начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Законни ли са решенията на Общо Събрание ако ....

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Законни ли са решенията на Общо Събрание ако ....

Мнениеот plamen0242 » 07 Окт 2011, 17:03

Здравейте, казусът е следният: Сградата има Акт 15, но няма все още разрешение за ползване. Въпреки това около 30% от собствениците на имоти в нея, са се нанесли и живеят там. Свикали са дори Общо Събрание на ЕС. Искам да попитам, първо законни ли са взетите решения на проведеното Общо Събрание и второ могат ли да задължат собственик на имот от тази сграда, който не обитава жилището си (тъй като сградата няма разрешение за ползване), да плаща макар и 50% от таксите за поддръжка и заплата на домоуправителя/касиера.
И още нещо- инвеститорът на тази сграда задължава собствениците на имоти в нея, да си закупят от него електромери и водомери, като им събира пари в края на месеца за използваните ток и вода. Тъй като не обитавам жилището си не съм си монтирал електромер и водомер. Законно ли е инвеститорътда ми отказва достъп до имота ми, защото нямам електромер и водомер, и всеки път когато искам да посетя въпросният имот да трябва да звъня един ден предварително в офиса му и да искам разрешение.
plamen0242
Нов потребител

Re: Законни ли са решенията на Общо Събрание ако ....

Мнениеот nasko_69 » 10 Окт 2011, 21:52

Попитай в РДНСК. Т.е. пусни там жалба. В резултат на това, инвеститора ще отнесе административна санкция. Ще се издаде заповед за освобождаване на сградата и т.н. След което, съседите ще те намразят, но ще е спазен закона. Но това ще стимулира всички за довършването и приемането на статут на жилищна сграда след въвеждането на същата в експлоатация.

П.П. Сградата за която питаш е в процес на строителство. Същата не е в статут на жилищна сграда. Няма право да се обитава, ползва битова енергия, вода и т.н. Сградата се захранва с времянка, която е с определен срок.

На мен ми е интересно при нещастен случай в тази сграда в резултат на некачествено изпълнение на СМР, кой ще е виновен.
nasko_69
Младши потребител

Re: Законни ли са решенията на Общо Събрание ако ....

Мнениеот toni_sf » 11 Окт 2011, 08:13

Наско за съжаление си много прав, но повече сгради новопостроени са на тоя хал и инвеститора или строителя докато не продаде всичко не вади акт 16
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
toni_sf
Активен потребител

Назад към Етажна собственост