начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Възможно ли е по време на развод баща да ми вземе вещите?

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Възможно ли е по време на развод баща да ми вземе вещите?

Мнениеот cataclyps » 02 Сеп 2021, 21:09

Нямам думи, с които да опиша колко жалко създание е баща ми. Няма низости, до които не би стигнал за да навреди на мен или сестра ми. Майка ми и баща ми се развеждат. Той говори как съдя изпълнител трябвало да дойде и да оцени всичко. А всяка моя вещ е купена с пари от моя джоб. Той никога не е дал, дори 1 лев, за нещо друго освен ракия. Възможно ли е да ми вземе вещите или не?
cataclyps
Нов потребител

Re: Възможно ли е по време на развод баща да ми вземе вещите

Мнениеот ina53 » 03 Сеп 2021, 09:02

Здравейте, давате много оскъдна информация. Баща Ви длъжник ли е? Имотът, в който живеете ипотекиран ли е и ако е така дали е единствен за семейството? Щом Ви споменава за съдия-изпълнител, значи дължи някакви пари на някого. Да не би разводът да е формален, за да не се вземе принудително имуществото на семейството?
Според чл. 444 от ГПК Изпълнението не може да бъде насочено върху следните вещи на длъжника - физическо лице:
1. вещи за обикновено употребление на длъжника и на неговото семейство, посочени в списък, приет от Министерския съвет;" и т.н.

СПИСЪК НА ВЕЩИТЕ ЗА ОБИКНОВЕНО УПОТРЕБЛЕНИЕ НА ДЛЪЖНИКА И НА НЕГОВОТО СЕМЕЙСТВО, ВЪРХУ КОИТО СЪГЛАСНО ЧЛ. 339, БУКВА "А" ОТ ГРАЖДАНСКИЯ ПРОЦЕСУАЛЕН КОДЕКС НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ НАСОЧЕНО ПРИНУДИТЕЛНО ИЗПЪЛНЕНИЕ

Обн. ДВ. бр.51 от 3 Юни 2003г.
1. Вещи за лично употребление:
а) по едно горно зимно палто, едно горно есенно палто, една шапка, два костюма (съответно панталони, ризи и жилетки или пуловери - за мъжете, и поли или панталони, блузи и жилетки или пуловери, или четири рокли - за жените) и работното облекло;

б) употребяваните обувки и бельо.

2. Всички детски храни и принадлежности.

3. Вещи за домашно употребление:

а) по един креват, една постелка, една зимна и една лятна завивка, както и по два ката спално бельо за всеки член от семейството;

б) един двукрилен гардероб, един кухненски бюфет, обикновените маси и столове;

в) обикновените домашни и кухненски прибори и съдове и обикновените прибори за хранене;

г) необходимите уреди за отопление и една печка за готвене;

д) една пералня и един хладилник;

е) един телефонен апарат и един радиоапарат.

4. Изкуствените органи, протезите, очилата и другите помощни приспособления и предмети, които се употребяват от длъжника или от членовете на неговото семейство поради физически недъзи или наранявания, както и лекарствата и другите приспособления, средства и материали за лечение.

5. Учебните пособия, включително книгите и музикалните инструменти, използването на които е необходимо при общото и професионалното обучение на длъжника и членовете на неговото семейство.

6. Домашните животни (домашните любимци), ако не са отглеждани за продажба.

7. Семейните и личните ордени и отличия.
PS: Не проверих дали този списък е актуалния.
ina53
Младши потребител

Мнениеот cataclyps » 03 Сеп 2021, 09:17

Не ме разбрахте, баща ми не е длъжник, а развода е по исков ред и по вина, негова. Той просто иска да вземе каквото може от мен и сестра ми, въпреки че не е дал дори 5 стотинки, буквално. Защото взехме страната на майка ни. А аз съм на 18 и всичко мое е закупено с мой пари. Но той продължава да говори за неща придобити по време на брак.
cataclyps
Нов потребител

Мнениеот ina53 » 03 Сеп 2021, 10:02

Тогава вижте чл. 30 и чл. 33 от Семейния кодекс- т. е в случай, че претендира за лични вещи на майка Ви трябва да подаде искове за това, ако не ги е подал вече в хода на съдебното производство за развода. Принципно в съдебното решение за развода следва да е описана подялбата на имуществото между съпрузите. А Вашите вещи смятам, че са си лична Ваша собственост, щом сте навършили пълнолетие.
ina53
Младши потребител

Мнениеот cataclyps » 03 Сеп 2021, 20:11

Значи няма как да ми вземе нищо... Благодаря!
Баща ми е много долен и жалък човек. Сигурно ще излъже, че е давал пари за нещо мое, което той никога не е правил. През целият ми живот той не е дал дори 5 стотинки за мен или сестра ми. И сега да говори как ще вземе нашите вещи е доста вбесяващо.
cataclyps
Нов потребител

Назад към Семейни казуси