Здравейте,
Искам съвет,какво да правя.Аз съм студентка втори курс в НМА проф.Панчо Владигеров-София,родом съм от Благоевград .(ще се постарая да бъда максимално кратка)Аз и семейството ми в продължение вече почти на 10 години сме тормозени от съседите си.Живеем в кооперация от 8 семейства от които 4ри от тях са си нещо като роднини и водим така да се каже “война” с тях.
Тормозът се изразява в следното-ежемесечни скандали на битова основа,винаги се намира повод дори да е някаква пълна идиотщина(тъй като има и двор и на него от години се прави зимнина или се мият коли от всички съседи,само когато ние правим нещо им пречим и винаги излизат на скандал) имало е и заплахи за убийство,налитали са и на бой.
Същевременно пускаха и жалби срещу нас-по повот че сме имали незаконно мазе ,което в последствие чрез необходимите документи,справки с община,кадастър и т.н. бяха оборени.
След това ,пуснаха жалба за това че водата която стига в гаражите на всички не само на нас,ни е незаконна.Пак чрез ВиК и органите на реда и по съответния ред се доказа че ние не сме в нарушение и още други подобни жалби.
Също обвиняваха ни че заради нашия таван покрива тече и ни искаха по 500лв на човек за ремонт на покрина,ние не заплатихме нищо,ремонт не се направи от тяхна страна ,но ние с лични средства си ремонтирахме и иградихме чисто нов покрив над нашия таван.В момента пак тече,те все още не са започнали ремонтна дейност на покрива но със сигурност не тече от нас.
През всички тези години нещата които се случват са твърде много дълго е за описване.
Поводът поради който пиша сега е поредната случка която е съвсем скорошна.На 11.01.2014г се обадих на майка си да я чуя как е тъй като остана този уикенд сама у дома и тя ми разказа за поредният скандал.
Докато тя качвала дърва в човал на гръб от мазето към къщи, по стълбите една от съседките ни я засякла и блъснала.Майка ми направила забележка и това бил поводът да се разрази поредният бурен скандал.Но майка ми се прибрала у дома в следствие съседите звъняли на вратата на апартамента ни и започнали да я нападат,блъскали по вратата дори ритнали една кофа с пепел към нея.И зная че всичко това е точно така,не защото съм свидетел на сегашната случка а защото тази история се повтаря вече години наред.И тъй като майка ми е сама а те са много хора и начинът им е малко дивашки в скандалите,изпитвам огромно притеснение към случващото се.
Същевременно тези хора,започнаха да разнасят слухове из града за мен,за това че аз не уча в София а съм уличница и се прехранвам работейки на околовръсното.Клеветят много и петнят името ми и на семейството ни.Аз се занимавам с музика от 3 годишна,вече 17 години съм на сцена,но съм изпадала в ситуация да не пея на даден празник или концерт защото те лъжат пред хората в града и петнят името ми.
Какво трябва да предприемем?
- Дата и час: 22 Ное 2024, 17:43 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
съседски тормоз
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
2 мнения
• Страница 1 от 1
Re: съседски тормоз
scorpion111 написа:Здравейте,
Искам съвет,какво да правя.Аз съм студентка втори курс в НМА проф.Панчо Владигеров-София,родом съм от Благоевград .(ще се постарая да бъда максимално кратка)Аз и семейството ми в продължение вече почти на 10 години сме тормозени от съседите си.Живеем в кооперация от 8 семейства от които 4ри от тях са си нещо като роднини и водим така да се каже “война” с тях.
Тормозът се изразява в следното-ежемесечни скандали на битова основа,винаги се намира повод дори да е някаква пълна идиотщина(тъй като има и двор и на него от години се прави зимнина или се мият коли от всички съседи,само когато ние правим нещо им пречим и винаги излизат на скандал) имало е и заплахи за убийство,налитали са и на бой.
Същевременно пускаха и жалби срещу нас-по повот че сме имали незаконно мазе ,което в последствие чрез необходимите документи,справки с община,кадастър и т.н. бяха оборени.
След това ,пуснаха жалба за това че водата която стига в гаражите на всички не само на нас,ни е незаконна.Пак чрез ВиК и органите на реда и по съответния ред се доказа че ние не сме в нарушение и още други подобни жалби.
Също обвиняваха ни че заради нашия таван покрива тече и ни искаха по 500лв на човек за ремонт на покрина,ние не заплатихме нищо,ремонт не се направи от тяхна страна ,но ние с лични средства си ремонтирахме и иградихме чисто нов покрив над нашия таван.В момента пак тече,те все още не са започнали ремонтна дейност на покрива но със сигурност не тече от нас.
През всички тези години нещата които се случват са твърде много дълго е за описване.
Поводът поради който пиша сега е поредната случка която е съвсем скорошна.На 11.01.2014г се обадих на майка си да я чуя как е тъй като остана този уикенд сама у дома и тя ми разказа за поредният скандал.
Докато тя качвала дърва в човал на гръб от мазето към къщи, по стълбите една от съседките ни я засякла и блъснала.Майка ми направила забележка и това бил поводът да се разрази поредният бурен скандал.Но майка ми се прибрала у дома в следствие съседите звъняли на вратата на апартамента ни и започнали да я нападат,блъскали по вратата дори ритнали една кофа с пепел към нея.И зная че всичко това е точно така,не защото съм свидетел на сегашната случка а защото тази история се повтаря вече години наред.И тъй като майка ми е сама а те са много хора и начинът им е малко дивашки в скандалите,изпитвам огромно притеснение към случващото се.
Същевременно тези хора,започнаха да разнасят слухове из града за мен,за това че аз не уча в София а съм уличница и се прехранвам работейки на околовръсното.Клеветят много и петнят името ми и на семейството ни.Аз се занимавам с музика от 3 годишна,вече 17 години съм на сцена,но съм изпадала в ситуация да не пея на даден празник или концерт защото те лъжат пред хората в града и петнят името ми.
Какво трябва да предприемем?
Относно последния случай с майка Ви, подайте жалба до РПУ.
Относно визираните клевети и обиди по Ваш адрес, следва да сте запознати със следното:
Определена категория престъпления не се преследват по общия ред, а само при наличие на подадена от пострадалия молба, наречена частна тъжба. С предявяването й в съда, се образува наказателно дело от частен характер (НЧХД), а подалото я лице (което е и пострадалият) се нарича частен тъжител. Такива престъпления, са например: обида, клевета, лека телесна повреда и други съгласно разпоредбите на НК. Подаването на частна тъжба, трябва да е задължително в срок до 6 месеца от узнаването за престъплението или от деня, в който пострадалият е получил съобщение за прекратяване на досъдебното производство, на основание, че престъплението се преследва по тъжба на пострадалия. Тъжбата, задължително трябва да бъде писмена, с данни за подателя и този срещу когото се подава. В нея, трябва да се изложи характера на престъплението, начина по който са причинени вредите, времето и мястото на извършване на престъплението и да е подписана. Частната тъжба, се подава в съответния районен съд по мястото на извършване на престъплението, заедно с копие от нея и писмените доказателства за подсъдимия, като се дължи и държавна такса. Тъжбата, следва да се подаде на „Регистратура”, където върху подадения екземпляр, ще бъде поставен входящ номер. В образуваното дело по частна тъжба, частният тъжител, осъществява изцяло ролята на обвинител (тук прокурор не участва) и не може да бъде свидетел. Частният тъжител, има всички права на страна в производството - да се запознае с делото и да направи необходимите извлечения; да представи доказателства; да участва в съдебното производство; да прави искания, бележки и възражения; и да обжалва актовете на съда, които накърняват неговите права и законни интереси. Частният тъжител, има право и да иска съдействие от органите на Министерството на вътрешните работи за събиране на сведения, с които сам не може да се снабди. Неявяването на частният тъжител, на делото без уважителни причини, води до прекратяването му. Частната тъжба, завършва с произнасянето на присъда. В много случаи обаче, пострадалият (частният тъжител), може да постигне спогодба с подсъдимия, преди приключване на делото. Частният тъжител, може да оттегли тъжбата по всяко време. Заедно с частната тъжба и в рамките на наказателното производство, може да се предяви и граждански иск. Не може обаче, да се предяви едновременно и отделен граждански иск, защото престъплението първо трябва да бъде доказано, преди да се присъди обезщетение за претъпени вреди.
ЗСВ-Съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите нямат право да изразяват предварително становище по възложените им дела, както и становище по дела,които не са им възложени. Съдия, прокурор и следовател няма право да дава правни консултации.
- georgiev_sfbg
- Активен потребител
2 мнения
• Страница 1 от 1
|
|