начало

ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора

Дело за увеличаване на издръжка

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Дело за увеличаване на издръжка

Мнениеот Deyan67 » 05 Апр 2005, 15:37

Със съпругата ми сме разведени от 1996г. Имеме едно дете, син на 15г. Междувременно аз създадох ново семейство и имам син на 7г. След развода ни съпругата ми периодично ме тормози с дела за увеличаване на издръжката на детето, като исканите от нея суми надвишаваха двукратно максималната. До сега е завеждала 3 дела, две от които загуби. До последното дело през 2000г. винаги съм плащал максималната съобразена от закона издръжка, без никой да ме е молил за това. При последното дело успя да получи издръжка от 60лв. при определени макс. 39. Сега отново е завела иск срещу мен за 120лв. при максимални 80 , като мотивите и са чл. 86 от СК. Нейните доходи за целия период на развода ни са постоянни и са с около 150лв. по-ниски от моите. Основателен ли е искът и??? И може ли да послужат като аргументи пред съда фактите, че през последните 4 години тя следва второ висше образование в БСУ при такса около 1000лв. на година, а също и така, че от декември 2002 до ноември 2003г. съм бил безработен, за което време също съм плащал издръжка от 60лв. без да я дължа ???
Deyan67

Re: Дело за увеличаване на издръжка

Мнениеот адресат » 05 Апр 2005, 15:55

налице ли са "изключителни нужди на детето? / в смисъл тежка болест, изключителни разходи за образование и т.н./ Ако не са налице- мах. 80.00лв. Образованието на съпругата ви си е нейна грижа. Но плащайте редовно защото ще ви тормози по чл.183 от НК щом сте на нож с нея.
адресат

Мнениеот Deyan67 » 05 Апр 2005, 16:08

Детето е осми клас в математическа гимназия. Няма други "изключителни нужди".
А относно редовното плащане мисля, че съм плащал дори и тогава когато не е трябвало.
Deyan67

Мнениеот Deyan67 » 05 Апр 2005, 16:23

И как при предното дело е успяла да постигне 60лв. при макс. 39???
Deyan67

Мнениеот адресат » 05 Апр 2005, 17:10

80.00лв станаха мисля от 01.01.2003г. и ако делото е било преди това , съдът можеше да определя и над стария мах. ако издържащият има фин. възможности.
адресат

Мнениеот Галина » 05 Апр 2005, 19:44

Факта,че имате друго семейство и друго дете,което по закон дължите също издръжка,обезмисля по-нататъшни ходове от нейна страна. Вярно,че съдът може да ви осъди да плащате 80 или повече лева,но следва да са налице изключителни нужди на детето и вие също да имате такива доходи/в което се съмнявам легално да бъде доказано/,че това за вас да не е проблем. Така че няма от какво да се притеснявате.Обърнете се към колега,за да бъдете сигурен че делото ще бъде във ваша полза.
Галина

Мнениеот Deyan67 » 06 Апр 2005, 12:25

Благодаря на Галина и Адресат за успокояващите отговори. Дано да сте прави. Но все пак когато беше присъдена издръжка от 60лв. /при макс 39/ аз също имах съпруга и дете и затова се съмнявам, че се действа по втория начин. Тогава обжалвах решението и резултата беше същия. Така, че не мога да съм напълно спокоен. А вече съм се консултирал с адвокат, който ще проучи как стоят нещата около делото.
Deyan67

Мнениеот адресат » 06 Апр 2005, 12:58

Представете по делото справка за доходите си или регистрация в бюрото по труда ако сте безработен. Освен това представете и копие от акта за раждане и на второто дете. Ако нямате жилище и живеете под наем и договор за наем и изобщо доказателства за "възможностите ви- финансови", въпреки, че при изключителни нужди на детето не играят роля, но казвате, че няма такива данни / дай боже да е здраво детето/
адресат

Мнениеот 136 » 06 Апр 2005, 13:56

Казвате по-горе, че сте плащали, когато не е трябвало. Как така "не е трябвало"? Нали детето е Ваше? Тогава ТРЯБВА да го издържате. Ако не давате на голямото по същата логика трябва да не давате и лев на по-малкото. Но собствената му майка едва ли би допуснала това, така че не се чудете на бившата си съпруга-тя защитава интересите на СОБСТВЕНОТО си дете и Е В ПРАВОТО СИ ДА ИСКА УВЕЛИЧАВАНЕ НА ИЗДРЪЖКАТА. При този род дела е така-който надделее. От друга страна аз лично напълно я разбирам, също не бих допуснала другото дете да получава повече от моето.
136

Мнениеот Deyan67 » 06 Апр 2005, 15:22

А изплащането на банков кредит би ли повлияло в случая?
Deyan67

Назад към Семейни казуси