Здравейте,
Имам съпруга и едно дете. Съпругата ми иска да се разведем, а аз не искам предимно защото я обичам а и не искам да се разделям с детето (евентуално). Имаме жилище и на двамата на името. Аз нямам нищо друго на мое име. А тя има родители със жилище, което значи, че ако тя ще гледа детето ще трябва да освободя жилището.
Въпроса ми е как евентуално тя ако спечели делото се разделя имуществото в жилището?
Апартамента за винаги ли остава за нея? (До колкото знам след навършване на определени години на детето вече и аз имам права върху жилището.)
И как е най-добре да се разведем по взаймно или не съгласие.
Благодаря предварително!
- Дата и час: 24 Ное 2024, 16:35 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Развода
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
2 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Развода
Здравейте! Първо да започна с това,че при прекратяване на брачните отношения (разбирайте развод) няма загубила и спечелила страна. Относно това как е по-добре да се разведете - по взаимно съгласие или по исков ред, всичко завиди от вас и от вашите отношения. По принцип разводът по взаимно съгласие е по-безболезнен от гледна точка на това,че няма да си вадите кирливите ризи и да правите циркове на хората при положение,че можете да се разберете като цивилизовани хора. Всички знаем едно бракоразводно дело как може да протече .... от друга страна разводът по взаимно съгласие приключва много по-бързо и със споразумението, което ще сключите можете да си уредите нещата чрез взаимни отстъпки. Изборът по какъв начин да се разведете е изцяло ваш и зависи само и единствено от вас.
Относно въпросът Ви за жилището, при развод по взаимно съгласие този проблем ще го решите със самото споразумение, което ще сключите по между си. При разводът по исков ред, и при положение,че имате непълнолетно още дете, съдът ще се произнесе служебно по въпросът за ползването на семейното жилище. Имайте в предвид,че при предоставяне на ползването на семейното жилище в полза на единия съпруг, в случаите когато то е в съсобственост, се вземат в предвид обстоятелства като :здравословно състояние, интереси на детето и т.н., както и това,че се дължи наемно отношение от ползвателя на жилището в полза на другия съпруг.
Чл. 57. (1) По силата на съдебното решение, с което се предоставя ползването на семейното жилище по чл. 56, ал. 1, 2, 3 и 5, възниква наемно отношение. Решението може да бъде вписано в имотния регистър, като вписването има действието по чл. 237, ал. 1 от Закона за задълженията и договорите.
(2) Всяка от страните може да поиска съдът да определи размера на наема с решението за развод. Не се дължи наем за ползваната от ненавършилите пълнолетие деца жилищна площ. Определеният размер на наема може да бъде изменян при промяна на обстоятелствата.
Относно въпросът Ви за жилището, при развод по взаимно съгласие този проблем ще го решите със самото споразумение, което ще сключите по между си. При разводът по исков ред, и при положение,че имате непълнолетно още дете, съдът ще се произнесе служебно по въпросът за ползването на семейното жилище. Имайте в предвид,че при предоставяне на ползването на семейното жилище в полза на единия съпруг, в случаите когато то е в съсобственост, се вземат в предвид обстоятелства като :здравословно състояние, интереси на детето и т.н., както и това,че се дължи наемно отношение от ползвателя на жилището в полза на другия съпруг.
Чл. 57. (1) По силата на съдебното решение, с което се предоставя ползването на семейното жилище по чл. 56, ал. 1, 2, 3 и 5, възниква наемно отношение. Решението може да бъде вписано в имотния регистър, като вписването има действието по чл. 237, ал. 1 от Закона за задълженията и договорите.
(2) Всяка от страните може да поиска съдът да определи размера на наема с решението за развод. Не се дължи наем за ползваната от ненавършилите пълнолетие деца жилищна площ. Определеният размер на наема може да бъде изменян при промяна на обстоятелствата.
- just__me
- Младши потребител
2 мнения
• Страница 1 от 1
|
|