще бъде безсмислено и ще го загубите. Ето вижте какво предвижда Законът :
Чл. 131. (1) Когато поведението на родителя представлява опасност за личността, здравето, възпитанието или имуществото на детето, районният съд взема съответни мерки в интерес на детето, като ограничава родителските права - отнема или поставя условия за упражняването на някои от тях, и може да възложи осъществяването им на друго лице. При нужда може да бъде променено местоживеенето на детето или то да бъде настанено извън семейството.
(2) Мерките по ал. 1 се вземат и когато поради продължителна физическа или душевна болест или други обективни причини родителят не е в състояние да упражнява родителските си права.
Чл. 132. (1) Родителят може да бъде лишен от родителски права:
1. в особено тежки случаи по чл. 131;
2. когато без основателна причина трайно не полага грижи за детето и не му дава издръжка.
(2) При лишаване от родителски права на единия родител, когато няма друг родител или упражняването на родителските права от него не е в интерес на детето, съдът предприема мерки за закрила и го настанява извън семейството.
Чл. 131. (1) Когато поведението на родителя представлява опасност за личността, здравето, възпитанието или имуществото на детето, районният съд взема съответни мерки в интерес на детето, като ограничава родителските права - отнема или поставя условия за упражняването на някои от тях, и може да възложи осъществяването им на друго лице. При нужда може да бъде променено местоживеенето на детето или то да бъде настанено извън семейството.
(2) Мерките по ал. 1 се вземат и когато поради продължителна физическа или душевна болест или други обективни причини родителят не е в състояние да упражнява родителските си права.
Чл. 132. (1) Родителят може да бъде лишен от родителски права:
1. в особено тежки случаи по чл. 131;
2. когато без основателна причина трайно не полага грижи за детето и не му дава издръжка.
(2) При лишаване от родителски права на единия родител, когато няма друг родител или упражняването на родителските права от него не е в интерес на детето, съдът предприема мерки за закрила и го настанява извън семейството.
- nk7702n
- Старши потребител
Благодаря за изчерпателния отговор.
От написаното по горе виждам,че все пак имам шансове
"Чл. 131. (1) Когато поведението на родителя представлява опасност за личността, възпитанието на детето "
Не знам дали ще ми бъде от полза,но преди развода адвокатката ми изготви документ, с който изрично аз забранявам на баба му да се грижи за детето и отнемам всякакви права и пълномощия"
Въпроса е при евентуално спечелване на делото от моя страна,съда ще ми разреши ли детето да дойде при мен в Атина или ще ме принудят да се прибера в България.
От написаното по горе виждам,че все пак имам шансове
"Чл. 131. (1) Когато поведението на родителя представлява опасност за личността, възпитанието на детето "
Не знам дали ще ми бъде от полза,но преди развода адвокатката ми изготви документ, с който изрично аз забранявам на баба му да се грижи за детето и отнемам всякакви права и пълномощия"
Въпроса е при евентуално спечелване на делото от моя страна,съда ще ми разреши ли детето да дойде при мен в Атина или ще ме принудят да се прибера в България.
- n_genov
- Нов потребител
С какво майката представлява опасност за личността и възпитанието на вашето дете?
Възможно и да съм лош пророк, но смятам, че за лишаване и отнемане на права написаното от вас не е достатъчно. По-скоро евентуално дело за промяна на вече присъдените права, което е доста трудно да постигнете.
13 години сте бил съгласен детето да се отглежда от трети, при живи родители, а едва сега се правят постъпки за уреждане на тези правни отношения... не е достатъчно. Както и не чета дали сте говорил по този въпрос със самото дете.
Няма проблем детето да живее при вас в Гърция, и никой не може да ви задължи да се върнете тук, стига да постигнете същината - присъждане на род. права.
Мисия, относително ( ако не постигнете такава договорка по взаимно съгласие), невъзможна.
Възможно и да съм лош пророк, но смятам, че за лишаване и отнемане на права написаното от вас не е достатъчно. По-скоро евентуално дело за промяна на вече присъдените права, което е доста трудно да постигнете.
13 години сте бил съгласен детето да се отглежда от трети, при живи родители, а едва сега се правят постъпки за уреждане на тези правни отношения... не е достатъчно. Както и не чета дали сте говорил по този въпрос със самото дете.
Няма проблем детето да живее при вас в Гърция, и никой не може да ви задължи да се върнете тук, стига да постигнете същината - присъждане на род. права.
Мисия, относително ( ако не постигнете такава договорка по взаимно съгласие), невъзможна.
- Гост.
- Старши потребител
Да, но при тези условия може да вземе съдебно решение по новия закон за изработка на международен паспорт и излизане от държавата! Без да се отнемат родителски права на майката. Не е ли така доколкото разбрах?
- vili77a
- Младши потребител
Ама Вие какво точно искате, да пътува детето при Вас и да осъществявате контакт с него или присъждане на родителските права!?
- nk7702n
- Старши потребител
vili77a написа:Да, но при тези условия може да вземе съдебно решение по новия закон за изработка на международен паспорт и излизане от държавата! Без да се отнемат родителски права на майката. Не е ли така доколкото разбрах?
Изр. първо- два иска, възможно е.
Изр. второ- не е задължително, разбира се и не са предмет на делото по първо изречение.
Правилно сте разбрала.
- Гост.
- Старши потребител
С какво майката представлява опасност за личността и възпитанието на вашето дете?
Синат ми е на 7 год.,мисля,че е достатъчна заплаха за личността и за възпитанието му да бъде отглеждан от баба си.Съвсем отговорно осъзнавам,че имам вина,да допусна това да се случи,но самия факт,че търся помощ тук е показателен,че бих искал да променя този статут.
Докато бях женен с бившата ми съпруга,всички решения относно синът ни взимаше тя,без да се вслушва в моето мнение.От няколко месеца сме разведени и смятам,че сега по закон имам повече права като родител.Затова държа детето да бъде отглеждано от единият от родителите си.
Затова,ако съпругата ми не желае да го вземе при себе си,аз съм съгласен да живее при мен в Гърция.
- n_genov
- Нов потребител
8 мнения
• Страница 1 от 1
|
|