Привет!
Един собственик в ЕС, ремонтира със свои средства покрива /приемаме, че ремонта е бил неотложен/.
Нямало е решение на ОС за това
Сега възниква въпроса как да си вземе парите от хората.
чл. 48 ЗУЕС :
ал.6 Всеки собственик може да извърши със собствени средства, материали и/или труд необходим ремонт на общи части на сградата без решение на общото събрание. Разходите за извършване на ремонта, направени от собственик за негова сметка, с решение на общото събрание се възстановяват или се прихващат от дължимите от него вноски по чл. 50 след представяне на документи, удостоверяващи плащанията.
ал.7 Ако разходите, извършени от собственик, не бъдат възстановени по реда на ал. 6, той има право да предяви иск срещу останалите собственици.
Сега обаче възниква проблема за свикване на общото събрание, тъй като нито управителя, нито контролния съвет не горят от желание да го свикат , нито пък може да се съберат собствениците на поне 20% от ид.ч., които да горят от желание да свикат събрание /на което да се обсъжда даване на пари/:
Чл. 12. (1) Общото събрание се свиква най-малко един път годишно от:
1. управителния съвет (управителя);
2. контролния съвет (контрольора).
(2) Общото събрание може да се свика и по писмено искане на собственици, които имат най-малко 20 на сто идеални части от общите части на сградата.
(5) Общо събрание може да бъде свикано от всеки собственик или ползвател в неотложни случаи или когато е изминала повече от една година от последното проведено общо събрание.
Лошото е че намерих доста съдебна практика, в която пише, че иск по чл. 48, ал.7 ЗЕУС е допустим, само ако е изчерпана процедурата по ал.6 - общото събрание да се е произнесло по искането за възстановяване на сумите. В случая обаче такова поне около 1 година няма да се свиква /последното е било свикано малко преди ремонта/. Това да си иска парите "едва ли ще мине за "неотложен случай" по см на чл. 12, ал.5, че да може собственика направил ремонта сам да свика събранието.
Та така - имаме неотложен ремонт на общи част извършен за сметка на един съсобственик, без решение на ОС за това, а скоро време няма да има ОС на което да се иска възстановяването на сумата.
Може ли в този случай да се предяви иск по чл. 48, ал.7 ЗУЕС / дано някой да е срещал практика че може, щото аз срещнах само че не може, както посочих по горе /.
Въобще има ли някакъв начин извършилия ремонта да си вземе обратно парите.
Предварителни благодарности!
- Дата и час: 22 Ное 2024, 17:57 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
възстановяване разходи за ремонт общи части
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
7 мнения
• Страница 1 от 1
Re: възстановяване разходи за ремонт общи части
Здравейте,
В тона на настоящата дискусия бих искала да изложа и своя проблем и се надявам да ми помогнете със съвети. Собственик съм във вход с 12 апартамента, в два от които не живее никой. Наложи ми се да ремонтирам покрива над моя апартамент, т.к. течеше и имаше опасност да намокри гипсокартона на тавана на едната ми стая. Ремонта го направих спешно и със собствени средства, а сега ми се иска съседите (тези по редицата под мен) да ми възстановят поне някаква част от сумата. Те не ми отказват категорично, но го отлагат за неопределено време, т.к. сега нямали възможност. Моля ви да ме посъветвате какво да направя в тази ситуация!
В тона на настоящата дискусия бих искала да изложа и своя проблем и се надявам да ми помогнете със съвети. Собственик съм във вход с 12 апартамента, в два от които не живее никой. Наложи ми се да ремонтирам покрива над моя апартамент, т.к. течеше и имаше опасност да намокри гипсокартона на тавана на едната ми стая. Ремонта го направих спешно и със собствени средства, а сега ми се иска съседите (тези по редицата под мен) да ми възстановят поне някаква част от сумата. Те не ми отказват категорично, но го отлагат за неопределено време, т.к. сега нямали възможност. Моля ви да ме посъветвате какво да направя в тази ситуация!
- galski
- Нов потребител
дано някой да е срещал практика че може, щото аз срещнах само че не може, както посочих по горе /.
Въобще има ли някакъв начин извършилия ремонта да си вземе обратно парите.
Предварителни благодарности!
Практиката на повечето е такава, че си развалъат отношенята с тези които са длъжни по ЗУЕС, да внасъат, преди поъавиля се проблем, парични вноски саобразно дъаловото си участие от обстите части на сградата в рейим на ет. собственост. И което досега все са отлагали, за да минат метър...
Определено по по друг начин ще гледат на особата ви...Ако ги принудите да свършат онова което са длъжни да направъат по закон. Блгарина не е свикван да бъдре санциониран за неспазване на закона. Подчиняван е да спазва феодалните или партиини/левопартиъни закони. Моля за извинение за писането с латинитса. Компъутара нема кирилитса.
Практиката на повечето е такава, че си развалъат отношенята с тези които са длъжни по ЗУЕС, да внасъат, преди поъавиля се проблем, парични вноски саобразно дъаловото си участие от обстите части на сградата в рейим на ет. собственост. И което досега все са отлагали, за да минат метър...
Определено по по друг начин ще гледат на особата ви...Ако ги принудите да свършат онова което са длъжни да направъат по закон. Блгарина не е свикван да бъдре санциониран за неспазване на закона. Подчиняван е да спазва феодалните или партиини/левопартиъни закони. Моля за извинение за писането с латинитса. Компъутара нема кирилитса.
Последна промяна consultant на 21 Авг 2013, 12:14, променена общо 1 път
Причина: писането на кирилица е задължително
Причина: писането на кирилица е задължително
- lakavitsa
- Потребител
Здравейте,
И аз имам казус за решаване на същата тема. В разстояние на 10 год. направих ремонт на вертикалния щранг за вода два пъти, като първият път беше наложащо, тъй като течеше върху ел. захранването и вторият път, когато правих ремонт на банята си и смених камениновата връзка от която подлизваше и която трябваше да се смени поради давност. Никой от съседите ми не даде и лев. След дълги събрания и откази решихме да измажем и общото стълбище по етажи и тъй като майсторите ми предложиха добра оферта , а се налагаше измазването и заздравяването на мазилката, която беше паднала, подпухнала и се ронеше, а и пак по давност /блокът е на 60 год./, реших да го направя със собствени средства. Когато приключих поисках от съседа ми по етаж да си разделим сумата, а той ми се изсмя подигравателно и ми каза да не съм го правила. В същото време др. мой съсед над мен правеше ремонт и неговите майстори се наеха да измажат и стълбището. За мое учудване, той събра пари от 5 семейства включително и от насрещния апартамент. Тогава казах, че няма да дам по вече и една стотинка за разходите на входа. Но сега всичко е забравено и всички са против мен , че не си плащам задълженията, даже са ми изключили и домофоният звънец, а аз имам болни хора, които гледам и викам често спешна помощ. А когато искам от домоуправителя да ми съберат парите, които като сума никак не са малко /1300лв. /, той или казва, че не знае такова нещо, или че трябва общото събрание да решало дали да ми признае разходите. Някой може ли да ми даде съвет как да постъпя и към кого да се обърна, защото тормоза и неприятностите са ежедневни.
Благодаря
И аз имам казус за решаване на същата тема. В разстояние на 10 год. направих ремонт на вертикалния щранг за вода два пъти, като първият път беше наложащо, тъй като течеше върху ел. захранването и вторият път, когато правих ремонт на банята си и смених камениновата връзка от която подлизваше и която трябваше да се смени поради давност. Никой от съседите ми не даде и лев. След дълги събрания и откази решихме да измажем и общото стълбище по етажи и тъй като майсторите ми предложиха добра оферта , а се налагаше измазването и заздравяването на мазилката, която беше паднала, подпухнала и се ронеше, а и пак по давност /блокът е на 60 год./, реших да го направя със собствени средства. Когато приключих поисках от съседа ми по етаж да си разделим сумата, а той ми се изсмя подигравателно и ми каза да не съм го правила. В същото време др. мой съсед над мен правеше ремонт и неговите майстори се наеха да измажат и стълбището. За мое учудване, той събра пари от 5 семейства включително и от насрещния апартамент. Тогава казах, че няма да дам по вече и една стотинка за разходите на входа. Но сега всичко е забравено и всички са против мен , че не си плащам задълженията, даже са ми изключили и домофоният звънец, а аз имам болни хора, които гледам и викам често спешна помощ. А когато искам от домоуправителя да ми съберат парите, които като сума никак не са малко /1300лв. /, той или казва, че не знае такова нещо, или че трябва общото събрание да решало дали да ми признае разходите. Някой може ли да ми даде съвет как да постъпя и към кого да се обърна, защото тормоза и неприятностите са ежедневни.
Благодаря
- ilieva9
- Нов потребител
Някой може ли да ми даде съвет как да постъпя и към кого да се обърна, защото тормоза и неприятностите са ежедневни.
Благодаря
Eдинственото с което мога да Ви успокоя е, че тормозът и неприятностите не са само при Вас. Малко са ет. собствености, където всичко е по мед и масло.
Благодаря
Eдинственото с което мога да Ви успокоя е, че тормозът и неприятностите не са само при Вас. Малко са ет. собствености, където всичко е по мед и масло.
- lakavitsa
- Потребител
ilieva9 написа:Здравейте,
Благодаря
Защо правите подобрения в чужд имот (общите части на сградата в ет. собственост) без решение на общото събрание на собствениците? Ако имате подписано такова и ако пазите документите за извършените плащания, образувайте едно гражданско дело срещу съседите и си съберете парите с лихвите по съдебен ред.
Ако нямате документи за разходите, честито - съседите ви са се сдобили с ремонтирани общи части изцяло за ваша сметка. (Недоказуемо е противното или поне много трудно се доказва с експертиза и свидетели).
Veritatem dies aperit
- borovinka
- Активен потребител
Извършвали сте ремонти на общи части в продължение на 10 г. и чак сега си поставяте въпроса как да си събете парите ? Имайте предвид, че общата погасителна давност е 5 г. и дори документите Ви да бяха изрядни - да има перфектно решение на ОС за конкретния ремонт и Вие да имате необходимите документи, с които да докажете разхода именно за този ремонт, ако са минали 5 г. от плащането на разходите, може и да не можете да си съберете парите именно поради изтекла давност.
Направете си консултация с адвокат за тези минали разходи.
Относно Вашите задължения към общите части - дължите ги, затова ги плащайте, в описаната ситуация нямате основание да претендирате прихващане, което представлява приспадане на направен от Вас разход от дължимата от вас сума.
Направете си консултация с адвокат за тези минали разходи.
Относно Вашите задължения към общите части - дължите ги, затова ги плащайте, в описаната ситуация нямате основание да претендирате прихващане, което представлява приспадане на направен от Вас разход от дължимата от вас сума.
- rts
- Активен потребител
7 мнения
• Страница 1 от 1
|
|