начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Проблем с капещ климатик

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Проблем с капещ климатик

Мнениеот ebouguereau » 28 Яну 2014, 19:40

Здравейте! От два месеца съм собственик на апартамент в стара сграда, на висок етаж. Климатикът ми е бил монтиран преди пет години точно над прозорците. Принципно е странно, но не е имало проблем досега, тъй като прозорците се явяват не на нивото на фасадата, а около 10см. навътре. Обаче съседи десет етажа по- надолу си монтирали няколко сантиметра навес( на фасадата), който явно е алуминиев. Съответно ми се оплакаха, че ще подадат жалба, ако не предприема нещо да спре да им 'вали' по новата дограма и изолация, всичко било черно...Не съм видяла лично, но ще го направя. Целият блок разбра за тази 'драма'. Ясно е, че проблемът е започнал от техния навес, не от моя отоплителен уред, но си имам и други проблеми, не ми се занимава с глупости. Въпросът ми е, да прежаля ли стотина лева за ваничка за климатика, или да ги оставя да подават жалби? Принципно съм добронамерена и не желая разправии, но и не искам да ми се качват на главата. Моля, посъветвайте ме.
ebouguereau
Нов потребител

Re: Проблем с капещ климатик

Мнениеот TheOldMan » 28 Яну 2014, 20:28

Принцип е че всичко "прозиведено" във вашия имот трябва да си остава вътре, или да се отведе по подходящ начин към някакви инсталации.
Представете си че живеете в къща с двор. Имате външна тоалетна. Според вас приемливо ли ще е отпадната вода от тоалетната да отива в двора на съседа който се намира по-ниско? Той ще бъде ли рпав да протестира, че изливате фекалии по двора му?
Да, водата във вашия случай е "чиста", но това не променя същността на въпроса. Трябва да събирате капещата вода и да я отведете някъде. Не можете просто да я изливате надолу, както не можете да си изхвърляте отпадъците от масата след хранене през балкона.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот ebouguereau » 28 Яну 2014, 21:56

Тоест, съветвате ме да изкъртя/демонтирам климатика или да изградя външна отводнителна система на блока, защото той няма такава? С удоволствие, даже ще построя цял квартал с нови блокове, по които ще бъдат спазени всички законови изисквания. С централен климатик и шумо, и топлоизолация, чиито срок на годност няма да е пет години...След това ще помоля и всички обитатели да бъдат съвестни и щастливи, само че първо- никога няма да имам тази финансова възможност и второ- убедена съм, че и тогава поне 50% от обитателите ще имат проблем с нещо. Мнението Ви беше крайно примитивно, да не кажа друга дума.
ebouguereau
Нов потребител

Мнениеот TheOldMan » 28 Яну 2014, 23:12

А къде е отивала водата от вашия климатик преди съседите да си сложат "козирката" (предполагам това е просто защитна лента която покрива горния край на излоацията която са поставили). На тротоара, нали? При минусови температури вероятно е ставала прекрасна поледица.
А когато вятъра духа срещу фасадата - тогава къде? В прозорците на съедите, или по новата мазилка...
Щом смятате че сте права - свикайте общо събрание, поставете въпроса за премахване на козирката от съседите. Само стискайте палци някой да не се сети, че фасадата е обща част, и никой няма право да поставя нищо по нея без решение на ОС.
Вие сте си поставили климатик да се топлите, съседите са направили топлоизолация по същата причина. И двете са незаконни. Накратко - съседите са в нарушение, вие сте в нарушение. Разберете се помежду си, защото ако се намеси закона, нещата няма да са от полза на никой.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот georgiev_sfbg » 29 Яну 2014, 11:54

ebouguereau написа:Здравейте! От два месеца съм собственик на апартамент в стара сграда, на висок етаж. Климатикът ми е бил монтиран преди пет години точно над прозорците. Принципно е странно, но не е имало проблем досега, тъй като прозорците се явяват не на нивото на фасадата, а около 10см. навътре. Обаче съседи десет етажа по- надолу си монтирали няколко сантиметра навес( на фасадата), който явно е алуминиев. Съответно ми се оплакаха, че ще подадат жалба, ако не предприема нещо да спре да им 'вали' по новата дограма и изолация, всичко било черно...Не съм видяла лично, но ще го направя. Целият блок разбра за тази 'драма'. Ясно е, че проблемът е започнал от техния навес, не от моя отоплителен уред, но си имам и други проблеми, не ми се занимава с глупости. Въпросът ми е, да прежаля ли стотина лева за ваничка за климатика, или да ги оставя да подават жалби? Принципно съм добронамерена и не желая разправии, но и не искам да ми се качват на главата. Моля, посъветвайте ме.

:!: :arrow: Съгласно разпоредбата на Чл. 38 от ЗС при сгради, в които етажи или части от етажи принадлежат на различни собственици, общи на всички собственици са външните стени, както и всичко, което по естеството си или по предназначение служи за общо ползуване.
Във връзка с гореизложеното, следва да се направи обоснован извод, че решение за поставяне на климатици – на външните стени на сградата е от компетенциите на Общото събрание на собствениците в етажната собственост.

:idea: :arrow: Поставете ваничка на външното тяло на климатика (и/или отведете капещата вода в улука, ако има такъв). :wink:
ЗСВ-Съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите нямат право да изразяват предварително становище по възложените им дела, както и становище по дела,които не са им възложени. Съдия, прокурор и следовател няма право да дава правни консултации.
georgiev_sfbg
Активен потребител

Назад към Етажна собственост