начало

ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора

моля за съвет

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

моля за съвет

Мнениеот Петров » 05 Мар 2005, 20:02

Колеги моля за съвет-
Случая е следния.Семейство с едно дете , постоянно живеещи в чужбина.Съпругата идва в България заедно с малолетната дъщеря,за да си подновят паспортите и оттам почва кошмара.
Когато подава молба за подновяване паспорта на детето,първо се оказва че детето не е отбелязано от компютъра на аерогара София и я викат за справка заедно с детето.Оказва се че имат печати в паспорта и това се забравя,но междувременно започва разследване и се открива че пълномощното,което и е оставил съпруга не е заверено нотариално.
Започва дознание срещу нея,при положение че тя е постоянно живуща в чужбина я пускат да напусне страната,но подписва парична гаранция от 200 лв.
Казват и че трябва да се върне в страната след месец и половина за даване на показания в противен случаи ще я обяват за национално издирване.
Въпросът ми е следния-съпруга твърди че е направил нотариалната заверка,но понеже е било късно вечерта може би нотариуса е пропуснал да го впише в регистрите.Естествено той (нотариуса) категорично отрича подписа и печатите да са негови.
Какво бих могъл да използувам като аргумент и да се приключи с дознанието.Съпругът е изпратил ново пълномощно заверено с апостил за подновяване паспорта на детето,както и може да изпрати заверена в бг посолството декларация че никога не е имал нищо против преиздаването на паспорта на дъщеря му и е направил нотариалната заверка.

Но не съм сигурен дали това ще е достатъчно за прекратяване на дознанието.

А и цялата ситуация е просто абсурдна.Никой няма интерес да ползва документи с невярно съдържание.Няма ощетени
В крайна сметка клиентите ми губят пари и време,за административна грешка,за която нямат абсолютно никаква вина.
Петров

Re: моля за съвет

Мнениеот галина » 05 Мар 2005, 20:14

Къде е направено това пълномощно? Няма значение факта,че е било късно вечерта,то е следвало да се впише в нотариалните регистри.При кой нотариус е направено? Как е било използвано като няма нотариална заверка.Нещо не се връзва.И как ще я обявяват за национално издирване,като тя не живее в България? Ами те просто няма да я намерят.А с дъщерята какво стана?
галина

Мнениеот Петров » 05 Мар 2005, 20:59

Пълномошното е направено в София,по време когато бащата е бил в България.
Имало е печати,но не е заведено в регистрите.И оттам тръгва всичко.
Заплашили са я че ако не се яви на определената дата за разпит ще я обяват за национално издирване.
Детето за момента е останало в Бг.Бащата е изпратил ново пълномощно заверено с апостил. Като му издадат паспорта ще замине при родителите си.
Петров

Мнениеот галина » 06 Мар 2005, 00:37

Добре де,но не разбрах при кой нотариус,къде,в кантората или на улицата?Кой е сложил печатите и къде?Защо не говорите с наблюдаващия прокурор?По кой член е повдигнато обвинение и кой е наложил тази парична гаранция? Лично на мен много ми е интересно.Има нещо,което не ми се връзва
галина

Мнениеот enigma » 06 Мар 2005, 02:24

Какво има да не ти се връзва - или нотариусът е направил пропуск, което не се случва за първи път, или разрешението за пътуване зад граница е фалшиво.

Ако е първият случай то направете експертизи за автентичност на подписа и печата на нотариуса и го наврете в к... г... .
enigma

Мнениеот галина » 06 Мар 2005, 14:36

И как е бил издаден паспорта на детето?
галина

Мнениеот Петров » 06 Мар 2005, 19:01

Ама колежке четете добре.
Паспорта не е издаден.
Сега майката и бащата са направили нови пълномощни и с тях ще бъде издаден паспорта,явно се касае за недоразумение,защото никой няма интерес да представи фалшив документ,при положение че цялото семежство живee заедно в чужбина.За съжаление обаче е пуснато дознание и въпросът ми беше точно свързан с това,след като паспорт не е издаден,бащата твърди че е съгласен с преиздаването на паспорта и е заверил пълномощното,има ли начин да се прекрати дознанието..факта е ,че хората са станали жертва или на някой недобросъвестен служител в нотариалната кантора или на измамници.но в кражна сметка нямат и възможност да пътуват всеки месец до България,за да се явяват по следствия и дела..
а и в крайна сметка парите на данъкоплатците не са за хвърляне по такива случаи.
Петров

Мнениеот поли » 07 Мар 2005, 16:01

Щом има дознание нищо не ти пречи да назначиш с Постановление
експертиза която ще ти даде отговор на въпроса къде е допусната "грешката".
Просто се чудя какво толкова е сложно.
поли

Мнениеот 777 » 07 Мар 2005, 16:41

Лично аз намирам,че въпросът Ви е по-скоро как по -бързо да се приключи дознанието и то благоприятно ? Мисля,чепо това дознание ще си се съберат всички доказателства както си му е редът - експертиза на подписа на нотариуса,разпит и т.н. Ако подписът се окаже,че не е на нотариуса - използвано е фалшиво пълномощно.Без значение е, че не са настъпили никакви вреди и че действията се препотвърждават сега. Дознанието е за нещо,което е станало в минал момент. Можете да ускорите производството само ако досаждате много на дознателя.Иначе Прокурорът ще прекрати делото след цялостно изясняване на случая.
777

Назад към Семейни казуси