начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Изнудване от ЧСИ за изплатени издръжки на дете

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Изнудване от ЧСИ за изплатени издръжки на дете

Мнениеот galinore » 12 Юни 2016, 17:23

Здравейте

Имам следния проблем:. С жена ми съм разделен от 2012 година от нашето съжителство преди раздялата ни имаме дете родено 2012 година. Всички присъдени издръжки са платени лично от мен по пощата тъй като майката не желае да си даде банковата сметка. Нямам брак с майката на детето ми.

Имам предишна присъдена издръжка - 80,00 лв. когато детето ми беше на 1 - 2 - 3 години

На 02.11.2015 г. майката ми заведе дело за увеличаване (изменение) на издръжката съда ми присъди издръжка от 115,00 лв. (лева) поради това, че се е увеличила минималната заплата и лъжи на майката, че разходите по издръжката на детето са се увеличили. А то е на 4 години. Майката представя в съда касови бележки от закупени стоки УЖ за детето а повечето от тях са дописвани на ръка от майката за какво са дадени парите тъй като не става ясно какво е купено. На касовата бележка пише РАЗНИ.

След като свърши делото на другия ден отидох и доплатих разликата в издръжката от завеждането на делото за месеците:
- Ноември, Декември (2015 г) Януари,(2016 г) - общо 105.00 лв
- Февруари (2016 г) - 115.00 лв
- Март (2016 г) - 115.00 лв платено при ЧСИ лично тъй като ме задължи да ги платя там а не по пощата с запис.

Решението на делото е излязло на 10,02,2016 г. няма фиксирана дата за плащане на издръжката. В рамките на работния календарен месец издръжката е платена.
Искът на майката е за 300.00 лв издръжка. Съда не го одобри и присъди 115,00 лв. (лева)
Съда присъди на майката 204,57. лв разноски по делото на основание чл. 78,ал.1 от ГПК. Майката обжалва както горната присъдена издръжка така и разходите по делото.

След това на 22,02,2016 г. ми пристига Иск от ЧСИ за доброволно изпълнение на задължение което възлиза на 779,46 лв.
Главница с 100,16, лв. с лихва в размер на 2,91 лв. за периода от 29,03,2016 г.
Главница с 115,00 лв. с лихва в размер на 1,92 лв. за периода от 29,01,2016 г. до 29,03,2016г.
Главница с 115,00лв. с лихва в размер на 0,93 лв. за периода 29,02,2016 г.-29,03,2016 г.
Главница с 115,00 лв с лихва в размер на 0,00 лв за периода 29,03,2016 - 29,03,016 г.
Такси от 176,32 лв. по тарифата към ЗЧСИ както и публични държавни вземания в размер 33,85 лв. дължими към 29,03,2016 г.

И запорирано трудово възнаграждение (блокирана дебитна карта от 4 месеца)
Имам вече три направени тегления от ЧСИ от моята сметка които надвишават обявената сума от 322,73 лева след редуциране на задължението.
08,04,2016г. 148,94 лв.
09,05,2016г. 115,00 лв.
08,06,2016г. 115,00 лв.
--------------------------------
= 378,94 лв.

В момента вземам заеми за да живея и да плащам издръжката на детето ми тъй като ЧСИ не иска да ми отблокира сметката. А това за мен минава всякакви граници на нормалното законодателство.

Този иск на ЧСИ е за доплатените издръжки, за които писах по горе.
Последната издръжка за 29,03,2016 е платена лично при ЧСИ като неговата "секретарка" многократно отказваше да напише на платежния документ, че това е издръжка за дете и си пишеше "изплатен дълг". След много уговорки успях да ги убедя да ми напишат тези две думи издръжка на дете. Тъй като съм сигурен, че пак ще ми пуснат ИСК за тази дата ако нямам такъв документ на които да пише основанието за направеното плащане.

!!! Адвокатката на майката на детето ми е майка на ЧСИ и си правят някави крадливи игри от, които ме ощетяват.

Тъй като майката на детето ми е получила тези пари (издръжки с доплащането в пълния си размер в срок) не е уведомила ЧСИ затова. Или ЧСИ не си е направило труда да направи това преди да пусне в производство делото.
Отидох при ЧСИ за да обясня, че тези пари са платени още след завършване на делото.
Тои си записа датите и сканира копията на бележките от платените издръжки и каза, че всичко е наред. Но трябвало да напиша една молба за редуциране на дълга към него.Написах и такава молба за редуциране на дълга. И пак му казах, че това е ИЗНУДВАНЕ за плащане на незаконни и неоснователни ТАКСИ. Той се изчерви целия и каза, че трябвало да платя само някаква такса. Демек да му изкарам заплатата.
Получих днес писмо с редуцирания дълг на които пише, че трябва да платя 322,73 лв. към дата 07,04,2016 г.

Отидох пак при ЧСИ и пак празни приказки пак му казвам, че ме ИЗНУДВА най-нагло и ме кара да пиша ЗАЯВЛЕНИЕ, че оспорвам този дълг. Написах това Заявление и му го дадох лично. След това получих като отговор, че ЧСИ отказва да ми даде обяснение за какво са тези пари и на какво основание се искат.

В редуцирания дълг (писмо) не пише на какво основание се искат тези пари !

Просто ей така си пише:

Редуцирам задължението на длъжника по и.д.No............ ..... ИМЕ ....... ЕГН
Като актуалниа размер на задължението става: от 779,46 лв. на 322,73 лева, към 07,04,2016г.

Според мене това е незаконосъобразен иск, които ме ощетява, ИЗНУДВА, КРАДЕ.
Също така в момента на образуването на Иска от ЧСИ майката обжалва делото за издръжка на детето ми.
Разходите за този ЧСИ трябва да си ги поеме майката, тъй като аз с нищо не съм нарушил закона или Решението на делото което е влязло в сила с задна дата.И както писах по горе същото решение се обжалва от майката тъй като иска 300лв. издръжка.

Подавах жалби до Окръжна Прокуратура, Раионна Прокуратура за този РЕКЕТ от страна на ЧСИ но се оказа, че на никои не му се занимава с мен и получих в отговор Отказ поради некомпетентност за разглеждане на моя случай.
След това подадох жалба и до Камарата на Частните Съдебни Изпълнители - все още очаквам отговор.

Имам адвокат но и тои се отказа да се занимава с ЧСИ тъй като са имали нещо общо в рабтата си.

Може ли да се направи нещо по този казус и дали има възможност да се прекрати това ИЗНУДВАНЕ тъй като съм сигурен, че и за напред този ЧСИ ще ми прави проверки дали съм платил издръжките и след като устаннови, че всичко е наред ще иска да му платя хонорара за извършената проверка. ?

Благодаря на всички, които ми пишат и ме насочат какво да правя от тук нататък.
galinore
Нов потребител

Re: Изнудване от ЧСИ за изплатени издръжки на дете

Мнениеот ivan_mirchev » 12 Юни 2016, 21:07

Казусът ти е доста заплетен, но мога да ти дам няколко насоки. Винаги, когато даваш пари за издръжка изисквай документ. После как ще доказващ, че си дал пари? Това е близко да акъла. Относно действията на ЧСИ, някои от тях могат да бъдат оспорени, но ще ти трябва добър адвокат (повтарям добър.) Съдебните изпълнители не са богове, те също са длъжни да спазват закона. Ако си убеден, че въртят някаква измама, можеш да пратиш жалба до Висшия Съдебен Съвет. Там си имат инспекторат, а на инспектората това му е работата. Както ти казаха обаче, че ще ти е нужен адвокат.
ivan_mirchev
Младши потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 12 Юни 2016, 21:53

Кой ти е ЧСИ-то съответно - да разработя някакви виртуални схеми. Понеже става въпрос за дете и всичко писка против бащите. Малко обаче съм не достатъчно концентриран, опитвам се да вникна в квинт-есенцията. Кажете ми точно какво Ви боли - извинявайте за този подход - просто съм в 10 операции едновременно.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот galinore » 13 Юни 2016, 02:10

До "ivan_mirchev" Имам документи за всички издръжки и в първия пост съм го написал.
Факта е , че ЧСИ ме КРАДЕ с така наречената проверка дали съм платил издръжките на детето ми. И когато съм му показал всички документи от платени издръжки за които претендира крадливата майка тои ми казва "ДОБРЕ ВСИЧКО Е НАРЕД"
Но за мен не е наред всичко тъй като се оказва, че аз трябва да му платя хонорара за тази проверка, която крадливата майка е поръчала и си е замълчала, че е получила всички издръжки в срок.
И за мен съответния ИСК на ЧСИ е незаконосъобразен както и изискваната сума от 322,73 лева за която в нито един документ не се споменава за какво е нужна. Както и блокираните ми карти за вече 4 месеца без достъп до парите ми.
Тази жалба до ВСС може ли да я пратя аз или трябва задължително да си наема добър адвокат ?
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

До "ivan_lawyer" "Какво ме боли ли" ? Описал съм всичко подробно ако трябва и документи ще кача за да се разискват но на този етап едва ли са нужни.
Кое ми е ЧСИ-то ли. То е от малък провинциален град. Имена не искам да споменавам. Тъй като живея в същия град. Предполагам, че виртуалните схеми може да се разработят и без името на ЧСИ. За мен всички са едни и същи.
galinore
Нов потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 14 Юни 2016, 08:08

Дано не сте изпуснали срокове - сега вдявам, че става въпрос за разносъчна жалба. Разноски не се дължат, когато дългът е платен преди образуване на изпълнителното дело.
Сигнатурата - тоест датата на делото и датата на плащането.
Ако сте платили преди образуване на делото - не дължите разноски. При редукция обаче - се дължи.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот galinore » 14 Юни 2016, 11:14

До "ivan_lawyer"
Всички издръжки са платени преди образуването на делото. Но ЧСИ след като видя, че съм ги платил в срок ме накара да подам при него молба за редуциране на дълга. Разбирате ли, че тук се получава един парадокс от които ЧСИ търси начин да ме КРАДЕ и в момента го прави успешно. Как да го спра ?
galinore
Нов потребител

Мнениеот stersterp » 14 Юни 2016, 18:26

тук срещу юристи се не рита :idea: :arrow:
Ако животът ми беше филм, никой нямаше да му повярва. — ХИТРАТА СВРАКА С ДВАТА КРАКАСъдебна система" - разбирай система, която трябва да бъде съдена.
stersterp
Младши потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 14 Юни 2016, 19:02

Изпуснали сте разносъчната жалба. Просто - не сте обжалвали.
Не съм Ви враг - нито съм гарван, просто има един 7-дневен срок.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот galinore » 17 Юни 2016, 00:46

До ivan_lawyer:
Нищо не съм изпуснал. Всички действия на ЧСИ са обжалвани.
Виждам, че тук са се събрали 99% зяпачи четящи темите без да дават смислени решения за действие.
Визирам в това число "stersterp" които ме учи какво да правя. Пич тук не е детската градина или яслата на мама. Та затова изтривам и темата.

МОЛЯ МОДЕРАТОРА ДА ИЗТРИЕ ТЕМАТА ! ! !
---------------------------------------------------------
galinore
Нов потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 17 Юни 2016, 00:57

Подава се жалба (по разноските) до Окръжен съд - по района на ЧСИ.
Не до други инстанции. Не чух да сте пуснали тази жалба. Сега варианта е - да изискате изрично постановление на ЧСИ, вкоето да пише процент на разноските.
За да дадете нов старт на процедурата - но пред гражданския съд. Окръжен съд. Жалбата е по чл. 435 ГПК.
ivan_lawyer
Старши потребител

Назад към Семейни казуси