начало

ЕСПЧ: Дисциплинарните съдилища на адвокатурата отговарят на изискванията за независимост и безпристрастност ЕСПЧ: Дисциплинарните съдилища на адвокатурата отговарят на изискванията за независимост и безпристрастност

Подялба на пари по сметка между наследници

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Подялба на пари по сметка между наследници

Мнениеот magi_al » 03 Юли 2011, 18:36

Здравейте. Много ще съм Ви благодарна, ако отговорите на въпроса, който ме вълнува и на който не могат да ми дадат отговор в банката и съда.
Преди 3 месеца почина съпругът ми. Наследници сме аз, дъщеря ми- на 19 години и синът ми- на 12. Отидохме в банката, в която баща им има депозитна сметка, за да изтеглим парите му и да ги прехвърлим на наше име. Оказа се, че за да стане това, трябва да извадя удостоверение на сина ми, че мога да разполагам с парите му. В съда ми предоставиха формуляр, в който излишно се споменава сумата, която искам да изтегля и причината за това. Противоречието идва от там, че не мога да посоча конкретна сума, тъй като наследник не е само той, а също аз и дъщеря ми и не ми е ясно каква сума трябва да посоча.
А за да тегля или оперирам с парите по сметката е нужен този документ, защото в противен случай не може и дъщеря ми да ползва нейния дял.Тя е студентка и има нужда от финансова помощ.Същото се отнася и за наследствената пенсия на сина ми,която се превежда в същата банка.За да тегля част от нея трябва да имам молба от съда. Не можаха да ми отговорят дали една или две молби до съда са нужни и за какъв период.
Много ще съм Ви благодарна да ми дадете някакъв ценен съвет. Моето желание е да прехвърля парите на мое име, за да мога да закупя жилище за децата ми.
Сърдечни поздрави: Маги Александрова
magi_al
Нов потребител

Re: Подялба на пари по сметка между наследници

Мнениеот Гост. » 03 Юли 2011, 23:26

Моето желание е да прехвърля парите на мое име, за да мога да закупя жилище за децата ми.

От сега ви казвам, че няма да го бъде точно както искате.
Принципно искането ви може и да е обективирано в една молба, но обстоятелствата са различни- веднъж по отношение наследствената пенсия, и втори- по отношение паричния влог на починалия ви съпруг.
Пенсията не е проблем, но влогът ще събуди доста дискусии.
По въпроса за размера на наследяването на сумите във влога ще срещнете наистина проблем, така щото ако се прилага стриктно параграф 4 от СК, то тримата ще наследите по равно- всеки по 1/3 ( кофти вариант).

Има един дребен детайл, който не е изчистен със СК( нов)- ако част от средствата са внесени по време на СК ( отм.), когато бе валиден режима на общност върху тях, то дяловете ви до 01.10.2009г. са в порядъка 4/6 за вас, а останалите 2/6 се делят между децата...стига да сте в срок за това искане, стига да докажете, че е набрана сумата в резултат на съвместен принос и прочее.
Няма практика по този въпрос до момента и смятам, че е дискусионен и ако съм на ваше място бих претендирала повече( не е удачно, защото тезата олеква, авторитета също, но по пътя на емпиричното ще се стигне до някакъв резултат).
Гост.
Старши потребител

Мнениеот magi_al » 04 Юли 2011, 16:12

Благодаря Ви за отговора, но от него не ми стана ясно при какви условия мога да ползвам дяла на сина ми преди да навърши 18 години. Ако имате яснота по този въпрос ще съм Ви много благодарна.
magi_al
Нов потребител

Мнениеот sunrise » 05 Юли 2011, 14:33

Как да го ползвате, Вие направо ще го използвате. Трябва да докажете, че е в интерес на сина Ви.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот magi_al » 05 Юли 2011, 20:33

Пропуснах да добавя, че нито аз, нито дъщеря ми имаме жилище на наше име. Така, че мисля, че би трябвало да е обективна причината, която ще изтъкна в молбата до съда, за използване на наследствения дял на сина ми-за закупуване на жилище, в което ще живеем, защото сега сме в жилището на майка ми.Дъщеря ми живее под наем в София, където е студентка.
Благодаря за съветите, но се убедих, че без адвокат няма да се мине, така , че утре ще разговарям по моя казус.
magi_al
Нов потребител

Мнениеот sunrise » 06 Юли 2011, 12:22

Със сигурност няма да разрешат да му изтеглите парите и да закупите жилище на Ваше име.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 06 Юли 2011, 13:16

Първо- сигурно е, че няма да позволят да се изтеглят средствата от сметката, които се полагат по наследство на детето. Няма да се съгласят и да ги преведете по ваша сметка.

Повече от сигурно е, че ще отговорят положително единствено ако имате продавач, договорили сте цената и сте пред сделка, но в НА ще се запише, че ид. части са собственост на детето.
Ако не са налице всички, кумулативно, обстоятелства- забравете, че изобщо ще има разрешение за движение по сметки.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот magi_al » 07 Юли 2011, 17:08

Здравейте. Благодаря за отговора, но вчера бях при адвокат и ми отговори, че няма никакъв проблем да стане така както мисля, защото причината е доста основателна. Вие юристи ли сте или сте имали подобни казуси, след като сте толкова убедителни? В крайна сметка затова са адвокатите. Убедих се , че проблемите не се решават във форуми, а след разговори с компетентни органи.
Единствено мението на Поли се припокрива с това на адвоката, че съда дава положителен отговор след предоставяне на предварителен договор за покупка на жилище,което за мен не е никакъв проблем, защото последното, което искам е да злоупотребявам с парите на собствените си деца.
magi_al
Нов потребител

Мнениеот sunrise » 11 Юли 2011, 10:34

magi_al написа:Здравейте. Благодаря за отговора, но вчера бях при адвокат и ми отговори, че няма никакъв проблем да стане така както мисля, защото причината е доста основателна. Вие юристи ли сте или сте имали подобни казуси, след като сте толкова убедителни? В крайна сметка затова са адвокатите. Убедих се , че проблемите не се решават във форуми, а след разговори с компетентни органи.
Единствено мнението на Поли се припокрива с това на адвоката, че съда дава положителен отговор след предоставяне на предварителен договор за покупка на жилище,което за мен не е никакъв проблем, защото последното, което искам е да злоупотребявам с парите на собствените си деца.

Юристи сме, да си сканирам ли дипломата? :D
Или адвоката не Ви е обяснил, или Вие не сте разбрали нито него, нито Поли. Договорът трябва да е НА ИМЕТО НА СИНА ВИ, а не на Ваше.
sunrise
Активен потребител

Назад към Семейни казуси