начало

ЕСПЧ: Дисциплинарните съдилища на адвокатурата отговарят на изискванията за независимост и безпристрастност ЕСПЧ: Дисциплинарните съдилища на адвокатурата отговарят на изискванията за независимост и безпристрастност

проблем с пълнолетно дете

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

проблем с пълнолетно дете

Мнениеот radi1972 » 27 Юли 2011, 17:36

Здравейте всички!Много моля за съвет по следния проблем: От 4 години живея с мъж на семейни начала.И двамата сме разведени.Заедно с нас живеят дъщеря му от първия му брак и синът ни .Жилището е наследствено на мъжа ми.Състои се от 3 стаи като кухнята е преходна защото няма коридор.Момичето вече е почти на 19 год.,тази година завърши и от около 2 месеца работи.От години имаме проблеми в семейството с нея по отношение на ред,хигиена ,помощ в дома и т.н.,който най-вече са поради вмешателството на бившата съпруга на мъжа ми.Именно за да нямаме допирни точки за дразги с мъжа ми решихме да и предоставим едната стая от жилището в която тя да си оформи кухненски бокс /разбира се с наша финансова помощ и труд/и сама да се грижи вече за себе си,с уговорката да не ползва нищо от др. две стаи.Всички консумативи ги поемаме ние.Тя обаче не е съгласна упорства и заявява,че нямаме право да искаме това и,че щяла да продължи да ползва нашата кухня защото била и нейна.Какви са задълженията на родителите към пълнолетните деца ако изобщо има такива по закон? Как да си спестим по-нататъшни неприятности и да си осигурим спокойствие,тъй като майка и заплашва с прокурори ,пише заплашителни съобщения на мен и мъжа ми с мотива,че тормозим дъщеря и ?Много благодаря на всички които дадат съвет.
radi1972
Младши потребител

Re: проблем с пълнолетно дете

Мнениеот doxa » 27 Юли 2011, 19:01

Здравейте,
Това което описвате е всенародна българска картинка. Проблемите не са юридически, а имат тясно семеен характер. Опитайте първо да разберете каква позиция заема мъжът до вас, относно проблемата, и след това проведете семеен разговор с въпросното момиче, за сегашното и бъдещото и положение в къщата. Въпросите които поставяте са едни от най-трудните за решаване, именно защото става въпрос за родители и деца, и за техните сложни взаимоотношения. Не търсете веднага изход от ситуацията в правото, вижте и изяснени първо онези най-важни човешки взаимоотношения- междуличностните, и особено, тези между родители и деца. 8)
Аватар
doxa
Потребител

Мнениеот radi1972 » 28 Юли 2011, 00:42

doxa благодаря за отговора :) с мъжа до мен сме единодушни,че момичето трябва да стане самостоятелно и да разчита преди всичко на себе си-достатъчно голямо е.Притесняваме се от възможността с майка и да не започнат да се жалват по прокурори и да ни разкарват по съдилища за това.Исках да знам имат ли юридическо основание при положение ,че не е имало никакви кавги,обиди или пък побоища само разговори с които сме искали да обясним положението и мотивите за това решение,но тя не иска да разбере тропа с крак и казва "е това няма да го бъде","вие нормални ли сте да искате това","нямате право" и т.н.Благодаря още веднъж за отговора :)
radi1972
Младши потребител

Мнениеот lexy21 » 28 Юли 2011, 02:12

Ако говорим за право - бащата има право да й посочи външната врата. Нито тя, нито майка й имат каквито и да било права по отношение на наследственото на бащата жилище. Така, както и Вие нямате права по отношение на него. Тя има право на издръжка, ако учи и при разни други условия. Въпросът с издръжката е друг и няма връзка с ползване на жилището. Да си заплашват с прокурори и да си тропат с крак колкото искат. Плаши гарга сценки. Както е посочил колегата, въпросът не е юридически. От правна гледна точка нямате основания за притеснения, от друга - бащата и Вие си знаете.
Аватар
lexy21
Активен потребител

Мнениеот doxa » 28 Юли 2011, 09:24

lexy21 написа:Ако говорим за право - бащата има право да й посочи външната врата. Нито тя, нито майка й имат каквито и да било права по отношение на наследственото на бащата жилище. Така, както и Вие нямате права по отношение на него. Тя има право на издръжка, ако учи и при разни други условия. Въпросът с издръжката е друг и няма връзка с ползване на жилището. Да си заплашват с прокурори и да си тропат с крак колкото искат. Плаши гарга сценки. Както е посочил колегата, въпросът не е юридически. От правна гледна точка нямате основания за притеснения, от друга - бащата и Вие си знаете.

Така е...
...Ръженът за разбутване на жарта е във вашите ръце...По спокойно и с повече увереност бъдете, и най-важното във конкретния случай е, че Вие и мъжът до Вас имате единодушно отношение към ситуацията, което според мен е по-важното в случая. От там насетне, считам че ще намерите решение на казуса, което да е в интерес на всички Вас. 8)
Аватар
doxa
Потребител

Мнениеот boiko_62 » 28 Юли 2011, 14:14

не съм съгласен с наследствените права, тъй като след смърта на мъжа, наследник на жилището става неговата дъщеря от първия брак, а живеещата на семейни начала с него и синът и няма да имат тогава нищо, затова трябва да внимават
boiko_62
Потребител

Мнениеот lexy21 » 28 Юли 2011, 14:42

boiko_62 написа:не съм съгласен с наследствените права, тъй като след смърта на мъжа, наследник на жилището става неговата дъщеря от първия брак, а живеещата на семейни начала с него и синът и няма да имат тогава нищо, затова трябва да внимават

Не става въпрос и не са коментирани наследствени права, а правото на пълнолетната дъщеря да ползва жилището на баща си /той го е придобил по наследство/ против волята му и по начин, който на нея й харесва. Е, няма такова. По отношение "наследството" /да е жив и здрав човекът/ - приживе спокойно може да се разпореди с имота по начин, който няма да остави нищо за наследяване, ама това е друга тема.
П.П. Доколкото рабрах, синът също е син на собственика.
Аватар
lexy21
Активен потребител

Мнениеот doxa » 28 Юли 2011, 15:08

Ей, това юристите сте страшна работа, само за наследство, наследници и пр. мислите. :wink: Питането на жената е на съвсем друга плоскост. А по отношение на наследството, мъжът има по едно дете от двете жени, което означава, че те са бъдещи наследници. Но както се спомена и по-горе, нека да не акцентираме върху неща, които са извън очертания кръг на питащия и да организираме силите си към конкретната проблема. :) :wink:
Аватар
doxa
Потребител

Назад към Семейни казуси