начало

ЕСПЧ: Дисциплинарните съдилища на адвокатурата отговарят на изискванията за независимост и безпристрастност ЕСПЧ: Дисциплинарните съдилища на адвокатурата отговарят на изискванията за независимост и безпристрастност

Да приемем наследство или не?

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Да приемем наследство или не?

Мнениеот lussykoleva » 04 Авг 2011, 23:27

През декември 2000 г. на фирмата на баща ми, която беше ЕТ данъчните съставят много голям акт и тази сума е погасена само отчасти. Баща ми почина и майка ми иска да си изкара удостоверение за наследници, понеже на много места и го искат и да получава вдовишка пенсия, но.... Вярно ли е, че само да си извадиш удостоверение за наследници, това означава че приемаш наследството, а с него и задълженията? Как тогава може да провери какви задължения са останали, като и искат удостоверение за наследници, за да получи тази информация и как стои въпросът с давността, нали са минали 10 години, още ли виси този дълг?! Ако майка ми приеме наследство, а се окаже че трябва да плаща дълга на баща ми, то сигурно ще и спират и от заплатата и от пенсията, а ако се откаже от наследство, това значи да се откаже освен от едно складово помещение и от вдовишката пенсия. Чух за вариант за наследство по опис - значи ли, че ако подаде молба за такова, то могат да търсят от нея само сумата в размер до пенсията и стойността на този склад?!
lussykoleva
Нов потребител

Re: Да приемем наследство или не?

Мнениеот doxa » 05 Авг 2011, 08:49

Здравейте,
Съвсем накратко: извършването на действия в посока снабдяване с удостоверение на наследници или акт за смърт не са действия по приемане на наследството. За написания акт не мога да коментирам, защото нищо не се посочва в поста ви за него. Вие преценявате дали да приемете наследството или не. Може да направите приемане по опис, тогава отговаряте до размера на полученото наследство. Виж. чл.48 и сл. от Закона за наследството. 8)
Аватар
doxa
Потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 05 Авг 2011, 11:37

Трудно е като казус, но трябва да се подходи комплексно.

От една страна, трябва да се провери (по заобиколен начин), дълга.

От друга страна, дали стойността на склада няма да покрие задълженията.

На практика може да се пробва избягване на публичното задължение, но бавно.

Тоест, трябва да се предприеме нещо в посока избягване на задължението, като се помисли.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот lussykoleva » 05 Авг 2011, 19:32

Благодаря за отговорите! Намерих начин по заобиолен начин да проверим какви задължения са останали, но предполагам че ще са много, за това вероятно ще използваме варианта с приемане на наследството по опис, ваши колеги потвърдиха че това е добър вариант, както и че няма проблем да си изкарваме удостоверения за наследници. Иначе наистина си е страшно с това наследяване и на задълженията, особено за такива за които не се знае и после съдии изпълнители започват да запорират имущество или заплати и пенсии, за това съветвам и другите наследници първо добре да проучат всичко, за да не си навлекат големи проблеми.
lussykoleva
Нов потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 05 Авг 2011, 20:38

Може и да е погасено по давност вземането на Държавата, при което да се окаже, че нямате дълг.

Изследвайте подробно кога е осъществено първото изпълнително действие на Държавата.

Оттам, може да се противопоставят много искания и да се анулира дълга.

Това е което трябва да решите - да или не.

Иначе се приема, че сте съгласни.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот amonev » 09 Авг 2011, 12:02

Казвате баща ми? Най-добре ще бъде, по-възможно най-бързия начин да приемете наследството по опис или да се откажете от него - според зависи.

Консултирайте се с адвокат, докато наистина не е станало късно /ако вече не е/.
Е ли правото право?
amonev
Младши потребител

Назад към Семейни казуси