начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Грижи за болни възрасти хора

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Грижи за болни възрасти хора

Мнениеот mimiemil » 27 Апр 2014, 20:16

Здравейте!
Случаят е следният: свекърва ми получи инфаркт и инсулт в рамките на един месец, преди около година.Тя е на легло, почти неподвижна и неадекватна.Съпругът ми и аз работим, но се редуваме да я гледаме в къщи, грижим се, плащаме всички сметки за лекари и лекарства, а те повярвайте никак не са малко.Свекърва ми има и дъщеря, която отказва да се интересува или грижи за нея.
Въпросът ми е следният: имаме ли законово основание, на което да се основем и да принудим дъщерята да се включи в грижите за собствената си майка?Моля, ако някой може, нека ми отговори.
Предварително благодаря!
mimiemil
Младши потребител

Re: Грижи за болни възрасти хора

Мнениеот borovinka » 28 Апр 2014, 10:48

mimiemil написа:Въпросът ми е следният: имаме ли законово основание, на което да се основем и да принудим дъщерята да се включи в грижите за собствената си майка?

Не.
Гриженето по принуда не става.
А и свекърва ви си има син, който е задължен да се грижи за нея.
Свекърва ви има правото (но не е длъжна!) да поиска от дъщеря си издръжка сега, когато е в затруднено положение. Вие и съпругът ви нямате това право (да искате от трето лице да се грижи за майката на съпруга ви).

Дано съм ви изяснила ситуацията.

Бабето някакви имоти на някого да е дарявало срещу издръжка и гледане? Тогава ситуацията с отговора ми може и да е по-различна.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот mimiemil » 30 Апр 2014, 20:54

Извинете,но не Ви разбрах.Защо едното дете е длъжно ,а другото-не, да се грижи за своя родител.При това ние не живеем в неин имот,а в наше жилище и се грижим за нея в нашето жилище.Бихте ли ми пояснили.Дарения не са правени от никой, за никой.Благодаря предварително.
mimiemil
Младши потребител

Мнениеот elgeor » 30 Апр 2014, 21:09

На кратко, както borovinka ви е писала не можете да принудите сестрата на съпруга ви да полага грижи. Но в случай, че свекърва ви има недвижимо имущество, може да дари същото на съпруга ви срещу издръжка и гледане.
elgeor
Младши потребител

Мнениеот borovinka » 02 Май 2014, 09:26

Когато съм написала, че съпругът ви е длъжен да се грижи за майка си, на съм имала предвид, че сестра му нама същото задължение в същата степен.
Напротив 0 и двамата са длъжни да се грижат за родителите си еднакво. Но това е морално задължение, не правно. Т.е. не може да се скрепи със санкция в случай, че не се полага нужната грижа.

Не така стоят нещата, ако родителят е дарил свой имот срещу издръжка и гледане. В този случай моралното задължение за полагане на грижи и гледане на възрастния родител се трансформира и в правно задължение по силата на договор (за издръжка и гледане).

Още веднъж накратко - вие (съпруга ви и ваша милост) нямате никакво правно средство да принудите сестрата на мъжа ви да се грижи за бабата. Самата баба може да поиска от нея (дъщеря си) грижа и издръжка, но също не може да я принуди. (Издръжка на родители се дава по закон, ако даващият има възможност за това. С предимство са само децата). Дано съм ви изяснила ситуацията.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот mimiemil » 05 Май 2014, 20:00

Много благодаря на всички за отговорите!
Макар, че ни е много трудно да се справяме по този начин, разбрах - няма друг.
mimiemil
Младши потребител

Мнениеот eurolinker » 06 Май 2014, 18:31

borovinka написа:Не така стоят нещата, ако родителят е дарил свой имот срещу издръжка и гледане. В този случай моралното задължение за полагане на грижи и гледане на възрастния родител се трансформира и в правно задължение по силата на договор (за издръжка и гледане).

Хем дарил, хем пък получил нещо насреща...Брей... :shock:
Actio cum Deliberatio
eurolinker
Потребител

Назад към Семейни казуси