начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

да оставя наследство само на едното си дете

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

да оставя наследство само на едното си дете

Мнениеот pharmasist » 16 Юни 2014, 15:29

Здравейте на всички , имам две деца и съм разведен. Собственик съм на апартамент и къща и искам да оставя цялото си наследство само на едното ми дете. Да , ама в закона съществува "запазена част". Какви са вариантите да изпълня волята си и то по възможно най-евтиния начин ?
pharmasist
Младши потребител

Re: да оставя наследство само на едното си дете

Мнениеот ilian_todorov » 16 Юни 2014, 17:48

Безопасен вариант няма.
ilian_todorov
Активен потребител

Мнениеот neutralen » 16 Юни 2014, 18:09

Преди да ви дадем съвет, би следвало да споделите колко, какви деца имате и защо искате да оставите "наследство" само на едно от децата и на кое точно. Горното е важно от морална гледна точка, поне за мен, за да ви дам съвет как да процедирате.
neutralen
Активен потребител

Мнениеот ivanov_p » 16 Юни 2014, 18:32

А питахте ли баща си и дядо си дали са съгласни?
Наследството е закон на кръвта, как решихте да се разпореждате с оставеното ви от дедите само в полза на едното дете? В това е смисъла на запазената част, справедливо разпределение, а не един от редицата по права линия да се разпорежда с труда на поколения.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот pharmasist » 16 Юни 2014, 19:49

просто питам. Обадих се и на националния телефон за правна помощ. От там ми обясниха , че вариантите са 2-3.
Продажба със запазено право на ползване , договор срещу гледане и издръжка , чиста продажба. Обясниха ми, че това са начини за прескачане на "запазената част". Имам две деца от различни бракове. Имуществото ми е лично. И двете деца за над 18 год.
pharmasist
Младши потребител

Мнениеот pharmasist » 17 Юни 2014, 20:55

поставям линк за хората , които имат сходен проблем. Приятна вечер :)

http://www.pariteni.bg/index.phtml?tid=40&oid=87021
pharmasist
Младши потребител

Мнениеот sunrise » 17 Юни 2014, 20:58

Нека да позная? Искате да облагодетелствате малкото дете?
sunrise
Активен потребител

Мнениеот pharmasist » 17 Юни 2014, 23:49

защо смятате така :)
pharmasist
Младши потребител

Мнениеот ilian_todorov » 18 Юни 2014, 01:02

pharmasist написа:просто питам. Обадих се и на националния телефон за правна помощ. От там ми обясниха , че вариантите са 2-3.
Продажба със запазено право на ползване , договор срещу гледане и издръжка , чиста продажба. Обясниха ми, че това са начини за прескачане на "запазената част". Имам две деца от различни бракове. Имуществото ми е лично. И двете деца за над 18 год.

И трите варианта, които са Ви предложили имат минуси.
1. Ако след време решите не можете да го продадете. Все пак е най-добрият вариант.
2. Също не може да го продадете, а и детето Ви може да се разпореди с жилището и после да се чудите какво да правите.
3. Най-опасният вариант. Може да останете на улицата.
ilian_todorov
Активен потребител

Мнениеот pharmasist » 19 Юни 2014, 01:08

Г-н Тодоров , Вие какво бихте ме посъветвали ?
pharmasist
Младши потребител

Мнениеот ilian_todorov » 19 Юни 2014, 12:47

pharmasist написа:Г-н Тодоров , Вие какво бихте ме посъветвали ?

Два варианта. 1.Да отидете при нотариус и направите завещание в полза на едното. Макар че подлежи на оспорване, другото дете може и да не го оспорва. 2. Да не правите нищо засега. След време може да направите договор за издръжка и гледане, придружен с право на ползване за да не могат да ви изгонят. Аз бих постъпил по втория начин.
Разбира се възможен е и комбиниран вариант.
Последна промяна ilian_todorov на 19 Юни 2014, 13:08, променена общо 1 път
ilian_todorov
Активен потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 19 Юни 2014, 13:02

Възможно най-неподходящите решения!
Но, на седянка е така. :)
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот ilian_todorov » 19 Юни 2014, 13:09

bird_of_paradise написа:Възможно най-неподходящите решения!
Но, на седянка е така. :)

Неподходящи за детето, но подходящи за него. :D
ilian_todorov
Активен потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 19 Юни 2014, 13:51

Може, но съществено е условието на задачата- да няма проблеми детето след кончината му.
Твоите предложения не кореспондират с условието, :) но за седянка- толкоз.

Идеята е, че ако не се разпорежда с имота за него е най-добре. ДГИ е в негова полза, ама има си искове, с които разполагат останалите наследници при този вид сделки.
А, завещанието?- :lol: е повод да се види детето в бъдеще точно с проблема "запазена част".

Единственият изход е продажба със запазено ВПП ( гарантира си, че до края на дните, които са му отпуснати на този свят ще има покрив над главата) при спазване на всички изисквания, съгласно нормата ( плащане и прочее).
Не е евтино, но и с трици не се ловят маймуни ( моралната част от "казуса" оставям настрана, макар и тя да е съществена- всеки си има мотиви) и до някъде бъдещето е предвидимо.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот ilian_todorov » 19 Юни 2014, 18:46

bird_of_paradise написа:Може, но съществено е условието на задачата- да няма проблеми детето след кончината му.
Твоите предложения не кореспондират с условието, :) но за седянка- толкоз.

Идеята е, че ако не се разпорежда с имота за него е най-добре. ДГИ е в негова полза, ама има си искове, с които разполагат останалите наследници при този вид сделки.
А, завещанието?- :lol: е повод да се види детето в бъдеще точно с проблема "запазена част".

Единственият изход е продажба със запазено ВПП ( гарантира си, че до края на дните, които са му отпуснати на този свят ще има покрив над главата) при спазване на всички изисквания, съгласно нормата ( плащане и прочее).
Не е евтино, но и с трици не се ловят маймуни ( моралната част от "казуса" оставям настрана, макар и тя да е съществена- всеки си има мотиви) и до някъде бъдещето е предвидимо.

Естествено, че детето може да бере ядове заради тази "запазена част", но тогава човекът няма да бъде жив да го види, така че какво му дреме? :D Все пак любимецът му ще получи повече от половината.
Проблемът с продажбата със запазено ВПП е, че утре може да се разочарова от детето, но тогава няма или много трудно може да върне нещата назад. Дори и продажбата може да се оспорва по чл. 26 от ЗЗД поради симулация както от него, така и от другия наследник.
Продължавам да държа на това, което написах на седянката. :)
Не съм юрист, но имам 11 спечелени дела и само едно загубено. Много ми се иска да стисна ръката на адвокат с по-добро съотношение. :)
ilian_todorov
Активен потребител

Мнениеот zmeyan » 20 Юни 2014, 11:29

Сега за съотношенията... да си ги мерим ли? Имам над 100 и по-малко от 10 загубени, което си е по-добро съотношение. Не мисля, че е необходимо да го изтъквам и да си стискаме ръцете заради това ... виж на канадска може :)
Сталин май беше казал - "нет человека, нет проблема". Това е най-сигурното разрешение за запазените части :) Оставям настрана моралната страна. Дали е скъпо или евтино - много зависи от конкретиката. Със сигурност обаче не го пожелавам на никого.
Иначе друго - запазените части имат за цел именно да предпазят наследниците от злоупотреби и неморазлни постъпки. За да се преодолеят - възмездна продажба срещу еквивалентна стойност (дали ще е пари или пари и право на ползване или пари и гледане и издражка). Следва обаче да има еквивалентност... Сега вече еквиалентността има различно измерение през различните погледи и конкретика, но важното е, че е оценяема!
Разликата идва в индивидуалната оценка - един предпочита да гледа друг човек "срещу 100лв месечно", друг може да предпочита да даде 1000лв месечно, за да не го гледа и да не се грижи за него. Но да не навлизаме в теории за еквивалентността - има съдебна практика достатъчно.
Разрешенията - смъртта и възмездна прехвърлителна сделка.
zmeyan
Потребител

Мнениеот ilian_todorov » 20 Юни 2014, 12:12

zmeyan написа:Сега за съотношенията... да си ги мерим ли? Имам над 100 и по-малко от 10 загубени, което си е по-добро съотношение. Не мисля, че е необходимо да го изтъквам и да си стискаме ръцете заради това ... виж на канадска може :)
Сталин май беше казал - "нет человека, нет проблема". Това е най-сигурното разрешение за запазените части :) Оставям настрана моралната страна. Дали е скъпо или евтино - много зависи от конкретиката. Със сигурност обаче не го пожелавам на никого.
Иначе друго - запазените части имат за цел именно да предпазят наследниците от злоупотреби и неморазлни постъпки. За да се преодолеят - възмездна продажба срещу еквивалентна стойност (дали ще е пари или пари и право на ползване или пари и гледане и издражка). Следва обаче да има еквивалентност... Сега вече еквиалентността има различно измерение през различните погледи и конкретика, но важното е, че е оценяема!
Разликата идва в индивидуалната оценка - един предпочита да гледа друг човек "срещу 100лв месечно", друг може да предпочита да даде 1000лв месечно, за да не го гледа и да не се грижи за него. Но да не навлизаме в теории за еквивалентността - има съдебна практика достатъчно.
Разрешенията - смъртта и възмездна прехвърлителна сделка.

За такова добро съотношение не бях чувал и с радост бих ти стиснал ръката, може и на канадска. :D Всъщност, ти да не си прокурор? Те имат такова съотношение? :)
Бих ти ползвал и услугите (ако си адвокат), при нужда.
Когато давам съвет на някой се стремя преди всичко да помогна на него, а не на любимецът - наследник. Затова му давам такива съвети, че да си върже гащите. Това дали е морално или не зависи от конкретния случай с който ние няма как да се запознаем, а и нямаме право да даваме такива оценки.
ilian_todorov
Активен потребител

Мнениеот zmeyan » 20 Юни 2014, 13:34

Не казвам, че съветите са лоши...
Нищо, никога не е толкова сигурно, колкото изглежда... даже една чиста продажба може да се окаже не толкова чиста и да не постигне търсената цел. Единственият 100% сигурен вариант е смъртта, но да не гледаме толкова черногледо. Идеята е, че нито само продажба, нито със запазено право на ползване или издръжка и гледане са 100% сигурни за търсената цел. Трябва да се държи сметка за еквивалентността и основаването на единствено на алеаторността невинаги е достатъчно. Но не мисля да се задълбаваме...
А относно отношението ... то не е важното, а качеството на делата. Моите са елементарни и еднообразни, затова и загубените са толкова малко и се дължат или на техническа грешка или на други фактори, несвързани с юридическата работа по делото.
За да ме разбереш, помисли какво вършат юрисконсултите на застрахователните компании, банките, топлофикации и др. подобни (за топлофикация не съм толкова убеден какво им е съотношението :) )
Та относно стискането на ръцете ... нямам нищо против да си ги стиснем, но не заради отношението спечелини/загубени дела. Не смятам, че съм кой знае какъв капацитет в правната мисъл, че да ми стискат ръката поради някакви си заслуги. Просто стечение на нещата и за мое съжаление ... без финансов израз.
Май поизместих темата ...
zmeyan
Потребител

Мнениеот ilian_todorov » 20 Юни 2014, 17:57

zmeyan написа:Не казвам, че съветите са лоши...
Нищо, никога не е толкова сигурно, колкото изглежда... даже една чиста продажба може да се окаже не толкова чиста и да не постигне търсената цел. Единственият 100% сигурен вариант е смъртта, но да не гледаме толкова черногледо. Идеята е, че нито само продажба, нито със запазено право на ползване или издръжка и гледане са 100% сигурни за търсената цел. Трябва да се държи сметка за еквивалентността и основаването на единствено на алеаторността невинаги е достатъчно. Но не мисля да се задълбаваме...
А относно отношението ... то не е важното, а качеството на делата. Моите са елементарни и еднообразни, затова и загубените са толкова малко и се дължат или на техническа грешка или на други фактори, несвързани с юридическата работа по делото.
За да ме разбереш, помисли какво вършат юрисконсултите на застрахователните компании, банките, топлофикации и др. подобни (за топлофикация не съм толкова убеден какво им е съотношението :) )
Та относно стискането на ръцете ... нямам нищо против да си ги стиснем, но не заради отношението спечелини/загубени дела. Не смятам, че съм кой знае какъв капацитет в правната мисъл, че да ми стискат ръката поради някакви си заслуги. Просто стечение на нещата и за мое съжаление ... без финансов израз.
Май поизместих темата ...

Съгласен съм с теб и оценявам скромността ти, но има адвокати, които няма дело, което не могат да загубят.
По памет се сещам как един защитник на подсъдимия "защити" клиента си с думите:
......по тези причини Ви моля, да го признаете за невинен, въпреки че е виновен. :lol:
ilian_todorov
Активен потребител

Мнениеот votpuska » 20 Юни 2014, 18:17

Аман от заядливи моралисти. След като си е отгледал децата човек не би трябвало да има никакви задължения към тях и всичко от там нататък е на добра воля.

Моят съвет - заложете на продажбата със запазено право на ползване.
Юризмът не е лъжица за всяка уста!
votpuska
Потребител

Следваща

Назад към Семейни казуси