Здравейте!
Чета тук http://conf.uni-ruse.bg/bg/docs/cp13/7/7-21.pdf , както и на други места, в т.ч. и съдебни решения и не ми става ясно.
Доколкото аз разбирам и тълкувам написаното, следва че ако към влизане в сила на новия СК съм имал влог (депозит), не съм го изтеглил преди влизането в сила на новия СК или съм го изтеглил, но в последствие съм открил друг влог, то при евентуален бъдещ развод съпругата ми спокойно ще претендира за 1/2 от наличната сума по влога.
Ако някой се реши да коментира темата ще продължа с разсъжденията си. Стига се до абсурд според мен, но затова ще говоря по-нататък.
- Дата и час: 24 Ное 2024, 18:33 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Моля за пояснение за влоговете и новия СК
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
8 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Моля за пояснение за влоговете и новия СК
Какво да тълкуваме? То си пише , практика също има .
- sunrise
- Активен потребител
Ами първо да започнем от там, че 2-та варианта - посочени в края на стр.4 и в началото на стр.5 касаят (според мен) един и същи факт:
Стр.4 - "не са налични към момента на влизане в сила на новия СК"
Стр.5 - "са ликвидирани (т.е. средствата по тях са изтеглени) при действието на СК от 1985г.".
Въпреки, че се говори с различни думи за едно и също нещо - решенията и съдебната практика е коренно противоположна.
Не съм юрист, затова питам.
Стр.4 - "не са налични към момента на влизане в сила на новия СК"
Стр.5 - "са ликвидирани (т.е. средствата по тях са изтеглени) при действието на СК от 1985г.".
Въпреки, че се говори с различни думи за едно и също нещо - решенията и съдебната практика е коренно противоположна.
Не съм юрист, затова питам.
- human1970
- Младши потребител
Имаме ли заварен брак ( заверен означава непрекратен до 01.10.2009г.)и вземания по банков влог (разбирай пари по сметка след 01.10.2009г.) - лично имущество са на титуляра на сметката:
Не знам, какво сте разбрал, но като да не сте разбрал всичко от написаното, та да се повторя:
ОПРЕДЕЛЕНИЕ № 718 ОТ 07.06.2013 Г. ПО ГР. Д. № 2440/2013 Г., Г. К., ІІІ Г. О. НА ВКС написа:Правилата на СК от 2009 г. за разделност на влоговете се прилагат и за имуществата по заварените бракове към 1.10.2009 г.
Не знам, какво сте разбрал, но като да не сте разбрал всичко от написаното, та да се повторя:
bird_of_paradise написа:...Има редица О и Р на ВКС, които касаят по-специфични хипотези: прекратен брак по СК отм. или прекратен брак по СК нов, но вземанията по влоговете са погасени по време на СК отм. ( тогава разбира се имаме общност), каквито настоящата тема не касае с оглед зададените условия....
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
- bird_of_paradise
- Активен потребител
Добре, до някаква степен се опитвам да разбера това, което сте написали. Но от този документ, които цитирах разбирам съвсем друго.
Дано не ставам досаден, но да започнем отзад-напред:
1. Защо и кога един семеен човек прави влог? В последните години сме свидетели на точно обратното - всеки тегли кредит или купува нещо на изплащане (то затова сме и на това положение).
2. Твърдението на стр.5 хем е смешно, хем ме озадачава. Какво имам предвид: ако един семеен човек първо е направил влог, после го е изтеглил и едва в един по-късен момент се е стигнало до развод - вероятността да го е открил и съответно изтеглил в полза на семейството е много по голяма и реална отколкото каквото и да било друго. И въпреки това съда постановява - 1/2 от влога (който отдавна не съществува) да получи бившата съпруга.
Дано не ставам досаден, но да започнем отзад-напред:
1. Защо и кога един семеен човек прави влог? В последните години сме свидетели на точно обратното - всеки тегли кредит или купува нещо на изплащане (то затова сме и на това положение).
2. Твърдението на стр.5 хем е смешно, хем ме озадачава. Какво имам предвид: ако един семеен човек първо е направил влог, после го е изтеглил и едва в един по-късен момент се е стигнало до развод - вероятността да го е открил и съответно изтеглил в полза на семейството е много по голяма и реална отколкото каквото и да било друго. И въпреки това съда постановява - 1/2 от влога (който отдавна не съществува) да получи бившата съпруга.
- human1970
- Младши потребител
Защо не изложите казуса си, защото не виждам смисъл абстрактно да се тълкуваме тук еветуални норми с цел принципно ограмотяване. Това става в юридическите факултети.
- sunrise
- Активен потребител
Ами аз откакто се помня винаги съм имал влог. И преди 2009г. и след това, както и в момента.
Допреди и през 2009г. нямаше 10% данък в/у лихвите, получени на падежа и по тази причина в момента на всеки падеж съм закривал дадения срочен влог и съм откривал нов в банката, която предлага по-изгодни условия в момента. Така в един момент ще се окаже, че преди влизане в сила на новия СК съм имал някакъв влог, който към момента на влизане в сила на новия СК съм закрил. Въобще нямам идея какъв точно е бил влога ми тогава и в коя банка. Та от това, което цитирах разбирам, че от този тогавашен влог жена ми при евентуален развод може с пълното право да претендира 1/2.
След влизане на 10% данък (доста след влизане в сила на новия СК) се наложи да не правя срочен влог, а депозит (по този начин си получавам годишна лихва от 7% без каквато и да било удръжка).
Този (настоящия) депозит на практика са ония същите пари, които съм имал и съответно изтеглил преди влизане в сила на новия СК - увеличени с получените лихви и допълнително внесените от мен през този период средства. Та на този сегашния депозит не ми става ясно - пак ли има право на 1/2 ????
Допреди и през 2009г. нямаше 10% данък в/у лихвите, получени на падежа и по тази причина в момента на всеки падеж съм закривал дадения срочен влог и съм откривал нов в банката, която предлага по-изгодни условия в момента. Така в един момент ще се окаже, че преди влизане в сила на новия СК съм имал някакъв влог, който към момента на влизане в сила на новия СК съм закрил. Въобще нямам идея какъв точно е бил влога ми тогава и в коя банка. Та от това, което цитирах разбирам, че от този тогавашен влог жена ми при евентуален развод може с пълното право да претендира 1/2.
След влизане на 10% данък (доста след влизане в сила на новия СК) се наложи да не правя срочен влог, а депозит (по този начин си получавам годишна лихва от 7% без каквато и да било удръжка).
Този (настоящия) депозит на практика са ония същите пари, които съм имал и съответно изтеглил преди влизане в сила на новия СК - увеличени с получените лихви и допълнително внесените от мен през този период средства. Та на този сегашния депозит не ми става ясно - пак ли има право на 1/2 ????
- human1970
- Младши потребител
няма право на 1/2 защото не са СИО остават на титуляра на влога или депозита.
-
Pause - Активен потребител
8 мнения
• Страница 1 от 1
|
|