Здравейте,
Трябва ли чл. 6 от ЗУЕС:
Задължения на собствениците, ползвателите и обитателите (Загл. доп. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.)
Чл. 6. изпълняват изискванията на съответните нормативни актове при отглеждането на животни в самостоятелните си обекти и да не създават безпокойство на непосредствените си съседи;
да се тълкува в контекста на НАРЕДБА № 1 за обществения ред на територията на Столична община, Глава втора
Осигуряване и опазване на обществения ред?
Т.е. ако имам куче, което излайва няколко пъти на ден, но не във времето от 14 до 16h и от 22 до 8h, има ли някой правно основание да подава жалби, да ме съди и т.н.
Благодаря на всички, които имат време и желание да отговорят.
- Дата и час: 22 Ное 2024, 23:30 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Тълкуване на чл. 6 от ЗУЕС
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Тълкуване на чл. 6 от ЗУЕС
Ми съдете го и вие, че кашля примерно... или че си е изпуснал лъжицата...
Няма забрана за отглеждане на кучета в апартаментите (което доколко е правилно е друг въпрос). Нормалното поведение на куче е да излайва понякога. Нормалното поведение на дете е да реве от време на време. Топката е в полето на съседа ви, който трябвад а намери начин да докаже, че вашето куче произвежда значително повече шум от средностатистическото куче, визирано в закона.
С'я ... ако имате доберман, който се скъсва от лай при всяко преминаване на асансьора или човек покрай вратата ви, или от ония мънички гадчета с размер на плъх, които по цял ден джавкат (имам предвид буквално по цял ден, как не си изджавкват дробовете не знам), или имате куче, което като го оставите само почва да вие като водач на глутница вълци... тогава може и съседа ви да има основание да оплакване.
Няма забрана за отглеждане на кучета в апартаментите (което доколко е правилно е друг въпрос). Нормалното поведение на куче е да излайва понякога. Нормалното поведение на дете е да реве от време на време. Топката е в полето на съседа ви, който трябвад а намери начин да докаже, че вашето куче произвежда значително повече шум от средностатистическото куче, визирано в закона.
С'я ... ако имате доберман, който се скъсва от лай при всяко преминаване на асансьора или човек покрай вратата ви, или от ония мънички гадчета с размер на плъх, които по цял ден джавкат (имам предвид буквално по цял ден, как не си изджавкват дробовете не знам), или имате куче, което като го оставите само почва да вие като водач на глутница вълци... тогава може и съседа ви да има основание да оплакване.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
- TheOldMan
- Активен потребител
Благодаря, стари човече
Все пак това не отговаря на въпроса този чл. от ЗУЕС в контекста на НАРЕДБА № 1 ли се прилага. Извън това законоустановено време е разрешено да извършваш ремонти и т.н. шумни дейности. Кучето ми ще трябва доста да се насили да постигне толкова шум. И все пак ми пишат актове и искат да ме съдят, че животинката излайва няколко пъти на ден. Сумарно не се чува повече от 5 мин.
Колкото до съденето, въобще не ми се занимава с въпросните хора.
Все пак това не отговаря на въпроса този чл. от ЗУЕС в контекста на НАРЕДБА № 1 ли се прилага. Извън това законоустановено време е разрешено да извършваш ремонти и т.н. шумни дейности. Кучето ми ще трябва доста да се насили да постигне толкова шум. И все пак ми пишат актове и искат да ме съдят, че животинката излайва няколко пъти на ден. Сумарно не се чува повече от 5 мин.
Колкото до съденето, въобще не ми се занимава с въпросните хора.
- krasistoimenov
- Нов потребител
krasistoimenov написа:Здравейте,
Трябва ли чл. 6 от ЗУЕС:
Задължения на собствениците, ползвателите и обитателите (Загл. доп. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.)
Чл. 6. изпълняват изискванията на съответните нормативни актове при отглеждането на животни в самостоятелните си обекти и да не създават безпокойство на непосредствените си съседи;
да се тълкува в контекста на НАРЕДБА № 1 за обществения ред на територията на Столична община, Глава втора
Осигуряване и опазване на обществения ред?
Т.е. ако имам куче, което излайва няколко пъти на ден, но не във времето от 14 до 16h и от 22 до 8h, има ли някой правно основание да подава жалби, да ме съди и т.н.
Благодаря на всички, които имат време и желание да отговорят.
ЗУЕС - Чл. 6. (1) Собствениците са длъжни да:
4. (доп. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) не извършват в своя самостоятелен обект или в част от него дейности или действия, които създават безпокойство за другите собственици, ползватели и обитатели, по-голямо от обичайното;
7. не накърняват добрите нрави;
(2) (Нова - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) Ползвателите на самостоятелни обекти в сграда в режим на етажна собственост имат задълженията по ал. 1, с изключение на тези по ал. 1, т. 9, освен ако не е уговорено друго между собственика и ползвателя.
(3) (Предишна ал. 2, изм. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) Обитателите на сграда в режим на етажна собственост имат задълженията по ал. 1, с изключение на тези по ал. 1, т. 9.
ЗУЕС - Чл. 57. (1) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) Установяването на нарушенията се описва в протокол, съставен от управителния съвет. Когато в етажната собственост няма избран управителен съвет, протоколът се съставя от управителя и двама собственици и/или ползватели. Констативният протокол съдържа данни за лицето, извършило нарушението, описание, време и дата на извършеното нарушение.
(2) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) В случаите, когато се установяват нарушения, извършени от член на управителния съвет (управителя), протоколът се съставя от контролния съвет. Когато в етажната собственост няма избран контролен съвет, протоколът се съставя от контрольора и двама собственици и/или ползватели.
(3) Констативният протокол се съставя в три еднообразни екземпляра, по един за председателя на управителния съвет (управителя), нарушителя и общинската или районната администрация. След съставянето на протокола председателят на управителния съвет (управителят) незабавно го предоставя на общинската или районната администрация.
(4) (Изм. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) Актът за установяване на нарушението се съставя от общинската или районната администрация, а наказателното постановление се издава от кмета на общината или района или от оправомощено от него длъжностно лице.
(6) (Предишна ал. 5 - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) Установяването на нарушенията, издаването, обжалването и изпълнението на наказателните постановления се извършват по реда на ЗАНН.
ЗСВ-Съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите нямат право да изразяват предварително становище по възложените им дела, както и становище по дела,които не са им възложени. Съдия, прокурор и следовател няма право да дава правни консултации.
- georgiev_sfbg
- Активен потребител
4 мнения
• Страница 1 от 1
|
|