начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

имам клиент от Русия и сериозно се интересува от апартамента

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

имам клиент от Русия и сериозно се интересува от апартамента

Мнениеот koleda1 » 21 Дек 2011, 03:49

Здравейте,

Имам следната ситуация, имам клиент от Русия и сериозно се интересува от апартамента ми. Пита ме какви документи са му необходими, за да дойде и да види апартамента(освен самолетният билет, например визи и т.н.?) и какво ще му е необходимо, за да купи апартамента (четох, че ще трябва да отвори фирма и може да пребивава 3месеца?)

А аз като продавач трябва да имам скица на имота, данъчна оценка и нот.акт. Нещо друго ще ми трябва ли?
Също така мога ли да продам имота ПОД цената на данъчната оценка?

Благодаря предварително и съжелявам, че ви затрупах с въпроси:)
koleda1
Нов потребител

Re: имам клиент от Русия и сериозно се интересува от апартам

Мнениеот dim0_1 » 21 Дек 2011, 17:29

Идването на купувача в България и основанието за пребиването му не са предпоставка за закупуването на апартамента. Би могъл да дойде като турист за няколко дни и да сключи сделката. За да купи апартамента не е необходимо да има регистрирана фирма. Това се отнася само за придобиване на земя. Може да закупи апартамент като физическо лице, но тъй като ще трябва да плаща данъци върху имота, а не е български гражданин, е задължен, ако няма ЕГН или ЛНЧ, след придобиването на имота да се регистрира в регистър БУЛСТАТ.
Що се отнася до документите те са горе-долу тези, които сте написали плюс няколко декларации, които се попълват при нотариуса, но документите се различават и зависят от конкретния случай. Общо взето трябва да доказват:
1. правото ви на собственост върху апартамента (нот. акт), че сте единствен собственик други лица нямат права върху него, които биха могли да противопоставят (удостоверение за вписванията, отбелязванията и заличаванията по имотната партида - т.нар. удостоверение за вещни тежести). да го индивидуализират точно (Скица на парцела и схема на апартамента)
2. Дееспособността ви и самоличността, евентуално представителната власт - ако действате с пълномощник - документ за самоличност и пълномощно.
3.Дееспособността и самоличността на купувача, евентуално представителната власт - ако действа с пълномощник - документ за самоличност и пълномощно.
4. Документи доказващи изпълнението на особените изисквания на закона - още няколко декларации, които можете да попълните на място, ако се явявате лично - за гражданство и гражданско състояние, за данъчни задължения.
Сделката трябва задължително да бъде под формата на нотариален акт. Ако не искате да плащате на адвокат, който да я оформи бихте могли да посетите нотариус, при когото мислите да я сключите и да го попитате какви документи точно ще ви изисква. Така или иначе обаче ще трябва да платите за съставянето на нот. акт - цената е една и съща и при нотариуса и при адвоката.
Що се отнася до цената, тя може да бъде под данъчната оценка, но ще дължите местен данък върху данъчната оценка. Имайте предвид и, че неотразяването на реалната цена в договора носи рискове, както и че е трудно без да се прегледат документите да се определи какво точно ви трябва.
dim0_1
Младши потребител

Назад към Покупко-продажба