начало

ВСС прие, че именити преподаватели не са специалисти по гражданско право ВСС прие, че именити преподаватели не са специалисти по гражданско право

Правна консултация за парцел

Казуси за недвижими имоти

Правна консултация за парцел

Мнениеот aaangelov » 03 Сеп 2012, 10:38

Здравейте,
Казусът е следният:

Харесал съм си парцел. Цената ме устройва, мястото също. Проблемът е следният - текущите собственици са наследили парцела от баща си който го е купил от ТКЗС някъде 60-те години. През 90-те се появяват реститути наследници с претенции към същият. Започват да се съдят и съдът на 3-та инстанция (мисля че беше касационният) излиза със становище че реститутите немогат да докажат че точно това е нивата която техните родители са вкарали в ТКЗС и оставя собствеността на текущите(тия дето са го купили от ТКЗС). Очевадно е че към момента те са собственици, мен обаче ме интересува следното:

Възможно ли е в даден момент от бъдещето реститутите да изфабрикуват някакви стари и неясни документи или платени свидетели и отново да влезнем по съдилища респективно да глътна студена водица? Все пак вече има влязло в сила решение на съда, потвърдено от още 2 инстанции. Шансът в един такъв момент аз да почна да си търся парите от текущите ми се струва че клони към 0.
aaangelov
Нов потребител

Re: Правна консултация за парцел

Мнениеот julyanvonemona » 03 Сеп 2012, 13:39

След като има потвърдено решение и от ВКС вероятността да бъдат удовлетворени щенията на реститутите клони към нула.
Въпросът ви обаче прадизвиква друг въпрос, а именно:
На какво се дължи недоверието в българската легислатура и правосъдна система?
а) на лични наблюдения;
б) на някой "Казал рекъл"или;
в)на медийни внушения
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот karanedeff » 03 Сеп 2012, 19:17

aaangelov написа:През 90-те се появяват реститути наследници с претенции към същият. Започват да се съдят и съдът на 3-та инстанция (мисля че беше касационният) излиза със становище че реститутите немогат да докажат че точно това е нивата която техните родители са вкарали в ТКЗС и оставя собствеността на текущите(тия дето са го купили от ТКЗС).

Продължете нататък със справки в Службата по вписванията по местонахождение на имота - това решение на ВКС вписано ли е :?:
aaangelov написа:текущите собственици са наследили парцела от баща си който го е купил от ТКЗС някъде 60-те години
- парцел ли е - т.е. в регулация или е земеделска земя. И в единия и в другия случай решението на ВКС след вписването трябва да е стигнало по служебен път(изпращат се вписаните актове ежемесечно от съдията по вписванията на съответната служба) и този факт трябва да е отразен в съответните регистри - или на поземлената комисия - ако е земеделски имот, или на техническата служба(службата по кадастъра) в съответната община. Ако е земеделски имот има още известни особености, но за тях след като дадете повече инфо :idea:
Ако решението не е вписано - впишете го - срок за това няма и всеки, който има правен интерес може да поиска вписване. Ако исковата молба не е била вписана, решението, което е постановено по нея няма действие спрямо трети лица, освен от деня в който е вписано - чл. 115, ал. 4 ЗС
aaangelov написа:Възможно ли е в даден момент от бъдещето реститутите да изфабрикуват някакви стари и неясни документи или платени свидетели и отново да влезнем по съдилища
Възможно е разбира се, но по силата на чл. 299 ГПК по вероятно е съдът служебно да прекрати делото, тъй като спорът за собствеността този имот е бил вече решен.
http://inscribe.free.bg/cgi-php/phpbb3/index.php
Аватар
karanedeff
Активен потребител

Мнениеот aaangelov » 04 Сеп 2012, 16:57

Мерси за отговорите 8)
aaangelov
Нов потребител

Назад към Имотни казуси