Здравейте!
Със съпругът ми живеем в голям апартамент, който се води на името на свекъра ми. Апартаментът е придобит след сключването на брака ни през 2005 г. Закупен е на негово име, защото това беше условието му да даде първоначалната вноска за него. Последващото изграждане, кредити и скъп ремонт, обзавеждане, данъци сме изплатили изцяло ние със съпруга ми. Работим и печелим сравнително добре. На мен тази ситуация не ми харесва.Де факто живея в чужда къща. Всичко се случва в този живот, може да се разведем или човекът да реши да ни изгони. Принципно той е съгласен да разрешим въпроса съм собственоста някак. Предлага да прехвърли на мен 1/3 част, да дари на съпруга ми 1/3 част заради по - ниски данъци при прехвърлянето и да запази 1/3 за него. Аз обаче мисля, че моята 1/3 се дели в СИО между мен и съпруга ми и всъщност ще имам 1/6. Права ли съм и какво да направя?
Благодаря на всички, отделили време за отговор. Не съм юрист.
- Дата и час: 12 Дек 2024, 08:49 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Как да разделим един апартамент
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
15 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Как да разделим един апартамент
Здравейте,
В много сложна гимнастика сте се забъркали. Де юре собственик в момента се води свекърт Ви, и той може свободно да се разпорежда с имота. Не усложнявайте нещата с така предложената оферта. Може да се уговорите да Ви направи общо дарение или договор за продажба.
Ето и СК:
Чл. 21. (1) Вещните права, придобити по време на брака в резултат на съвместен принос, принадлежат общо на двамата съпрузи, независимо от това на чие име са придобити.
...
(3) Съвместният принос се предполага до доказване на противното.
Чл. 22. (1) Вещните права, придобити преди брака, както и придобитите по време на брака по наследство и по дарение, принадлежат на съпруга, който ги е придобил.
...
В много сложна гимнастика сте се забъркали. Де юре собственик в момента се води свекърт Ви, и той може свободно да се разпорежда с имота. Не усложнявайте нещата с така предложената оферта. Може да се уговорите да Ви направи общо дарение или договор за продажба.
Ето и СК:
Чл. 21. (1) Вещните права, придобити по време на брака в резултат на съвместен принос, принадлежат общо на двамата съпрузи, независимо от това на чие име са придобити.
...
(3) Съвместният принос се предполага до доказване на противното.
Чл. 22. (1) Вещните права, придобити преди брака, както и придобитите по време на брака по наследство и по дарение, принадлежат на съпруга, който ги е придобил.
...
-
doxa - Потребител
Благодаря, какво е това общо дарение? И има ли разлика дали ще го продаде на мен или на съпруга ми?
Къде са по - малки таксите?
Къде са по - малки таксите?
- anabela
- Нов потребител
Здравейте,
Под общо дарение имах предвид да бъде сключен договор за дарение, по силата на който свекърът Ви да дари на Вас и съпруга Ви 2/3 идеална част от имота (или в най-добрия вариант целия имот, а ако имате възможност може да наплатите определена сума за 1/3 ид.ч. на свекъра). Също и при продажбата. Но тук идват и следващите въпроси- парите, които могат да бъдат спестени при тези операции, и сигурността за бъдещо време??? Ситуацията в която се намирате няма еднозначен отговор. Един ще Ви каже едно, друг друго. В тези случаи, се постъпва по един много лесен начин. Проведете разговор със съпруга си, и след това заедно със свекъра обсъдете проблема, и направете Вашите предложения. От поста Ви не става ясно собсвеникът на имота има ли други деца, съпруга и др. подробности около това.
Под общо дарение имах предвид да бъде сключен договор за дарение, по силата на който свекърът Ви да дари на Вас и съпруга Ви 2/3 идеална част от имота (или в най-добрия вариант целия имот, а ако имате възможност може да наплатите определена сума за 1/3 ид.ч. на свекъра). Също и при продажбата. Но тук идват и следващите въпроси- парите, които могат да бъдат спестени при тези операции, и сигурността за бъдещо време??? Ситуацията в която се намирате няма еднозначен отговор. Един ще Ви каже едно, друг друго. В тези случаи, се постъпва по един много лесен начин. Проведете разговор със съпруга си, и след това заедно със свекъра обсъдете проблема, и направете Вашите предложения. От поста Ви не става ясно собсвеникът на имота има ли други деца, съпруга и др. подробности около това.
-
doxa - Потребител
Не знаех, че има толкова аспекти. По принцип свекърът и мъжът ми разбрани хора и може да се говори с тях. Няма други деца и преживял родител. Човекът обаче не желае да няма имот на негово име, така че ще иска да запази някаква част. Може ли много накартко да ми обясните разликата между дарение и продажба на семейство, както е моя случай ? А за сигурността какво имате впредвид?
- anabela
- Нов потребител
Задрвейте,
Трудно ще ми е да обхвана всички аспекти на проблемата, и уреждащата материята нормативна база, но по принцип, при договора за дарение, евентуалните наследници на наследодателя (изрично са посочени в закона за наследството) могат в бъдеще да имат претенции към своята запазена част по закон, и да имат претенции към дарения имот. При договора за продажба, бъдещите наследници нямат такива права. Но от данъчна гледна точка, според ЗМДТ- чл. 44 (6): не се облагат с данък имуществата, придобити по дарение между роднини по права линия (т.е. между баща и син ) и между съпрузи.
От гореизложеното, и с оглед Вашия казус, считам, че по целесъобразният начин е договорът за дарение на съответна ид.ч от имота, прехвърлен общо на двама Ви. Така вие ще станете съсобственици, а няма да бъде в режим на СИО, по отношение на тази част от имота. Но решението трябва да го вземете Вие и вашето семейство.
Трудно ще ми е да обхвана всички аспекти на проблемата, и уреждащата материята нормативна база, но по принцип, при договора за дарение, евентуалните наследници на наследодателя (изрично са посочени в закона за наследството) могат в бъдеще да имат претенции към своята запазена част по закон, и да имат претенции към дарения имот. При договора за продажба, бъдещите наследници нямат такива права. Но от данъчна гледна точка, според ЗМДТ- чл. 44 (6): не се облагат с данък имуществата, придобити по дарение между роднини по права линия (т.е. между баща и син ) и между съпрузи.
От гореизложеното, и с оглед Вашия казус, считам, че по целесъобразният начин е договорът за дарение на съответна ид.ч от имота, прехвърлен общо на двама Ви. Така вие ще станете съсобственици, а няма да бъде в режим на СИО, по отношение на тази част от имота. Но решението трябва да го вземете Вие и вашето семейство.
-
doxa - Потребител
Права сте, че ако Ви го продаде Вашето става СИО, но може и да подпишете брачен договор, но то пак ще го оскъпи. Колегата има пред вид, че ако има наследници със запазена част, могат да имат претенции след време.
- sunrise
- Активен потребител
Ако идеалната част е придобита чрез дарение, тя не става СИО, а е лично имущество (чл. 22, ал. 1 СК).
Това е просто форум. Приемете горенаписаното като лично мнение, което не обвързва никого.
-
hidden - Активен потребител
Какви са разходите за това дарение? Данък за дарение как се определя - отделно за мен и съпруга ми? И не може ли да се развали в някакъв момент?
- anabela
- Нов потребител
Пак аз, последен въпрос ))
Ккаво мислите за варианта - свекърът дарява 2/3 на мъжа ми, а той - 1/3 на мен? Нали няма данък между роднини по права линия и съпрузи? Изпускам ли нещо?
Ккаво мислите за варианта - свекърът дарява 2/3 на мъжа ми, а той - 1/3 на мен? Нали няма данък между роднини по права линия и съпрузи? Изпускам ли нещо?
- anabela
- Нов потребител
...Интересно сте го замисли ли...
-
doxa - Потребител
То пък голямо мислене, голямо чудо за +- 500 лв... Ако свекърът Ви няма други деца, да ви направи дарение на двамата. Ако има- продажба.
Това упражнение, дето сте го измислили с две последователни дарения, няма да излезе кой знае колко по-евтино. Вярно, няма данък, ами нот. такси и т.н?!?
Това упражнение, дето сте го измислили с две последователни дарения, няма да излезе кой знае колко по-евтино. Вярно, няма данък, ами нот. такси и т.н?!?
Rara avis in terris
-
bebitor - Активен потребител
Дарение едновременно на двамата съпрузи прави ли ни равноправни собственици?
И как се определят таксите в този случай?
И най - вече ме интересува дали това дарение може да се РАЗВАЛИ по някаква причина?
Благодаря за отделеното време!
И как се определят таксите в този случай?
И най - вече ме интересува дали това дарение може да се РАЗВАЛИ по някаква причина?
Благодаря за отделеното време!
- anabela
- Нов потребител
Здравейте,
Не знам какво имате предвид "под равноправни собственици", но в случая ще станете съсобственици на имота със съответните ид.ч. За таксите ще Ви уведомят на място. А относно дарението- може да бъде ОТМЕНЕНО.
А, ако се интересувате как и при какви условия може да стане отмяната, мога да ви кажа как се движат адвокатските таксички...
Не знам какво имате предвид "под равноправни собственици", но в случая ще станете съсобственици на имота със съответните ид.ч. За таксите ще Ви уведомят на място. А относно дарението- може да бъде ОТМЕНЕНО.
А, ако се интересувате как и при какви условия може да стане отмяната, мога да ви кажа как се движат адвокатските таксички...
-
doxa - Потребител
Благодаря,
ама явно са високи тия таксички
Щото веднага се сещам разни вицове за адвокати ))
Няма явно да тровя свекъра с гъби...тук други вицове се сещам))
ама явно са високи тия таксички
Щото веднага се сещам разни вицове за адвокати ))
Няма явно да тровя свекъра с гъби...тук други вицове се сещам))
- anabela
- Нов потребител
15 мнения
• Страница 1 от 1
|
|