начало

Защо румънският Конституционен съд анулира изборите за президент Защо румънският Конституционен съд анулира изборите за президент

МАЙКАТА НЕ ИСКА БАЩАТА ДА ПРИПОЗНАЕ ДЕТЕТО

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

МАЙКАТА НЕ ИСКА БАЩАТА ДА ПРИПОЗНАЕ ДЕТЕТО

Мнениеот kalitina » 27 Сеп 2005, 14:58

Детето е вече на 3 год. Бащата не е виждал детето си/просто не е проявявал желание/ Преди 2 год.майката подава иск за док.на бащинство, но впоследствие се отказва.Оттегля иска. Сега обаче бащата по собствено желание иска да припознае детето и да го вижда. Майката не разрешава. Какви са правата на бащата,какво трябва да направи?
kalitina

Мнениеот Гост » 27 Сеп 2005, 15:13

в СК си има срокове.
Гост

Мнениеот kalitina » 27 Сеп 2005, 15:24

Моля ,кажете ми ги вие. Може ли да бъдете по-подробен? Благодаря!
kalitina

Мнениеот юююю » 27 Сеп 2005, 15:29

припознаване може да направи всеки, по всяко време, затова няма срокове. отива се в общината и се подава заявление. Но за да се припознае детето в акта му за раждане трябва да пише баща неизвестен.
юююю

Мнениеот kalitina » 27 Сеп 2005, 15:55

Значи да разбирам-бащата не трябва да се обръща към съд.власти. Ами това значи ли че тук желанието на майката изобщо не важи/говорим,че майката не желае припознаване/
kalitina

Мнениеот Гост » 27 Сеп 2005, 16:04

който знае, моля да и каже на жената, а също и на непросветените.
Гост

Мнениеот Гост » 27 Сеп 2005, 16:04

който знае, моля да и каже на жената, а също и на непросветените.
Гост

Извънсъдебен спор

Мнениеот Извънсъдебен спор » 27 Сеп 2005, 16:06

Kalitina, ако желаете може да дадете координати на двете или на една от двете страни( майката и бащата, ако са съгласни), за да участват в предаването "Извънсъдебен спор" с арбитър Иван Татарчев. Тук те могат да изяснят спора юридически. При интерес, пишете на E-Mail m_kolow@abv.bg ili se obadete na tel 91 51 211
Извънсъдебен спор

Мнениеот Гост » 27 Сеп 2005, 16:24

Семеен кодекс:
Форма на припознаването
Чл. 36. (1) (Предишен текст на чл. 36 - ДВ, бр. 63 от 2003 г.) Припознаването се извършва лично с писмено заявление пред длъжностното лице по гражданското състояние или с декларация с нотариално заверен подпис, подадена до длъжностното лице по гражданското състояние. Заявлението може да се подаде и чрез управителя на заведението, в което се е родило детето.
(2) (Нова - ДВ, бр. 63 от 2003 г.) Длъжностното лице по гражданското състояние съобщава припознаването на другия родител, ако той е известен, на детето, ако то е пълнолетно, и на дирекция "Социално подпомагане" в 7-дневен срок от извършването му.
Оспорване на припознаването от другия родител и от детето
Чл. 37. (1) (Изм. - ДВ, бр. 63 от 2003 г.) Родителят или детето може да оспори припознаването с писмено заявление до длъжностното лице по гражданското състояние в тримесечен срок от съобщението. Ако припознаването не бъде оспорено, то се вписва в акта за раждане.
(2) Когато припознаването се оспори, припознаващият може в тримесечен срок от получаването на съобщението да предяви иск за установяване на произход.
(3) Ако при припознаването детето не е навършило пълнолетие, то може да го оспори до изтичането на три години от навършване на пълнолетието или от узнаване на припознаването, ако това узнаване е станало по-късно. Ако искът бъде уважен, припознаването се заличава със съответна бележка в акта за раждане.
Гост

Мнениеот Гост » 27 Сеп 2005, 17:03

има една малка подробност, която не стана ясна от въпроса - бащата имал ли е брак с майката? или майката била ли е в брак с друг, когато е родила детето? Ако в акта за раждане е писано че бащата е неизвестен всичко се урежда в общината без съд-така както ви описаха колегите по-горе. Майката не боже да се противопостави на припознаването. Може само да го атакува след като й стане известно
Гост

Мнениеот kеite » 28 Сеп 2005, 11:04

Но, ако тя оспори произхода, бащата може в тримесечен срок от получаването на съобщението да предяви иск за произход
kеite

Мнениеот neznaiko » 28 Сеп 2005, 12:21

To4no taka
Bashtata moje da si prediavi isk za ustanoviavane na proizhod ot bashta.Ne razbiram kavo to4no vi pritesniava. Zashto mislite 4e e po -dobre za deteto da bade s bashta neizvesten. Mislete i za deteto ne samo za maikata
neznaiko

Мнениеот keit » 28 Сеп 2005, 12:27

Благодария за подкрепата Незнайко. 100% след време майката ще съжалява, че не е разрешила на бащата да участва в отглеждането на детето й, а и самото дете може да я обвини след това че го е лишила от баща, което може да доведе до лоши последици
keit

Мнениеот Гост » 28 Сеп 2005, 14:01

neznaiko написа:To4no taka
Bashtata moje da si prediavi isk za ustanoviavane na proizhod ot bashta.Ne razbiram kavo to4no vi pritesniava. Zashto mislite 4e e po -dobre za deteto da bade s bashta neizvesten. Mislete i za deteto ne samo za maikata

Притеснява ме това ,че бащата ме заплашва че ще ми вземе детето,че няма да ми подписва документите,които са нужни на детето било то за училище и т.н, че ще го настройва против мен и т.н. С една дума -мръсник. Искате да се съглася на това ли?
Гост

Мнениеот kalitina » 28 Сеп 2005, 14:03

neznaiko написа:To4no taka

Притеснява ме това ,че бащата ме заплашва че ще ми вземе детето,че няма да ми подписва документите,които са нужни на детето било то за училище и т.н, че ще го настройва против мен и т.н. С една дума -мръсник. Искате да се съглася на това ли?
kalitina

ехоооо

Мнениеот гост » 28 Сеп 2005, 14:45

Вие наясно ли сте, че упражняването на родителските права е нещо различно от произхода...И въобще, Вие за себе си ли мислите само или за това как ще може да осигурите на детето едно нормално образование например, примера и на мъж, и на жена като родител, какъвто и да е той! Нека да знае кой е баща му, дори и да е лош пример, пак е по-добър от нищо!
гост

ехоооо

Мнениеот гост » 28 Сеп 2005, 14:46

Вие наясно ли сте, че упражняването на родителските права е нещо различно от произхода...И въобще, Вие за себе си ли мислите само или за това как ще може да осигурите на детето едно нормално образование например, примера и на мъж, и на жена като родител, какъвто и да е той! Нека да знае кой е баща му, дори и да е лош пример, пак е по-добър от нищо!
гост

Re: ехоооо

Мнениеот kalitina » 28 Сеп 2005, 15:08

гост написа:Вие наясно ли сте, че упражняването на родителските права е нещо различно от произхода...И въобще, Вие за себе си ли мислите само или за това как ще може да осигурите на детето едно нормално образование например, примера и на мъж, и на жена като родител, какъвто и да е той! Нека да знае кой е баща му, дори и да е лош пример, пак е по-добър от нищо!

Аз ако бях наясно,нямаше да се обърна към вас и нямаше да се поддам на заплахите на бащата.И какъв тогава е начина само аз да упражнявам род.права,след установяването на произхода на бащата/не съм омъжена за него,нито пък за друг/?
kalitina

Мнениеот keit » 29 Сеп 2005, 11:11

Не се притеснявайте за това. Трудно ще Ви вземе родителските права при положение, че досега не се е интересувал от детето си,а и когато става въпрос за родителски права на малко дете съда винаги ги при присъжда на майката с оглед грижите на детето от които се нуждае. той тряба да докаже, че не полагате никакви грижи за детето и поведението Ви е опасно за неговото развитие
keit

Мнениеот kalitina » 29 Сеп 2005, 14:02

keit,благодаря на вас и на всички останали за отговорите.Но мен живо ме интересува едно нещо,за което явно не се изразявам добре ли или по друга причина остава без отговор, а именно - аз не искам да чакам бащата да иска да ми отнеме род.права.Доколкото ми е ясно,при развод съдът решава кой от родителите да упражнявя род.права, но при несемейни въпросът не стои така.Това означава /така го разбирам/ ,че след като бащата се впише за такъв в акта за раждане, получава същите права като майката и за да имам претенции само аз да упр.род.права,трябва да подам иск за отнемане на родит.права на бащата ли?И в крайна сметка,това,че не се интересувал от детето си в течение на няколко год.,това че работи в чужбина от дълго време, това че ме заплашва и т.н достатъчни причини ли са за отнемане на род.права?Май не,а?
kalitina

Следваща

Назад към Семейни казуси