начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

пожар от неизправен комин - кой плаща

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

пожар от неизправен комин - кой плаща

Мнениеот im4o_im4o » 15 Ное 2012, 13:59

Здравейте!
В жилищна кооперация попадаща под режима на ЗУЕС, на първия етаж човек си пали печката. От комина по който минава дима, в частта му минаваща през таванска стая /която е собственост на лице различно от запалилия печката/, се е получил някаква авария /разместили се тухли и изпадала замазка от неподдържане/ и от там излизат изгорели газове и става пожар и изгаря покрива.

Въпросът ми е :
1. Човекът от първия етаж запалил печката виновен ли е, респективно дължи ли заплащане на всички вреди от пожара?
или
2. Всички живущи трябва да си поделят разходита за ремонта, тъй като няма виновни?
im4o_im4o
Младши потребител

Re: пожар от неизправен комин - кой плаща

Мнениеот TheOldMan » 15 Ное 2012, 14:26

Комина, както и всички други инсталации са общи за цялата сграда. Обща грижа е те да са в изправност и да не предизвикват аварии.
Не виждам как може да се вмени вина на човека от партера, който е ползвал комина по предназначение. По-скоро би трябвало да се търси вина в собственика на тавана, защото не се е погрижил като добър стопанин за обща част, преминаваща през неговия имот. Ако в моя апартамент протече вертикалния щранг за водата и наводня съседите отдолу кой ще е виновен?
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Назад към Етажна собственост