начало

Без вина наказан чрез съсобственост с държавата – ефект от разнородната практика по чл. 343б, ал. 5 НК Без вина наказан чрез съсобственост с държавата – ефект от разнородната практика по чл. 343б, ал. 5 НК

Изчезнал наследник

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Изчезнал наследник

Мнениеот emeto1 » 06 Яну 2012, 12:20

Здравейте,

имам следния проблем и се надявам да получа съвет от вас :

Майка ми се е развела с баща ми когато съм била на 2 години, след което се е омъжила отново за втория ми баща , след което биологичния ми баща почина когато бях на 5г.Той от своя страна е имал първи брак (преди майка ми) и съответно син който е 10 години по- голям от мен, но след техния развод ( на баща ми и първата му жена) баща ми е дал съгласие за осиновяване на сина си от неговия втори баща (втория съпруг на бившата му жена) които е бил чужденец и детето е изведено извън България още преди да се родя аз.Аз НЕ СЪМ била осиновена от втория ми баща и нося името на биологичния ми. Съжалявам ако обяснението ми е малко объркано , но и ситуацията е такава. Баща ми е бил единствено дете на баба ми и дядо ми , и следователно наследник на апартамента им. Той е починал първи, след това почина дядо ми и накрая баба ми.Баба ми , преди смъртта си прехвърля 3/4 от апартамента на друга жена - срещу гледане. Искам да отбележа , че тя не ме е търсила и никога не сме били в каквито и да е отношения , тьй като тя цял живот обвинява майка ми за смъртта на сина си. Та останалите 1/4 от апартамента баба ми декларира като мой и аз съответно получавах съобщения за данъци и плащах последната една година преди смъртта и . Когато баба ми почина , жената на която и бяха прехвърлени 3/4 поиска да закупи от мен " моите " 1/4 , но когато отидох в общината за удостоверение за наследници , се оказа че брат ми , които е излязъл в чужбина преди повече от 30 години и оттогава не се е появявал се води като наследник.В общината не приеха единствения документ които притежавам по въпроса а именно един препис от нотариус , че баща ми се съгласява той да бъде осиновен от втория си баща и и изведен в чужбина. Въпроса ми е какво мога да направя сега ? Няма как да го намеря, никой не знае къде е . Мога ли да го обявя за изчезнал, след като го няма повече от 30 години или как да докажа каквото и да било. Благодаря предварително за съветите и мненията ви.
emeto1
Нов потребител

Re: Изчезнал наследник

Мнениеот karanedeff » 06 Яну 2012, 13:45

emeto1 написа: Въпроса ми е какво мога да направя сега ?

Най-лесното - продаваш своя дял - според изнесените факти- 1/8 и не се занимаваш повече. Другата жена да се оправя както намери за добре.
Ако няма други имоти от това наследство с това приключва въпроса.
Има и още варианти - отказ от наследство, продажба на наследство ....
http://inscribe.free.bg/cgi-php/phpbb3/index.php
Аватар
karanedeff
Активен потребител

Мнениеот emeto1 » 06 Яну 2012, 14:13

Благодаря за отговора.

мога ли да се продавам 1/8 обаче без съгласието на брат ми ?!
emeto1
Нов потребител

Мнениеот karanedeff » 06 Яну 2012, 14:31

emeto1 написа:мога ли да се продавам 1/8 обаче без съгласието на брат ми ?!
Да :!:
Продавате на съсобственик, а не на трето лице.
http://inscribe.free.bg/cgi-php/phpbb3/index.php
Аватар
karanedeff
Активен потребител

Мнениеот marti_gor » 06 Яну 2012, 14:44

консултирайте се с адвокат как да придобиете по давност другата 1/8 и тогава продавайте. Дори и да не успеете :D /което е малко вероятно/ другата 1/8 си е Ваша. В коя държава е др. наследник? и този факт е важен, ако решите да тръгнете по пътя, който ви очертах.
http://www.youtube.com/watch?v=3xLvArgSp3k

words like violence break the silence ...
marti_gor
Потребител

Мнениеот emeto1 » 06 Яну 2012, 14:53

Заминал е за бивша Югославия когато е бил на 4 години, но след това никой не знае къде е . Мога ли да подам молба някъде за обявяването му на изчезнал и какво значи да придобия по давност другата 1/8 ? Изобщо не съм в тази област и може би наистина ми трябва адвокат.Освен всичко друго съм и бременна в 9тия месец и искам да се оправя по-бързо защото после едва ли ще имам много време за това.
emeto1
Нов потребител

Мнениеот marti_gor » 06 Яну 2012, 14:59

считам, че наистина няма пречка да придобиете по давност и другата 1/8, а ако др. жена с 3/4 - ти е разбрана! може с нея да си я поделите /тъй е най - справедливо/

marti_gor
Потребител

Мнениеот Гост. » 06 Яну 2012, 15:33

Оригинерен при тези факти?
Искам да отбележа , че тя не ме е търсила и никога не сме били в каквито и да е отношения ,

НалЕ ГИ по това ДГИ се е осъществявало в същият този имот, а едва година след това да претендираш давностно владение и да въвлечеш поне трима( поправка- четирима, защото и приобретателката по ДГИ ще влезе в групата) в приключение с бай Стамат от лявото крило не е особено удачен вариант. Според мен.

Да, съгласна с мнението на Каранедев- както винаги правилно.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот marti_gor » 06 Яну 2012, 15:44

за 1/8 то спор няма!!!, ама въпросът е как да вземем и другата 1/8, която си е напрактика на питащата. наистина филмът би бил интересен и 95 % успешен при правилно изиграване на картите. Само отбелязвам, че за 1/8 нещата са ясни и на Вас poli_g

marti_gor
Потребител

Мнениеот Гост. » 06 Яну 2012, 15:48

marti_gor написа:за 1/8 то спор няма!!!, ама въпросът е как да вземем и другата 1/8, която си е напрактика на питащата. наистина филмът би бил интересен и 95 % успешен при правилно изиграване на картите. Само отбелязвам, че за 1/8 нещата са ясни и на Вас poli_g

Ех, като отпочнете с този сарказъм и няма спиране. Трябва да ви е забавно.
Ситуацията, ако и да ви изненадам с изявлението си, ми е ясна, както ми е ясно, че останалите 1/8 НЕ са собствени на питащата, а на нейният брат( при пълно осиновяване този факт се отразява в регистрите на населението водени от съответната община по месторождение, съставя се нов акт за раждане и осиновеният вече не е свързан по никакъв начин с биологичните си роднини. Даденото съгласие, само по себе си, е недостатъчно за каквото и да е, освен за предприемане на съответна процедура пред ОС, която явно никога не е имала начало, камо ли краен съдебен акт в тази насока). Малък, но съществен детайл.
Филмът може и да стане интересен, но няма да е сега, а след около 9 години при определени обстоятелства, които вярвайте, няма да се случат, защото приобретателят по ДГИ е фактор, който ще си изиграе най-добре картите( фигуративно)..
Гост.
Старши потребител

Мнениеот marti_gor » 06 Яну 2012, 16:14

принципно сте права, обаче има и продължаване на давностното владение и други хватки, а и жената по ДИГ наистина заслужава половината на 1/8 /аз това го казах и в първия си пост - не е лошо да се раздели 1/8/, ама тук ще решава питащата /тя ще е режисьор на филма/ :)

marti_gor
Потребител

Мнениеот marti_gor » 06 Яну 2012, 16:37

poli_g, исках само да кажа, че ако прехвърли само 1/8 на жената по ДИГ, то напрактика ще я и "надари" с другата 1/8, което наистина е в условията на евентуалност. Затова те биха могли тази 1/8 да си я поделят, а тук вече има много възможности. Иначе сте напълно права!

marti_gor
Потребител

Мнениеот Гост. » 06 Яну 2012, 16:49

Ще се разпореди с това, което е в нейния патримониум. Нищо повече.
Няма никакви дарения, защото не е собственик на останалите ид.части( вярно е, че разпореждане с чужда вещ или ид. части от нея не е нищожно, но няма да се намери нотариус при тези обстоятелства, които са вписани в УН да изповяда сделката), а и не виждам начин да ги придобие скоро, защото ще се наложи да лъжесвидетелстват хора разни за обстоятелства неверни след като сама заявява, че не е имала никакви отношения с бабата от години. И отново ви повтарям- приобретателката, само след елементарна консултация с юрист, няма да е така щедра в предложенията си.
Нали целта на занятието, по принцип, не е да вкарваме хората в бели, а да ги предпазим, или поне тушираме негативните последици, от такива.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот marti_gor » 06 Яну 2012, 16:58

пак казвам, че сте права и то както винаги, но под "надаряване" имах предвид = че открива абсолютна възможност пред жената по ДИГ тя да придобие безпроблемно по давност, което според мен не е справедливо

за нотариусите имам особено мнение - това е едно тежко бреме!

marti_gor
Потребител

Мнениеот Гост. » 06 Яну 2012, 19:51

marti_gor написа:пак казвам, че сте права и то както винаги, но под "надаряване" имах предвид = че открива абсолютна възможност пред жената по ДИГ тя да придобие безпроблемно по давност, което според мен не е справедливо

за нотариусите имам особено мнение - това е едно тежко бреме!

Е, не- не съм съгласна с подчертаното, колега. Тази 1/8 ид. части е все още с неизяснено бъдеще досежно собствеността. Липсата на брат с претенции опростява нещата- до някъде, условно, но имате факторът приобретател, който е наистина крайъгълен камък.
Братът нито е безвестно изчезнал, нито пък починал( няма данни за нито едно от двете)- просто не живее на територията на РБ. Възможно( и най-вероятно) е последния никога да не си потърси наследствената ид. част, но са възможни и обструкции.

По въпроса със справедливостта- намирате за справедливо наследник, който не е поддържал никаква връзка с наследодателят да се облагодетелства за сметка на другия наследник? Аз това не мога да оприлича със справедливо. Вижда ми се честно да си вземе парите за полагащата и се ид. част от наследствения имот и да не претендира за повече. Не, че не може или няма право, но е морално укоримо( по моята скала) - веднъж заради отношенията с наследодателя, втори път заради целта, която се преследва и цената.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот marti_gor » 07 Яну 2012, 19:00

Справедливoстта няма да се отчете в бъдещото охр. произв., акo насл. реши да действа по моему.

marti_gor
Потребител

Мнениеот Гост. » 07 Яну 2012, 19:03

marti_gor написа:Справедливoстта няма да се отчете в бъдещото охр. произв., акo насл. реши да действа по моему.

Вярно е- всеки си им различно мерило, но защото упорстваш нека го разиграем това бъдеще( обстоятелствената), което предлагаш?

По-късно ще се върна в темата, за да те прочета.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот marti_gor » 07 Яну 2012, 19:29

оттyк нататък насл. Е. ще реши, ние или поне аз ще изпълня заръката уcтавно.

marti_gor
Потребител

Мнениеот krem_karamel » 13 Яну 2012, 02:01

poli_g написа:
marti_gor написа:Справедливoстта няма да се отчете в бъдещото охр. произв., акo насл. реши да действа по моему.

Вярно е- всеки си им различно мерило, но защото упорстваш нека го разиграем това бъдеще( обстоятелствената), което предлагаш?

По-късно ще се върна в темата, за да те прочета.

Съгласна съм напълно с Поли, но се питам дали си струва да се потърси в чуждата държава информация с оглед едно осъществено там осиновяване по техните закони и неотразено в нашите регистри. Тогава нямаме друг наследник или зависи дали Бг държава признава онова осиновяване, т.к. сега не би следвало да се признава за бг граждани осиновяване, извършено на чужда територия по чуждо право. На една колега и отказаха признаването на такова ос-е и мисля, че с право и отказаха.
krem_karamel
Потребител

Назад към Семейни казуси