- Дата и час: 12 Дек 2024, 08:35 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Писане на завещание
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
12 мнения
• Страница 1 от 1
Писане на завещание
Здравейте, имам един имот от баба ми останал като наследство и тя навремето е пожелала да го прехвърли на мен, но тъй като съм бил малък и не се е знаело като стана на 18 дали няма да ми скимне да го продада и е решила да го прехвърли на майка ми. Интересува ме каква е точната процедура по изготвяне на нотариално завещание. Искат ли се много пари? Благодаря ви.
- stefan.troplev
- Нов потребител
Re: Писане на завещание
Здравейте,
Процедурата е описана в Закон за наследството:
...
Чл. 24. (1) Нотариалното завещание се извършва от нотариуса в присъствието на двама свидетели.
(2) Завещателят изявява устно своята воля на нотариуса, който я записва така, както е изявена, след което прочита завещанието на завещателя в присъствието на свидетелите. Нотариусът отбелязва изпълнението на тия формалности в завещанието, като означава и мястото, и датата на съставянето му. След това завещанието се подписва от завещателя, от свидетелите и от нотариуса. За съставяне на нотариалното завещание нотариусът се ръководи от разпоредбите на чл. 578, ал. 1 и 2 от Гражданския процесуален кодекс.
(3) Ако завещателят не може да се подпише, той трябва да укаже причината за това и нотариусът отбелязва неговото изявление преди прочитането на завещанието.
...
За паричките виж Тарифата за нотариалните такси.
Процедурата е описана в Закон за наследството:
...
Чл. 24. (1) Нотариалното завещание се извършва от нотариуса в присъствието на двама свидетели.
(2) Завещателят изявява устно своята воля на нотариуса, който я записва така, както е изявена, след което прочита завещанието на завещателя в присъствието на свидетелите. Нотариусът отбелязва изпълнението на тия формалности в завещанието, като означава и мястото, и датата на съставянето му. След това завещанието се подписва от завещателя, от свидетелите и от нотариуса. За съставяне на нотариалното завещание нотариусът се ръководи от разпоредбите на чл. 578, ал. 1 и 2 от Гражданския процесуален кодекс.
(3) Ако завещателят не може да се подпише, той трябва да укаже причината за това и нотариусът отбелязва неговото изявление преди прочитането на завещанието.
...
За паричките виж Тарифата за нотариалните такси.
-
doxa - Потребител
Благодаря ти. Малко съм неориентиран, но това ли е?
2. (изм. - ДВ, бр. 39 от 2009 г.) За обявяване и връщане на саморъчни завещания и за връщане на предадени за съхранение документи и книжа 10 лв.
*Забележка. Таксата по т. 2 за обявяване на саморъчно завещание, което не е било съхранявано при нотариуса, се събира заедно с таксата по т. 1.
- stefan.troplev
- Нов потребител
Здравейте,
Тарифа за нотариалните такси
…
9. (Изм. - ДВ, бр. 39 от 2009 г., в сила от 1.07.2009 г.) За удостоверяване на датата и подписите на договори и на едностранни изявления с определен материален интерес и подлежащи на вписване, за извършване на нотариално завещание, при издаване на препис на обявено саморъчно завещание, за изпълнение на завещание, за извършване на протест, за приемане на съхранение на документи и книжа с определен материален интерес, за удостоверяване съдържанието на частни документи с определен материален интерес се събира 50 на сто от таксата по т. 8, но не по-малко от 30 лв.
...
Ако предприемате такива стъпки, изберете си нотариус и направете една предварителна консултация с него.
Тарифа за нотариалните такси
…
9. (Изм. - ДВ, бр. 39 от 2009 г., в сила от 1.07.2009 г.) За удостоверяване на датата и подписите на договори и на едностранни изявления с определен материален интерес и подлежащи на вписване, за извършване на нотариално завещание, при издаване на препис на обявено саморъчно завещание, за изпълнение на завещание, за извършване на протест, за приемане на съхранение на документи и книжа с определен материален интерес, за удостоверяване съдържанието на частни документи с определен материален интерес се събира 50 на сто от таксата по т. 8, но не по-малко от 30 лв.
...
Ако предприемате такива стъпки, изберете си нотариус и направете една предварителна консултация с него.
-
doxa - Потребител
решила да го прехвърли на майка ми
Как, конкретно, го е "прехвърлила" на майка ви?
- Гост.
- Старши потребител
Прехвърлила го е, ходили са по нотариуси и т.н.
- stefan.troplev
- Нов потребител
Е, при това уточнение, бабата няма как да ви завещае имот, който вече не е неин и след смъртта и това разпореждане да породи правни последици.
Невъзможно, ако за бабата иде реч.
Невъзможно, ако за бабата иде реч.
- Гост.
- Старши потребител
Здравей Стефане,
споменаваш "имот останал в наследство от баба ти"? Баба ти жива ли е? Какво ще завещава?
На първо време, направи справка в службата по вписванията /по адреса на имота/, за да стане ясно кой е понастоящем собственик/ци и за да можем да ти кажем какво може или не може да се направи
Второто нещо е да установиш, как баба ти е станала собственик и дали е само тя. Евентуално ако има починали съсобственици, то да установиш пък техните наследници.
споменаваш "имот останал в наследство от баба ти"? Баба ти жива ли е? Какво ще завещава?
На първо време, направи справка в службата по вписванията /по адреса на имота/, за да стане ясно кой е понастоящем собственик/ци и за да можем да ти кажем какво може или не може да се направи
Второто нещо е да установиш, как баба ти е станала собственик и дали е само тя. Евентуално ако има починали съсобственици, то да установиш пък техните наследници.
Е ли правото право?
- amonev
- Младши потребител
Извинявайте, но не се изразих правилно. Значи баба ми почина преди 13г. Навремето тя е искала да го прехвърли на мен директно, но го е прехвърлила на майка ми. Нейното искане е било да е за мен някой ден. Т.е. завещанието трябва да го напише майка ми, защото ако нещо стане с нея, имота ще се наследи и от други хора, с които знам, че няма да се разберем.
- stefan.troplev
- Нов потребител
Т.е. завещанието трябва да го напише майка ми, защото ако нещо стане с нея, имота ще се наследи и от други хора, с които знам, че няма да се разберем.
Няма да го бъде. Не и по този начин.
След като има в пъзела " и други хора" с това завещание ще сте като великан с глинени крачета ( след време възможно и сигурно да установите, че малките хора са голям фактор).
Пътеката е друга- разпореждане сега, възмездно.
- Гост.
- Старши потребител
Майка ми притежава имота сега и завещанието трябва да е от нейно име. Другите хора са баща ми и брат ми. Не искам един вид да им правя мръсно, но това е отредено за мен и с тях не се разбирам много добре. За какво разпореждане говориш?
- stefan.troplev
- Нов потребител
Здравейте,
Нещата не изглеждат така, както си ги представяте. Ще дойде един момент в който наследниците по закон ще си потърсят това което им се полага и проблемите ще са факт. Направете една продажба и спете спокойно
Нещата не изглеждат така, както си ги представяте. Ще дойде един момент в който наследниците по закон ще си потърсят това което им се полага и проблемите ще са факт. Направете една продажба и спете спокойно
-
doxa - Потребител
12 мнения
• Страница 1 от 1
|
|